Știri
Totul despre „MIHAI VITEAZUL” – cea mai grea peliculă din istoria cinematografică din România
Pe 13 februarie 1971, este lansată capodopera ”Mihai Viteazul”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, cu Amza Pellea în rolul voievodului român. Datorită complexității sale, pelicula rămânea cea mai ”grea” din istoria filmografiei noastre: 128 de actori s-au prezentat la probele pentru rolul principal, cadrele au fost trase în 32 de decoruri interiuoare și 37 de locuri de filmare diferite, cu 11.000 de costume pentru figurație. Conform legendelor, în ”Mihai Viteazul” ar fi trebui să joace, printre alții, Elizabeth Taylor, Richard Burton ori Kirk Douglas, urmând a fi o producție internațională!
În 1966, apare, pentru prima oară, ideea realizării unui film având ca subiect domnia lui Mihai Viteazul (1593 – 1601). Prilejul concret se ivește doi ani mai târziu, când, pentru a alimenta unda de patriotism declanșat la noi în țară de discursul lui Nicolae Ceaușescu din 21 august 1968, în care acesta critică intervenția armatelor Pactului de la Varșovia în Cehoslovacia, se dă undă verde proiectului. Titus Popovici este scenaristul, Sergiu Nicolaescu urmează să se ocupe de regie, mai ales că ”Dacii” (1967) a avut un succes răsunător.
Imediat se încep negocieri cu unele case de producție din străinătate, dorindu-se a se realiza o coproducție internațională. Se vorbește, în ianuarie 1969, cu Henry Deutschmeister, din Franța, dar nu se concretizează nimic. Mai mult, Nicolaescu obține permisiunea de a merge în SUA, pentru a încerca cooptarea unor staruri de renume mondial.
După afirmațiile lui Sergiu Nicolaescu, compania americană ”Columbia Pictures” și-a exprimat interesul de a contribui la realizarea filmului, oferind un buget de patru milioane de dolari și propunând următoarea distribuție: Orson Welles – împăratul Rudolf, Laurence Harvey – sultanul turc, Elisabeth Taylor și Richard Burton – cuplul Bathory, iar Kirk Douglas și Charlton Heston concurau pentru rolul domnitorului român.
Regizorul avea să afirme că Edward G. Robinson (actor de origine română, cunoscut în ”Cetatea Filmului”) i-au scris că ar accepta să joace gratis timp de două săptămâni. Regizorul s-a deplasat la sediul Comitetul Central (CC) al Partidului Comunist Român pentru a obține aprobarea conducerii statului, iar secretarul CC, Paul Niculescu-Mizil, s-a dus direct la Nicolae Ceaușescu. I-a spus, apoi, regizorului că s-a rezolvat. După obținerea aprobării, Nicolaescu s-a urcat în avion pentru a merge să semneze contractul cu ”Columbia Pictures”. Avionul a pornit, dar, înainte de decolare, a fost oprit de o mașină în care se afla producătorul de film Dumitru Fernoagă. Regizorului i s-a cerut să coboare din avion și a fost dus la sediul Comitetului Central, unde același Niculescu-Mizil i-a spus că Ceaușescu s-a răzgândit și a hotărât ca în film să interpreteze numai actori români.
Titus Popovici a afirmat, ulterior, că actorul Mircea Albulescu ar fi trimis o scrisoare lui Ceaușescu în care ruga să nu se facă filmul cu actori străini. Regizorul considera însă că scenaristul a fost cel care l-a convins pe secretarul-general al PCR, deoarece se temea că americanii urmau să modifice scenariul.
Nicolaescu începe să caute personajul principal. L-a plăcut mult pe Amza, din ”Dacii” (1967), unde uriașul actor înterpretează rolul lui Decebal. Sunt 128 de actori care dau probe pentru ”Mihai”. Se merge la 10 teatre din România, 240 de artiști sunt cooptați. Finalmente, Amza Pellea primește rolul, deși Sergiu Nicolaescu trăsese câteva cadre cu el în rolul principelul român. Primul tur de manivelă e dat în primăvara lui 1969. S
e filmează mult, enorm. Sunt 32 de decoruri interioare, 37 de locuri de filmatre amenajate, 11.000 de costume de figurație pentru militari valahi, moldoveni, turci, austrieci. Numai Amza Pellea are 15 costumații diferite. Se merge la Șelimbăr, la Tălmaciu, la Călugăreni, dar și la Praga ori Istanbul. Interioare la Castelul Peleș, la Bran. 700 de cai, 200 de căruțe, 365 de membri și 80 de cascadori conduși de marele Tudor Stavru. Pornit cu un deviz de 32 de milioane de lei, sumă imensă pentru acea vreme, pelicula ajunge să coste 44.000.000.
Amza Pellea muncește enorm. Se alege cu niște nodul pe corzile vocale, e necesar dublajul lui Emanoil Petruț. Nicolaescu vrea să introducă și o scenă ”sexy”, în care domnitorul să facă dragoste cu o femeie. ”Și eu sunt sensibil, ca și dumneavoastră, și vreau să vă spun cum simt eu. Sunt de acord că și Mihai Viteazul a făcut dragoste, dar trebuie să știm ce să redăm, tovarăși! Să redăm și dragostea lui, dar dacă aceasta a avut rolul dominant în activitatea lui. Dacă aceasta este numai ceva lăturalnic, atunci s-o tratăm lăturalnic”, spune Nicolae Ceaușescu. Se încearcă vânzarea filmului în străinătate, este propus pentru premiile ”Oscar” din 1972. Regizorul afirmă că este cel mai ”greu” produs al său, critica vorbește despre un rol grandios făcut de Pellea. Merge la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, în iulie 1971. Se lansează în Germania de Est, Finlanda, Germania de Vest, apoi, pe 28 aprilie 1973, îl găsim în Japonia.
Confiorm cifrelor oficiale, se situează pe locul al treilea, după ”Nea Mărin miliardar” și ”Păcală” în topul celor mai vizionate filme românești din istorie, cu 13 milioane de plătitori.
În 2001, în vederea relansării, negativul este restaurat. Se trage sunet Dolby Surround, inițial acesta fiind mono. Mai mult, în 2011 apare și un trailer, bine realizat.
sursa: a1.ro, sursa foto: captură youtube film Mihai Viteaazul, regia Sergiu Nicolaescu
Știri
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc
Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.
Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.
Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.
In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.
Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.
Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.
Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar
Citește și crestinortodox.ro
Știri
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal
Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.
Servus!
Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.
Etimologie
Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).
Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).
„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).
Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.
În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.
De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.
Sursa:sibiunews.net
Știri
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană
Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.
Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.
Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!
În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.
Termenul de finalizare este anul 2030.
-
Știri8 ore ago
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știri3 ore ago
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știrio zi ago
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știri4 zile ago
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știri4 zile ago
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știri18 minute ago
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știrio săptămână ago
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateo săptămână ago
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului