Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Eveniment

Zilele Medievale ale Bălgradului, o nouă ediție, la Alba Iulia

Publicat

în

Zilele Medievale ale Bălgradului, o nouă ediție, la Alba Iulia

Timp de 3 zile, la Alba Iulia, în zona porții a IV-a a Cetății și a  Străzii Muzeului, va reînvia, prin artă, trecutul cetății cunoscută în perioada medievală sub numele de Bălgrad.

Grupurile participante la ediția din acest an a Zilelor Medievale ale Bălgradului sunt: NOSA (Bistrița); SIRIUS (Bistrița); TRUVERII (C.C.S. Bucureşti), STUDIO 24 (C.C.S. Bucureşti), TERRA ULTRASILVANA (Braşov); MEDIEVAL ART (București); PROFESORUL DE JOACĂ (Alba Iulia); SKEPSIS (Alba Iulia). Se alătură evenimentului în calitate de colaboratori:  Andreea Adam (artist plastic), care va susține un atelier de mozaic cu semințe și cereale și Harald Susanyi (ghid de turism autorizat) care ne va ajuta să redescoperim trecutul medieval al cetății.

Deschiderea festivalului va fi marcată în seara de vineri, 2 august, ora 20.00, în fața Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, unde trupa de teatru Skepsis va prezenta spectacolul ”Cine-i Stăpânul” – un spectacol în genul Commedia dell Arte care ne propune o întâlnire cu  Colombina, Arlecchino și Pantalone, trei dintre cele mai cunoscute personaje ale acestui gen de teatru specific perioadei Renașterii.

Sâmbătă și duminică, în fiecare dimineață și seară, publicul iubitor de artă medievalăva putea participa la ateliere deschise, interactive, de dansuri, meșteșugărit sau jocuri și povești pentru copii sau la tururi ghidate în cetate. Participanții vor oferi și o serie de spectacole pe tematică medievală menite să readucă culoarea și aroma vremurilor apuse: prezentări și demonstrații de mânuire a armelor, spectacole de muzică și dansuri medievale, spectacole de teatru și de jonglerii cu foc.

Evenimentul este unul tematic, dedicat promovării artei medievale și renascentiste, toate spectacolele prezentate respectând specificul și caracteristicile care conferă autenticitate genurilor abordate. Vă așteptăm alături de noi să reînviem prin artă Bălgradul – cetatea noastră medievală!

Accesul publicului este liber la toate evenimentele din program, în limita spațiilor de desfășurare. În cazul vremii nefavorabile, spectacolele vor fi decalate sau reprogramate. Toate modificările eventuale precum și informații actualizate vor fi anunțate pe pagina facebook a grupului Skepsis.

Zilele Medievale ale Bălgradului – festival de artă medievală – este un proiect cultural dedicat promovării prin artă a Cetății, organizat anual de Grupul Skepsis în parteneriat cu: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Muzeul Național al Unirii Alba Iulia; Fundaţia „Inter-Art” Aiud; Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” Alba. Detalii despre proiect vor fi publicate pe pagina dedicată acestuia pe site-ul oficial al organizatorului.

Începând din anul 2023, evenimentul este susținut și co-finanțat prin proiectul cultural internațional LOCUS  – Sinergii Culturale Urbane Locale, dedicat dezvoltării evenimentelor și creșterii audienței – proiectul este finanțat de Uniunea Europeană –  programul Europa Creativă, în cadrul acestuia Asociația Grupul Skepsis având statutul de Partener alături de alte două organizații din Italia și Franța.

Opiniile și perspectivele exprimate aparțin în întregime autorilor și nu reflectă în mod necesar cele ale Uniunii Europene sau EACEA. Uniunea Europeană sau autoritatea responsabilă pentru grant nu sunt responsabile pentru acestea.

PROGRAM

Vineri, 2 august

20.00 – Deschiderea festivalului – spectacol de Commedia dell Arte

„Cine-i stăpânul?”– SKEPSIS (Alba Iulia)

Locație: Strada Muzeului

Sâmbătă,  3 august

10.00 – Arta meșteșugului – ateliere stradale interactive pentru copii

-Atelier de mozaic cu semințe și cereale – Andreea Adam (Alba Iulia)

-Atelier de pictură heraldică MEDIEVAL ART (București)

Locație: Strada Muzeului

11.00 – Incursiune în trecutul medieval al Cetății

– tur ghidat – Harald – ghidul cavaler al cetății

Punct de plecare: Strada Muzeului

17.00 – Parada personajelor medievale

Traseu : Poarta a III-a – Poarta a IV-a

17.30 – Incursiune în trecutul medieval al Cetății

– tur ghidat – Harald – ghidul cavaler al cetății

Punct de plecare: Strada Muzeului

17.40 – Arta jocurilor și poveștilor medievale

-Atelier de luptă cu spada și povești cavalerești pentru copii – MEDIEVAL ART (București)

-Jocuri medievale – MEDIEVAL ART (București)

Locație: Strada Muzeului

18.00 –   Arta dansului medieval

– Atelier de dansuri medievale – TRUVERII (București)
Locație: Poarta a IV-a a Cetății

18.30 – Arta Mânuirii Armelor – TERRA ULTRASILVANA (Brașov)

Locație: Poarta a IV-a a Cetății

19.00 – Farsă Medievală – STUDIO24 (București)

Locație: Poarta a IV-a a Cetății

19.15 – Arta Mânuirii Armelor – TERRA ULTRASILVANA (Brașov)

Locație: Poarta a IV-a a Cetății

19.30 – Dansuri medievale – NOSA (Bistrița)

Locație: Poarta a IV-a a Cetății

20.00 – Arta Mânuirii Armelor – TERRA ULTRASILVANA (Brașov)

Locație: Poarta a IV-a a Cetății

20.30 – Spectacol de Commedia dell Arte – „Arlechino își caută stăpân” – SKEPSIS (Alba Iulia)

Locație: Strada Muzeului

21.30  – Concert de muzică medievală și renascentistă– TRUVERII (București)

Locație: Poarta a IV-a a Cetății

Duminică, 4 august 2024

10.00-12.00 – Arta jocurilor și poveștilor medievale – ateliere stradale interactive pentru copii

– Atelier interactiv de jocuri și povești  – Leon Magdan – PROFESORUL DE JOACĂ (Alba Iulia)

Locație – Strada Muzeului

13.00 – Incursiune în trecutul medieval al Cetății

– tur ghidat – Harald – ghidul cavaler al cetății

Punct de plecare: strada Muzeului

17.00 –   Arta dansului medieval

– Atelier de dansuri medievale – TRUVERII (București)
18.00 – Arta jocurilor și poveștilor medievale

– Atelier de jocuri interactive – Leon Magdan – PROFESORUL DE JOACĂ (Alba Iulia)

Locație: Strada Muzeului

19.00 – Spectacol de dansuri medievale – NOSA (Bistrița)

Locație: Strada Muzeului

20.00 – Concert de muzică medievală – TRUVERII (București)

Locație: Poarta a IV-a a Cetății

21.00 – Teatru de umbre – Leon Magdan – PROFESORUL DE JOACĂ (Alba Iulia)

Locație: Strada Muzeului

22.00 – Spectacol de jonglerii cu foc – SIRIUS (Bistrița)

Locație: Poarta a IV-a a Cetății


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Eveniment

Classic Unlimited in Harmony la Roșia Montană: Când va avea locevenimentul

Publicat

în

Classic Unlimited in Harmony la Roșia Montană

Turneul național de pian Classic Unlimited revine anul acesta, în lunile septembrie și octombrie, cu o nouă serie de concerte: In Harmony. 

Concertul de la Roșia Montană va avea locîn 28 septembrie, de la ora 18.00, la Biserica Romano-Catolică.

Publicul prezent va putea explora alături de muzicieni și compozitori contemporani evoluția armoniei muzică – (om) – natură, din baroc până în zilele noastre.

Auditoriul va putea asculta lucrări ale unor compozitori renumiți precum: Johannes Brahms, Johann Sebastian Bach, Jean Philippe Rameau, Franz Liszt, George Enescu, Jean Sibelius și Claude Debussy, dar și creații ale tinerilor compozitori Anamaria Meza și Ciprian Gabriel Pop.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Tabără în vatra satului la Ampoița

Publicat

în

Tabără în vatra satului la Ampoița

În perioada 2-5 septembrie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a organizat, la Ampoița, un eveniment dedicat copiilor, numit Tabăra din vatra satului „Prietenii Sfintei Cuvioase Parascheva”.
Inițiativa a venit din partea parohiilor ortodoxe din comuna Meteș (Ampoița, Tăuți, Meteș, Presaca Ampoiului, Poiana Ampoiului și Lunca Ampoiței), în parteneriat cu Asociația Emanoil, Protopopiatul Ortodox Alba Iulia, Primăria Comunei Meteș și Școala Gimnazială Meteș, iar Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost aleasă ca și protectoare a taberei tocmai pentru că din cele șase biserici ortodoxe din comună, patru dintre ele o au ca și ocrotitoare pe această sfântă.
Tabăra a debutat în dimineața zilei de 2 septembrie, atunci când, plini de emoție, copiii au fost aduși de către părinți la Școala Gimnazială din Ampoița, acolo unde voluntarii Asociației Emanoil i-au primit și le-au oferit primele indicații organizatorice. Toți cei aproape 100 de copii participanți au fost împărțiți în patru grupe de vârstă (8-9 ani, 10-11 ani, 12-13 ani, 14-16 ani), care s-au păstrat până la finalul taberei, fiecare participant luând parte la activități dedicate vârstei lor. Mai apoi, grupul de tineri s-a deplasat în apropierea școlii, în curtea bisericii ortodoxe din Ampoița, unde a fost oficiat un Te-Deum de deschidere și a fost rostit un cuvânt de bun venit din partea părintelui Tudor Man, preot al parohiei Ampoița. După rugăciune, le-au fost prezentate copiilor câteva reguli de conduită necesare unei bune desfășurări a activităților.
După masa de prânz, copiii, împărțiți pe grupe, au participat la un atelier de socializare prin care s-a urmărit identificarea numelui participanților și înlăturarea stărilor de rușine sau disconfort apărute adesea în cadrul situațiilor noi și în prezența persoanelor întâlnite pentru prima dată, totul făcându-se prin jocuri de cunoaștere în echipă. Ziua a continuat cu oficierea Paraclisului Maicii Domnului, la inițiativa Asociației Emanoil, prin care s-a urmărit implicarea copiilor în cea mai frumoasă formă de rugăciune către Fecioara Maria. Spre seară, o agapă și un foc de tabără au încheiat prima zi a taberei, prilej cu care copiii și părinții lor au socializat într-un cadru mai familiar cu voluntarii Emanoil și cu preoții organizatori.
Ziua a doua a debutat cu rugăciunea de dimineață, oficiată ca și cea de seară, în fiecare zi a taberei, în biserica ortodoxă din Ampoița. După momentul de rugăciune, preoții Teofil Slevaș și Liviu Cârcoană au oferit un atelier prin care le-au explicat copiilor, în mod practic, importanța și semnificația Sfintei Proscomidii. Prin atelierul de prevenție, reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba le-au evidențiat tinerilor pericolele apărute în urma consumului de droguri, zahăr, alcool și tutun, dar și răspunderea civilă în ceea ce privește încălcarea legislației rutiere și a celei care reglementează tulburarea liniștii și a ordinii publice. Vânătoarea de comori, cu cele 50 de provocări, a avut ca scop dezvoltarea abilităților de perspicacitate și de lucru în echipă.
Ziua a treia le-a adus copiilor un atelier inedit, semaforul emoțional, atent implementat de către socio-animatorii Asociației Emanoil, care a reușit să formeze noi abilități de introspecție, de descoperire a trăirilor sufletești care provoacă stări sufletești negative, dar și a celor care pot duce la apropiere de semenul nostru și de Dumnezeu. Atelierul de pictură i-a ajutat pe tineri să își descopere abilitățile artistice, iar atelierul „Eu și Dumnezeu” a avut ca scop accentuarea importanței Tainei Spovedaniei în viața omului.
Ziua a patra și ultima a taberei a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată la biserica ortodoxă din Ampoița de către părintele protopop Teofil-Grigore Slevaș, dimpreună cu toți preoții parohi ai comunei Meteș, în prezența copiilor și a părinților, la care toți cei care s-au spovedit și s-au pregătit în prealabil au primit Trupul și Sângele Mântuitorului. La finalul slujbei, toți participanții au fost premiați cu o insignă și o carte de rugăciuni personalizate cu însemnele taberei. Agapa comună și atelierul de feedback au avut ca scop socializarea și evidențierea părerilor despre toate activitățile desfășurate în aceste zile. Pe toată perioada taberei, Primăria Comunei Meteș s-a implicat efectiv prin oferirea unui prânz cald copiilor, în fiecare zi a taberei, iar Școala Gimnazială Meteș a pus la dispoziție locația în care s-au desfășurat majoritate atelierelor.
Tabăra din vatra satului „Prietenii Sfintei Cuvioase Parascheva” a reprezentat un eveniment-pilot, prin care s-a urmărit dezvoltarea abilităților sociale, dar și conștientizarea importanței vieții religioase în rândul tinerilor. Evenimentul a fost produsul unui parteneriat armonios dintre Stat, Biserică și Școală, prin care s-a reușit implicarea efectivă a tinerilor în viața socială și în viața Bisericii. De asemenea, implicarea Protopopiatului Ortodox Alba Iulia, a voluntarilor Asociației Emanoil, a preoților ortodocși din comuna Meteș și a tuturor credincioșilor din comunitate și nu numai a făcut posibilă organizarea acestei tabere care constituie un exemplu pentru programele ulterioare pentru tineri din Eparhia Alba Iuliei.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Eveniment complex în 19 septembrie la Museikon Alba Iulia

Publicat

în

Eveniment complex în 19 septembrie la Museikon Alba Iulia

Museikon Alba Iulia va găzdui un eveniment complex joi 19 septembrie, de la ora 16.30.

Este vorba de finisajul expoziției „O arheologie a picturii transilvănene de șevalet. Colecția Ioan Bizău”, când va avea loc și prezentarea catalogului de expoziție.

Invitați speciali ai evenimentului vor fi Anastasia Tudor și Dragoș Tudor, multipli laureați la concursuri naționale și internațională de chitară clasică. Tinerii artiști albaiulieni sunt elevi ai Liceului de Arte „Regina Maria” și sunt pregătiți de profesorul Dragoș Tudor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba