Connect with us

Sănătate

VIDEO: Medicul oncolog, Răzvan Curcă vorbește într-un interviu despre cele mai noi tratamente împotriva cancerului! Imuno-oncologie – cea mai nouă terapie

Published

on

Imuno-oncologia, o terapie noua care reprogrameaza sistemul imunitar sa gaseasca si sa distruga celulele canceroase, creste speranta de viata si calitatea vietii pentru pacienti cu cancer care era considerati incurabili. De luna trecuta, aceasta terapie este disponibila si în Romania si se poate primi gratuit prin Programul National de Oncologie.

Imuno-oncologia este un tratament revolutionar impotriva cancerului si, spre deosebire de tratamentele clasice, aceasta nu se adreseaza tumorilor ci ajuta sistemul imunitar sa descopere cancerul si sa il distruga, iar apoi celulele cu memorie ale imunitatii sa se asigure ca nu mai apare in organism acel tip de cancer.

”Aceasta imuno-oncologie este, de fapt, felul in care putem sa ne aliem imunitatea anti-tumorala in lupta impotriva cancerului, pentru ca tumorile se comporta intr-un fel similar cu bacteriile. Pentru bacterii avem antibiotice, pentru tumori avem alte metode. La fel cum antibioticele nu mai sunt eficiente la un moment dat pentru un anumit tip de bacterie, asa se intampla si cu tumorile, ele nu mai lasa imunitatea sa-si faca treaba. Imuno-oncologia si-a propus sa elibereze frana pe care tumorile o pun imunitatii anti-tumorale. Felul in care putem elibera frana tine de particularitatile diferitelor boli.

Sunt tumori care reusesc sa induca producerea unor substante  care inhiba raspunsul imun, adica nu se mai realizeaza pana la capat cascada imunitatii. Atunci cand organismul recunoaste ceva care este strain se genereaza raspunsul imun si se propune sa elimine ceea ce nu este propriu organismului.

În momentul in care se inhiba partea de recunoastere, tumorile se ”deghizeaza” ca sa nu fie recunoscute ca nu sunt proprii organismului, ele disimuleaza. Alte tumori actioneaza la alt nivel. Avem recunoscuta tumora, avem soldatii care lupta contra ei, dar tumora reuseste sa blocheze producerea de noi trupe si, ca urmare, soldatii care apara organismul sunt tot mai putini si sunt coplesiti.

Orice ajutor pe care il putem crea ori la nivel de recunoastere, ori la nivel de producere de soldati ai imunitatii, ori la nivelul competentei acestor soldati de a distruge tumora, are implicatii directe in rezultate, si imuno-oncologia a facut pasi importanti in acest sens”, a explicat pentru Doctorul Zilei dr. Razvan Curca, medic oncolog.


Romanii au acces la imuno-oncologie

Imuno-oncologia este eficienta in mai multe tipuri de cancer, printre care: melanomul malign, cancerul pulmonar, cancerul vezicii urinare, cancer renal, cancere din sfera ORL, limfoame maligne. Exista deja sase medicamente inregistrate in SUA si Europa, iar de luna trecuta, romanii cu melanom malign avansat pot obtine, gratuit, medicamentul imuno-oncologic, prin Programul National de Oncologie.

Spre deosebire de tratamentele clasice, imuno-oncologia aduce pentru pacienti care erau considerati incurabili, un procent de supravietuire de foarte lunga durata, desi ne este frica sa le spunem ca s-au vindecat, ar trebui sa ne facem curaj, la un moment dat si sa le spunem ca sunt vindecati. Pentru melanom exista deja date care arata ca unul din 10 pacienti cu melanom malign metastatic supravietuieste 10 ani, deja este progres fantastic, cu tratamentele clasice nu existau supravietuitori la 5 ani”, a adaugat dr. Razvan Curca.
Alti 4000 de romani cu cancer pulmonar se califica pentru tratamente imuno-oncologice si urmeaza sa fie aprobate si acestea, probabil anul urmator.

Efecte secundare reduse

Efectele secundare ale imuno-oncologiei sunt mai reduse fata de cele ale tratamentelor clasice si deriva din mecanismul lor de actiune. Uneori aceasta pornire a imunitatii poate duce la fenomene de autoimunitate, similare bolilor autoimune, adica sistemul imunitar recunoaste si ce e propriu organismului ca fiind strain si atunci pot aparea eruptii cutanate, hepatite, inflamatii pulmonare, colita, dar cele mai multe se pot trata usor cu conditia sa fie depistate la timp.

sursa: doctorulzilei.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Sănătate

Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj

Published

on

Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj: Licitația, lansată pe SEAP

Spitalul Municipal Blaj, a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Pubice, care prevede achiziționarea de echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie.

Valoarea investiției este estimată la 1.499.065 de lei, fără TVA.
Potrivit documentației, proiectul vizează furnizarea și instalarea de echipamente în cadrul proiectului „Investiții în infrastructura laboratorului de microbiologie din cadrul Spitalului Municipal Blaj”, finanțat prin Programul Sănătate 2021 – 2027.

Obiectivul general al proiectului este dotarea laboratorului din cadrul spitalului cu echipamente și aparatură medicală care să asigure accesul egal la asistența medicală pentru oamenii din zona județului Alba.

Se vor achiziționa:

-Analizor clinic MDRO și urocultură, lichide puncții – 1 buc.
-Termostat 100 L – 1 buc.
-Centrifuga 24 poziții – 1 buc.
-Centrifugă – 1 buc.
-Hotă – 1 buc.
-Microscop – 1 buc.
-Maldi TOF – 1 buc.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Sănătate

Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului

Published

on

14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului

Află de pe radiounirea.ro că persoanele cu diabet zaharat de tip II pot fi asimptomatice timp de mulți ani sau chiar decade înainte de a fi diagnosticate, deoarece simptomele bolii sunt destul de subtile.

Această afecțiune este atât de răspândită în întreaga lume încât medicii au catalogat-o drept ,,epidemică”. Astfel, prevenirea sau detectarea bolii în stadiu incipient este extrem de importantă, întrucât pot fi evitate complicații majore precum afecțiuni ale rinichilor, pierderea vederii sau chiar amputarea de membre.

Iată cum îți dai că suferi de diabet zaharat de tip 2!

Cum îți dai seama că suferi de diabet – urinare frecventă

Urinarea frecventă sau în cantități mai însemnate decât de obicei reprezintă un simptom comun al diabetului – acesta este modul prin care corpul ,,scapă” de excesul de zahăr.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – sete persistentă

Datorită urinării frecvente, corpul pierde mai multe lichide într-o perioadă scurtă de timp, astfel încât deshidratarea este inevitabilă.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – apetit crescut

În cazul diabetului netratat, nivelul glicemiei poate varia în funcție de momentul zilei; când nivelul glicemiei este scăzut, apare și senzația intensă de foame.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – gura uscată

Senzația apare ca urmare a urinării excesive și a deshidratării organismului, acesta fiind unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – fluctuații ale greutății

Pierderea în greutate este un alt indiciu al bolii. Atunci când celulele organismului sunt private de glucoza din sânge, corpul reacționează ca și cum ar fi înfometat și începe să consume din rezervele de proteine pentru a-și conserva nivelul de energie.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – lipsă de energie

Oboseala cronică și lipsa de energie apar ca urmare a încercării organismului de a compensa lipsa glucozei din celule.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – vedere încețoșată

Mulți dintre pacienții cu diabet dezvoltă în timp manifestări oculare, dintre care retinopatia diabetică este cea mai importantă. Diabetul determină afectări ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o componentă a ochiului situată în partea posterioară a acestuia, care are rol de a capta imaginile și de a trimite informațiile la creier).

Retinopatia diabetică se poate manifesta prin tulburări de vedere. Se poate preveni apariția retinopatiei prin menținerea glicemiei în limite normale sau aproape de normal.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – rănile și zgârieturile care se vindecă mai greu

Reprezintă un indiciu clasic în ceea ce privește prezența diabetului și asta pentru că boala slăbește vasele de sânge, făcând mai greu transportul lui către rană, implicit îngreunarea procesul de vindecare a rănii.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – risc crescut de infecții

Organismul este mult mai vulnerabil în fața infecțiilor și a microbilor atunci când diabetul este netratat.

Sursa:clicksanatate.ro si realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Sănătate

Întâlnire de lucru a Direcției de Sănătate Pulblică Alba cu asistenții medicali comunitari

Published

on

Întâlnire de lucru a Direcției de Sănătate Pulblică Alba cu asistenții medicali comunitari

Consiliul Județean Alba deschide porțile parteneriatelor interinstituționale, susținând programele de promovare a sănătății și educație pentru sănătate.

În această săptămână, la sediul Consiliului Județean Alba, s-a desfășurat întâlnirea de lucru a Direcției de Sănătate Publică Alba cu asistenții medicali comunitari din 52 de comunități.

Tema abordată a fost importanța promovării sănătății și a prevenției, obiective prioritare din Strategia Județului Alba în domeniul sănătății.

Întâlnirea de lucru a fost deschisă de către Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, care a adus mulțumiri tuturor pentru activitatea depusă și a încurajat asistenții medicali comunitari în misiunea pe care o au de îndeplinit, aceea de a veni în sprijinul persoanelor aflate în nevoie.

Ședința de lucru a fost moderată, din partea DSP Alba, de către medicul Olimpia Candrea, iar din partea administrației județene, de către directorul executiv Liliana Negruț.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba