Rămâi conectat

Sănătate

Vara, perioada porumbului fiert: Care sunt beneficiile consumului acestui deliciu de vară

Publicat

în

Vara, perioada porumbului fiert: Care sunt beneficiile consumului acestui deliciu de vară

Porumbul este o sursa importanta de nutrienti, precum carbohidrati, fibre, vitamine si minerale. Porumbul este cel mai bun prieten al celor care nu mananca gluten.

Acesta are insa numeroase beneficii pentru organism, fiind bogat in nutrienti. Deoarece contine amidon, porumbul furnizeaza energie. Amidonul pe care il contine se numeste amidon rezistent, care se descompune mai greu. Prin urmare, energia este eliberata incet, ceea ce inseamna porumbul ofera vitalitate cu eliberare prelungita.

Printre acestea se numara vitamine din complexul B (B1, B3 si B6), care sustin functionarea optima a sistemului nervos si a proceselor metabolice, vitamina C, care contribuie la intarirea sistemului imunitar, precum si magneziu, potasiu si fier, minerale esentiale pentru sanatatea musculara si a sistemului cardiovascular. Un alt aspect important al porumbului il reprezinta faptul ca nu contine gluten, fiind ideal pentru persoanele care au intoleranta la gluten, iar in compozitia sa se afla fibre dietetice. Consumul de fibre ajuta la reglarea digestiei, mentine sanatatea intestinelor si previne constipatia. Un aport adecvat al acestora poate reduce riscul de boli cardiovasculare si diabet de tip 2.

Porumbul este totodata o sursa de antioxidanti si fitonutrienti, cum ar fi carotenoidele (luteina si zeaxantina). Acesti compusi au un rol protector asupra celulelor, deoarece previn deteriorarea provocata de radicalii liberi si ajuta la mentinerea sanatatii ochilor. Fitosterolii, un alt tip de fitonutrient prezent in porumb, pot contribui la reducerea nivelului de colesterol in sange.

Porumbul reprezinta o sursa importanta de nutrienti si poate fi adaptat pentru a se potrivi unor diete si stiluri de viata diferite. De exemplu, in dietele vegane, porumbul poate fi utilizat ca baza pentru prepararea unor mancaruri delicioase si satioase, fiind bogat in fibre, vitamine si minerale esentiale. In plus, porumbul este o sursa naturala de energie, intrucat furnizeaza carbohidrati complecsi pentru a sustine activitatile zilnice. Pentru persoanele care urmeaza o dieta fara gluten, porumbul este o alegere excelenta, deoarece nu il contine. Astfel, faina de porumb poate fi folosita in locul fainii de grau pentru a prepara diverse produse de panificatie, precum painea, biscuitii sau prajiturile. Porumbul este o optiune adecvata pentru persoanele care sufera de boala celiaca sau de sensibilitate la gluten.

Consumul moderat de porumb are unele beneficii potentiale pentru sanatate. Degenerarea maculara si cataracta reprezinta cauze comune, de importanta majora, care pot duce la pierderea totala a vazului [1]. Aceste afectiuni pot aparea pe fondul inaintarii in varsta sau a dezvoltarii unor infectii, dar si nutritia poate fi o cauza posibila. Compusii din porumb contribuie la imbunatatirea si mentinerea sanatatii oculare. [1]
Lupta pentru prevenirea diverticulozei Diverticuloza este o afectiune la nivelul colonului, ce se caracterizeaza prin simptome ca flatulenta, crampe, meteorism abdominal si, in cazuri rare, sangerare si infectie. Potrivit unui studiu [1], popcornul preparat natural poate proteja impotriva acestei boli si reduce riscul aparitiei sale cu pana la 28% in cazul persoanelor care consuma in mod regulat o cantitate crescuta de porumb, potrivit drmax.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Sănătate

Pepenele galben, delicios și sănătos: Care sunt beneficiile fructului de vară

Publicat

în

Pepenele galben este un desert fabulos pentru zilele toride de vară şi poate fi, în acelaşi timp, un aliat imbatabil contra multor probleme de sănătate, datorită multitudinii de vitamine şi substanţe nutritive conţinute

Printre beneficiile consumului de pepene galben se numără şi întărirea sistemului imunitar.

Pepenele galben este o sursă extraordinară de vitamina A şi C, minerale (magneziu, fosfor, calciu, potasiu), fibre şi numeroase substanţe cu proprietăţi diuretice, laxative şi de regenerare a ţesuturilor. Antioxidanţii din pepenele galben conferă energie şi întăresc sistemul imunitar.

Antioxidanţii din pepenele galben conferă energie şi întăresc sistemul imunitar. De asemenea, datorită conţinutul crescut de apă, de peste 90%, pepenele galben este indicat în curele de slăbire deoarece conferă saţietate fără a aduce organismului multe calorii: 100 de grame de fruct are sub 40 de calorii. Tot conţinutul ridicat de apă asigură hidratarea, revigorarea şi detoxifierea organismului.

Beneficiile consumului de pepene galben. Ajută la slăbit şi protejează inima

Cercetătorii de la Institutul Naţional Francez au descoperit că antioxidanţii enzimatici, SOD, precum cei conţinuţi de pepenele galben, scad nivelul proteinelor de stres care se acumulează în intestine. În acelaşi timp, conţinutul crescut de potasiu şi vitamina C reglează tensiunea arterială şi ritmul cardiac.

Vitamina A din pepenele galben combate oboseala oculară şi ajută la menţinerea acuităţii vizuale, protejând ochii de multe afecţiuni cauzate de înaintarea în vârstă, cum ar fi degenerescenţă maculară, cataracta sau glaucomul. Fibrele din pepenele galben au capacitatea de a scădea nivelul colesterolului şi a trigliceridelor, iar aportul masiv de vitamina A din acest fruct previne oxidarea colesterolului rău (LDL) şi depunerea sa pe pereţii vaselor de sânge.

De asemenea, fibrele ajută în caz de constipaţie şi ajută la potolirea senzaţiei de foame.

Beneficiile consumului de pepene galben. Bun pentru diabetici şi gravide

Vitaminele şi mineralele din pepenele galben contribuie la păstrarea echilibrului metabolic, protejând apariţia complicaţiilor în cazul bolnavilor de diabet. Pepenele galben este recomandat şi viitoarelor mămici, deoarece conţine acid folic, care este un nutrient important pentru dezvoltarea corectă a sarcinii şi prevenirea apariţiei defectelor congenitale ale bebeluşului.

Datorită conţinutului ridicat de vitamina K, pepenele galben este un tonic natural pentru ten, încurajând circulaţia sângelui şi, astfel, regenerarea rapidă a celulelor pielii. Aplicat extern, pepenele galben poate ajuta la menţinerea tinereţii pielii, fiind de ajutor în combaterea ridurilor, datorită nivelului ridicat de antioxidanţi pe care îi conţine.

Pentru hidratarea tenului uscat, calmarea iritaţiilor şi a arsurilor solare, se poate masa faţa cu suc de pepene galben proaspăt stors sau se pot aplica felii subţiri de pepene, abia scos de la frigider. Contraindicaţii: persoanele care suferă de probleme cu stomacul (enterită, colită, dispepsie) trebuie să evite consumul de pepene galben.

De asemenea, este indicat să evitaţi consumul de pepene galben care nu este destul de copt, pentru că poate provoca indigestie şi diaree. Pepenele galben este destul de greu de digerat de stomacul copiilor, motiv pentru care se recomandă ca acest fruct să fie consumat doar peste vârsta de doi ani, scrie adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Cireșele, vedetele lunii mai: Care sunt beneficiile acestora pentru sănătate

Publicat

în

Luna mai nu aduce doar căldură, ci și fructe de sezon cu beneficii nebănuite pentru sănătate.

Roșii, dulci și aromate, cireșele au beneficii cu adevărat remarcabile pentru organism. Află de pe radiounirea.ro opt lucruri pe care nu le știai despre cireșe.

Roșii sau negre, dulci sau amare, cireșele sunt preferate de către cei mari și de către cei mici, iar în lunile mai și iunie sunt nelipsite de pe mesele românilor. Iată opt lucruri inedite despre cireșe:

1. Cireșul a fost descoperit de romani, în Asia, la scurt timp după cireșele au devenit fructele preferate ale multor regi și împărați. Legenda spune că romanii au descoperit aceste fructe, în Asia, în anul 70 î.Hr. Tot romanii au adus apoi cireșele în Marea Britanie, undeva în primul secol al erei noastre.

2. În cultura japoneză, cireșele sunt simbolul vieții trecătoare, floarea de cireș fiind un important reper cultural. În fiecare an, japonezii primesc liber de la serviciu pentru a merge să admire parcurile pline de cireși înfloriți.

3. Cireșele au circa 40-60 de calorii per suta de grame, în funcție de soi, astfel că sunt recomandate pentru persoanele care țin o dietă.

4. Zahărul predominant în cirese este levuloza, perfect asimilabilă de către diabetici, așa că pot fi consumate fără restricții prea mari.

5. Un cireș are rod abia după trei-patru ani de la plantare. Abia acum este momentul în care cireșul dăruiește primele lui fructe. Pentru a reuși să dea o cantitate satisfăcătoare de fructe, pomul are nevoie de 7 ani.

6. Viermele din cireaşă este de fapt larva unei muşte, care îşi depune ouăle în pulpa moale a fructului. Larvele se hrănesc cu aceasta până când cade din copac, apoi îşi continuă dezvoltarea în sol.Viermii din cireşe nu sunt periculoși și nu pot supravieţui în corpul uman, fiind distruşi de acidul gastric. Cireșele cu viermi sunt mai sănătoase, fiind un semn că pomul nu a fost stropit cu insecticide.

7. La nivel mondial, România era în 2013 pe locul 3 în ce priveşte randamentul obţinut (119425 Hg/ha), pe locul pe locul 8 în ce priveşte producţia (81842 tone) şi pe 18 în ce priveşte suprafaţa recoltată (6853 ha), relatează agrointel.ro.

8. Lemnul de cireş este asociat cu „luxul” de către producătorii de mobilier şi artizani, iar prețul unui obiect de mobilă realizat din lemn de cireș poate trece ușor de câteva mii de euro.

Cireșele nu ar trebui să lipsească din alimentația ta, mai ales în această perioadă, pentru că au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Probabil știai că cireșele sunt foarte sănătoase, dar cu siguranță nu te așteptai să afli că au atât de multe efecte senzaționale asupra organismului. Iată care sunt cele mai importante beneficii ale cireșelor, conform prevention.com.
5 beneficii ale cireșelor

1. O forță nutrițională. Cireșele sunt bogate în substanțe nutritive precum fibre, vitamina C și potasiu, în timp au conținut scăzut în calorii. O porție de cireșe conține 3 grame de fibre și aproximativ 10 miligrame de vitamina C, echivalentul a 13 procente din doza zilnică recomandată. Ele asigură sănătatea sistemului digestiv și imunitar, menținând PH-ul normal al corpului.
2. Remediu împotriva insomniilor: Cireșele sunt o sursă naturală de melatonină, un hormon care scade temperatura corpului, provocând somnolența. Melatonina este cea care reglează ritmul cardiac și ciclul de somn al organismului. Persoanele care consumă suc de cireșe după ce se trezesc, dar și înainte de culcare, se bucură de un odihnitor și dau mai mult randament la activitățile pe care le desfășoară pe parcursul zilei.

3. Aliatul antrenamentelor fizice: Cireșele sunt principalul aliat în eliminarea stresului de după un antrenament epuizant. Sucul de cireșe ajută și el la reducerea durerilor musculare după exercițiile fizice, un antrenament la sală sau o sesiune de alergat prin parc. Reducerea durerii musculare se datorează antioxidanților din cireșe care ajută la scăderea inflamației.

4. Reduce durerea artritei: Consumul de cireșe poate reduce cantitatea de arsuri la persoanele care suferă de această afecțiune prin scăderea nivelului de inflamație. Consumul de cireșe asociat cu tratamentul specific reduce riscul de apariție atacului de gută (o formă comună și dureroasă a artritei).

5. Scade tensiunea arterială. Cireșele sunt bogate în polifenoli, un tip de antioxidant care ajută la scăderea tensiunii arteriale, combătând și îmbătrânirea pielii. Efectele cireșelor sunt cu atât mai importante cu cât tensiunea arterială crescută joacă un rol important în producerea a aproape 1000 de decese pe zi doar in Statele Unite.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Activitate reluată la cabinetul ambulatoriului de specialitate – psihiatrie al Spitalului Municipal Blaj

Publicat

în

La cabinetul ambulatoriului de specialitate – psihiatrie al Spitalului Municipal Blaj, activitate reluată

Cabinetul ambulatoriului de specialitate – psihiatrie al Spitalului Municipal Blaj, situat în strada Republicii, nr. 2 (Spital vechi), și-a reluat activitatea începând de joi 9 mai.
Programul de activitate este de luni până vineri, între orele 8.00 – 15.00.
Începând cu data de 1 iulie se va relua activitatea și în cadrul Compartimentului de Psihiatrie, fiind posibilă internarea pacienților arondați Spitalului Municipal Blaj, anunță conducerea instituției.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba