Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Societate

Vinărița, strălucitoare în flora județului Alba

Publicat

în

Vinărița, strălucitoare în flora județului Alba

Asperula odorata, cunoscută sub numele de vinăriță, este o plantă erbacee perenă regăsită și în flora județului Alba ce atinge o înălțime de 15-25 de centimetri.
Frunzele sale, dispuse în cerc, sunt fără pețiol și au peri aspri pe margini și pe dosul nervurilor. La vârful tulpinii, înflorește cu flori mici și albe, grupate în buchețele.
Crește în locuri umbrite, preferând pădurile de foioase și solurile umede, fiind ideală pentru grădinile fără soare.
Numele „vinăriță” provine de la utilizarea sa tradițională pentru aromatizarea vinului. În Europa, este folosită pentru a prepara vinul aromatizat „Maitrank” sau „Maiwein”, savurat în special la festivalurile din luna mai.
În plus, vinărița a fost apreciată încă din Evul Mediu pentru proprietățile sale medicinale și utilizată în biserici pentru a aduce un strop de magie în sărbători.
sursa: facebook Consiliul Județean Alba
foto: speedy-seeds.co.uk

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

5 octombrie: Ziua Mondială a Educației

Publicat

în

5 octombrie: Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educaţiei este sărbătorită în fiecare an la 5 octombrie, începând cu anul 1994.

Educaţia transformă vieţi şi se află în centrul misiunii UNESCO de a construi pacea, de a eradica sărăcia şi de a stimula dezvoltarea durabilă.

Desemnată de UNESCO, această zi marchează semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Recomandare, alături de cea „privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală.

Pentru a fi recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice „Education International” a lansat la 5 octombrie 1994 o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional, la nivel mondial.

Totodată, a fost instituit Premiul Hamdan (2008), pentru a recompensa performanţele profesorilor. Acesta este acordat din doi în doi ani şi constă în suma de 300.000 de dolari americani, care se împarte între trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor. Numele distincţiei vine de la susţinătorul proiectului, Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite (1971-1973).

sursa: agerpres.ro

foto: arhivă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

4 octombrie: Ziua internațională a animalelor

Publicat

în

Zi internațională dedicată animalelor

Ziua internaţională a animalelor („World Animal Day”) este marcată, anual, la data de 4 octombrie, cu scopul de a promova drepturile şi bunăstarea tuturor animalelor, fie ele cu stăpân sau fără, sălbatice sau domestice.

Ziua internaţională a animalelor este cu atât mai importantă cu cât experţii în biodiversitate şi protecţia mediului trag numeroase semnale legate de situaţia actuală a animalelor.

În septembrie 2023, a fost publicat un studiu care trage un semnal de alarmă în legătură cu ameninţările legate de cea de-a şasea extincţie în masă de pe Terra. Criza biodiversităţii „este la fel de gravă ca schimbările climatice”, dar nu la fel de cunoscută de publicul general, a declarat Gerardo Ceballos, profesor la Universitatea Naţională Autonomă din Mexic, coautor al acestui studiu publicat în revista americană Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Din aproximativ 5.400 de genuri (conţinând 34.600 de specii), oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că 73 dintre ele au dispărut de pe Terra în ultimii 500 de ani – majoritatea în ultimele două secole. Sunt vizate în primul rând păsările, urmate de mamifere, amfibieni şi reptile.

Printre cauzele acestor extincţii se numără activităţile umane, care distrug habitate naturale pentru a face loc culturilor agricole, infrastructurilor şi altor nevoi, dar şi supraexploatarea (pescuit excesiv, vânătoare, trafic cu animale).

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

3 octombrie: Ziua Pneumologiei Româneşti

Publicat

în

Zi dedicată pneumologiei românești

Pe 3 octombrie este marcată „Ziua pneumologiei româneşti”, sărbătorită pentru prima dată în anul 2012.

Preocupările multiple variate ale pneumologilor români au fost cantonate în doua zone: cea a afecțiunilor contagioase, unde tuberculoza a primat ca preocupare, și cea a bolilor cronice respiratorii netransmisibile.

Dacă ne uităm la datele privitoare la tuberculoză se pot remarca tendințele de scădere a prevalenței acestei afecțiuni, cu ameliorări vizibile ale actului medical, materializate într-o rată de negativare crescută la 2 luni și o rată de vindecare la fel de importantă la final.

Programul de control al tuberculozei a fost și a rămas un program prioritar atât pentru Societatea Română de Pneumologie, cât și pentru Ministerul Sănătății.

sursa: houston.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba