Știri
Turiștii pot descoperii zonele cu încărcătură istorică din Alba Iulia cu ajutorul unei machete
O macheta amplasata pe latura de Rasarit a Cetatii are rolul de a-i ghida pe turisti si localnici spre principalele obiective si locuri din incinta fortificatiei. Lucrarea din bronz, cu dimensiunile de 2,2 x 1,8 metri, este amplasata in apropierea Portii a III-a, cea mai impozanta dintre cele sase porti ale fortificatiei. Ansamblul miniatural este pozitionat pe unul dintre cele mai umbalte trasee turistice, cel al Portilor Cetatii, potrivit viziteazaalbaiulia.ro.
Macheta este in viziunea sculptorului, Ioan Bogdan, un mijloc plastic si atractiv de orientare spre principalele obiective culturale care marcheaza si definesc unicitatea ansamblului istoric-Cetatea.Vizitatorii care ajung in fata machetei vor avea perspectiva de ansamblu a obiectivului, cu cladiri si trasee turistice. Astfel, pot vedea reprezentate la scara redusa cladirile emblematice din incinta fortificatiei: cea mai veche si mai inalta cladire ce se pastreaza in Cetate, Catedrala Romano-Catolica; Catedrala Incoronarii Regilor Romaniei Mari, Ferdinand si Maria; fostul „Babilon“ al Cetatii, actualmente Muzeul National al Unirii; fosta casina militara in care s-a hotarat Unirea Transilvaniei cu Romania, cunoscuta dupa 1918 ca Sala Unirii; Biblioteca Batthyaneum-un loc cu o dubla valoare spirituala si culturala.
Pe macheta sunt reprezentate si Palatele din Cetate: Palatul Principilor, care i-a gazduit pe „craii Ardealului“, intre 1542-1599; Platul Apor, care a avut locatari celebri: custodele tezaurului Transilvaniei, Ștefan Apor, comandantul trupelor austriece in Transilvania, Stefan de Steinville; Platul Episcopal-Catolic, a carui istorie este strans legata de cea a Episcopiei si a Catedralei Romano-Catolice. Ansamblul miniatural include si cladirea in care a functionat maretul Colegiu Academic Bethlen, considerat prima Universitate de pe teritoriul actual al Romaniei. Imobilul, astazi cu destinatie militara, este in apropierea corpului central al Universitatii „1 Decembrie 1918“.
Citește și Etimologia numelor orașului Alba Iulia și a județului Alba
Este marcata si Piata Cetatii, locul in care au loc concerte cu artisti de top, unde se aud orchestre celebre. Pe macheta figureaza si Obleliscul „Horea,Closca si Crisan“, considerat cel mai important monument for public din Romania, din ultimii 100 de ani. Turistul poate parcurge vizual Traseul celor sase porti ale fortificatiei, Traseul celor trei fortificatii, dar si Traseele de N, E, S, V ale santurilor Cetatii, potrivit viziteazaalbaiulia.ro .
La scara redusa sunt reprezentate si cele sapte bastioane ale Cetatii (n.a.asigurau prima linie de aparare a fortificatiei), alternate de tot atatea raveline, strabatute de galerii boltite. Bastioanele au in teren o inaltime medie de 10-12 metri, iar zidurile sunt construite din caramida si au la baza 2,5 metri grosime. Toate sunt decorate si si-au pastrat numele originale: Eugeniu de Savoia, Sf. Ștefan, Trinitarienilor, Sf Mihail, Carol, Elisabeta, Transilvaniei. Pentru a fi cat mai usor de inteles, macheta are si legenda a 22 de obiective cheie care dau identitate Cetatii, actualul brand al municipiului Alba Iulia.
Știri
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.
Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C
Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video
Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D
Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice
Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software
Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier
Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2
Știri
22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.
Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.
Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Știri
Strada Humulești din Alba Iulia va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 de metri: Investiție de peste 930.000 de lei
O stradă din Alba Iulia va fi asfaltată și modernizată
Administrația albaiuliană a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare ce vizează o stradă din cartierul Arex din Alba Iulia, printr-o investiție de peste 930.000 de lei.
Este vorba despre strada Humulești, care va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 m. Potrivit documentației, în prezent strada este nemodernizată, respectiv este în stadiul de drum pietruit care prezintă gropi și denivelări.
Partea carosabilă nu are asigurată panta transversală necesară, favorizând stagnarea apelor pluviale și infiltrarea acestora la nivelul patului drumului. Pietruirea existentă are grosimi variabile, între 15 și 20 cm. Toate aceste defecțiuni îngreunează foarte mult desfășurarea circulației riveranilor, a mașinilor de intervenție și afectează dezvoltarea economică a zonei. Lucrările în valoare de aproape 935 de lei constau în amenajarea carosabilului cu beton asfalt încadrat cu borduri tip A, realizare de canale tehnice îngropate, realizare de rețea de canalizare cu guri de scurgere pentru preluarea apelor pluviale și realizarea de marcaje rutiere și indicatoare, amenajarea căilor de acces la proprietăți. Termenul de prestare a serviciilor și de execuție a lucrărilor este de 5 luni.
-
Știriacum o zi
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 21 de ore
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 18 ore
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului