Rămâi conectat

Tineret

Trei proiecte de implicare în comunitate ale liceenilor din Alba Iulia, finanțate din Fondul YouthBank: Care sunt inițiativele tinerilor

Publicat

în

Trei proiecte de implicare în comunitate ale liceenilor din Alba Iulia, finanțate din Fondul YouthBank

Lansat în luna aprilie de Fundația Comunitară Alba, în cadrul programului YouthBank, concursul de proiecte de implicare civică a liceenilor care studiază în Alba Iulia și-a desemnat câștigătorii, la capătul unui proces de selecție extrem de amplu, care a cuprins etape de aplicare, consultanță, preselecție, interviuri și selecție finală.

Tot acest proces, inclusiv jurizarea finală, a aparținut exclusiv tinerilor voluntari din echipa YouthBank, care au luat decizii temeinice pe baza know-how-ului acumulat în ani de formare și dezvoltare de abilități. Tot ei vor fi cei care vor monitoriza implementarea proiectelor și vor sprijini inițiativele finanțate, ori de câte ori va fi nevoie.

Pentru cele trei echipe finanțate, fundația a organizat training-uri pe implementarea proiectelor, necesare pentru buna desfășurare a acestora, iar în prezent inițiativele tinerilor încep să prindă viață, fiind organizate activitățile pregătitoare. Proiectele vor fi finalizate până la 14 iulie 2021, iar bugetul total al acestora este de 10.259 lei. Cele trei proiecte finanțate în această rundă sunt:

► Ghidul Incluziunii Școlare: proiect al echipei Consiliul Județean al Elevilor Alba, formată din liceeni de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Simion Ștefan”, Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” și Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”, având-o ca lider pe Katharina-Gabriela Țîntea și ca organizație gazdă Asociația Rotary Club Alba Iulia. Proiectul vizează fenomenul de incluziune școlară, fundamental pentru desfășurarea optimă a actului educațional, concretizat în mișcarea de combatere a unor aspecte-problemă precum: bullying-ul – formă de manifestare a violenței tot mai frecvent identificată, discriminarea – sub toate formele sale de expunere, bazată pe diferiți parametri precum religia, aspectul fizic, starea materială, apartenența socială, sistemul de valori promovat individual, sau neintegrarea elevilor cu cerințe educaționale speciale. Tinerii din echipa de proiect vor să facă o schimbare, să dea glas unei valori fundamentale pentru sistemul de învățământ – egalitatea și integrarea tuturor elevilor. Soluția lor este informarea factorilor implicați în actul educațional (elevi, profesori, părinți) cu privire la fenomenul de incluziune, prin intermediul unui material textual însoțit de imagini, conturat sub forma unei reviste – Ghidul Incluziunii Școlare, diseminarea acesteia în școlile din județul Alba, prin intermediul consiliilor școlare ale elevilor, dar și în mediul online.

► Cetatea Bibliotecii Vii (ediția a doua): proiect al echipei Voice, formată din liceeni de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Simion Ștefan”, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” și Liceul de Arte „Regina Maria”, având-o ca lider pe Medeea Farcaș și ca organizație gazdă Asociația Emanoil. Biblioteca Vie este un instrument de dialog care aduce oamenii mai aproape unul de celălalt cu scopul de a promova respectul pentru demnitatea umană și identitatea fiecăruia. Proiectul propune să provoace dialog între persoanele care, în mod normal, nu ar purta dialog într-un cadru neorganizat. Prin acest dialog, aflând povestea de viață a ”cărții vii” (în loc de o carte clasică, cu coperte și pagini, oricine este curios poate ”să împrumute” un om care de-a lungul vieții sale s-a luptat cu stereotipuri sau cu prejudecățile celorlalți), cititorul are șansa de a-și schimba percepția asupra grupului de persoane din care cartea vie face parte și de a descoperi frumusețea din fiecare om. Proiectul oferă oportunitatea de a deveni mai buni și înțelegători cu semenii noștri.

► E-Archery: proiect al echipei Arcașii Cetății, formată din liceeni de la Liceul de Arte „Regina Maria” și Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Simion Ștefan”, având-o ca lider pe Simona Ana Maria Ștef și ca organizație gazdă Asociația Emanoil. Ideea proiectului a pornit de la nevoia de a ieși din zona de confort, de a încerca lucruri noi și neobișnuite, care să ajute la diminuarea stării de anxietate și stres provocată de pandemie. Tirul cu arcul este un sport puțin practicat, comparativ cu alte sporturi, lucru care sporește creșterea stimei de sine a fiecărei persoane care va încerca cât de puțin această activitate. Pe parcursul unei luni, copiii, tinerii și chiar adulții, locuitori sau turiști, vor putea să descopere un nou hobby printr-un sport antrenant care dezvoltă capacitatea de concentrare. Câteva zile sunt rezervate deplasării la centre de plasament și case de copii, pentru ca bucuria să poată fi accesibilă și celor care simt o mai mare nevoie de încredere și comunicare.

În cadrul programului YouthBank, Fundația Comunitară are ca parteneri principali Municipiul Alba Iulia, Ancău Company, Apa CTTA și Porterom, ca susținători Casa de Cultură a Studenților, GIRO, Deko Team Design, Marani Star și Vair Auto Ro, iar ca parteneri logistici Tipo-Rex, Societatea de Transport Public și Impact Design.

“Este de apreciat ce fac tinerii din comunitatea noastră. În acest caz, cei din echipa YouthBank, care oferă finanțare, dar și cei care propun și implementează proiecte. Incluziunea, lupta cu prejudecățile sau cu anxietatea nu sunt pentru ei teme dificile. Sunt teme firești, ale unor membri ai comunității care vor să facă ceva pentru viitorul acesteia” – Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

“Dacă vrei să faci o schimbare în comunitate, YouthBank este locul potrivit de unde să iei energie, idei, echipă și resurse” – Andreea Alexandra Belei, de doi ani voluntar YB.

”Real lives. Real money. Real change. Este mai mult decât o deviză, este realitatea pe care o creează YouthBank peste tot în lume. Este modul în care susținem tinerii să ia decizii în comunităţile în care trăiesc.” – Dorin Sava, director executiv Fundația Comunitară.

Alba are cel mai longeviv program YouthBank din România, singurul ce funcționează neîntrerupt din 2009. La Galele Anuale ale Voluntarilor din Alba, YouthBank a fost desemnat cel mai bun program de voluntariat în educaţie din județ, ca o recunoaștere a rezultatelor sale și a schimbării pe care o produce în rândul generației tinere și comunității, o confirmare în plus că Fundația Comunitară este o excelentă şcoală de dezvoltare personală pentru tineri. La nivel național, YouthBank a obținut premii importante la Gala Societății Civile și Gala Premiilor în Educație.

Demarat în anii ’90 în Irlanda de Nord, YouthBank înseamnă astăzi 175 de programe locale, care se desfășoară în 21 de țări de pe 4 continente, fiind unul din cele mai ample proiecte civice europene de capacitare a adolescenților, dezvoltând pe de o parte spiritul civic în rândul acestora, dezvoltându-le abilități esențiale pentru viață și concentrându-se, în principal, pe transmiterea de know-how şi experiență practică în planificarea şi implementarea proiectelor în comunitate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Tineret

Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina

În perioada 18-23 august 2024, la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud s-a desfășurat Tabăra de vară creștin-ortodoxă intitulată „Vară de poveste. În pas de supererou”, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani.

Evenimentul, proiect al Asociației Start Up Ed, a fost organizat prin programul „Școala de la Găbud”, având ca scop petrecerea timpului liber într-un spirit ortodox. Activitățile au cuprins ateliere cu povești, ateliere de comunicare, ateliere practice și de învățare nonformală, drumeții, jocuri, dar și participarea la programul liturgic al Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud.

Joi 22 august, tinerii au vizitat Cetatea Alba Carolina, unde i-au avut ca îndrumători, gazde și prieteni pe voluntarii ASCOR Alba Iulia, care au organizat itinerariul și au călăuzit pașii copiilor pe toată durata zilei. Tinerii au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării, dar și Muzeul Național al Unirii, unde au fost primiți de către istoricul Dragoș Ursu. Acesta i-a ajutat să descopere tezaurul istoric românesc din vechiul Bălgrad, oferindu-le amănunte prețioase despre Marea Unire de la 1918 și Încoronarea Regilor Ferdinand I și Maria.

Momentele favorite ale copiilor au fost plimbarea cu bus-ul prin Cetatea Alba Carolina, dar și degustarea înghețatei cu care cei mici au fost răsplătiți pentru atenția de care au dat dovadă la muzeu.

foto: Alexandru Samuel Popa


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Tineret

O tânără din Timișoara, câștigătoare a trofeului „Voices”, la Alba Iulia

Publicat

în

O tânără din Timișoara, câștigătoare a trofeului „Voices”, la Alba Iulia

Duminică 12 mai a avut loc, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, Gala Laureaților Festivalului Național Concurs de Muzică Pop pentru Tineri și Studenți „Voices”, ediția a 12-a.
În deschiderea evenimentului, a încântat publicul Andreea Bianca Hanu, reprezentantă a Casei de Cultură a Studenților Ploiești, câștigătoarea trofeului ediției precedente. A urmat premierea pe secțiuni și recitalul de excepție al marelui interpret de muzică ușoară, Gabriel Dorobanțu, care a readus șlagărele de altă dată în inimile celor prezenți.
Juriul, condus de compozitorul și dirijorul Viorel Gavrilă – director general adjunct UCMR-ADA, avându-i ca membrii pe Paul Baidan – profesor doctor în muzică, Valentin Ilyeș – organizator de evenimente, Călin-Nicolae Bulac – cadru didactic universitar la secția de muzică a Facultății de Teologie din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, realizator de programe radio și reprezentant pentru județul Alba al Programului Național „Cantus Mundi” derulat de Corul Național de Cameră „Madrigal” și Gabriel Dorobanțu – una dintre legendele muzicii ușoare românești, după o misiune grea, întrucât concurenții au fost foarte talentați și bine pregătiți din punct de vedere muzical, au realizat următorul clasament:
Trofeul festivalului – Teodora Șițoiu, CCS Timișoara
*Secțiunea Case de Cultură Studențești
Locul I – Georgiana Claudia Zbutea, CCS Cluj-Napoca
Locul II – Lisa Banyai, CCS Cluj-Napoca
Locul II – Daria Ioana Mitea, CCS Sibiu
Locul III – Sorana Timea Fărcaș, CCS Târgu Mureș
Locul III – Luz Milagros Maria Șuteu, CCS Alba Iulia
Mențiunea 1 – Diana Maria Dumitru, CCS Sibiu
Mențiunea 2 – Mihai Șerbănescu, CCS Alba Iulia
*Secțiunea Talente Locale
Locul I – Maria Raluca Imbre
Locul II – Talida Boțan
Locul III – Maria Andrieș
Mențiune – Mădălina Frățilă
Festivalul a fost organizat de Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, cu sprijinul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și al Primăriei Municipiului Alba Iulia, prin Centrul Cultural Palatul Principilor, în parteneriat cu Liga Studenților din Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia.
foto: Silviu Ciontea

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Tineret

Un nou concurs cu tematică de protecție civilă în Alba: Care au fost câștigătorii

Publicat

în

Care au fost câștigătorii concursului cu tematică de protecție civilă din Alba

„Cu viața mea apăr viața!” este deviza sub care se desfășoară an de an concursurile cu tematică de protecție civilă în care elevii din școlile gimnaziale și licee din Alba își consolidează cunoștințele și deprinderile în situații de urgență.

Concursul a constat în trei probe, una teoretică și două practice, respectiv transportul asistat al unui accidentat așezat pe targă și deplasarea cu masca pe figură într-un raion de obstacole.
Toți elevii au dat dovadă de îndemânare și entuziasm, de spirit de competiție și fair-play.
Și pentru că orice concurs trebuie să aibă și un clasament, în cadrul etapei județene acesta a fost următorul:
Gimnaziu:
*Locul I – Școala Gimnazială ,,Simion Bărnuțiu” Blaj
*Locul II – Liceul cu program Sportiv Alba Iulia
*Locul III – Liceul ,,Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș
Liceu:
*Locul I – Liceul ,,Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș
*Locul II – Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazu” Alba Iulia
*Locul III – Colegiul Național „David Prodan” Cugir
*Mențiune I – Colegiul Tehnic ,,Apulum” Alba Iulia
*Mențiune II – Centrul Județean de Excelență Alba Iulia

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba