Știri
Ziua de JOI: Superstițiile și obiceiurile păstrate în popor
Joi, a patra zi din săptămână, era dedicată de romani zeului și planetei Jupiter. Superstițiile și obiceiurile păstrate în popor
La romani, joia este o personificare ce-i poarta numele: „femeie sfântă” (Dorohoi); „fecioara frumoasă, care apără lumea de ploi mari și de grindină” (lași, Tutova); „o femeie sfântă și binevoitoare, sora cu Duminica, Vinerea și Miercurea” etc.
Joia ar locui printre nori, în ceruri (Constanța, lași, Olt), în păduri netaiate și păzite de fecioare (Tutova), de unde își manifestă puterea miraculoasă asupra holdelor, vitelor, bolilor etc. Zonal, joia era, în secolul al XIX-lea, respectată ca o zi de sărbătoare, în Maramures și Bucovina erau interzise șezătorile, în schimb devenea slobodă pentru nunți și în general, pentru dragoste. Sărbătorile și obiceiurile calendaristice sprijină ipoteza că joia a funcționat în spațiul carpato-danubiano-pontic ca sărbătoare a săptămânii, dedicată cultului și odihnei, singură sau alături de duminică.
În repertoriul joilor din calendarul popular mai sunt și Joia Iepelor, Joia Furnicilor, Joia Paparudelor sau a Caloianului, cea mai mare și mai însemnată rămânând Joia Mare din Săptămâna Patimilor.
Este ziua încrederii, comunicării și relaționării în comunitate, dar și un timp foarte bun pentru valorificarea tuturor resurselor, talentelor, cunoștințelor și experienței.
Tradiţii”Joia e jumătate bărbat şi jumătate femeie; că şi bărbaţii şi femeile îl ţin.
♦ Cine se naşte joi e cu noroc şi negoţitor de boi.”
Pentru bunul mers al vieţii şi al treburilor „Este o zi bună, în care poţi să începi un lucru.
♦ Se crede că numai duminica şi joia este bine a se cununa; dacă s‑ar cununa cineva în alte zile, apoi acea căsătorie nu va fi fericită.
♦ Joia‑i pentru dragoste.
♦ Joi să speli icoana Maicii Domnului cu busuioc şi să te speli cu apa aceea şi s‑o dai pe flori, pentru dragoste.
♦ Joi îi bine întotdeauna să te lai, să te piepteni, pentru dragoste; să scuturi, să grijeşti în casă, că toţi te iubesc; aceea zi îi a dragostei.
♦ Pentru spălat cămăşile sunt două zile pe săptămână: marţea şi joia.
♦ Joia e bine să se spele pe cap fetele, înainte de a răsări soarele.”
„Se crede că din ouăle puse joia sub cloşcă vor ieşi numai cucoşei.
♦ Unghiile nu se taie decât joia şi sâmbăta; altfel, pe ceea lume le cauţi prin gunoaie mari cât munţii.
♦ Joile după Paşti până la Înălţare se ţin, că-i rău de piatră, bate piatra lanurile.
♦ Cine lucrează în joile după Paşti şi în zilele de Filipi, Dumnezeu porunceşte lui Sf. Petru să trimită din căţeii săi (lupi) să le ia câte o vită din curte.”
„Când începe ploaia de joi, ţine două săptămâni.”
„Cine se naşte joi e cu noroc şi negoţitor de boi.”
Despre cei născuți în ziua de joi se spune că sunt extrem de afectuoși, dar tot atât de exigenți.
sites.google.com
Știri
Achiziție de echipamente IT pentru Spitalul Municipal Blaj: Licitație lansată în SEAP
Achiziție de echipamente IT pentru Spitalul Municipal Blaj
Spitalul Municipal Blaj a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de achiziție a unor echipamente IT.
Achiziția este în valoare totală estimată de 520.910 lei.
Achiziția se realizează în cadrul proiectului „Guvernanță digitală eHealth și interoperabilitate în cadrul Spitalului Municipal Blaj”, finanțat prin PNRR.
Achiziția vizează, între altele, echipament și accesorii pentru computer, surse de alimentare electrică continuă, echipament de rețea, dar și servicii de instalare de computere și de echipament de procesare a informațiilor.
Data limită pentru primirea ofertelor este 11 aprilie.
Știri
Octavian Goga, omagiat la Alba Iulia: Activități organizate de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Octavian Goga, omagiat la Alba Iulia
Marți, 1 aprilie 2025, la Alba Iulia, va fi omagiat poetul Octavian Goga printr-o serie de activități ce se vor desfășura online, la sediul bibliotecii județene și la bustul poetului amplasat pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia. Organizatorii sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.
Începând cu ora 9:00, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba vor fi postate următoarele activități: programul evenimentului, Octavian Goga – medalion literar, recomandare de carte pentru adulți și copii și poezia zilei. Între orele 8:00 și 18:00, toți cei ce vor vizita Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vor putea consulta o bună parte dintre volumele lui Octavian Goga, cărțile fiind expuse în cadrul unei expoziții de carte intitulată „Octavian Goga în colecțiile bibliotecii”.
La ora 13:00, la bustul lui Octavian Goga situat pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, vor fi depuse coroane și jerbe de flori și vor fi recitate poezii din opera poetului. Momentul se va desfășura cu sprijinul Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia și cu participarea și sprijinul reprezentanților ONG-urilor cultural – patriotice din Alba Iulia.
Bustul poetului Octavian Goga amplasat pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, este opera sculptorului Mihai Coșan și a ajuns la Alba Iulia grație eforturilor scriitorului Ion Mărgineanu, sprijinit de regretatul critic și istoric literar Mircea Cenușă, de istoricul Dan Dorin Ovidiu și de pictorul Nicolae Lascu. Bustul a fost descoperit după moartea sculptorului Mihai Coșan, motiv pentru care el a fost amplasat nefiind finalizat.
Octavian Goga, poet, academician, politician şi prim-ministrul României din 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938 s-a născut la 1 aprilie 1881, în satul Răşinari, fiind fiul preotului ortodox Iosif Goga şi al învățătoarei Aurelia. Legătura sa cu județul Alba este aceea că și-a petrecut cele mai multe vacanțe în satul natal al tatălui său, Crăciunelul de Sus, sat ce aparține de comuna Cetatea de Baltă. A debutat poetic în ziarul Tribuna (Sibiu) iar în 1905 i-a apărut la Budapesta volumul „Poezii”, pentru care a primit Premiul Năsturel-Herescu al Academiei Române. Poetul s-a bucurat de prestigiu literar remarcabil, astfel că, în 1920, Goga a fost ales membru al Academiei Române. La 5 mai 1938, în parcul castelului de la Ciucea, poetul a suferit un infarct cerebral şi a intrat în comă. În ziua de 7 mai 1938, s-a stins din viaţă, la vârsta de 57 de ani, fiind înmormântat la Ciucea, pe domeniul familiei.
Știri
Reabilitare și renovare energetică a dispensarului medical din Râmeț: Aviz de mediu solicitat pentru proiect
Reabilitare și renovare energetică a dispensarului medical din Râmeț
Primăria Râmeț a socilitat Agenției pentru Protecția Mediului Alba emiterea acordului de mediu pentru un proiect care vizează reabilitarea și renovarea energetică a dispensarului medical uman din Râmeț.
Valoarea totală a investiției, contractată prin PNRR, este de 765.525 de lei, plus TVA. Perioada de execuție va fi de 12 luni.
În ceea ce privește degradările de ordin nestructural, se pot enumera burlanele incomplete sau puternic degradate ce permit scurgerea apei pluviale direct pe pereții exteriori ai construcției, contribuind la degradarea finisajelor. Există, de asemenea, infiltrații de apă la interior, atât la nivelul demisolului, cât și la nivelul parterului, în zona plăcii peste parter. Tâmplăria existentă este și ea degradată şi şi-a pierdut proprietățile și performanțele din punct de vedere energetic, atât cea originală din lemn cât şi cea din PVC. Conform auditului energetic, construcția se încadrează în clasa energetică G, iar printr-o serie de măsuri și intervenții se poate crește eficiența energetică a construcției, aducând-o în clasa energetică B. Având în vedere aceste aspecte, se va interveni pentru creşterea eficienței energetice a dispensarului medical uman Râmet, precum și pentru însănătoşirea construcției şi reabilitarea acesteia.
-
Știriacum o săptămână
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 23 de ore
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum o săptămână
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum o săptămână
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Politicăacum 2 săptămâni
Conspirația din spatele abdicării lui Alexandru Ioan Cuza: 20 martie 2025 – 205 ani de la nașterea sa
-
Știriacum 2 zile
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum o zi
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului
-
Știriacum o săptămână
23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei: La Alba Iulia a funcționat cea mai veche stație meteo din România, mai bine de 100 de ani