Rămâi conectat

Administrație

Viceprimarul Gabriel Pleșa, la Unirea FM: Taxa pentru promovarea turistică este una justificată în Alba Iulia, oraș cu potențial turistic și cu un puternic brand

Publicat

în

Un proiect de hotărâre privind instituirea taxei speciale pentru promovarea turistică a municipiului Alba Iulia a fost publicat de administrația locală pentru etapa de consultare a populației care se desfășoară în perioada 20 martie – 9 mai 2019, interval în care se așteaptă observațiile și sugestiile cetățenilor. Dezbaterea publică va avea loc în 10 mai,  la sediul Primăriei municipiului Alba Iulia.

Viceprimarul Gabriel Pleșa: ”Orice turist care se cazează la Alba Iulia plătește această taxă, la unitatea hotelieră unde se cazează. Noi i-am zis taxa de promovare turistică. Am zis că acestă taxă poate fi percepută de la turiștii care vin în orașul nostru, pe de o parte, iar pe de altă parte există o taxă care va fi percepută de fiecare om cazat de la cei care operează în turism. De aici au venit și problemele, discuțiile, motiv pentru care e în dezbatere publică proiectul. Pentru că unii dintre operatorii noștri, deținătorii de hoteluri și pensiuni din Alba Iulia, nu ar fi de acord cu plata unei astfel de taxe, invocând faptul că, încă, în Alba Iulia cazările nu sunt la nivelul dorit, că există sincope iarnă-vară, sezon turistic și extra-turistic și că nu este normal să fie aceiași taxă toată perioada anului, în fiecare lună. De aceea este în dezbatere publică. Vom vedea ce vor spune cetățenii, operatorii în turism și apoi consilierii locali se vor pronunța.”

Potrivit documentului citat se dorește stabilirea unui cadru reglementat privind instituirea unei taxe speciale datorată bugetului local pentru dezvoltarea turismului în Alba Iulia, prin promovarea obiectivelor turistice din municipiu și a destinației turistice Alba Iulia, în ansamblul ei, în vederea creșterii numărului de turiști. Taxa specială încasată de structurile de cazare turistică va fi colectată în bugetul local prin Direcția Venituri din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia. Sumele colectate din taxa specială rămase neutilizate la sfârșitul anului se vor folosi în anul următor cu aceeași destinație.

Gabriel Pleșa, viceprimar municipiul Alba Iulia: ”Cred că o astfel de taxă va trebui plătită de oricine se cazează în Alba Iulia, sunt taxe normale. Din acești bani poți să faci lucruri de întreținere a zonei istorice, a obiectivelor istorice, alte lucruri de care beneficiază locuitorii municipiului Alba Iulia. Albaiulienii, pentru că locuiesc într-un oraș care are potențial turistic, trebuie să simtă și ei, în nivelul de trai, faptul că e un oraș care vinde foarte bine, care are un brand puternic. Altfel, vin, parchează fără plată, nu plătesc taxa turistică la hotelul în care se cazează și noi, comunitatea, nu ne alegem cu nimic. Sunt niște propuneri în proiect.  Dacă nu mă înșel, e vorba de 1 euro. Nu este mult. În opinia mea să adaugi 5 lei, sau chiar 10 lei, la un tarif de pensiune sau hotel, nu este mult.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana)

Publicat

în

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana), a anunțat Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

Marius Hațegan a revenit pe acest șantier în cursul zilei de miercuri, împreună cu colegul său Ciprian Gatea de la Serviciul de Drumuri Județene.

„Sunt mulțumit de felul în care acționează echipele de muncitori care, în aceste zile, intervin pe partea de rigole. Tragem nădejde să finalizăm totul într-un timp foarte scurt, având în vedere că se lucrează complet mecanizat. Adaug promisiunea că încă un drum din județ va arăta impecabil, a declarat Marius Hațegan.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Lucrările la noua Grădiniță 16 din Alba Iulia, recepționate: Din toamnă, spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari

Publicat

în

Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia au fost recepționate: Spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari

Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia, prima construită de la zero de Primăria Alba Iulia, au fost finalizate, recepția fiind realizată luni, 24 martie 2025.  Din toamnă, 160 de preșcolari vor beneficia de spații moderne și europene.

După 33 de ani în care a funcționat la parterul unei clădiri a Colegiului „Alexandru Domșa”, improprie din punct de vedere al condițiilor și a spațiului insuficient, cu ajutorul primăriei, grădinița cu program prelungit nr.16 din Alba Iulia, are o locație proprie. Grădinița are două structuri arondate, respectiv grădinița cu program prelungit nr. 14 și grădinița cu program prelungit Bărăbanț.

În noua locație se va muta grădinița nr. 14 și se va forma un tot unitar, grădinița nr. 16, cu un efectiv de 160 de preșcolari distribuiți în 8 grupe, de la grupa mică până la grupa mare. Grădinița va fi dotată conform standardelor europene și va fi o locație în care activitatea se va desfășura conform nivelului de vârstă pe care copiii din grădinița îl vor avea, respectiv de la 3 până la 6 ani. Sălile de grupă vor fi amplasate la etaj, fiecare având vestiar și baie proprie. La parter se va găsi o bucătărie cu sală de mese. De asemenea, vor exista o spălătorie, un cabinet logopedic și un birou de consiliere psihologică pentru copii, părinți și cadre didactice. Grădinița va include și un cabinet medical dotat cu izolator. În exterior, va fi amenajat un spațiu generos de joacă,


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Reîncep lucrările de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos

Publicat

în

A fost dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos

Acestea au fost iniţiate în septembrie 2024 şi sistate în perioada de iarnă.

Este vorba de un tronson cu o lungime totală de 5097 metri, între localitatea Sebeș, intersecția cu DN7 de la km 0+038 și intersecția cu drumul județean DJ 705B, la km 5+152.
Modernizarea acestui tronson de drum va determina:
creşterea mobilităţii populației din zonele deservite către zone urbane din județul Alba, cum ar fi Municipiul Sebeș, importantă zonă dezvoltată economic, puternic industrializată
diminuarea poluării prin scăderea cantităților de noxe și a prafului generat de traficul auto
reducerea duratei de deplasare prin creşterea vitezei medii de deplasare
posibilitatea circulaţiei pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, în condiţii de siguranţă şi confort
dezvoltarea economică a zonei
crearea de condiţii îmbunătățite de tranzit pentru posibili noi investitori din zonă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba