Rămâi conectat

Administrație

Transport electric, regenerarea lacului Chereteu și amenajarea falezei râului Târnava Mare, proiecte pentru care Blajul solicită fonduri europene

Publicat

în

Municipiul Blaj a depus, în această săptămână, la ADR Centru, fișele de proiect pentru pregătirea documentațiilor tehnico-economice, conform ghidului POAT 2014-2020, pentru trei proiecte în domeniile de investiții mobilitate urbană, regenerare, securitatea spațiilor publice și investiții în infrastructura culturală.
În domeniul mobilității urbane s-a depus fișa proiectului „Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Blaj și satele aparținătoare”, proiect care are ca obiective principale înființarea serviciului public de transport în comun, gestionat prin concesionare, achiziționarea de autobuze electrice, construirea unui depou/autogară pentru autobuzele electrice, stații de încărcare electrică, construirea sau modernizarea stațiilor de călători, crearea sistemului de ticketing și management de flotă, construirea unei rețele de piste de biciclete, înființarea sistemului bike sharing, stații pentru depozitarea bicicletelor, construirea/modernizarea și extinderea de zone și trasee pietonale sau semipietonale.
Pentru domeniului regenerării urbane, municipalitatea a avut în vedere „Reconversia funcțională a zonei lacului Chereteu”. Obiectivele principale vizate de acest proiect sunt amenajarea zonei malurilor lacului Chereteu și dotarea acestora cu mobilier urban tip smart, accesibilizarea malurilor lacului Chereteu prin realizarea unui inel concentric în jurul lacului și construirea unei punți pietonale de sticlă, realizarea iluminatului ornamental al malurilor lacului, amenajarea unui complex multifuncțional cu cinematograf de vară, spații de alimentație publică și pavilion subacvatic cu rol educativ, formativ și cultural, curățarea și/sau dragarea lacului Chereteu, amenajarea unui ansamblu de fântâni arteziene la nivelul luciului de apă, amenajarea unui debarcader, a unei zone de promenadă, stații de bike sharing, crearea și dotarea unui serviciu de agrement, utilizând hidrobiciclete/bărci.
În cadrul domeniului „regenerare fizică, securitate publică și investiții în infrastructura culturală la nivelul municipiului Blaj” s-a depus un proiect care are în vederea amenajarea zonei de faleză a râului Târnava Mare și crearea unor piste de biciclete și alei pietonale care să asigure accesul facil la promovarea patrimoniului cultural și turistic al Blajului – Câmpia Libertății, Catedrala „Sfânta Treime”, Palatul Cultural, Castelul Mitropolitan, viitoarea Bibliotecă municipală din Parcul „Avram Iancu”.
În cadrul acestui proiect, o suprafață de 13 ha de teren va fi obiectul unei investiții de regenerare urbană, ce va avea în vedere amenajarea malurilor râului Târnava Mare în zona stadionului Veza, inclusiv construirea unei punți pietonale și a unui pod peste râul Târnava Mare care să faciliteze accesul spre zona centrală a municipiului Blaj, realizarea unor piste de bicicletă, realizarea unui sistem de iluminat public prietenos cu mediul, acces gratuit la internet pe întreg traseul propus, realizarea unui sistem de proiecții tematice pe diferitele clădiri monument istoric.
Depunerea acestor proiecte arată că Blajul își pregătește atent pașii pentru accesarea fondurilor europene în exercițiul financiar 2021-2027, iar finalizarea în acest an a documentelor strategice de dezvoltare durabilă creează cadrul pentru nouă fază a dezvoltării comunității noastre, în care regenerarea urbană, protecția mediului și soluțiile inteligente de mobilitate sunt principalele direcții de urmat pentru a ajunge la orașul modern, european, pe care ni-l dorim cu toții!, scrie pe pagina de facebook edilul Blajului, Gheorgeh Valentin Rotar.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana)

Publicat

în

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana), a anunțat Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

Marius Hațegan a revenit pe acest șantier în cursul zilei de miercuri, împreună cu colegul său Ciprian Gatea de la Serviciul de Drumuri Județene.

„Sunt mulțumit de felul în care acționează echipele de muncitori care, în aceste zile, intervin pe partea de rigole. Tragem nădejde să finalizăm totul într-un timp foarte scurt, având în vedere că se lucrează complet mecanizat. Adaug promisiunea că încă un drum din județ va arăta impecabil, a declarat Marius Hațegan.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Lucrările la noua Grădiniță 16 din Alba Iulia, recepționate: Din toamnă, spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari

Publicat

în

Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia au fost recepționate: Spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari

Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia, prima construită de la zero de Primăria Alba Iulia, au fost finalizate, recepția fiind realizată luni, 24 martie 2025.  Din toamnă, 160 de preșcolari vor beneficia de spații moderne și europene.

După 33 de ani în care a funcționat la parterul unei clădiri a Colegiului „Alexandru Domșa”, improprie din punct de vedere al condițiilor și a spațiului insuficient, cu ajutorul primăriei, grădinița cu program prelungit nr.16 din Alba Iulia, are o locație proprie. Grădinița are două structuri arondate, respectiv grădinița cu program prelungit nr. 14 și grădinița cu program prelungit Bărăbanț.

În noua locație se va muta grădinița nr. 14 și se va forma un tot unitar, grădinița nr. 16, cu un efectiv de 160 de preșcolari distribuiți în 8 grupe, de la grupa mică până la grupa mare. Grădinița va fi dotată conform standardelor europene și va fi o locație în care activitatea se va desfășura conform nivelului de vârstă pe care copiii din grădinița îl vor avea, respectiv de la 3 până la 6 ani. Sălile de grupă vor fi amplasate la etaj, fiecare având vestiar și baie proprie. La parter se va găsi o bucătărie cu sală de mese. De asemenea, vor exista o spălătorie, un cabinet logopedic și un birou de consiliere psihologică pentru copii, părinți și cadre didactice. Grădinița va include și un cabinet medical dotat cu izolator. În exterior, va fi amenajat un spațiu generos de joacă,


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Reîncep lucrările de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos

Publicat

în

A fost dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos

Acestea au fost iniţiate în septembrie 2024 şi sistate în perioada de iarnă.

Este vorba de un tronson cu o lungime totală de 5097 metri, între localitatea Sebeș, intersecția cu DN7 de la km 0+038 și intersecția cu drumul județean DJ 705B, la km 5+152.
Modernizarea acestui tronson de drum va determina:
creşterea mobilităţii populației din zonele deservite către zone urbane din județul Alba, cum ar fi Municipiul Sebeș, importantă zonă dezvoltată economic, puternic industrializată
diminuarea poluării prin scăderea cantităților de noxe și a prafului generat de traficul auto
reducerea duratei de deplasare prin creşterea vitezei medii de deplasare
posibilitatea circulaţiei pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, în condiţii de siguranţă şi confort
dezvoltarea economică a zonei
crearea de condiţii îmbunătățite de tranzit pentru posibili noi investitori din zonă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba