Administrație
„Transalpina de Apuseni”, traseu important din Transilvania, aflat în reabilitare: Va readuce turismul rural pe harta destinațiilor din România
Milioane de euro sunt cheltuiți anual pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor județene. Chiar și așa, multe șosele importante care străbat localități sau zone cu potențial turistic și economic îi țin departe pe turiști și pe investitori din cauza stării acestora. Se întâmplă însă cazuri când „carul este mișcat din loc”.
Ne-am gândit să scoatem în evidență cel puțin trei drumuri județene care au intrat în ultima perioadă în vizorul autorităților și, datorită fondurilor europene și a celor din bugetele județene, lucrările de reabilitare și modernizare se află în toi.
Una dintre cele mai importante investiții are loc în județul Alba, acolo unde de anul trecut au început lucrările la modernizarea drumului județean DJ 107 I, numit „Transalpina de Apuseni”. Șoseaua pornește din Aiud (DN 1) și trece prin Aiudu de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bîrlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu). În total, este vorba despre 78,4 km. Lucrările au fost împărțite în două loturi aproximativ egale, iar ambele loturi au fost câștigate de aceeași asociere: Societeatea de Construcții Napoca – Operes SRL (Italia) – Cosedil SPA (Italia).
În cadrul proiectului se vor realiza lucrări de modernizare a structurii rutiere (asfaltare), trotuare, piste cicliști, acostamente, șanțuri, rigole, poduri, podețe, apărări de mal, stabilitate versanți, amenajări intersecții cu drumuri laterale, semnalizare rutieră orizontală și verticală. Proiectul este finanțat prin POR 2014-2020 și are o valoare de peste 188 de milioane de lei. Consiliul Județean Alba va contribui cu valoarea neeligibilă a proiectului, adică puțin peste 400.000 de lei.
Zona reprezintă un potențial turistic enorm, facilitând accesul la satele și cătunele uitate din Apuseni, la destinații precum Cheile Râmețului sau Poiana cu Narcise de la Negrileasa, iar accesul mai facil către localitățile menționate va revigora activitățile economice din zonele rurale.
Peste 33 de km de drum sunt modernizați în prezent și în județul Sibiu. Este vorba despre reabilitarea și modernizarea drumului județean DJ 107 B de către compania austriacă Strabag. Șoseaua leagă localitățile Păuca – Alămor – Mândra – Slimnic sau Valea Târnavelor de Țara Secașelor și de județul Alba. În una din vizitele sale pe teren, președintele CJ Sibiu, Daniel Cîmpean, a numit această lucrare ca fiind „cel mai mare șantier deschis în județ”
Potrivit autorităților județene, lucrările vor fi finalizate în această toamnă. Valoarea totală a lucrărilor de execuție este de peste 100 de milioane lei cu TVA, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută din fonduri guvernamentale, de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL).
Precizăm că printre punctele de interes pe lângă care trece drumul aflat în reabilitare se numără Rezervația Lacul Mândra și „Lacul fără Fund”, iar localitățile care sunt vizate de lucrările de investiție fac parte din Drumul sării în Țara Secașelor – unul din cele cinci trasee turistice cunoscute din județul Sibiu: Drumul brânzei (Mărginimea Sibiului), Drumul naturii (Valea Hârtibaciului), Vămile Făgărașilor (Țara Oltului), Drumul fortificațiilor (Valea Târnavelor) și Drumul sării (Țara Secașelor).
Al treilea drum județean important pe care au ajuns constructorii este cunoscut ca și „drumul de sub munte” și se află în județul Brașov. Lucrările au început în septembrie 2019, fiind planificate pentru finalizare peste 33 de luni.
De fapt, este vorba despre reabilitarea drumului interjudețean DJ 104A, DJ 105C, DJ 105P din zona Ţara Făgăraşului, format din DJ 104 A, km 0+000-45+000, DJ 105 C, km 6+300-3+800, DJ 105P, km 0+000-3+800. Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la aproape 142 de milioane de lei, finanțarea fiind asigurată prin Programul Operațional Regional 2014-2020. SC Diferit SRL este firma din Cluj care a câștigat licitația pentru execuția lucrărilor. La momentul demarării lucrărilor, autoritățile județene au calificat această investiție ca fiind printre cele mai mari proiecte de infrastructură în curs de implementare la nivelul Regiunii Centru.
Odată reabilitat şi modernizat, drumul «de sub munte» va genera o şi mai mare dezvoltare economică şi socială a localităţilor din Ţara Făgăraşului. Modernizarea vizează, printre altele, reabilitarea ori reconstruirea a 15 poduri. Lungimea totală a drumului este de peste 53 de km și străbate localitățile Șinca Veche, Șercăița, Bucium, Mărgineni, Sebeș, Recea, Gura Văii, Lisa, Sâmbăta de Sus, Drăguș, Viștea de Sus, Victoria, Ucea de Sus. Acesta va fi și o alternativă la DN 1, ce va asigura un acces mai facil spre Transfăgărăşan.
Sursa:transilvaniabusiness.ro
Administrație
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana)
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana), a anunțat Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.
Marius Hațegan a revenit pe acest șantier în cursul zilei de miercuri, împreună cu colegul său Ciprian Gatea de la Serviciul de Drumuri Județene.
„Sunt mulțumit de felul în care acționează echipele de muncitori care, în aceste zile, intervin pe partea de rigole. Tragem nădejde să finalizăm totul într-un timp foarte scurt, având în vedere că se lucrează complet mecanizat. Adaug promisiunea că încă un drum din județ va arăta impecabil, a declarat Marius Hațegan.
Administrație
Lucrările la noua Grădiniță 16 din Alba Iulia, recepționate: Din toamnă, spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari
Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia au fost recepționate: Spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari
Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia, prima construită de la zero de Primăria Alba Iulia, au fost finalizate, recepția fiind realizată luni, 24 martie 2025. Din toamnă, 160 de preșcolari vor beneficia de spații moderne și europene.
După 33 de ani în care a funcționat la parterul unei clădiri a Colegiului „Alexandru Domșa”, improprie din punct de vedere al condițiilor și a spațiului insuficient, cu ajutorul primăriei, grădinița cu program prelungit nr.16 din Alba Iulia, are o locație proprie. Grădinița are două structuri arondate, respectiv grădinița cu program prelungit nr. 14 și grădinița cu program prelungit Bărăbanț.
În noua locație se va muta grădinița nr. 14 și se va forma un tot unitar, grădinița nr. 16, cu un efectiv de 160 de preșcolari distribuiți în 8 grupe, de la grupa mică până la grupa mare. Grădinița va fi dotată conform standardelor europene și va fi o locație în care activitatea se va desfășura conform nivelului de vârstă pe care copiii din grădinița îl vor avea, respectiv de la 3 până la 6 ani. Sălile de grupă vor fi amplasate la etaj, fiecare având vestiar și baie proprie. La parter se va găsi o bucătărie cu sală de mese. De asemenea, vor exista o spălătorie, un cabinet logopedic și un birou de consiliere psihologică pentru copii, părinți și cadre didactice. Grădinița va include și un cabinet medical dotat cu izolator. În exterior, va fi amenajat un spațiu generos de joacă,
Administrație
Reîncep lucrările de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos
A fost dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos
Acestea au fost iniţiate în septembrie 2024 şi sistate în perioada de iarnă.
Este vorba de un tronson cu o lungime totală de 5097 metri, între localitatea Sebeș, intersecția cu DN7 de la km 0+038 și intersecția cu drumul județean DJ 705B, la km 5+152.
Modernizarea acestui tronson de drum va determina:
creşterea mobilităţii populației din zonele deservite către zone urbane din județul Alba, cum ar fi Municipiul Sebeș, importantă zonă dezvoltată economic, puternic industrializată
diminuarea poluării prin scăderea cantităților de noxe și a prafului generat de traficul auto
reducerea duratei de deplasare prin creşterea vitezei medii de deplasare
posibilitatea circulaţiei pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, în condiţii de siguranţă şi confort
dezvoltarea economică a zonei
crearea de condiţii îmbunătățite de tranzit pentru posibili noi investitori din zonă
-
Știriacum o săptămână
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum 6 zile
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Știriacum o săptămână
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum o săptămână
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului
-
Știriacum o săptămână
Podul de fier de la Ocna Mureș, pentru aproape 100 de ani, singurul din Europa cu trafic rutier, feroviar şi pietonal
-
Știriacum 2 săptămâni
Buna Vestire, cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului: În aceasta zi are loc primul său cântec, prin care anunță vestirea primăverii
-
Știriacum o săptămână
28 martie 1923, ziua în care a fost promulgată Constituția României adoptată după Marea Unire
-
Știriacum 6 zile
Ziua Păcălelilor: Originea acestei zile și cum este sărbătorită în alte țări. Nimeni nu are voie să se supere pe 1 aprilie