Sănătate
UPU Pediatrie Alba Iulia se mută pentru efectuarea unor lucrări de renovare: Intrarea în Urgențe rămâne aceeași
UPU Pediatrie Alba Iulia se mută pentru efectuarea unor lucrări de renovare: Intrarea în Urgențe rămâne aceeași
Spațiul de consultații și tratamente pentru urgențele pediatrice, din cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, se mută temporar, începând de luni, 20 ianuarie, pentru a permite efectuarea unor lucrări de modernizare și renovare a unității.
Accesul în UPU va rămâne același. Pacienții vor fi conduși de către cadrele medicale într-un cabinet situat tot la parterul spitalului, pe vechiul amplasament al UPU, amenajat pentru consultații și tratamente pediatrice pe perioada efectuării lucrărilor de renovare.
De asemenea, și spațiile administrative ale UPU Alba Iulia vor fi mutate temporar, începând de luni, 20 ianuarie, pentru a permite desfășurarea lucrărilor de renovare.
Proiectul de renovare a spațiilor în care funcționează UPU Alba Iulia se realizează cu fonduri de la Consiliul Județean Alba, în mai multe etape, și a început, luni, 20 ianuarie, cu UPU Pediatrie și spațiile administrative, urmând a fi modernizate, apoi, urgențele minore și majore, respectiv celelalte saloane, cabinete și arii de tratament ale UPU.
Acest proiect se realizează în strânsă legătură cu un alt proiect, început anii trecuți – de modernizare, dotare și extindere a UPU, astfel încât, la finalul acestora, întreaga Unitate de Primiri Urgențe, atât actualul amplasament, cât și cel nou construit, să corespundă cerințelor medicale actuale și să prezinte un aspect unitar.
Celălalt proiect, început anii trecuți, realizat în mare parte din fonduri europene, vizează modernizarea, dotarea și extinderea UPU și presupune conectarea vechiului corp de clădire, cu o nouă clădire, prin crearea unui culoar de legătură. Această nouă clădire a fost recent finalizată.
Întreaga activitate a UPU este afectată de desfășurarea acestor lucrări care au ca scop final îmbunătățirea calității îngrijirilor medicale și creșterea confortului pacienților. Astfel, în prima parte a acestui an, mai mult ca oricând, solicităm înțelegere și cooperare din partea pacienților și aparținătorilor, dar mai ales să apeleze la medicii de familie, centrele de permanență, policlinici și ambulatorii de specialitate pentru cazurile care NU reprezintă urgențe medicale, pentru a nu supraaglomera unitatea medicală și pentru a permite preluarea, investigarea și tratarea, în mod corespunzător, a cazurilor care reprezintă urgențe medicale.
La Unitatea de Primiri Urgențe, cazurile medicale nu sunt preluate în ordinea sosirii, ci în funcție de gravitate, iar salvarea de vieți omenești este prioritară. Trierea pacienților se face în funcție de severitatea stării lor clinice. Protocolul de triere ajută la maximizarea eficienței și la salvarea celor care se află în pericol imediat, acesta fiind un principiu esențial în îngrijirea de urgență, unde fiecare minut contează, se arată într-un comunicat de presă al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.
Sănătate
Consiliul Județean alături de DSP Alba, împreună pentru sănătate, sub îndemnul „Mai multă viață, mai puține ecrane”
Consiliul Județean alături de DSP Alba, împreună pentru sănătate, sub îndemnul „Mai multă viață, mai puține ecrane”
Consiliul Judeţean Alba alături de Direcţia de Sănătate Publică Alba defășoară în perioada ianuarie-februarie 2025 campania „Împreună pentru sănătate” sub îndemnul „Mai multă viață, mai puține ecrane”.
Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale și a „stării de bine”, descriind nu numai absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională,subliniază inițiatorii campaniei.
Profilul de țară din anul 2023 în ceea ce privește situația stării de sănătate arată că România înregistrează cea mai scăzută prevalență a afecțiunilor de sănătate mintală în rândul țărilor UE, aspect care se poate datora neînregistrării și neraportării diagnosticelor de tulburare mintală sau de comportament. Cu toate acestea, în România, aproximativ 22 de mii de copii și adolescenți trăiesc cu un diagnostic de boală mintală.
Potrivit Tabloului Sănătății Mintale în România din anul 2023, raport al Consiliului Economic și Social al României, cele mai prevalente tulburări mintale în rândul adulților din România sunt tulburările de anxietate (3.8% fobii specifice), urmate de tulburarea depresivă majoră (2,9% prevalența).
Sănătate
Alimentele care ne încălzesc iarna: Care sunt legumele și fructele recomandate
Corpul uman reactioneaza la schimbarile de temperatura prin nevoia de crestere a consumului de alimente
Acest lucru se intampla deoarece energia utilizata pentru digestie ridica temperatura corpului.
Alimentatia potrivita pe timpul iernii trebuie sa includa un numar scazut de calorii si un continut ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti care sprijina sistemul imunitar si tin departe bolile sezonului rece.
Pentru a sustine organismul in procesul de adaptare cu temperaturile scazute, ar fi bine sa adugam cateva alimente in dieta:
– seminte de susan albe sau negre (ridica temperatura dupa digestie),
– usturoi (reduce colesterolul, creste temperatura, vindeca bronsitele si previne accentuarea simptomelor bolnavilor cu astm),
– ghimbir (introdus in supe sau servit alaturi de legume fierte),
– scortisoara (adaugata la preparate cu orez sau sosuri),
– ceapa (in supe, alaturi de curry),
– seminte de chimion (ofera aroma preparatelor care contin legume verzi)
– fenicul (stimuleaza poducerea si eliminarea bilei in duoden, facilitand digestia greoaie, mai ales de sarbatori).
Alte alimente recomandate in sezonul rece sunt semintele de dovleac (consumate ca atare sau in sosuri), mierea (bogata in vitamine) si sofranul (care se adauga in lapte).
Dintre toate alimentele consumate in anotimpul rece, fructele si legumele ofera cele mai multe substante nutritive. Capsunile, portocalele, rodiile, ceapa, morcovii, ardeiul gras, fasolea, varza, sfecla rosie sau broccoli intaresc imunitatea si ridica temperatura corpului.
Sistemul digestiv produce mai multa caldura atunci cand digera alimente crude decat mancare gatita.
Sursa:dietalia.ro
Sănătate
O veste bună și una mai puțin bună la Spitalul Municipal Blaj
O veste foarte bună și una mai puțin bună la Spitalul Municipal Blaj
Patru medici specialiști noi își vor începe activitatea la Spitalul Municipal Blaj.
Ei au promovat concursurile organizate în această perioadă și vor acoperi specialitățile: Diabet și Boli nutriție, Cardiologie, Psihiatrie și Laborator-microbiologie.
Foarte important este că va exista un medic cu specialitatea diabet și boli nutriție, o cerință foarte mare din partea pacienților din Blaj și din zonă, care în prezent sunt nevoiți să meargă în alte orașe pentru acest tip de servicii medicale.
Cei patru medici își vor începe activitatea în februarie-martie 2025, după obținerea confirmărilor de la Ministerul Sănătății.
În schimb, o veste mai puțin bună este că la Spitalul Municipal Blaj există în continuare posturi deficitare scoase la concurs pentru ocuparea cărora încă nu s-au prezentat medici. Este vorba de specialitățile Pediatrie, Nou născuți și Radiologie. Pentru aceste posturi vor fi reluate concursurile anul viitor.
Din păcate, există un deficit de medici cu specializarea pediatrie, pentru că, în ultimii ani, Ministerul Sănătății a scos la concurs foarte puține locuri pentru intrarea în Rezidențiat a medicilor cu specialitatea pediatrie, au precizat reprezentanții administrației locale din Blaj.
-
Știriacum o săptămână
30 de reguli de bun-simț, din experiența noastră
-
Știriacum o săptămână
Învață să spui „mulțumesc”: 11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc“
-
Știriacum 2 săptămâni
7 ianuarie, Sfântul Ioan Botezătorul: Semnificația numelor Ion și Ioana
-
Știriacum 2 săptămâni
Cine nu râde de Sfântul Ion va fi trist tot anul: Tradiţii şi obiceiuri
-
Știriacum 4 zile
16 ianuarie, SânPetru lupilor, sărbătorit în luna lui gerar: Tradiții și obiceiuri
-
Educație și Culturăacum 5 zile
15 ianuarie: Ziua nașterii lui Eminescu, Ziua Culturii Naționale
-
Știriacum o zi
Cafeaua, energizantul de dimineață: Care sunt beneficiile consumului dar și riscurile
-
Știriacum o săptămână
Ierni de poveste la Arieșeni, una dintre stațiunile preferate de schiori: Care sunt obiectivele turistice ce pot fi vizitate de turiști