Connect with us

Știri

Zece porunci pentru femei, dar şi pentru bărbaţi : Decalogul anilor 1920

Published

on

Trebuie să fi fost extrem de dificil să fii ,,femee“ în anii ’20 ai secolului trecut. Mișcările pentru drepturile femeilor erau abia la început și, cu unele excepții, majoritatea reprezentantelor sexului frumos era compusă din casnice și mame. Nu e de mirare că pentru doamne a fost stabilit și un ,,regulament“ de conduită, care a fost făcut cunoscut și de publicația românească ,,Realitatea ilustrată“, din 8 ianuarie, 1928. Care este acesta, aflaţi pe radiounirea.ro.

Sub titlul ,,Un nou Decalog. Zece Porunci pentru femei și zece pentru bărbați“, articolul din revista mioritică prezintă decalogul pentru femeie, alcătuit de enoriașii bisericii din Chicopee (Statul Messachussetts, SUA). Să afirmi că cele 10 porunci imputate femeilor sunt sexiste e puțin spus.
Femeii i se cere, printre altele, să nu vorbească prea mult, să nu-și supere bărbatul, să-i pregătească mâncarea la timp, să nu vorbească ore întregi la telefon, să nu-și facă de râs soțul în public și să nu-l suprasolicite la treburi casnice, căci ,,dânsul e cel care asudă sub povara vieții.“
Bineînțeles că ,,poruncile“ nu le-au picat prea bine doamnelor, care au întors favoarea și au scris propriul decalog de care domnii să țină cont. Din păcate, replica lor nu a fost atât de tăioasă pe cât ar fi trebuit – erau totuși anii ’20, căci bărbaților li se cere, în mare, să fie respectuoși, să nu uite zilele de naștere și pe cele aniversare și să se implice în educarea copiilor. Negreșit, bărbații sunt avertizați să nu se încingă ,,în discuții aprinse“ cu nevasta, căci se știe că ,,ultimul cuvânt tot ei îi aparține“.
Mai jos redăm cele 10 porunci pentru femei, dar și pentru bărbați, așa cum au apărut în ,,Realitatea ilustrată“ de acum 87 de ani:

Decalogul pentru femei

1. Nu vorbi numai tu tot timpul, căci se poate întâmpla ca și bărbatul să doriască din când în când să spună câte ceva.
2. Dacă e cu putință, iubește-ți bărbatul, și pregătește pentru dânsul hrana (pe care în definitiv din munca lui o ai) și pregătește-o așa fel, ca să fie gata la vreme și să nu sufere papilele (nervii gustului).
3. Nu te amesteca în treburile bărbatului tău.
4. Nu sta ceasuri întregi la telefon, vorbind fleacuri, căci prea bine se poate întâmpla ca cineva să aibe nevoie de firul pe care-l ocupi, pentru afaceri mai importante, și nici nu repeta pălăvrăgelile vecinilor.
5. Nu te lăuda prea mult cu blândețea bărbatului, amintindu-ți că dânsul are toată bunăvoința pentru frații săi de robie.
6. Dacă te cerți cu bărbatul tău, sau dacă socoți că e nevoie să-l dojenești, fă aceste lucruri repede și uită apoi.
7. Fii cu răbdare față de slăbiciunile bărbatului tău și la nevoie exagerează calitățile sale, bune dacă le are, în fața oamenilor.
8. Nu-ți preface bărbatul în servitoare, decât în împrejurări cu totul excepționale. Adă-ți aminte că ai bărbat pentru alte scopuri, decât acela de a fi bucătar sau spălător de vase.
9. Nu-ți îndrepta toate gândurile numai la podoabă și îmbrăcăminte și nu exagera importanța obligațiunilor sociale, căci prima ta datorie este casa și familia.
10. Adă-ți aminte că, din când în când, e bine să lași pe bărbat în pace. In aceste timpuri nu-ți turba soțul, căci dânsul e cel care asudă sub povara vieții.

Citeşte şi Lecţii de viaţă de la Albert Einstein! Pildele celui mai mare geniu al planetei te vor pune pe gânduri

Decalogul pentru bărbați

1. Arată femeii tale totdeauna aceeaș curtenie pe care ai arătat-o în prima zi a căsătoriei.
2. Arată mulțumire, fie prin cuvânt, fie prin zâmbet, pentru bucatele care ți se pun înainte, căci acestea nu s’au făcut singure.
3. Amintește-ți totdeauna de soția ta, sfătuiește-te cu dânsa, împărtășește-ți cu dânsa plăcerile, cum ar fi bunăoară mersul la circ, la cinematograf, la expoziție sau la teatru.
4. Ferește-te în totdeauna de bănuiala răului, căci lumea disprețuiește pe omul pe care-l suspectă în privința moralei, și poartă-te tu însuți la fel, cum vrei să se poarte femeea ta.
5. Nu minți în ceea ce privește veniturile pe care le ai, căci Dumnezeu nu va lăsa nepedepsit pe acela care-și ține femeea în neștiință, asupra finanțelor domestice; decepția în această privință e cauza tuturor relelor.
6. Nu uita zilele onomastice: ziua de naștere a femeii tale și a copiilor tăi, precum și aniversarea căsătoriei și ține-le minte, cel puțin tot atât de bine, cum ții minte zilele în care au loc championate de box, sau matchuri de fotbal importante.
7. Nu te încinge în discuții aprinse cu femeea ta, căci bine știi că ultimul cuvânt tot ei îi aparține; de asemenea nu încerca niciodată să-ți impui voința, în ceea ce privește viața domestică, căci casa ta trebuie să fie zidită pe dragoste și nu să stea rezemată pe dominația fărăr rost, a vre’unuia dintre membrii ei.
8. Ia-ți partea care ți se cuvine, în creșterea copiilor tăi, căci o bună parte din însușirile lor îți aparțin ție.
9. Arată-te cu interes față de afacerile sociale ale soției tale, tot altfel după cum aștepți dela dânsa ca să se intereseze de treburile tale zilnice. Dânsa s’a căsătorit cu tine ca să-ți fie tovarășe, și nu numai să te hrăniască de trei ori pe zi.
10. Insoțește pe femeia și copiii tăi la biserică în fiecare Duminecă și nu admite ca aceasta s’o facă alții.

Sursa urbology.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Published

on

Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc

Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.

Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.

Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.

In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.

Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.

Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.

Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar

Citește și crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului

Published

on

Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal

Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.

Servus!

Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.

Etimologie

Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).

Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).

„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).

Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.

În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.

 De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.

Sursa:sibiunews.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Published

on

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană

Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.

Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.

Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!

În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.

Termenul de finalizare este anul 2030.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba