Rămâi conectat

Știri

Voucher educațional pentru cadrele didactice din Alba Iulia: Cererile pentru un stimulent în valoare de maxim 600 lei, până în 20 ianuarie

Publicat

în

’’Voucher educațional”, pentru cadrele didactice: Cererile pentru un stimulent în valoare de maxim 600 lei, până în 20 ianuarie

Odată cu venirea pandemiei de SARS- CoV-2 şi îngheţarea majorării salariilor profesorilor, cadrele didactice au fost nevoite să se descurce cu resursele de care dispuneau pentru a garanta un serviciu educaţional de calitate. Există mulţi profesori care, din salariul lor, achiziţionează cărţi, laptopuri de serviciu, cretă sau alte materiale didactice necesare asigurării unei bune predări.

Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia a votat programul local de dezvoltare a învățământului preuniversitar de stat de pe raza municipiului.

„EDU Alba Iulia” este un proiect prin intermediul căruia cadrele didactice care predau la unitățile publice de învățământ preuniversitar de pe raza administrativ-teritorială a municipiului Alba Iulia să beneficieze de un stimulent educațional în valoare de maxim 600 lei, proporțional cu norma didactică.

20 ianuarie este termenul limită de depunere a cererilor cadrelor didactice, de conducere, de îndrumare și control din unitățile școlare publice de pe raza municipiului Alba Iulia.

Cererile se depun la unitățile de învățământ aparținătoare.

Stimulentul educațional va putea fi folosit în scopul participării la programe de formare profesională și/sau achiziționării de carte școlară, laptopuri, tablete, licențe software, taxe participare simpozioane/conferințe, alte materiale didactice specifice și necesare disciplinei/disciplinelor predate de către cadrul didactic.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

2 noiembrie: 240 de ani de la izbucnirea Răscoalei conduse de Horea, Cloșca și Crișan

Publicat

în

2 noiembrie: 240 de ani de la izbucnirea Răscoalei conduse de Horea, Cloșca și Crișan

Acum 240 de ani, la 2 noiembrie 1784 izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu

Răscoala ţărănească din Transilvania din 1784, numită şi „Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan”, a fost o importantă acţiune de revoltă a ţărănimii iobage împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi români, maghiari și saşi de pe domeniile nobililor şi statului, mineri din Munţii Apuseni şi ocnele din Maramureş, meşteşugari și preoţi.

La începutul secolului al XVIII-lea, se instalase în partea centrală a Transilvaniei administraţia austriacă. Stăpâni ai pământului din zonă rămăseseră în continuare nobilii maghiari, dar peste autoritatea acestora se suprapusese cea austriacă. Iobagii români ajungeau să fie impozitaţi de două ori. Într-o perioadă de numai 60 ani, impozitele impuse iobagilor români au crescut de câteva ori, ajungând la sume importante, foarte greu de suportat de către aceştia.

Dările care îi apăsau erau: zeciuiala din produsele agricole şi animale, plocoanele, cărăuşiile, cazarea funcţionarilor ce încasau birurile, încartiruirea militarilor. Nobilimea deţinea monopolul vânatului, morăritului şi pescuitului, cotropise păduri, păşuni şi multe terenuri agricole ceea ce îi nemulţumea pe ţărani. Au mai fost supuşi unor obligaţii privind mineritul, construirea de cuptoare, transportul lemnului şi al minereului. În plus, iobagii aveau voie să se căsătorească numai cu aprobarea nobililor.

Se adăugau și măsurile abuzive, precum răpirea pășunilor și pădurilor, interzicerea cârciumăritului, ceea ce le îngreuna posibilitatea procurării hranei. O cauză imediată o constituie anularea decretului imperial din 31 ianuarie 1784, prin care se dispunea conscrierea unor sate din ținuturile de graniță și extinderea regimentelor de graniță.Țăranii care se înscriau în regimentele de graniță scăpau de iobăgie și primeau casă și pământ în schimb. Măsura de anulare a conscripției stârnește un val de nemulțumire.

Răscoala izbucnită la 2 noiembrie 1784, în Zarand, cuprinde repede Munții Apuseni, comitatele Hunedoara și Alba, trecând și în comitatele Turda, Cluj, Sibiu și amenințând să cuprindă toată Transilvania. Pe lângă țărani români, la răscoală participă și țărani maghiari din Arad și Trascău, în timp ce țăranii sași din numeroase localități rurale situate între cele două Târnave refuză să mai muncească pentru dijmă.

Programul răscoalei prevedea desființarea nobilimii, fiecare să trăiască din slujba îndeplinită, desființarea iobăgiei și împroprietărirea cu pământ, impunerea tuturor în mod egal la dări, eliberarea țăranilor arestați, eliberarea națională și organizarea, după planurile lui Horea, a unei „republici populare”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Biserica ”SFINTII ARHANGHELI” din comuna Horea va fi restaurată cu fonduri europene

Publicat

în

Prin Programul Regunea Centru 2021-2027, in judetul Alba, biserica ”SFINTII ARHANGHELI” din comuna Horea va fi restaurată cu fonduri europene

Comuna Horea a devenit cel de-al saselea beneficiar care a semnat un contract de finantare nerambursabila prin Programul „Regiunea Centru”. ”Biserica din vale”- dupa cum i se spune Bisericii ”Sfintii Arhangheli” din centrul comunei – este locul unde generatii intregi de moti s-au botezat si cununat. Aflata acum intr-o stare avansata de degradare, lacasul de cult va fi restaurat si va fi redeschis peste 3 ani, pentru noi evenimente organizate de Parohia Ortodoxa Româna.

Contractul de finantare cu o valoare de peste 1,7 milioane euro, vizeaza implementarea proiectului „Restaurare, refunctionalizare si punere in valoare a Bisericii Sfintii Arhangheli Horea”, finantat prin Prioritatea 7 – O REGIUNE CU TURISM SUSTENABIL, Interventia 7.1.1 – Conservarea, protectia si punerea in valoare a patrimoniului cultural UNESCO si de clasa A, din cadrul PR Centru 2021-2027.

Cu o perioada de implementare de 30 de luni (din octombrie 2024, pâna in aprilie 2027) si o valoare totala de 8.594.357,22 lei, acest proiect urmareste sa contribuie la dezvoltarea turismului cultural si la revitalizarea comunitatii locale. In urma semnarii acestui contract, va incepe restaurarea monumentului istoric, prin lucrari de arhitectura, reabilitarea acoperisului si amenajarea spatiului exterior. Aici se vor organiza ulterior activitati culturale si educative care vor implica comunitatea locala si vor atrage vizitatori. Beneficiarul propune, prin proiect, revitalizarea acestui loc de suflet, prin realizarea de ateliere de teatru, fotografie, gastronomie traditionala, cursuri de ghizi turistici, expozitii si concerte de colinde. Finantarea acopera si digitizarea obiectivului de patrimoniu prin reconstructia 3D a bisericii, dezvoltarea unei aplicatii mobile interactive dedicate traditiilor motesti si organizarea unui eveniment de video mapping pe fatada bisericii. Toate acestea ar trebui sa duca la cresterea numarului de vizitatori si integrarea obiectivului in circuite turistice regionale, printr-o strategie de marketing si colaborari cu agentii de turism, precum si la diversificarea vietii social-economice a locuitorilor.

„Acest contract de finantare asigura necesarul de fonduri pentru ca monumentul istoric si de arhitectura din comuna, locul unde generatii intregi de moti s-au rugat, sa fie restaurat si reinclus in viata localnicilor. Semnarea acestui contract de finantare demonstreaza interesul administratiei locale, sustinuta de comunitatea de moti, pentru protejarea valorilor zonei si valorizarea unui loc deosebit pentru manifestari culturale si religioase. Astfel de proiecte, concura la valorificarea patrimoniului cultural si dezvoltarea unui turism sustenabil. In Regiunea noastra, pâna in prezent, pe Prioritatea 7 a Programului „Regiunea Centru” sunt depuse 12 proiecte, din care, 5, cu o valoare de aproape 15,6 milioane euro, au fost deja semnate. Pastrarea identitatii culturale locale si coeziunea comunitara generate prin aceste proiecte, reprezinta obiective pe care le sustinem, vitale pentru localnici. Aceste initiative demonstreaza ca patrimoniul poate deveni un motor pentru dezvoltare economica si sociala, contribuind la crearea unei regiuni in care valorile culturale si naturale sunt protejate si apreciate deopotriva de localnici si vizitatori”, a declarat Directorul general al ADR Centru, domnul Simon Cretu.

Situata in centrul localitatii Horea, la confluenta a doua cursuri de apa: Valea Albacului si Valea Arazii, Biserica „Sfintii Arhangheli” este un monument istoric de mare insemnatate, inscris in Lista Monumentelor Istorice. Construita prin munca si cheltuiala locuitorilor din zona acum aproape doua secole, intre 1842 si 1847, edificiul a fost ridicat din piatra de râu si caramida si reprezinta un simbol istoric important pentru Tara Motilor, fiind legata de figura emblematica a lui Avram Iancu. Proiectul finantat va contribui la dezvoltarea sustenabila a comunei Horea, atragând anual cel putin 3.000 de vizitatori interesati de turismul cultural, religios si ecologic. De asemenea, vor fi create noi oportunitati de antreprenoriat local si de implicare comunitara, stimulând astfel dezvoltarea economica a regiunii si consolidând identitatea culturala locala.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Plata taxelor fără debit și a amenzilor, mai accesibilă cetățenilor din Alba Iulia

Publicat

în

Plata taxelor fără debit și a amenzilor, mai accesibilă cetățenilor din Alba Iulia

Primăria Alba Iulia diversifică serviciile și adăugă unul dintre cele mai solicitate: plata taxei judiciare de timbru.

âAstfel, cetățenii vor putea achita taxele rapid și sigur prin intermediul stațiilor de plată SelfPay disponibile la nivel național. Prin intermediul sistemului, pe care Primăria Alba Iulia l-a implementat începând cu anul 2021, pot fi achitate două diferite tipuri de amenzi și taxe: amenzi de circulație, amenzi rovignetă, amenzi ANPC, taxe speciale SPCLEP, taxă certificat fiscal, taxă notarială de timbru, taxă divorț, taxă carte de identitate și multe altele.

Acest proces nu doar reduce aglomerația și cozile la ghișee, ci crește și eficiența activităților administrative, permițând angajaților să se ocupe de alte nevoi ale cetățenilor, au precizat reprezentanții administrației locale. Potrivit acestora, un beneficiu major al digitalizării este accesul la servicii în multiple locații și în intervale orare mai mari, atingându-se standardele de eficiență în interacțiunea cu administrația publică.

Albaiulienii sunt îndemnați să efectueze plățile la una dintre cele peste 40 stații de plată SelfPay, amplasate în supermarketurile și magazinele din Alba Iulia. O stație de acest tip este amplasată în sediul Direcției de Venituri (strada Ardealului nr. 1), iar plățile cu cardul bancar sunt acceptate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba