Știri
Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății va fi sărbătorită la Alba Iulia, sâmbătă, 21 decembrie 2024
Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, sărbătorită la Alba Iulia
Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății va fi sărbătorită la Alba Iulia sâmbătă, 21 decembrie 2024, începând cu ora 11.00.
Evenimentele vor debuta la ora 11.00, la Troița din Piața I.I.C. Brătianu Alba Iulia. De la ora 11.45 se vor depune coroane și jerbe la Monumentul Eroilor Revoluției (Bd. Transilvaniei, Alba Iulia), iar de la ora 12.15, la Sala Unirii Alba Iulia, se va depune drapelul Revoluției.
Programul activităţilor:
10.45-11.00 Primirea invitaților – Troița din Piața I.I.C. Brătianu
11.00-11.03 Intonarea Imnului Național al României;
11.03-11.10 Oficierea serviciului religios;
11.10-11.15 Alocuțiune privind semnificația Zilei Victoriei Revoluției Române;
11.15-11.20 Depunere coroane și jerbe de flori, Troița Piața I.I.C. Brătianu;
11.30- Păstrarea unui moment de reculegere.
11.40- 11.45 Primirea invitațiilor
11.45-11.55 Depunere coroane și jerbe de flori – Monumentul Eroilor Revoluției;
11.55 Păstrarea unui moment de reculegere.
12.10-12.15 Primirea invitaților în Sala Unirii;
12.15-12.18 Intonarea Imnului Național al României;
12.18-12.20 Depunerea drapelului Revoluției în Sala Unirii.
La eveniment vor participa reprezentanți ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba, Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română, Arhiepiscopia Romano – Catolică, reprezentanți ai cultelor religioase, Unitățile militare (M.Ap.N., M.A.I.) din Garnizoana Alba Iulia, Direcția Județeană de Informații Alba, Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale Alba, Colegiul Militar Național ”Mihai Viteazul” Alba Iulia, Cercul Militar Alba Iulia, Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operații, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Alba, Asociația Națională a Veteranilor de Război Ferdinand I, filiala Alba, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, filiala ”Alba Gemina”, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din M.A.I., filiala ”Avram Iancu” Alba, Asociația Revoluționarilor”Decembrie 1989” Alba Iulia, Consiliul Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice Alba, Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba Iulia, Servicii și instituții publice din județul Alba, partide politice, reprezentanți mass-media.
Știri
Decembrie 89, în Alba: 23 de morți și 111 persoane rănite. Scânteia a început la Cugir, pe 21 decembrie
Revoluția din 89 în județul Alba a început la Cugir în 21 decembrie și a cuprins Alba Iulia şi localitățile învecinate. Orașul Cugir a fost al patrulea oraș din țară în care au izbucnit manifestări împotriva regimului Ceaușescu
În judeţul Alba, scânteia Revoluţia din decembrie 1989 a început mai întâi la Cugir, în 21 decembrie, dimineaţa, când aproximativ 50 de localnici s-au adunat la Întreprinderea Mecanică, pentru a vorbi despre evenimentele din Timişoara şi au păstrat un moment de reculegere pentru un student originar din Cugir.
Tânărul fusese ucis chiar în debutul manifestărilor izbucnite la Timişoara, iar vestea tragică ajunsese şi la Cugir printre rudele şi apropiaţii acestuia.
Istoricul Liviu Zgârciu, unul dintre cei care a cercetat evenimentele petrecute în Alba în 1989, spune că manifestaţiile de la Cugir au luat amploare după ce mulţi muncitori de la fabricile din oraş au ieşit în stradă scandând lozinci anticomuniste. Cugir era la acea dată un oraş strategic bine militarizat deoarece în cadrul acestuia funcţiona Uzina Mecanică, una dintre cele mai importante societăţi din industria românească de armament.
La Cugir, manifestaţia a luat amploare având loc ciocniri violente între revoluţionari şi forţele de ordine, care au culminat cu incendierea sediului Miliţiei şi al Consiliului Popular.
Potrivit istoricului Liviu Zgârciu, în seara de 21 decembrie Revoluţia a început şi la Alba Iulia, iar din 22 decembrie revoluţionarii au pus stăpânire, fără vărsare de sânge, pe sediul administraţiei judeţene şi pe cel al Securităţii.
La Cugir, manifestaţiile au luat amploare pe măsură ce primilor revoluţionari li se alăturau grupuri de muncitori de la societăţile din oraş. Mişcările au degenerat în lupte sângeroase în urma cărora 10 persoane au fost ucise şi 70 rănite. În Alba, evenimentele sângeroase din 89 au provocat decesul a 23 de persoane , iar alte 111 au fost rănite.
Știri
750 de copii defavorizați din județul Alba au primit cadouri de la Crucea Roșie Filiala Alba
Copii din familii defavorizate din județul Alba au primit cadouri de la Crucea Roșie Filiala Alba
Filiala Alba a Crucii Roșii a oferit cadouri pentru 750 de copii defavorizați din Alba în cadrul campaniei „Zâmbete de Crăciun”.
Crucea Roșie Română Filiala Alba împreună cu Star Assembly și Star Transmission au oferit în această perioadă peste 750 de cadouri unor copii din familii defavorizate din întreg județul. Campania, denumită „Zâmbete de Crăciun”, a fost sprijinită financiar de companiile Star Assembly şi Star Transmission.
Copiii au fost selectați cu ajutorul administrațiilor locale și reprezentanților unităților de învățământ, provenind din familii vulnerabile, monoparentale sau cu probleme financiare, din zeci de localități din județul Alba (municipii, orașe sau comune).
Fiecare copil a primit un cadou consistent cu dulciuri, jucării și diferite articole de îmbrăcăminte (căciuli, șosete de iarnă și mănuși).
„Anul acesta, am oferit din nou „Zâmbete de Crăciun” pentru peste 750 de copii din județul Alba! Astfel, cu ajutorul partenerilor noștri minunați – Star Assembly și Star Transmission , am reușit să aducem magia sărbătorilor pentru 750 de copii din familii cu probleme sociale din județul Alba. Fiecărui copil i-a fost pregătit un cadou consistent cu dulciuri, jucării și diferite articole de îmbrăcăminte. Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit! Această reușită nu ar fi fost posibilă fără implicarea și sprijinul financiar al partenerilor noștri de la Star Assembly și Star Transmission, dar nici fără dedicarea voluntarilor inimoși care ne-au ajutat în cadrul campaniei. Cu astfel de gesturi simple am arătat împreună că spiritul adevărat al Crăciunului înseamnă solidaritate și grijă față de semenii noștri care au nevoie de ajutor”, a spus Adrian Dușa, directorul Crucii Roșii Române Filiala Alba.
Cadourile au fost distribuite personal copiilor de către „voluntarii lui Moș Crăciun”, respectiv reprezentanți ai Crucii Roșii Române Filiala Alba, împreună cu angajați ai celor două companii partenere.
În total, în campania „Zâmbete de Crăciun” au fost implicați zeci de voluntari, care au ajutat mai întâi la pregătirea cadourilor, iar apoi la distribuirea acestora în întreg județul.
Știri
Delegarea gestiunii serviciului de iluminat public în comuna Rimetea: Licitația, lansată în SEAP
Delegarea gestiunii serviciului de iluminat public în comuna Rimetea: Licitația, lansată în SEAP
Primăria comunei Rimetea a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru „Delegarea de gestiune prin concesiune a Serviciului de iluminat public al Comunei Rimetea, judetul Alba”.
Valoarea totală a investiției este de 400.625 de lei, fără TVA.
Prin hotarârea Consiliului local s-a aprobat documentația privind delegare de gestiune a serviciului de iluminat public pentru UAT Rimetea, județul Alba, iar în conformitate cu rezultatele studiului de fundamentare elaborate de prestatorul DFF PROIECT ELECTRIC SRL, este necesară, pentru buna lui exploatare, organizarea unei proceduri de delegare prin concesiune a acestui serviciu .
Contractul de delegare prin concesiune supus procedurii de achiziție se va finaliza prin încheierea unui singur contract de delegare pentru întreaga localitate pentru o durată de 5 ani.
Serviciul care constituie obiectul prezentului anunț de concesiune cuprinde toate activitățile legate de iluminatul public de pe domeniul public sau privat al Comunei Rimetea, existent la nivelul acelor spații aflate în proprietatea actuaă sau viitoare a unității administrative-teritoriale, cuprinzând în linii mari următoarele tipuri de servicii:
-iluminatul căilor de circulație (auto, zone pentru pietoni și bicicliști), tunelurilor și pasajelor auto;
-iluminatul decorativ-arhitectural (pentru monumente, clădiri, fântâni);
-iluminatul parcurilor și al grădinilor;
-iluminatul ariilor utilitare (parcări, platforme utilitare etc.);
-iluminatul publicitar și de reclamă;
-iluminatul ornamental și festiv;
-întreținerea și menținerea sistemelor de iluminat descrise mai sus.
-
Știriacum 2 săptămâni
Tradiții şi superstiții: Ce să faci și ce nu trebuie să faci în sfânta zi de duminică
-
Știriacum 2 săptămâni
Expresii românești: Care sunt originile și semnificația lor
-
Știriacum o săptămână
Sfântul Spiridon, făcătorul de minuni: De ce femeile nu trebuie să lucreze în ziua de 12 decembrie
-
Știriacum 2 zile
Decembrie 89, în Alba: 23 de morți și 111 persoane rănite. Scânteia a început la Cugir, pe 21 decembrie
-
Știriacum 2 săptămâni
Gara din Alba Iulia, o istorie care își are începuturile în anul 1868: În 8 decembrie sosea primul tren
-
Știriacum o săptămână
VINERI 13: Care sunt cele mai populare superstiții legate de această dată
-
Știriacum 4 zile
18 decembrie: Ziua minorităţilor naţionale din România
-
Știriacum 2 zile
20 decembrie: Ce sfânt este sărbătorit în ziua de Ignat și ce tradiții trebuie să respecți