Rămâi conectat

Știri

Vânzător, şofer şi profesor – cele mai aglomerate meserii din România. Directorii sunt mai mulţi decât paznicii

Publicat

în

Peste 233.000 de români lucrează cu contract de muncă şi program întreg ca vânzători, lucrători şi casieri în magazine; mai bine de 200.000 de români muncesc legal ca şoferi, în vreme ce peste 184.000 de români sunt profesori şi specialişti în învăţământ cu studii superioare, reiese din analiza grupelor minore de ocupaţii din cea mai recentă anchetă asupra salariilor pe ocupaţii, a Institutului Naţional de Statistică. Află de pe radiounirea.ro cum arată România care lucrează cu forme legale.

Peste 233.000 români lucrează în magazine cu CM în posturi de vânzători, lucrători comerciali, casieri (încadraţi cu studii medii).
Peste 100.000 de vânzători activau, la momentul cercetării INS, în magazinele din toată ţara:
Peste 200.000 de români sunt încadraţi ca şoferi (de autoturisme, autobuze, tramvaie şi autocamioane).
Cei mai mulţi lucrează ca şoferi de autocamioane.Peste 184.000 de români peformează în posturi de profesori şi specialişti în învăţământ cu studii superioare.
Cei mai mulţi sunt profesori în învăţământul secundar.
Peste 176.000 de specialişti (nu au fost incluşi medicii) activează în domeniul sănătăţii umane (asistenţi, surori medicale, fizioterapeuţi, lucrători pe ambulanţă, practicieni de medicină alternativă, opticieni, paramedici etc.).
Iată, defalcat, ocupaţiile cu cei mai mulţi salariaţi din domeniu (fără medici):
Asistenţi medicali generalişti: peste 82.000;
Îngrijitori în domeniul sănătăţii: aproape 44.000;
Tehnicieni şi asistenţi de farmacie: peste 15.800;
Îngrijiri la domiciliu: peste 12.200;
Specialişti în domeniul sănătăţii neclasificaţi în grupele de bază anterioare: peste 6.600;
Peste 127.000 de români sunt încadraţi ca directori generali, directori executivi şi asimilaţi;
Paznicii şi personalul de supraveghere, inginerii, constructorii şi montatori de structuri metalice, mecanicii şi instalatorii de echipamente electrice, montatorii de linii electrice, electricienii construcţii urmează în clasamentul ocupaţiilor celor mai mulţi români.

Citește și INS: Petroliștii, IT-iștii și angajații din bănci, cele mai mari salarii

Câţi români profesează ca ingineri, economişti, medici, şi unde se află aceste profesii în clasamentul ocupaţiilor celor mai mulţi români:
Paznici şi personal de supraveghere: aproape 119.000;
Ingineri şi asimilaţi: peste 113.000. Ocupaţiile cu cei mai mulţi salariaţi ingineri sunt: ingineri mecanici: 31.454; ingineri constructori: peste 19.000; ingineri electronişti: peste 17.000; ingineri tehnologi şi de producţie: peste 11.000; ingineri electricieni: peste 10.000;
Constructori şi montatori de structuri metalice: peste 90.000;
Mecanici şi instalatori de echipamente electrice, montatori de linii electrice, electricieni construcţii şi asimilaţi: aproape 82.000;
Funcţionari în evidenţa stocurilor: aproape 81.000;
Asamblori de maşini şi echipamente (mecanice, electrice, electronice): peste 74.000;
Manipulanţi de marfă: peste 70.000;
Mecanici (de autovehicule; motoare şi avioane; maşini agricole şi industriale): aproape 61.000;
Economişti: aproape 58.000;
Muncitori necalificaţi în construcţia clădirilor: aproape 52.000;
Bucătari, chelneri şi barmani: aproape 50.000;
Proiectanţi de software, analişti programatori şi programatori de aplicaţii: aproape 45.000;
Administratori de clădiri: peste 42.000;
Specialişti consultanţi în domeniul financiar şi al investiţiilor: peste 41.000;
Educatori şi instructori: peste 36.000;
Medici (de familie, specialişti şi dentişti): peste 32.000 (la momentul efectuării cercetării INS, în octombrie 2013);
Conducători de unităţi din domeniul comerţului: peste 21.000;
Care sunt grupele majore de ocupaţii în care se găsesc cei mai mulţi români
Aproape 789.000 români lucrează în posturi de specialişti, avem peste 570.000 de muncitori calificaţi, mai bine de 553.000 de lucrători în servicii şi peste 531.000 de muncitori necalificaţi, toţi încadraţi cu forme legale, potrivit celor mai recente măsurători realizate de INS, respectiv ancheta asupra salariilor pe ocupaţii, din luna octombrie 2013, cea mai recentă anchetă de profil făcută de instituţie, comunicată ECONOMICA.NET.
Iată, în valori absolute, ocupaţiile majore ale celor mai mulţi români salariaţi:
Specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice (cu studii superioare): 788.914. Cei mai mulţi sunt încadraţi ca specialişti în relaţii publice (peste 20.000) şi specialişti în religie (peste 16.000);
Muncitori calificaţi şi asimilaţi: 570.366;

Citește și Noile salarii de la stat: cine câștigă mai mult

Lucrători în servicii: 553.999;
Muncitori necalificaţi: 531.851. Ocupaţiile cu cei mai mulţi salariaţi muncitori necalificaţi: manipulanti de marfă (70.099), muncitori necalificaţi în construcţia de clădiri: (51.877).
Operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente (care au dobândit calificarea în licee de specialitate, şcoli profesionale sau prin practică la locul de muncă): 468.395;
Tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic (absolvenţi ai învăţământului liceal, postliceal şi de maiştri): 362.879. Cea mai numeroasă ocupaţie din această grupă este cea de tehniciani pentru operaţiuni în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (peste 19.600);
Membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori: 304.112;
Funcţionari administrativi (cu studii medii): 249.374.
Metodologie
INS a inclus în această cercetare toate întreprinderile active cu personalitate juridică, a căror activitate principală este cod 01-96 (este conform diviziunilor CAEN Rev.2), mai puţin Administraţie publică şi apărare. Nu au fost incluşi în ancheta INS salariaţii cu statut de funcţionar public, magistrat (judecãtor, procuror) şi asimilaţi, demnitar public şi asimilaţi.
Ancheta INS a vizat salariaţii cu contract de muncă declarat în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, pentru care angajatorii au completat Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate (D112) şi salariaţi cu program complet de muncă, care au fost plătiţi 23 de zile în luna octombrie 2013, chiar dacă au absentat de la locul de muncă din cauza zilelor de concediu medical plătite din fondul de salarii. Sunt excluşi din sfera de cuprindere ucenicii şi persoanele cu mai puţin de o normă întreagă.
Precizări conceptuale
Ocupaţia este specialitatea/calificarea practicată efectiv la locul de muncă, în vreme ce profesia este specialitate/calificarea obţinută prin studii. Cele două noţiuni (ocupaţie şi profesie) sunt superpozabile doar în cazul în care activezi în specialitatea în care ai obţinut competenţe recunoscute formal.

Sursa:economica.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR

Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.

În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.

Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Publicat

în

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.

Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C

Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video

Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D

Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice

Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software

Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier

Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.

Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.

Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba