Sănătate
Un neurochirurg italian se pregăteşte să facă primul TRANSPLANT de CAP. Intervenția ar dura 2 zile şi ar putea costa 10 milioane de dolari
Radiounirea.ro îţi spune totul despre proiectul unui medic Italian care precizează că este pregătit să realizeze primul transplant de cap.
Dacă până acum experimente de acest gen s-au reușit doar pe șoareci sau maimuțe, un medic italian vrea să intre în istorie cu un transplant uman de cap!
Neurochirurgul italian Sergio Canavero își susține proiectul de realizare a unui transplant de cap la om, întâmpinat cu o veritabilă avalanșă de ironii și de critici, și declară că „mulți oameni bogați” și-au exprimat interesul față de o asemenea operație care ar costa în jur de zece milioane de dolari și ar dura două zile. ‘Voi demonstra lumii întregi’ că acest experiment poate reuși și că toate îndoielile la adresa lui țin de ‘limitele mentale ale umanității’, a afirmat, într-un interviu, acest specialist de 51 de ani, de la un spital din Torino. El își va prezenta controversata idee în cadrul celei de-a 39-a conferințe anuale a American Academy of Neurological and Orthopaedic Surgeons (Academia Americană a Chirurgilor în domeniul Neurologiei și Ortopediei), care va avea loc în zilele de 12 și 13 iunie, în orașul american Annapolis. Sergio Canavero a dat amănunte despre ce ar urma să se întâmple în sala de operație. ‘Acolo se vor întâlni cei doi, donatorul de corp și primitorul de corp. Capul ce trebuie transplantat va fi răcit la 12 grade și apoi se va trece la decapitarea celor două persoane, secționându-se vasele sangvine, mușchii și oasele. După care, va începe faza în care pacientul va primi noul său corp’, a explicat medicul italian. Printre pacienți s-ar putea afla și oameni care suferă de scleroza laterală precum astrofizicianul Stephen Hawking.
‘Intervenţia va dura aproximativ două zile şi va implica foarte mulţi bani, aproximativ zece milioane de dolari, şi o echipă de 150 de oameni, medici şi personal auxiliar’, a spius chirurgul, asigurând că această impresionantă logistică nu este o problemă pentru el.
‘Sunt zeci de sponsori dispuşi să finanţeze proiectul, zeci de medici şi chirurgi care s-au arătat dispuşi să ia parte la operaţie’, a amintit medicul, asigurând că a primit mesaje de la ‘mulţi oameni din întreaga lume’ şi că mulţi dintre aceştia vor asista la conferinţa lui de la Annapolis. ‘Multe persoane bogate’ l-au contactat deja întrucât vor ‘să aibă un nou corp’, a menţionat Canavero. El a asigurat că dispune de toţi banii de care are nevoie pentru implementarea proiectului său, pe care detractorii săi îl consideră o ‘ameninţare’ pentru că ‘provoacă teamă’. ‘Unul dintre motivele tuturor acestor critici este că, după prima operaţie, se va deschide o cutie a Pandorei şi cei bogaţi îşi vor putea lua un nou corp, dar numai ei îşi vor permite să plătească intervenţia’, este de părere medicul.’Suntem la un pas de momentul în care viaţa va putea fi prelungită pe termen nelimitat, deoarece eu îi voi putea da un nou corp unei persoane ajunse la 80 de ani şi aşa va putea trăi încă 40 de ani’, anticipează neurochirurgul.
La nivelul actual de dezvoltare a ştiinţei medicale, pacientul va fi menţinut o lună după operaţie în comă indusă, iar apoi va avea nevoie de peste un an de fizioterapie pentru a putea merge. Dar, estimează el, peste patru-cinci ani, tehnica va fi mult mai perfecţionată, ceea ce va avea ‘consecinţe inimaginabile’.’Eu nu-mi puteam imagina întregul univers care se află în spatele prelungirii duratei de viaţă, dar vă asigur că există persoane care vor să realizeze acest lucru cu orice preţ, iar eu sunt la mijloc’, a mărturisit Sergio Canavero, care, după cum se ştie, are deja şi un voluntar pentru primul transplant de cap, Valeri Spiridonov, un rus de 30 de ani care suferă de atrofie musculară. Înainte de a intra însă în sala de operaţie pentru această premieră absolută, el mai are de depăşit un obstacol major: trebuie să obţină aprobarea unui comitet de etică medicală.Specialistul spune că, în doi ani, ar fi capabil să-şi formeze şi instruiască echipa de medici necesară pentru efectuarea operaţiei care ‘va schimba pentru totdeauna istoria umană’. ‘Va fi – concluzionează el – răspunsul meu la problemele etice, voi face această operaţie pentru că nimeni nu vrea să fie în situaţia lui Valeri’.
Sursa: jurnalul.ro şi libertatea.ro
Sănătate
Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj
Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj: Licitația, lansată pe SEAP
Spitalul Municipal Blaj, a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Pubice, care prevede achiziționarea de echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie.
Valoarea investiției este estimată la 1.499.065 de lei, fără TVA.
Potrivit documentației, proiectul vizează furnizarea și instalarea de echipamente în cadrul proiectului „Investiții în infrastructura laboratorului de microbiologie din cadrul Spitalului Municipal Blaj”, finanțat prin Programul Sănătate 2021 – 2027.
Obiectivul general al proiectului este dotarea laboratorului din cadrul spitalului cu echipamente și aparatură medicală care să asigure accesul egal la asistența medicală pentru oamenii din zona județului Alba.
Se vor achiziționa:
-Analizor clinic MDRO și urocultură, lichide puncții – 1 buc.
-Termostat 100 L – 1 buc.
-Centrifuga 24 poziții – 1 buc.
-Centrifugă – 1 buc.
-Hotă – 1 buc.
-Microscop – 1 buc.
-Maldi TOF – 1 buc.
Sănătate
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului
14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului
Află de pe radiounirea.ro că persoanele cu diabet zaharat de tip II pot fi asimptomatice timp de mulți ani sau chiar decade înainte de a fi diagnosticate, deoarece simptomele bolii sunt destul de subtile.
Această afecțiune este atât de răspândită în întreaga lume încât medicii au catalogat-o drept ,,epidemică”. Astfel, prevenirea sau detectarea bolii în stadiu incipient este extrem de importantă, întrucât pot fi evitate complicații majore precum afecțiuni ale rinichilor, pierderea vederii sau chiar amputarea de membre.
Iată cum îți dai că suferi de diabet zaharat de tip 2!
Cum îți dai seama că suferi de diabet – urinare frecventă
Urinarea frecventă sau în cantități mai însemnate decât de obicei reprezintă un simptom comun al diabetului – acesta este modul prin care corpul ,,scapă” de excesul de zahăr.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – sete persistentă
Datorită urinării frecvente, corpul pierde mai multe lichide într-o perioadă scurtă de timp, astfel încât deshidratarea este inevitabilă.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – apetit crescut
În cazul diabetului netratat, nivelul glicemiei poate varia în funcție de momentul zilei; când nivelul glicemiei este scăzut, apare și senzația intensă de foame.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – gura uscată
Senzația apare ca urmare a urinării excesive și a deshidratării organismului, acesta fiind unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – fluctuații ale greutății
Pierderea în greutate este un alt indiciu al bolii. Atunci când celulele organismului sunt private de glucoza din sânge, corpul reacționează ca și cum ar fi înfometat și începe să consume din rezervele de proteine pentru a-și conserva nivelul de energie.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – lipsă de energie
Oboseala cronică și lipsa de energie apar ca urmare a încercării organismului de a compensa lipsa glucozei din celule.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – vedere încețoșată
Mulți dintre pacienții cu diabet dezvoltă în timp manifestări oculare, dintre care retinopatia diabetică este cea mai importantă. Diabetul determină afectări ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o componentă a ochiului situată în partea posterioară a acestuia, care are rol de a capta imaginile și de a trimite informațiile la creier).
Retinopatia diabetică se poate manifesta prin tulburări de vedere. Se poate preveni apariția retinopatiei prin menținerea glicemiei în limite normale sau aproape de normal.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – rănile și zgârieturile care se vindecă mai greu
Reprezintă un indiciu clasic în ceea ce privește prezența diabetului și asta pentru că boala slăbește vasele de sânge, făcând mai greu transportul lui către rană, implicit îngreunarea procesul de vindecare a rănii.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – risc crescut de infecții
Organismul este mult mai vulnerabil în fața infecțiilor și a microbilor atunci când diabetul este netratat.
Sursa:clicksanatate.ro si realitatea.net
Sănătate
Întâlnire de lucru a Direcției de Sănătate Pulblică Alba cu asistenții medicali comunitari
Întâlnire de lucru a Direcției de Sănătate Pulblică Alba cu asistenții medicali comunitari
Consiliul Județean Alba deschide porțile parteneriatelor interinstituționale, susținând programele de promovare a sănătății și educație pentru sănătate.
În această săptămână, la sediul Consiliului Județean Alba, s-a desfășurat întâlnirea de lucru a Direcției de Sănătate Publică Alba cu asistenții medicali comunitari din 52 de comunități.
Tema abordată a fost importanța promovării sănătății și a prevenției, obiective prioritare din Strategia Județului Alba în domeniul sănătății.
Întâlnirea de lucru a fost deschisă de către Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, care a adus mulțumiri tuturor pentru activitatea depusă și a încurajat asistenții medicali comunitari în misiunea pe care o au de îndeplinit, aceea de a veni în sprijinul persoanelor aflate în nevoie.
Ședința de lucru a fost moderată, din partea DSP Alba, de către medicul Olimpia Candrea, iar din partea administrației județene, de către directorul executiv Liliana Negruț.
-
Știriacum 2 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o zi
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum o zi
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului