Connect with us

Sănătate

Urzicile combat astenia și elimină toxinele: Care sunt proprietățile și beneficiile acestei plante, vedetă a primăverii

Published

on

Una dintre verdeţurile-vedetă ale primăverii sunt urzicile, care au numeroase beneficii pentru sănătate.

Este considerată o plantă completă, deoarece are mulţi compuşi benefici care pot ajuta la ameliorarea unor afecţiuni. Printre altele, urzicile combat astenia, au acţiune diuretică şi antiinflamatoare şi ajută la eliminarea toxinelor.

Urzica este bogată în vitamine (A, B2, B5, B9, C, K), minerale (fier, calciu, magneziu, potasiu, zinc, fosfor), proteine, aminoacizi, clorofilă, acid galic şi mucilagii. Este un aliment ideal, contribuind la refacerea organismului, la vitaminizare şi la susţinerea vitalităţii.

Urzicile se consumă opărite şi adăugate apoi în ciorbe, sufleuri sau sosuri. Apa în care au fiert este foarte bună pentru consum, precum şi pentru diferite tratamente externe.

Datorită conţinutului de siliciu, urzicile aduc beneficii sistemului osos (osteoporoză), pielii (acnee, eczeme, psoriazis) şi rinichilor. Graţie conţinutului de fier, urzica este un adjuvant în anemie, fiind indicată femeilor cu ciclu menstrual abundent.

Din punct de vedere medicinal, remediile pe bază de urzici au acţiune diuretică, astringentă, hemostatică, antidiareică, antiinflamatoare, antiinfecţioasă, hipoglicemiantă, astringentă, imunostimulatoare, depurativă. Dacă vrei să încerci un tratament naturist pe bază de urzici, este bine să ceri părerea unui fitoterapeut, care îţi va face recomandările în funcţie de problemele tale de sănătate.
Remedii pe bază de urzici

Contra asteniei. Dacă te confrunţi cu astenia de sezon, ceaiul de urzică te poate ajuta. Poţi consuma 2 săptămâni o infuzie din frunze de urzică. Se prepară dintr-o lingură de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se lasă 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se consumă 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

Pentru efect de detoxifiere, poţi încerca următorul remediu! Se adaugă 15 g de frunze de urzică şi 15 g de rădăcină de păpădie într-un litru de apă şi se fierbe. Când dă în clocot, se opreşte şi se lasă 20 de minute la infuzat. Se bea infuzia pe parcursul unei zile, într-o cură de 21 de zile. Pentru efect depurativ, se poate face şi o cură cu exctract de urzică (400 mg pe zi), 2-3 săptămâni, de 3 ori pe an.

În caz de dureri articulare. Pentru că are acţiune antiinflamatoare, urzicile pot ameliora durerile articulare. Într-un litru de apă se adaugă 1 pumn de urzici şi se stinge focul când atinge punctul de fierbere. Se lasă la infuzat 15 minute, se filtrează şi se bea de-a lungul zilei, într-o cură de 10-15 zile.

Hemoroizi: Pentru a reduce disconfortul dat de hemoroizi, se fac spălături locale sau băi de şezut de 3-4 ori pe zi cu infuzia sau cu maceratul de urzică.

Căderea părului. Bogăţia de minerale din urzici recomandă planta şi pentru prevenirea căderii părului. Pentru menţinerea sănătăţii scalpului şi pentru a reduce căderea firelor, se masează pielea capului cu infuzie sau macerat de urzici. De asemenea, masajul scalpului cu tinctură de urzică tratează mătreaţa. Pentru un păr strălucitor, foloseşte la clătit o fiertură de urzică (2 pumni de plantă se fierb 10 minute în 1 litru de apă).

Contra sângerărilor menstruale abundente. Pentru a reduce sângerările, poţi consuma infuzie sau macerat de urzică. Maceratul se prepară astfel: se adaugă 1 lingură de urzică uscată în 250 ml de apă şi se menţine 6-8 ore la temperatura camerei. Se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu macerat pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.

Pentru efect diuretic. Urzica are efect diuretic (creşte cantiatea de urină eliminată), prevenind retenţia de apă, guta şi calculii renali. Totodată, favorizează eliminarea toxinelor pe cale renală, fiind indicată în infecţii urinare. Urzica este de ajutor în eliminarea deşeurilor metabolice, contribuind la purificarea sângelui. Pentru aceste beneficii, se recomandă infuzia de urzică, în cure de 2 săptămâni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Advertisement

Sănătate

Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj

Published

on

Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj: Licitația, lansată pe SEAP

Spitalul Municipal Blaj, a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Pubice, care prevede achiziționarea de echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie.

Valoarea investiției este estimată la 1.499.065 de lei, fără TVA.
Potrivit documentației, proiectul vizează furnizarea și instalarea de echipamente în cadrul proiectului „Investiții în infrastructura laboratorului de microbiologie din cadrul Spitalului Municipal Blaj”, finanțat prin Programul Sănătate 2021 – 2027.

Obiectivul general al proiectului este dotarea laboratorului din cadrul spitalului cu echipamente și aparatură medicală care să asigure accesul egal la asistența medicală pentru oamenii din zona județului Alba.

Se vor achiziționa:

-Analizor clinic MDRO și urocultură, lichide puncții – 1 buc.
-Termostat 100 L – 1 buc.
-Centrifuga 24 poziții – 1 buc.
-Centrifugă – 1 buc.
-Hotă – 1 buc.
-Microscop – 1 buc.
-Maldi TOF – 1 buc.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Sănătate

Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului

Published

on

14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului

Află de pe radiounirea.ro că persoanele cu diabet zaharat de tip II pot fi asimptomatice timp de mulți ani sau chiar decade înainte de a fi diagnosticate, deoarece simptomele bolii sunt destul de subtile.

Această afecțiune este atât de răspândită în întreaga lume încât medicii au catalogat-o drept ,,epidemică”. Astfel, prevenirea sau detectarea bolii în stadiu incipient este extrem de importantă, întrucât pot fi evitate complicații majore precum afecțiuni ale rinichilor, pierderea vederii sau chiar amputarea de membre.

Iată cum îți dai că suferi de diabet zaharat de tip 2!

Cum îți dai seama că suferi de diabet – urinare frecventă

Urinarea frecventă sau în cantități mai însemnate decât de obicei reprezintă un simptom comun al diabetului – acesta este modul prin care corpul ,,scapă” de excesul de zahăr.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – sete persistentă

Datorită urinării frecvente, corpul pierde mai multe lichide într-o perioadă scurtă de timp, astfel încât deshidratarea este inevitabilă.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – apetit crescut

În cazul diabetului netratat, nivelul glicemiei poate varia în funcție de momentul zilei; când nivelul glicemiei este scăzut, apare și senzația intensă de foame.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – gura uscată

Senzația apare ca urmare a urinării excesive și a deshidratării organismului, acesta fiind unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – fluctuații ale greutății

Pierderea în greutate este un alt indiciu al bolii. Atunci când celulele organismului sunt private de glucoza din sânge, corpul reacționează ca și cum ar fi înfometat și începe să consume din rezervele de proteine pentru a-și conserva nivelul de energie.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – lipsă de energie

Oboseala cronică și lipsa de energie apar ca urmare a încercării organismului de a compensa lipsa glucozei din celule.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – vedere încețoșată

Mulți dintre pacienții cu diabet dezvoltă în timp manifestări oculare, dintre care retinopatia diabetică este cea mai importantă. Diabetul determină afectări ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o componentă a ochiului situată în partea posterioară a acestuia, care are rol de a capta imaginile și de a trimite informațiile la creier).

Retinopatia diabetică se poate manifesta prin tulburări de vedere. Se poate preveni apariția retinopatiei prin menținerea glicemiei în limite normale sau aproape de normal.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – rănile și zgârieturile care se vindecă mai greu

Reprezintă un indiciu clasic în ceea ce privește prezența diabetului și asta pentru că boala slăbește vasele de sânge, făcând mai greu transportul lui către rană, implicit îngreunarea procesul de vindecare a rănii.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – risc crescut de infecții

Organismul este mult mai vulnerabil în fața infecțiilor și a microbilor atunci când diabetul este netratat.

Sursa:clicksanatate.ro si realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Sănătate

Întâlnire de lucru a Direcției de Sănătate Pulblică Alba cu asistenții medicali comunitari

Published

on

Întâlnire de lucru a Direcției de Sănătate Pulblică Alba cu asistenții medicali comunitari

Consiliul Județean Alba deschide porțile parteneriatelor interinstituționale, susținând programele de promovare a sănătății și educație pentru sănătate.

În această săptămână, la sediul Consiliului Județean Alba, s-a desfășurat întâlnirea de lucru a Direcției de Sănătate Publică Alba cu asistenții medicali comunitari din 52 de comunități.

Tema abordată a fost importanța promovării sănătății și a prevenției, obiective prioritare din Strategia Județului Alba în domeniul sănătății.

Întâlnirea de lucru a fost deschisă de către Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, care a adus mulțumiri tuturor pentru activitatea depusă și a încurajat asistenții medicali comunitari în misiunea pe care o au de îndeplinit, aceea de a veni în sprijinul persoanelor aflate în nevoie.

Ședința de lucru a fost moderată, din partea DSP Alba, de către medicul Olimpia Candrea, iar din partea administrației județene, de către directorul executiv Liliana Negruț.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba