Sănătate
VIDEO: Medicul oncolog, Răzvan Curcă vorbește într-un interviu despre cele mai noi tratamente împotriva cancerului! Imuno-oncologie – cea mai nouă terapie
Imuno-oncologia, o terapie noua care reprogrameaza sistemul imunitar sa gaseasca si sa distruga celulele canceroase, creste speranta de viata si calitatea vietii pentru pacienti cu cancer care era considerati incurabili. De luna trecuta, aceasta terapie este disponibila si în Romania si se poate primi gratuit prin Programul National de Oncologie.
Imuno-oncologia este un tratament revolutionar impotriva cancerului si, spre deosebire de tratamentele clasice, aceasta nu se adreseaza tumorilor ci ajuta sistemul imunitar sa descopere cancerul si sa il distruga, iar apoi celulele cu memorie ale imunitatii sa se asigure ca nu mai apare in organism acel tip de cancer.
”Aceasta imuno-oncologie este, de fapt, felul in care putem sa ne aliem imunitatea anti-tumorala in lupta impotriva cancerului, pentru ca tumorile se comporta intr-un fel similar cu bacteriile. Pentru bacterii avem antibiotice, pentru tumori avem alte metode. La fel cum antibioticele nu mai sunt eficiente la un moment dat pentru un anumit tip de bacterie, asa se intampla si cu tumorile, ele nu mai lasa imunitatea sa-si faca treaba. Imuno-oncologia si-a propus sa elibereze frana pe care tumorile o pun imunitatii anti-tumorale. Felul in care putem elibera frana tine de particularitatile diferitelor boli.
Sunt tumori care reusesc sa induca producerea unor substante care inhiba raspunsul imun, adica nu se mai realizeaza pana la capat cascada imunitatii. Atunci cand organismul recunoaste ceva care este strain se genereaza raspunsul imun si se propune sa elimine ceea ce nu este propriu organismului.
În momentul in care se inhiba partea de recunoastere, tumorile se ”deghizeaza” ca sa nu fie recunoscute ca nu sunt proprii organismului, ele disimuleaza. Alte tumori actioneaza la alt nivel. Avem recunoscuta tumora, avem soldatii care lupta contra ei, dar tumora reuseste sa blocheze producerea de noi trupe si, ca urmare, soldatii care apara organismul sunt tot mai putini si sunt coplesiti.
Orice ajutor pe care il putem crea ori la nivel de recunoastere, ori la nivel de producere de soldati ai imunitatii, ori la nivelul competentei acestor soldati de a distruge tumora, are implicatii directe in rezultate, si imuno-oncologia a facut pasi importanti in acest sens”, a explicat pentru Doctorul Zilei dr. Razvan Curca, medic oncolog.
Romanii au acces la imuno-oncologie
Imuno-oncologia este eficienta in mai multe tipuri de cancer, printre care: melanomul malign, cancerul pulmonar, cancerul vezicii urinare, cancer renal, cancere din sfera ORL, limfoame maligne. Exista deja sase medicamente inregistrate in SUA si Europa, iar de luna trecuta, romanii cu melanom malign avansat pot obtine, gratuit, medicamentul imuno-oncologic, prin Programul National de Oncologie.
Spre deosebire de tratamentele clasice, imuno-oncologia aduce pentru pacienti care erau considerati incurabili, un procent de supravietuire de foarte lunga durata, desi ne este frica sa le spunem ca s-au vindecat, ar trebui sa ne facem curaj, la un moment dat si sa le spunem ca sunt vindecati. Pentru melanom exista deja date care arata ca unul din 10 pacienti cu melanom malign metastatic supravietuieste 10 ani, deja este progres fantastic, cu tratamentele clasice nu existau supravietuitori la 5 ani”, a adaugat dr. Razvan Curca.
Alti 4000 de romani cu cancer pulmonar se califica pentru tratamente imuno-oncologice si urmeaza sa fie aprobate si acestea, probabil anul urmator.
Efecte secundare reduse
Efectele secundare ale imuno-oncologiei sunt mai reduse fata de cele ale tratamentelor clasice si deriva din mecanismul lor de actiune. Uneori aceasta pornire a imunitatii poate duce la fenomene de autoimunitate, similare bolilor autoimune, adica sistemul imunitar recunoaste si ce e propriu organismului ca fiind strain si atunci pot aparea eruptii cutanate, hepatite, inflamatii pulmonare, colita, dar cele mai multe se pot trata usor cu conditia sa fie depistate la timp.
sursa: doctorulzilei.ro
Sănătate
Humus, rețeta minune în perioada de post: Ce este și ce beneficii are
Perioada de post a reprezentat dintotdeauna o provocare pentru creativitatea gospodinelor. Dorința oamenilor de a găsi rețete sănătoase și, în același timp, cu un aport ridicat de nutrienți este din ce în ce mai mare.
Din fericire, gama variată de alimente disponibile pe piață vine în ajutorul nostru și ne aduce un produs pe care îl putem include în dieta noastră: năutul. Dacă iubești năutul, nu ai cum să nu iubești și humusul, rețeta minune adusă din Orientul Mijlociu.
Humus este o specialitate orientală, care este făcută , în mod tradițional, din piure de năut, pastă de susan –tahini, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente precum usturoi și, uneori, chimion. Humusul reprezintă o sursă bogată de acizi grași esențiali omega-3, care ajuta la protecția sistemului cardiac, și de nutrienți proveniți din naut și sosul tahini. În plus, humusul conține fier, vitamina B6, acid folic și aminoacizii cu un puternic rol antiiinflamator. Persoanele care suferă de diabet necesită diete speciale și, uneori, acest lucru poate fi greu de gestionat. Humusul este o rețetă potrivită pentru diabetici și poate fi consumat de aceștia fără rezerve. Mai mult decât atât, năutul ajută la reglarea zahărului din sânge, fiind un aliat în managementul diabetului. Datorită conținutului ridicat de fier, calciu și vitamina K, năutul din humus contribuie la dezvoltarea și menținerea unei structuri osoase dense și puternice. Vitamina C, B6, potasiul și fibrele din compoziția năutului fac din acesta un super aliment care contribuie la menținerea sănătății inimii. Fibrele ajută și la scăderea nivelului de colesterol din sânge, scăzând riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, arată studiile.
Humusul te ajută să slăbești. Prin senzația de sațietate pe care o oferă năutul, rețetele care conțin acest ingredient vin în ajutorul persoanelor care se luptă cu kilogramele în plus.
Humusul, perfect pentru diabetici
Ce conține humusul?: Există nenumărate rețete de humus, dar toate au în compoziție ingredientele „cheie” ale rețetei. Acestea se referă la boabele de năut, usturoiul și pasta de susan. Pe lângă acestea se adaugă, după gust, uleiul de măsline, zeama de lămâie și diverse condimente precum: boia sau chimion.
Năutul și beneficiile sale. Năutul conține magneziu, vitamina B1, vitamina B6, vitamina B9, seleniu cupru, fier, zinc, fosfor, mangan și potasiu. Acest aliment minune este o sursă bogată în proteine și fibre, ceea ce contribuie la o digestie sănătoasă. Conform healthline, năutul scade riscul de apariție a bolilor cronice precum cancerul, bolile sistemului cardiovascular și diabetul.
Susanul, sursă de vitalitate. Susanul reprezintă un ingredient important atunci când vrem să pregătim humus. Din fericire, semințele de susan ascund beneficii uimitoare pentru sănătate. Acestea contribuie la vitalitate, promovează sănătatea sângelui, scad tensiunea arterială și susțin sistemul imunitar. Este important de știut, însă, că există persoane alergice la susan. În cazul acestora, consumul semințelor de susan poate avea consecințe grave și este recomandată eliminarea pastei de susan din humus.
Sursa:dcmedical.ro, libertatea.ro
Sănătate
Noi investiții pentru diagnosticul cancerului, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia: Licitație pentru dotarea Laboratorului de Genetică și Diagnostic Molecular
Noi investiții pentru diagnosticul cancerului la spitalul din Alba Iulia
Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o procedură de achiziție de aparatură pentru diagnosticul cancerului pentru Laboratorul de Genetică și Diagnostic Molecular.
Se are în vedere dotarea laboratorului cu tehnologie de ultimă generație, inclusiv analizor de fragmente, sistem PCR, sistem complet de electroforeză şi imagistică GEL, fluorimetru, spectrofotometru, bloc termostat, set de laborator, cititor multimod în plăci, ultracongelator, mini PCR şi sistem de secvențiere.
Achiziția este în valoare de peste 3 milioane de lei.
Se dorește, printr-un proiect mai amplu, asigurarea accesului egal la asistența medicală a pacieților oncologici care sunt trataţi în Spitalul Judeţean de Urgență Alba Iulia cât și a pacienților din județ sau chiar din țară.
Pentru a putea veni în sprijinul pacienților oncologici prin diagnosticarea cancerului sunt necesare, conform reprezentanților unității medicale, suplimentarea gamei de analize medicale de genetică şi diagnostic molecular şi, ulterior, accesarea subprogramului naţional de testare genetică.
Sănătate
Noi investiții, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud: Parc terapeutic pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii și extinderea gamei de servicii medicale
Noi investiții în 2025 la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud: Parc terapeutic pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii și extinderea gamei de servicii medicale
În ultimii ani Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud a beneficiat de investiții în infrastructură și dotări de aproximativ 15 milioane de lei proveniți atât din fonduri alocate de către Consiliul județean Alba, cât și din fonduri europene, redându-i-se astfel rolul de unitate medicală performantă, care asigură servicii medicale moderne, la cele mai înalte standarde și adaptate nevoilor pacienților.
Investițiile au vizat atât dotări în aparatură și echipamente medicale, cât și amenajarea și modernizarea clădirii, astfel încât să se asigure confortul pacienților, însoțitorilor acestora, precum și al personalului care asigură cu înalt profesionalism actul medical.
Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud, cu o tradiție de peste 100 de ani, a fost inaugurat în vara anului 1923 în prezența Reginei Maria, mereu preocupată de soarta celor bolnavi și suferinzi, care nota în jurnalul său referitor la spitalul din Aiud că este „un foarte frumos și curat spital cu o priveliște încântătoare și pavilioane corespunzătoare pentru bolnavi, dar, din păcate, prea mici pentru cerințele prea mari. Am avut obișnuitul serviciu religios pentru sfințirea clădirii […]. I-am vizitat pe bolnavii care arătau bine în paturile lor curate sau în șezlongurile din galerie”. (Regina Maria a României, Însemnări zilnice, vol. V, București, 2006, p. 208-209).
Investițiile și dezvoltarea Spitalului de Pneumoftiziologie din Aiud vor continua și în anul 2025, propunându-ne amenajarea unui parc terapeutic atât de necesar pacienților cu afecțiuni respiratorii, extinderea gamei de servicii medicale pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor respiratorii, precum și promovarea paletei de servicii oferite, astfel încât să asigurăm sprijin și tratament de specialitate pentru cât mai mulți pacienți.
-
Știriacum 2 săptămâni
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 5 zile
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum 2 săptămâni
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum 2 săptămâni
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Știriacum 3 zile
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Știriacum 6 zile
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum 5 zile
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului
-
Știriacum 2 săptămâni
23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei: La Alba Iulia a funcționat cea mai veche stație meteo din România, mai bine de 100 de ani