Educație și Cultură
Volumul IV/2024 al revistei Discobolul, o apariție așteptată, la Alba Iulia
Volumul IV/2024 al revistei Discobolul, o apariție așteptată, la Alba Iulia
Începând din luna decembrie a anului 2024, pe rafturile bibliotecilor a apărut volumul IV/2024 al prestigioasei reviste de cultură Discobolul.
Revista este editată de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, avându-l ca director de onoare pe poetul, criticul și istoricul literar Ion Pop. Revista s-a înființat, la Alba Iulia, în anul 1990, avându-i ca membri fondatori pe Aurel Pantea, Eugen Curta, Cornel Nistea, Mircea Stâncel, Nicolae Drăgan, Emil Scrieciu și Iacob Mârza. După o întrerupere de câțiva ani, revista și-a reluat apariția în anul 1997, colectivul redacțional fiind format din scriitorii Cornel Nistea, Mircea Stâncel și Eugen Curta, în calitate de redactori, alături de poetul și criticul literar Aurel Pantea, în calitate de redactor șef. De atunci, revista a apărut neîntrerupt, beneficiind și de o foarte bună receptare critică la nivel național și internațional.
Numerele 322-323-324 aferente lunilor octombrie-noiembrie-decembrie 2024 conțin rubrici deja consacrate cum ar fi; Poezia; Jurnal; Cărți, cronici, autori; Post- factum; Cronici de întâmpinare; Proză; Piața cărților; Eseu; Dialoguri Theologiae; Opinii critice, Memoriale și jurnale; Thalia, Debut, La aniversară etc. Printre semnatarii articolelor se numără reputate nume ale lumii culturale dintre care amintim: Viorel Mureșan, Gheorghe Grigurcu, Ion Pop, Ovidiu Pecican, Nicolae Oprea, Iulian Boldea, Ion Buzași, Mircea Popa, Mircea Bârsilă, Monica Grosu, Lucian Scurtu, Georgeta Orian, Sonia Elvireanu, Savu Popa, Al. Cistelecan, Aurel Pantea, Cornel Nistea, Mihai Barbu, Dumitru Augustin Doman, Ladislau Daradici, Mircea Stâncel.
Toate numerele revistei Discobolul pot fi consultate atât la Secția Periodice a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, cât și pe site-ul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Educație și Cultură
Ziua Culturii Naționale sărbătorită și la Sebeș
Ziua Culturii Naționale sărbătorită și la Sebeș
Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în colaborare cu instituțiile de învățământ locale, lansează o invitație de suflet pentru a marca, la Sebeș, Ziua Culturii Naționale.
Miercuri, 15 ianuarie 2025, începând cu ora 10.00, la statuia poetului Mihai Eminescu, va avea loc un moment omagial.
Participanții vor fi întâmpinați cu răvașe tricolore, cuprinzând versuri și citate celebre din opera eminesciană, o tradiție pe care Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș o păstrează.
Educație și Cultură
Pagini din istoria presei aiudene: Publicația „Zorile”
Pagini din istoria presei aiudene: Publicația „Zorile”
Publicația „Zorile” a apărut la Aiud în perioada 29 decembrie 1989 – 25 mai 1990, la propunerea prof. dr. Mircea Cenușă.
Primele două numere ale publicației au fost culese manual, literă cu literă, la tipografia din Aiud iar celelalte la tipografia din Alba Iulia.
A preluat titlul primului ziar românesc apărut la Aiud, la 1 decembrie 1923, „Zorile”.
Din colegiul de redacție au făcut parte, în decembrie 1989, Mircea Cenușă, Augustin Miclea, Leon Ștef și Ioan Hădărig, iar din ianuarie 1990: Iacob Buta și Gelu Badea.
foto: facebook Ioan Hădărig
Educație și Cultură
„Teatrul – cuvânt, artă, joc” – nou proiect cultural cu Skepsis pentru elevii din Alba Iulia, finalizat cu succes
„Teatrul – cuvânt, artă, joc” – nou proiect cultural cu Skepsis pentru elevii din Alba Iulia, finalizat cu succes
În perioada 1 iulie – 30 decembrie 2024, Grupul Skepsis a implementat proiectul cultural ”Teatrul – cuvânt, artă, joc”, urmărind promovarea artei dramatice în rândul elevilor din Alba Iulia.
Proiectul a fost finanțat prin Programul Municipal pentru Acordarea de Finanțări Nerambursabile Activităților Non-Profit de Interes Local pe Anul 2024.
Prin acest proiect Asociația Grupul Skepsis a conceput și a pregătit în prima fază un număr de patru spectacole originale inspirate din lecturile recomandate vârstei, adresate direct elevilor încadrați în toate ciclurile de învățământ. În lunile iulie-septembrie organizatorul a conceput și a pregătit spectacolele, a contactat și a purtat discuții cu mai multe unități de învățământ din Alba Iulia, stabilind colaboratorii de proiect: Grădinița cu Program Prelungit nr. 8; Grădinița cu Program Prelungit nr. 16; Școala Gimnazială „Vasile Goldiș”; Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”; Seminarul Teologic Ortodox ”Sf. Simion Ștefan” și Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”.
În lunile noiembrie-decembrie, instituțiile colaboratoare au găzduit o serie de 10 reprezentații ale spectacolelor de teatru, urmărindu-se stimularea interesului publicului tânăr pentru arta dramatică. Pentru a facilita înțelegerea artei spectacolului, fiecare reprezentație a fost urmată de discuții deschise în care elevii au avut șansa de a adresa întrebări actorilor în legătură diverse aspecte ale procesului de creație și de a avea acces la perspective legate de conceperea, pregătirea și prezentarea unui spectacol de teatru.
Punând în valoare potențialul creativ al tinerilor elevi, faza finală a proiectului a propus publicului în luna decembrie, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, spectacolul original ”Santinela”, inspirat din cel mai recent volum de versuri semnat de Ioan Adrian Popa, poet albaiulian, în interpretarea elevilor care se pregătesc în cadrul Asociației Grupul Skepsis.
Proiectul a avut un impact pozitiv important asupra tinerilor, aproximativ 500 de elevi bucurându-se de reprezentațiile oferite prin intermediul acestuia.
-
Știriacum 2 săptămâni
MESAJE, SMS, URĂRI ce poţi transmite de SFÂNTUL VASILE
-
Știriacum 2 săptămâni
Apuseni, destinație turistică și în sezonul alb: Locuri de vis din Ţara Moţilor
-
Știriacum 2 zile
30 de reguli de bun-simț, din experiența noastră
-
Știriacum 3 zile
Învață să spui „mulțumesc”: 11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc“
-
Știriacum 2 săptămâni
Cum se numesc lunile anului în tradiția populară și ce înseamnă denumirea lor
-
Știriacum o săptămână
Spectacolul Apusenilor: Peștera Meziad, una dintre cele mai frumoase peșteri din Parcul Natural Apuseni
-
Știriacum o săptămână
Legenda peşterii din Apuseni unde tot timpul anului se găseşte zăpadă şi gheaţă
-
Știriacum o săptămână
7 ianuarie, Sfântul Ioan Botezătorul: Semnificația numelor Ion și Ioana