Societate
Via principalis, obligatoriu de văzut în Alba Iulia
Obligatoiu de văzut în Alba Iulia, Via principalis
Patrulater, cu câte o poartă amplasată pe fiecare latură și cu drumuri principale care făceau legătura între porțile situate pe laturi opuse; astfel, a fost proiectat castrul de la Apulum, de către inginerii și arhitecții Imperiului Roman, în urmă cu aproape două milenii.
Dacă vă întrebați cum arătau drumurile care brăzdau anticul Apulum, vă spunem că la Alba Iulia se păstrează un segment din Via principalis. Era drumul care lega porțile principale ale castrului, de sud și de nord.
Via principalis trecea prin fața „Principiei” castrului roman de la Apulum, adică sediul comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina. Aici, o parte a clădirii de acum 1800 de ani este valorificată în Muzeul Principia.
Pe artera pavată cu lespezi de piatră treceau carele cu sare, ulei, vin, dar și echipamente militare necesare locatarilor castrului. Vestigiile drumului pe care au pășit soldații romani au ieșit la iveală pe parcursul lucrărilor pentru proiectele de reabilitare a Cetății Alba Carolina.
După campania arheologică s-a ales conservarea și păstrarea la suprafață a unei zone lângă strada Mihai Viteazul, artera principală a Cetății. Cei care ajung aici pot vedea lespezi ale drumului păstrate in situ, dar și canalul de cărămidă poziționat sub axul longitudinal al drumului, ce avea scopul de a asigura drenajul acestuia.
Porțiunea centrală a drumului era flancată de două șiruri de lespezi de piatră, prevăzute pe margine cu canturi. Asta, pentru a preîntâmpina derapajul carelor ce alimentau tabăra militară cu alimente și echipament militar.
Restauratorii au valorificat și segmente din rigolele laterale amenajate de romani pentru scurgerea apelor pluviale, dar și coloanele porticus-ului, galeria acoperită care străjuia drumul de o parte și cealaltă. Urmele castrului roman de la Apulum, cercetate arheologic și puse în valoare turistic, figurează pe „Ruta culturală europeană a împăraților romani și a vinului de-a lungul Dunării”.
sursa: albaiuliaqr.ro
ȘTIRI
10 februarie: Sfântul Haralambie, apărător de ciumă și de foamete. Tradiții și superstiții
Sfântul Haralambie este sărbătorit de către Biserica Ortodoxă la data de 10 februarie a fiecărui an. Este cunoscut mai ales datorită faptului că era apărător împotriva foametei. Este cel mai bătrân mucenic prăznuit de către creștini.
Sfântul Haralambie a fost episcop la cetatea Magnezia situată în Asia Mică. Odată cu începerea prigonirii creștinilor de către Septimiu Sever, a fost arestat la ordinele proconsulului Lucian.
Acesta și-a închinat viața pentru a-l sluji pe Iisus Hristos și pentru a-i îndruma, sprijini, sfătui și învăța pe credincioși în acea perioadă de persecuție.
Sfântul Haralambie. Tradiții și superstiții
O serie de superstiţii sunt legate de această sărbătoare. Femeile obișnuiau să înconjoare casa de trei ori, în pielea goală. Se spunea că astfel se ţin departe spiritele rele.
Se crede că Sfântul Haralambie este cel care ia sufletul omului când moare. Celui care lucrează în această zi se spune că îi iese sufletul cu chinuri.
De asemenea, se spune că sfântul apără oamenii şi vitele de boli, dar şi de fiarele pădurii.
Tradiţia spune că femeile trebuie să facă, în această zi sfântă, un colăcel, pe care îl coc înainte de răsăritul soarelui, îl rup în patru bucăţi pe care le aruncă în cele patru puncte cardinale.
Dacă în ziua de Sf. Haralambie plouă, se spune ca va mai ploua încă 40 de zile.
Lucian, proconsulul cetații Magnezia s-a arătat foarte deranjat de faptul că Haralambie continuă să convertească foarte mulți păgâni la creștinism, așa
că a decis să ordone arestarea lui Haralambie. Pentru a nu-l tortura și pentru a-i cruța viața, Lucian i-a cerut lui Haralambie să se închine zeilor păgâni. Haralambie a refuzat categoric acest lucru, iar Lucian a ordonat că Haralambie să fie torturat, în ciuda vârstei sale înaintate, până când acesta va renunța la credința sa (avea 113 ani).
I-au jupuit pielea de pe tot corpul, supunându-l la chinuri inimaginabile. I-au rupt carnea cu cârlige de fier și l-au jupuit de piele, timp în care sfântul le mulțumea călăilor săi, spunând: „Vă mulțumesc, fraților, că mi-ați reînnoit sufletul care dorește să se unească cu veșnicia!”. Văzând că sfântul rabdă durerile fără să scoată vreun cuvânt rău, doi soldați care îl păzeau, Porfirie și Vaptos au mărturisit credința lor în Hristos, dar au fost omorâți pe loc, prin tăierea capului cu sabia. La fel, alte trei femei care au văzut puterea sfântului de a îndura chinurile, L-au lăudat pe Hristos și au fost și ele imediat martirizate.
Se spune că proconsulul Lucian, cuprins de mânie, a apucat el însuși instrumentele de tortură, începând să-l rănească pe sfântul martir, când deodată mâinile i-au căzut ca secerate de sabie, rămânându-i atârnate de corpul sfântului. Atunci, l-a scuipat în față pe sfânt, dar gura i s-a strâmbat și i s-a întors la ceafă. Lucian, disperat, l-a implorat pe sfânt să-l salveze cu rugăciunile sale și să se milostivească de el. Sfântul martir, în bunătatea lui, s-a rugat pentru Lucian, care s-a vindecat pe loc.
La vederea acestor minuni, mulți dintre cei prezenți au trecut la creștinism, printre care și Lucian, care a căzut la picioarele sfântului episcop și l-a rugat să-l boteze. De asemenea, proconsulul Lucian a oprit persecutarea creștinilor din provincia pe care o guverna, intenționând să-i raporteze împăratului toate cele întâmplate. Între timp, Haralambie a făcut multe alte minuni, ca vindecarea unor bolnavi, redarea vederii unui orb, și chiar și învierea unor morți. Locuitorii întregii regiuni din jurul Magneziei au început să creadă în Iisus Hristos.
Auzind de toate acestea, Împăratul Septimiu Sever a ordonat ca Haralambie să fie arestat și adus la Antiohia să fie supus la o serie de încercări. Reușind să săvârșească o serie de minuni și văzând mulțimea adunată pentru a renunța la credințele păgâne și a-și însuși credință, împăratul a dat ordin să i se zdrobească gura cu pietre și să i se ardă barba. Sfântul Haralambie a supraviețuit și acestei torturi.
La noul refuz al Sfântului mucenic de a se închina zeilor păgâni, împăratul a dat ordin să i se zdrobească gura cu pietre și să i se ardă barba, dar sfântul a întors flăcările asupra chinuitorilor săi.
În cele din urmă, împăratul a pronunțat sentința de condamnare la moarte a lui Haralambie, prin tăierea capului cu sabia. După execuție, fiica împăratului, Galinia, care trecuse la creștinism, a îngropat trupul martirului cu multă onoare.
Moaște aparținând sfântului Haralambie putem găsi și pe teritoriul României în biserica Mănăstirii Miclauseni din Iași sau la Catedrala episcopală din Galați printre altele.
ȘTIRI
Amenzi de peste 1,2 milioane de lei date de Protecția Consumatorilor Alba în ianuarie
În ianuarie, amenzi de peste 1,2 milioane de lei date de Protecția Consumatorilor Alba
ȘTIRI
Realizarea unui nou sistem de evacuare la iazul de decantare a sterilului de la Valea Șesei: Undă verde de la APM Alba
Undă verde de la APM Alba pentru realizarea unui nou sistem de evacuare la iazul de decantare a sterilului de la Valea Șesei
Unul dintre cele mai poluate locuri din România, iazul de decantare a sterilului de la exploatarea minieră Cupru Min Abrud, va beneficia de o investiție pentru evacuarea apei „limpezite”.
Proiectul companiei Cupru Min Abrud a primit undă verde de la APM Alba.
În iaz este depozitat, de peste 30 de ani, sterilul rezultat în urma procesului de prelucrare primară a concentratului de cupru în uzina societății din Dealul Piciorului.
Noul sistem de evacuare ape limpezite urmează să fie realizat la o cotă superioară celui existent. Sistemul va prelua apele „limpezite” din iazul de decantare captate prin sondele inverse de versant și le va evacua în canalul deversor de coastă. În prezent, evacuarea apei limpezite din iaz se realizează printr-un sistem de 4 linii independente de sonde inverse, care descarcă apa prin intermediul canalului deversor de coastă într-o galerie de evacuare.
Investiția este în valoare de 4,5 milioane de lei.
sursa: adevarul.ro
foto: facebook Județul Alba
-
ȘTIRIacum 2 săptămâni
Naiul, unul din cele mai vechi instrumente muzicale ce aduce bucurie și liniște în sufletele românilor
-
ȘTIRIacum 4 zile
6 februarie-Ziua Roşiei Montane, cea mai veche localitate din țară, locul unde se află cel mai mare zăcământ auro-argentifer din România şi Europa
-
ȘTIRIacum 6 zile
Expresii românești: Care sunt originile și semnificația lor
-
ȘTIRIacum 2 săptămâni
27 ianuarie 2024: Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români, împlinește 88 de ani
-
ȘTIRIacum o săptămână
2 Februarie: Întâmpinarea Domnului sau Ziua Ursului. Ce obiceiuri sunt legate de această zi, în tradiția populară
-
ȘTIRIacum 5 zile
5 februarie 1601: Baba Novac, vestit haiduc sârb, căpitan al lui Mihai Viteazul, este ars pe rug, în piața Clujului
-
ȘTIRIacum 3 ore
10 februarie: Sfântul Haralambie, apărător de ciumă și de foamete. Tradiții și superstiții
-
ȘTIRIacum o săptămână
1 februarie 1958: Ultimii combatanți ai grupării de rezistență armată din masivul Vlădeasa – Munții Apuseni, lichidați de forțele de represiune
Societate
Lucrări la dig pe malul drept al râului Ampoi, în zona Bărăbanț
Lucrări la dig pe malul drept al râului Ampoi, în zona Bărăbanț
În ultima perioadă, Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, prin echipele de la Formația de lucru Alba Iulia Ampoi și Formația Mecanizare, a executat lucrări de cămășuire pe digul de parapet de pe malul drept al râului Ampoi, în zona Bărăbanț.
Această intervenție a fost realizată conform Planului Tehnic 2024 al Administrației Bazinale de Apă Mureș.
Anterior, în luna ianuarie 2025, Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, prin echipele de la Formațiile de lucru Câmpeni din cadrul Sistemului Hidrotehnic Turda și Formația de lucru Mecanizare, a terminat lucrările efectuate pe teritoriiile UAT Câmpeni, UAT Vidra, UAT Avram Iancu și UAT Scărișoara.
Detalii despre lucrări:
UAT Câmpeni: Decolmatarea și recalibrarea albiei râului Arieș, ân aval de confluența acestuia cu pârâul Abrud, precum și decolmatarea și recalibrarea albiei pârâului Abrud;
UAT Vidra: Recalibrarea albiei râului Arieș Mic, realizarea de apărări de maluri din anrocamente pentru stoparea eroziunilor și degajarea albiei de obstacole la coada barajului Mihoești;
UAT Avram Iancu: Recalibrarea albiei râului Arieș Mic, în aval de zona Muzeului Avram Iancu;
UAT Scărișoara: Recalibrarea albiei râului Arieș Mare.
Societate
1 februarie: Ziua Intendenței Militare
Zi dedicată în România intendenței militare
Ca în fiecare an, pe 1 februarie, în România, este sărbătorită „Ziua Intendenţei Militare”.
Asta deoarece la 1 februarie 1861 s-a înfiinţat corpul ofiţerilor de intendenţă militară, condus de intendentul general al Armatei şi subordonat Ministerului de Război.
Corpul de intendenţă militară era alcătuit din intendentul general al armatei (asimilat gradului de general de brigadă) și subordonat ministrului de Război, un subintendent clasa I (asimilat gradului de colonel), doi subintendenți clasa a II-a (locotenent-colonel), doi adjuncți clasa I (asimilați gradului de comandanți de batalion — maior) și șase adjuncți clasa a II-a (căpitan).
Necesitatea asigurării cu cele necesare pentru trai şi luptă, sarcina îndeplinită de intendenţa militară, de serviciile armatei şi, mai nou, de logistică, s-a născut odată cu armata.
Societate
Bărbat din Teiuș depistat aruncând gunoi menajer în incinta unei foste unități militare: Ce sancțiune a primit
Bărbat din Teiuș depistat aruncând gunoi menajer în incinta unei foste unități militare: Ce sancțiune a primit
Polițiștii locali din Teiuș l-au depistat pe un bărbat în vârstă de 58 de ani care a aruncat gunoi menajer în incinta fostei unități militare din Coșlariu Nou.
Bărbatul a fost sancționat cu o amendă în cuantum de o mie de lei.
„Vă rugăm să sesizați orice abatere de la lege la telefonul Poliției Locale Teiuș 0726/128938, fiind astfel cetățeni responsabili, care doresc să trăiască într-un oraș curat și civilizat!”, este îndemnul lansat în context de reprezentanții Primăriei Teiuș.
-
Știriacum 2 săptămâni
Cum a evoluat uniforma școlară de-a lungul anilor: În 1897, primele uniforme
-
Știriacum 2 zile
6 februarie-Ziua Roşiei Montane, cea mai veche localitate din țară, locul unde se află cel mai mare zăcământ auro-argentifer din România şi Europa
-
Știriacum 2 săptămâni
27 ianuarie 2025: Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români, împlinește 89 de ani
-
Știriacum 3 zile
5 februarie 1601: Baba Novac, vestit haiduc sârb, căpitan al lui Mihai Viteazul, este ars pe rug, în piața Clujului
-
Știriacum 6 zile
Lista gustului în luna februarie: Fructele și legumele de sezon
-
Știriacum 6 zile
2 Februarie: Întâmpinarea Domnului sau Ziua Ursului. Ce obiceiuri sunt legate de această zi, în tradiția populară
-
Știriacum o săptămână
30 ianuarie, Sfinții Trei Ierarhi, ziua în care creștinii îi prăznuiesc pe Sfinţii Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur: Ce semnifică fiecare sfânt
-
Știriacum o săptămână
1 februarie 1958: Ultimii combatanți ai grupării de rezistență armată din masivul Vlădeasa – Munții Apuseni, lichidați de forțele de represiune