Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Educație și Cultură

Trienala de Artă Contemporană „Panis angelicus”, la Museikon Alba Iulia

Publicat

în

Trienala de Artă Contemporană „Panis angelicus”, la Museikon Alba Iulia

Joi 26 septembrie, de la ora 16.00, simezele Museikon Alba Iulia vor găzdui prima ediție a Trienalei de artă contemporană  ,,Panis angelicus”.

Cu aplicabilitate în zona artei sacre, acest proiect expozițional își propune să cuprindă un registru divers al abordărilor tematice: de la preluarea termenului în forma sa ad litteram (pâinea îngerească) la reflectarea trimiterilor pe care terminologia (înțeles generic) le face în spațiul de referință. Conținutul expoziției își propune să reflecte modul în care mai mulți artiști pot recepta o temă dată, pot analiza conținutul și pot materializa informația într-o manieră proprie. Se vor dezvolta astfel micro-narațiuni, prin poziționarea subiectivă față de temă. Fiecare exponat presupune asumarea și luarea unei poziții personale și sociale raportate la eveniment.

Artiștii pot exprima o poziție, pot propune puncte de vedere și pot imagina un dialog constant, care va genera un înțeles prezent asupra subiectului. Vor fi asociați artiști tributari trecutului cu artiști cu poziții interpretative, critice. Se vor produce forme plastice cu rol estetic sau cu intenția de creare a unui mediu deschis dialogului între artiști dar și între obiect și privitor.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Museikon Alba Iulia. Curator este Daniela Burnete.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

„Poezii pe șase corzi” cu Ducu Bertzi, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

„Poezii pe șase corzi” cu Ducu Bertzi, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Miercuri 25 septembrie, de la ora 18.00, sunteți invitați la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba pentru o nouă întâlnire muzical-creativă în cadrul proiectului „Poezii pe șase corzi”.

Cu sau fără chitară, sunteți la fel de bine primiți în rândurile celor care vor recita, cânta și, în cele din urmă, vor crea: versuri, muzică, bucurie și frumos.

Evenimentul din 25 septembrie va avea loc în curtea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, avându-l ca invitat pe îndrăgitul artist Ducu Bertzi. Vom sta la povești despre muzică, poezie, poezie cântată, despre cum poezia se poate transforma într-un cântec valoros, dar și despre multe alte secrete artistice pe care ni le va împărtăși invitatul nostru special.

Clubul de poezie și muzică „Poezii pe șase corzi” se va încheia cu un dialog constructiv între îndrăgitul artist Ducu Bertzi și public, cu întrebări, răspunsuri, opinii, încurajări, idei și sfaturi. Totodată, participanții vor avea posibilitatea să beneficieze de recomandări de cărți și alte publicații tematice, care pot fi împrumutate din colecția Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Proiectul 3.25 Poezii pe șase corzi este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia și Grupul Skepsis. Intrarea la eveniment este liberă. Menționăm că, în caz de vreme nefavorabilă, evenimentul va avea loc la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Campanie împotriva violenței în școli, inclusiv în Alba

Publicat

în

Campanie împotriva violenței în școli, inclusiv în Alba

Campania pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar inițiată, la debutul anului școlar 2024 -2025, de Inspectoratul General al Poliției Române ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.” are ca scop creșterea gradului de conștientizare de către părinți, cadre didactice, elevi, precum și la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și/sau infracționalității în mediul școlar și a traficului și consumului de droguri.
În săptămâna 16-20 septembrie, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, împreună cu reprezentanți ai Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba Iulia, au desfășurat, în cadrul acestei campanii, 18 activități informativ-preventive în unități de învățământ gimnazial și liceal din Alba Iulia, Câmpeni, Bistra, Sânmiclăuș și Șona.  La întâlnirile avute cu elevii, polițiștii au transmis acestora recomandări și aspecte elementare privind siguranța personală, dar și privind modul de evitare a conflictelor în spațiul școlar pe care minorii trebuie să le cunoască şi să le pună în practică, pentru a reduce riscul de victimizare, respectiv: protejarea bunurilor personale, respectarea regulamentului intern al unității de învățământ, evitarea conflictelor verbale sau fizice cu colegii, comunicarea permanentă cu părinții și cu cadrele didactice, astfel încât orice problemă apărută în timpul programului școlar să fie adusă la cunoștința acestora în cel mai scurt timp posibil.
Elevii au fost informați în legătură cu consecințele consumului de droguri și au fost sfătuiți să aleagă grupuri de prieteni care au obiceiuri sănătoase și nu se abat de la normele sociale. Polițiștii Biroului Siguranță Școlară, împreună cu reprezentanți ai Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba Iulia, au luat parte la 8 ședințele cu părinții care au fost organizare în unități de învățământ din județ.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Care este exponatul lunii septembrie la Muzeul de Științele Naturii din Aiud

Publicat

în

Căluțul de mare, exponatul lunii septembrie la Muzeul de Științele Naturii din Aiud

Căluțul de mare este exponatul lunii septembrie la Muzeul de Științele Naturii din Aiud. 

Este un pește marin, cu aspect și comportanment totalatipice entru clasa peștilor, din care face parte.

Există aproximativ 54 de specii de căluți de mare în întreaga lume și, posibil, tot atâtea subspecii. Este adesea dificil pentru oamenii de știință să identifice căluți de mare, deoarece indivizii din aceeași specie pot varia foarte mult ca aspect.

Spre deosebire de majoritatea celorlalți pești, căluții de mare nu au solzi,având în schimb un exoschelet acătuit din plăci dure, externe, osoase.

Corpul este comprimat lateral, capul este fixat pe trunchi în unghi drept, având un bot tubular, astfel că seamănă cu capul unui cal, fenomen unic în clasa peștilor.

În muzeul din Aiud căluții de mare pot fi observați în sala a 2-a , alături de alte specii de pești marini.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba