Eveniment
Update Duminică va fi adus acasă corpul neînsufleţit al căpitanului Răzvan Moldovan. Copilotul elicopterului prăbuşit va fi înmormântat marţi, cu onoruri militare.
UPDATE2: Rămăşiţele pământeşti ale căpitanului Răzvan Aurel Moldovan, copilotul elicopterului prăbuşit ieri la graniţa dintre judeţele Sibiu şi Mureş, vor fi aduse acasă duminică, a anunţat o sursă militară oficială. Siciriul va fi transportat de o gardă formată din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum” Alba Iulia. Funeraliile vor avea loc marţi, 25 noiembrie, cel mai probabil la ora 12.00, la Alba Iulia, iar căpitanul Răzvan Moldovan va fi înmormântat cu onoruri militare. În preziua zborului, tânărul de 29 de ani vorbise cu tatăl său la telefon despre misiunea de vineri, când ar fi trebuit să participe la un exerciţiu militar româno-american în poligonul de la Cincu. El era căsătorit şi locuia în Turda. Soţia acestuia va beneficia de drepturile unui veteran, prevăzute de Legea 150/22.10.2014 privind recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, în vigoare din 30 octombrie.
UPDATE1: Unul din cei 8 militari care și-au pierdut viața în urma accidentului de elicopter din județul Sibiu este un tânăr de 29 de ani din Alba Iulia, absolvent al Colegiului Militar ”Mihai Viteazul”, în prima promoție mixtă din 2005.
Lista victimelor accidentului de elicopter a fost publicată pe site-ul Ministerului Apărării Naționale, unde se specifică faptul că tânărul din Alba Iulia avea grad de căpitan și era căsătorit. Elicopterul militar decolase joi dimineață de la baza din Câmpia Turzii și se îndrepta spre poligonul de la Cincu, dar în jurul orei 10.40 s-a prăbușit într-o zonă împădurită dintre județele Sibiu și Mureș.
La bordul elicopterului se aflau 10 persoane, dintre care opt militari au murit și doi au fost răniți în accident. Supraviețuitorii accidentului au fost preluați de echipaje SMURD și transportați la Târgu Mureș, iar unul dintre ei a fost transferat la Spitalul de Arși din București. Potrivit comunicatului emis de Ministerul Apărării Naționale starea supraviețuitorilor este stabilă.
Eveniment
Vernisajul expoziţiei şi prezentarea catalogului „Apuseni, țara de piatră”, la Alba Iulia
Vernisajul expoziţiei şi prezentarea catalogului „Apuseni, țara de piatră”, la Alba Iulia
La Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia a avut loc vernisajul expoziţiei şi prezentarea catalogului „Apuseni, țara de piatră” din cadrul proiectului Romania Student Tour, fondat de Paul Bordaș, eveniment organizat în seria activităților Festivalului Național Studențesc „Serbările Unirii” – ediția 29-a, dedicat Zilei Naționale a României.
„Apuseni, țara de piatră” introduce privitorul într-o lume fascinantă, care înmănunchează fotografii cu chipuri mai vechi și mai noi din Munții Apuseni, realizate de artiști fotografi sub umbrela concursului „Fotogeografica” al Casei de Cultură Studenților București.
În palmaresul programului Romania Student Tour – program naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului natural şi cultural – sunt consemnate alte 15 albume de succes: Comorile Olteniei de sub munte; Maramureș, moștenirea unui neam; Ținutul Pădurenilor, inima de fier a Daciei Străbune; Civilzația Mărginimii; Transilvania, inima României; Dobrogea la răscrucea timpurilor; Descoperirea naturii în Gorjul montan; Ținutul Vulcanilor, izvor de civițizație; Pădurea Craiului, Țara dintre Crișuri; Din lumea Banatului; Haţeg, ţinutul dinozaurilor; Din tainele Bucovinei, Ţinutul Neamţului, leagăn de legendă, Enigmele Buzăului și Plaiurile Vrancei.
Catalogul a fost realizat de Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti. sub egida Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Expoziția poate fi vizitată până pe data de 12 decembrie.
Eveniment
Concert de cântece patriotice la Biserica „Buna Vestire” din Alba Iulia: Când va avea loc
Concert de cântece patriotice la Biserica „Buna Vestire” din Alba Iulia
Pe 1 Decembrie sunteți invitați la celebrarea Zilei Naționale a României printr-un concert de cântece patriotice susținut de corul de copii „Buna Vestire”, dirijat de profesoara Adriana Irimie, alături de venerabilul părinte Doru Gheaja, o voce emblematică a cântecului românesc.
Concertul va avea loc după Sfânta Liturghie la Biserica „Buna Vestire”, din centrul municipiului Alba Iulia.
„Este o ocazie minunată de a ne bucura împreună de frumusețea cântecelor dedicate patriei noastre. Vă așteptăm cu bucurie să fim împreună la acest moment deosebit!”, au transmis organizatorii.
Eveniment
„Tinerii și provocările lumii moderne”, conferință susținută de părintele Constantin Necula
„Tinerii și provocările lumii moderne”, conferință susținută de părintele Constantin Necula
Luni, 2 decembrie, de la ora 19.00, va avea loc, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, conferința cu titlul „Tinerii și provocările lumii moderne”, susținută de părintele Constantin Necula.
Fumatul, alcoolul, drogurile, jocurile de noroc, violența și abandonul școlar afectează foarte mult tinerii din ziua de azi. Părintele Constantin Necula propune o discuție liberă despre aceste provocări, dar și despre rolul important pe care Dumnezeu și Biserica îl are în societate.
Părintele Constantin-Valer Necula este unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți preoți ortodocși ai acestor vremuri. Prin intermediul predicilor sale, al cărților, al conferințelor pe care le susține și prin participarea la diverse emisiuni și rubrici difuzate la televiziune, la radio și în online, acesta a ajuns la sufletele oamenilor de toate vârstele, ortodocși – dar nu numai – din țară și din străinătate.
Accesul la conferință este gratuit în limita locurilor disponibile.
Evenimentul este organizat în cadrul Festivalului Național Studențesc „Serbările Unirii”, ediția a 28-a, și este finanțat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
-
Știriacum 2 săptămâni
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 săptămâni
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 3 zile
1 decembrie 1918: Cum s-a făcut Marea Unire
-
Știriacum o săptămână
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum 2 zile
3 decembrie: Ziua internațională pentru persoanele cu dizabilități: Statisticile spun că 15% din populaţia lumii trăieşte cu anumite forme de dizabilitate
-
Știriacum 5 zile
Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este specială pentru fetele de măritat, ele își pot afla ursitul
-
Știriacum 3 zile
Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“ din 1918: Un singur fotograf printre 100.000 de români
-
Știriacum 2 săptămâni
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului