Connect with us

Știri

Un județ și unsprezece opriri : Cele mai frumoase locuri din Alba

Published

on

Judetul Alba este alfabetic primul judet al tarii, inzestrat cu frumuseti naturale deosebite. Pagini importante din istoria tarii s-au scris in acest judet. Frumusetea salbatica a naturii cumulata cu vremurile vitrege ale istoriei au facut necesara infiintarea schiturilor si manastirilor de catre pustnicii care au vazut in retragerea lor la rugaciune singurul ajutor pentru aceasta tara greu incercata. Cetati, manastiri, cascade, chei, pesteri, sate rasfirate si izolate printre munti deosebiti alcatuiesc tabloul judetului.

Pornim intr-o frumoasa calatorie* din coltul de nord al judetului, dinspre judetul Cluj. Trecem prin localitatea Horea si alte cateva adunaturi de case aflate intr-un peisaj deosebit.

1. La iesirea  din comuna Arieseni pe drumul national 75 facem prima oprire langa indicatorul care semnalizeaza accesul spre  Cascada Vârciorog . Lasam masina langa indicator si o apucam pe marcajul punct galben, pe langa o vale melodioasa numita Vârciorog (afluent al raului Alb). Drumul de aproximativ 4 kilometri a fost prima parte, partea mai lirica, a unei simfonii deosebite. Cascada Vârciorog s-a aratat in toata frumusetea ei oferindu-ne  partea rapida a simfoniei, orchestrata de  caderea de apa de la  15 metri . Inca mai  inganam  si astazi, fara orchestra , frumoasa simfonie.

2. Ne-ntoarcem la drumul principal si ne oprim in comuna Garda de Sus. De-aici pornim intr-o frumoasa drumetie pe jos (se poate ajunge si cu masina) catre Ghetarul de la Scarisoara. Drumul in cea mai mare parte l-am facut pe soseaua tocmai construita care serpuia aproximativ 20 km. Dincolo de disconfortul cauzat de unele masini care urcau, peisajele care se iveau in fata noastra erau nemuritioare alcatuite din palcuri de brazi, flori multiculore, oameni care se zoreau sa stranga fanul uscat. Sus langa pestera singurul magazin care vindea apa si suveniruri era inchis pe motivul: Plecat la fan.

Ghetarul de la Scarisoara este un obiectiv valoros. Sa vezi in mijlocul verii, blocuri de gheata. (cel mai mare bloc de gheata subteran din Romania si din Europa) nu este ceva uzual. Coboram pe niste scări metalice care ne ajuta sa intrâm în Sala Mare, in mijlocul careia blocul de gheață, cu un volum de 80.000 m3 domneste ca un rege autoritar de peste 4.000 de ani. Natura face minuni si in acest caz si ne miram de puterea ei. “Minunea” de la Scarisoara a constituit de-a lungul vremii obiect de studiu pentru numerosi specialisti inca din anul 1847. Cele mai importante studii au fost elaborate de   Emil Racovita in anul 1927   si de M. Pop in 1947 si contuinua si in zilelel noastre. Ghetarul Scarisoara este prima pestera declarata Monument al Naturii in Romania in 1938. : http://peisajelecalatorului.com/2016/03/09/judetul-alba/

Inapoi ne-am intors pe acelasi drum, doar ca, din catunul Mununa am coborat prin padure, printre flori, pomi, fluturi , munti tuguiati, vai care isi croiesc drum creind niste chei calcaroase de o frumusete rara. Acesta este tabloul de la etaj. Pentru ca, In Apuseni, dupa parerea mea, peisajele sunt aranjate intocmai ca-intr-un muzeu pe doua nivele. La nivelui inferior, lacuri interioare, pesteri cu lilieci, stalactite si stalagmite acompaniate de melodia izvoarelor creeaza un tablou fermecator nu doar pentru ochii nostri dar si pentru suflet. Trecand prin frumoasele Chei ale Ordancusei , Pestera Poarta lui Ionele ne-a intarit cele de mai sus, aici este locul in care tasnesc apele ce se pierd în ponoarele si dolinele de pe Dealul Frumos si cătunul Mununa.

3. Continuam calatoria noastra pe drumul DN 75. Ariesul a croit de-a lungul vremii prin munti un drum care ne ofera peisaje incantatoare. Ne oprim la Manastirea din Albac. Desi aceasta manastire este una noua, faptul ca ea se afla in satul Albac, unde Horea era odinioara cantaret la strana Bisericii a capatat in sufletul nostru valente multiple. Bisericuta aceea, careia Octavian Goga i-a dedicat o sensibila poezie a fost mutata in satul Olanesti (transportanta ca si lemne de foc pentru a scapa de mania austro-ungara). Dar, intrand in curtea manastirii, am simtit cum   poezia lui Goga este contemporana cu noi si se pliaza acum si cu noua manastire: “Bisericuta din Albac,/Tu esti al vremurilor semn/Tot bietul nostru plins sarac/E-nchis in trupul tau de lemn”

4.Continuam calatoria printre muntii domoliti ai Apusenilor si trecem pe langa Lacul de acumurare Mihoesti, care desi este lac artificial nu denatureaza peisajul de poveste al Apusenilor. Viram pe Drumul Judetean 762 spre Muntele Gaina care ne duce in localitatea Vidra, locul unde s-a nascut “craisorul muntilor”.

Casa memoriala Avram Iancu este un muzeu ridicat chiar pe locul casei parintesti si care ne transpune nu neaparat in istoria pasoptista a carui simbol este , ci mai degraba intr-o gospodarie taraneasca in care obiectele din aceea vreme sunt expuse cu grija. Faptul ca decorul este asigurat de muntii din jur, ii confera locului  o frumusete deosebita:”Nu te teme, măi Axente, /Că şi eu viu de la munte”

Tot in Comuna Vidra, in satul Nemesti, am gasit  doua panouri informative unul pe partea dreapta cu Dealul cu melci si unul pe stanga  cu Cascada Pisoaia. Am lasat masina langa sosea si am luat-o spre stanga, printre niste case taranasti. Dupa doar cativa pasi am ajuns la umbra minunatei  cascade care are o cadere de apa de 18 m. Verdele frumos al vegetatiei din jurul cascadei (pomi coniferi si de foioase , arbusti mai josi sau pur si simplu iarba) impreuna cu formatiunile calcaroase de tip travertinic depuse de sute ani creeaza un spectacol armonios. Fiecare actor din aceasta scena are rolul principal. Si firul de iarba care moare la prima bruma dar si peretii vechi ai cascadei.

5. Ne-ntoarcem pe DN 75 si facem a cincea oprire. La cea mai veche manastire de lemn, din Ardeal: Manastirea Lupsa, intemeiata in 1429. Usa de intrare cu un zavor urias de care a trebuit sa trag cu putere pentru a intra, albul imaculat al manastirii, acoperisul tuguiat sunt simboluri care ne poarta cu gandul de la viata simpla a motilor si pana la cea de dincolo.

6. Urmam calatoria noastra pe DN 75 până la Poșaga de Jos, de unde se continuă pe drumul comunal DC 42 până la Poșaga de Sus. Aici  facem a sasea oprire. Schitul Izvorul Posaga, Cheile Posegii si rezervatia naturala Scarita-Belioara  sunt niste perle veritabile ale zonei.

Citește și Roşia Montană, printre cele mai vechi localități de munte din România

Schitul Izvorul Posaga  a fost construit in 1933 si ne ofera dncolo de bucuria linistitoare si o lectie de istorie dar si un peisaj incantator. Astfel, gardul  care imprejmuieste schitul, e din piatra  pe care sunt  pictate  chipuri ale domnitorilor si personajelor istorice, de la Burebista si pana la Horea.

Iesim pe poarta manastirii frumos sculptata si ne continuam drumul printre  chei intocmai ca print-un coridor lung cu pereti calcarosi. Strabatem acest coridor si dupa putin timp intram in salon. Of , dar ce salon luminos! Rezervatia naturala  Scarita-Belioara!

Pornim pe traseu (marcaj punct rosu) care inconjoara rezervatia, pentru a intra in atmosfera unica oferita de munti misteriosi imbracati in mantie alba, pe alocuri cu putina culoare data de padurile de fag si conifere si brodata  cu fire din floricele si fluturi .Timp de 5 ore cat a durat acest circuit, pe o distanta de vreo 8 Km si diferenta de nivel de 850 m , ne-am  minunat de frumusetile naturii  pe care le-am intalnit  la tot  pasul.

7. Iesim din nou, pe DN 75 si ne continuam drumul pana in localitatea Buru de unde viram  pe Drumul Judetean 107. Drumul pana la Aiud este pe alocuri plin   de gropi dar frumusetile ce se ivesc la marginea lui, iti pot umple sufletul de bucurie. Sunt multe de vazut la a saptea noastra oprire: doua manastiri ortodoxe nou infiintate  (Manastirea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil  Si Sfantul Ioan Botezatorul) , satul Rimetea gatit frumos la umbra  muntiilor Trascau , cheile Valisoarei , cetatea Coltesti.

Satul Rimetea nu are arhitectura impresionanta a Barcelonei, dar casele simple albe si mai ales cadrul natural din jurul lui, ii confera unicitate si ne face sa ne simtim intr-o lume de poveste.

Si fiindca muntele are rolul cel mai important in acest ansamblu, ne-am gandit sa-l cunoastem mai bine, si cum altfel, decat sa-i cucerim unul din piscuri? Ne-am strecurat printre casele albe  de la mijlocul satului , am trecut pe langa stanci in forme deosebite  si in 2 ore am ajuns in Varful Piatra Secuiului (1.128 m). Peisajul este fabulos, in orice parte te-ai uita  jos spre sat sau in zare spre ceilati colti .

8.Ne continuam calatoria printre chei, trecem prin orase istorice precum Aiud si Teius .Ne abatem de la drumul principal pe Valea Manastirii spre  Manastirea  Rameti . Despre vechea manastire de la Ramet (marturie despre aceasta vechime este o inscripţie consemnată pe un al treilea strat de pictură  in anul 1377) pot spune ca este un tezaur de sfintenie, istorie, arhitectura si cadrul natural. Fotografia de mai jos si versurile lui Adrian Paunescu sper sa fie edificatoare: „Poreclă nobilă a unei naţii!/Sunt Apusenii. Templul tău măreţ,/În tine vin să se închine fraţii,Micuţă mănăstire din Râmeţi!Posibilă şi-n mic e măreţia;Cunosc un degetar monumental. E aici în Apuseni în România/Râmeţi, o mănăstire din Ardeal./Da, viaţa mea modernă şi pe fugă./Ateul meu zbuciumat destin,/Demult s-au dezvăţat de orice rugă,/Dar, la Râmeţi, veni-voi să mă-nchin.”

9. Cea de-a noua oprire este batranul oras Alba-Iulia. Catedrala ortodoxa sfintita in 1922 cand a fost ceremonia de încoronare a regelui Ferdinand si a Reginei Maria ca suverani ai Romaniei unite, Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail (cea mai veche și  cea mai lungă catedrală din România), Muzeul Unirii,  Traseul Celor Trei Fortificat oprirea noastra prea scurta.

10. Iesim din Alba-Iulia si o luam spre Sebes. Din Sebes urmam drumul spre Daia Romana si deodata in departare un semafor (verde-rosiatiac) ne atentioneaza ca trebuie sa ne oprim sa vedem un nou spectacol al naturii: Rapa Rosie. Se spune ca se aseamana cu  Marele Canion al Americii de Nord, Noi nu l-am vazut pe acela, dar  Rapa Rosie de la Sebes  ne-a oferit un nou monument rar.

11. De la Sebes o luam in sus de-a lungul unei vai salbatice (desi s-a construit Transalpina in paralel cu ea ) careia Mihai Sadoveanu i-a spus candva Valea Frumoasei. Drumul ne poarta printre peisaje de vis greu de descris in cuvinte. Poate vorbele scriitorului din   1938, publicate in volumul„Valea Frumoasei”,  ne vin in ajutor ca sa putem descrie, cat de cat, locurile minunante pe langa care trecem: „În cea mai mare parte a cursului ei […], râpile împădurite ale muntelui se urcă oblu spre cer. […] Volbura apei tună între codri. Au trebuit sute de mii de ani puhoiului să spargă stânca şi s-o lucreze cu bătaia-i nedomolită”. Si ca un trofeu la finalul calatoriei noastre facem a unsprezecea oprire si admiram lacul Oasa impodobit cu brazi precum si  sfanta manastire la malul lui.Desigur opririle noastre in acest judet au fost prea putine. Fiecare localitate ascunde o frumusete deosebita intarita ba de-o fila de istorie, ba de-un peisaj mirific.

Sursa : peisajelecalatorului.com , http://peisajelecalatorului.com/


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului

Published

on

Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal

Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.

Servus!

Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.

Etimologie

Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).

Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).

„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).

Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.

În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.

 De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.

Sursa:sibiunews.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Published

on

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană

Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.

Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.

Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!

În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.

Termenul de finalizare este anul 2030.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului

Published

on

Pe 21 noiembrie sărbătorim Ziua mondială a salutului. Salutul reprezintă un element esențial în stabilirea unor relații cu cei din jurul nostru

Salutul este o manifestare de curtoazie cu care întâmpinăm pe cineva, fiind completată de mimică, poziția corpului și ținută.

În 1973, fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, statul Nebraska, SUA au lansat Ziua mondială a salutului (World Hello Day). Ei consideră că salutul reprezintă o formă de acțiune interumană și un element important în realizarea înțelegerii și păcii dintre oameni de religii, rase și naționalități diferite.

În România, forma de salut diferă în funcţie de zona geografică, ea suferind în decursul timpului şi anumite modificări. La noi în țară, forma salutului depinde de zona geografică în care te afli. Bucureștenii se salută cu “Bună”, ardelenii își spun “servus”, iar cei din Banat, Cluj și Sibiu se salută cu “ceau” sau “ciau”.

Tinerii și adolescenții mai folosesc și formule de salut precum “Salve!”, “Salutare!”, “Te sărut!”, “Pa!”, “Noroc!”, “Salut!”, “Hai, te-am pupat!”, “Salut, bărbate!”, “Hi!”, “Hai, pa!”,  “Hello!”, “Sal”. Formulele de salut “Sărut-mâna”, “Bună ziua” și “La revedere” aproape au dispărut din vocabularul românilor. Mai mult decât atât, “Cum îți merge?” sau “Ce mai faci?” sunt deja considerate forme de politețe și nu forme de salut.

Mulți români încă mai folosesc saluturi religioase precum “Domnul cu tine!”, “Hristos în mijlocul nostru!” și “Doamne ajută!”. De asemenea, încă se folosesc formule specifice sărbătorilor creștinești precum “Hristos a înviat!” la care se răspunde cu “Adevărat a înviat!”. În ziua Înălțării, credincioșii creștini folosesc salutul “Hristos s-a înălțat!” și răspunsul “Adevărat s-a înălțat”.

De Ziua mondială a salutului, importanța comunicării este evidențiată prin organizarea de diverse demonstrații la nivel mondial. Această zi este sărbătorită în aproximativ 180 de țări. Istoria ne arată că primele atestări ale salutului se referă la formele de supunere, datând de pe vremea dinastiilor chineze. Oamenii de rând trebuiau să îşi acopere ochii cu palma pentru a nu fi orbiţi de lumina emanată de strălucitorul împărat. În acest obicei, îşi are originea salutul militar.

Sursa:a1.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba