Educație și Cultură
„Toleranță și stare de bine în școală”: Workshop pentru cadrele didactice ale Liceului Teoretic Teiuș
„Toleranță și stare de bine în școală”: Workshop pentru cadrele didactice ale Liceului Teoretic Teiuș
Liceul Teoretic Teiuș a organizat un workshop pentru cadrele didactice ale unității de învățământ.
Workshop-ul „Toleranță și stare de bine în școală”, structurat pe două ateliere, s-a desfășurat la Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, în colaborare cu Asociația Centrul de Dezvoltare Personală și Combatere a Comportamentelor de Risc.
Tematicile abordate în cadrul formării au fost dezvoltarea socio-emoțională a elevilor, menținerea unei stări de bine, coeziunea claselor de elevi și tehnici și metode de combatere a comportamentelor de risc (bullying, violență, consum de substanțe).
La workshop au participat 20 de cadre didactice. Fiecare dintre cadrele didactice participante a primit certificat de participare și o experiență relevată pentru tematica abordată.
Workshop-ul este una dintre activitățile proiectului 4US implementat de Liceul Teoretic Teiuș prin intermediul Programului „Împreună prindem curaj”, finanțat de Ministerul Educației.
Educație și Cultură
Colegiul Național ,,Inochentie Micu Clain” Blaj reprezentat la o conferință națională: Transformarea educației, obiectiv prioritar
Colegiul Național ,,Inochentie Micu Clain” Blaj reprezentat la o conferință națională: Transformarea educației, obiectiv prioritar
În a doua decadă a lunii ianuarie s-a desfășurat la București conferința Asociației pentru Valori în Educație (AVE), care a avut drept scop formarea facilitatorilor de Comunități de Practică Didactică.
Programul urmărește transformarea educației din școala românească. Colegiului Național ,,Inochentie Micu Clain” Blaj a fost reprezentat la conferință de profesoarele Lucia Popa și Diana Aftenie.
Activitățile se înscriu în programul de transformare AVE, din care face parte și unitatea de învățământ din Blaj. Asociația pentru Valori în Educație (AVE), inițiatoarea Programului de Transformare, este o organizație non-profit formată și finanțată de profesioniști din business. În doar 9 ani, comunitatea AVE a ajutat și format peste 5.800 de directori și 16 mii de profesori, cu impact direct asupra a peste 233 de mii de elevi din România.
Programul de Transformare a Școlilor din România, inițiat în 2023, are o durată de trei ani și se adresează tuturor unităților școlare din mediul urban și rural. „Pornind de la experiența pe care am acumulat-o până în prezent prin programele și proiectele pe care le-am derulat an de an la AVE, ne-am dat seama că putem sprijini și mai bine școlile din România dacă punem toată această expertiză sub umbrela unui singur program. Astfel, vom putea oferi sprijin fiecărei școli în funcție de nevoile punctuale pe care le are, pornind de la o primă etapă de descoperire, care ne va indica ariile în care școala performează deja, precum și cele care pot fi direcții de creștere”, a declarat Silvia Toth, director Programe Educaționale AVE.
Educație și Cultură
Numărul de utilizatori de bibliotecă la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în creștere
Numărul de utilizatori de bibliotecă la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în creștere
Un studiu comparativ între rezultatele din anii 2023 și 2024 arată un trend ascendent al utilizării serviciilor la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, fie că vorbim de împrumut de carte la domiciliu, la sala de lectură, împrumut de ziare și reviste sau activități de animație culturală.
Acestor activități de bibliotecă li se adaugă un număr tot mai mare de solicitări de informații din diverse sfere de activitate, solicitări de întocmiri de bibliografii pe diverse teme, solicitări privind depozitul legal, donații sau schimburi interbibliotecare și interinstituționale și nu în ultimul rând solicitări privind îndrumarea metodică, știut fiind faptul că bibliotecile publice din județul Alba sunt subordonate metodic Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Biblioteca dispune de un fond de peste 350 de mii de volume de carte, cărora li se adaugă o importantă colecție de ziare și reviste și o colecție de cărți scrise în limbaj Braille. Serviciile de bibliotecă sunt gratuite iar cei interesați se pot înscrie la sediul bibliotecii, în strada Trandafirilor, nr. 22 din Alba Iulia.
Informațiile suplimentare și documente necesare înscrierii sunt disponibile pe internet.
Educație și Cultură
Festivalul „Datină străbună pe Secașe”, în 2 februarie, la Hăpria: Tradiții și obiceiuri din 16 comunități locale, din Alba și Sibiu
Festivalul „Datină străbună pe Secașe” : Tradiții și obiceiuri din 16 comunități locale din Alba și Sibiu
Duminica, 2 februarie 2025, cu începere de la ora 14, satul HĂPRIA din comuna Ciugud, județul Alba, va deveni centrul spiritual al Țării Secașelor, găzduind cea de-a XXXI-a ediție a Festivalului „Datină străbună pe Secașe”.
Evenimentul, dedicat păstrării și promovării obiceiurilor tradiționale, va reuni peste 300 de participanti din 16 comunitati locale din judetele Alba si Sibiu,(Ciugud, Calnic, Cergau, Craciunelul de Jos, Bucerdea Granoasa, Cut, Daia Romana, Dostat, Rosia de Secas, Spring, Valea Lunga, Loamnes, Miercurea Sibiului, Slimnic, Sura Mare si Sura Mica) și va transforma Caminul Cultural din Hapria într-o adevărată scenă a identității culturale.
Încă de la debut, atmosfera va fi încărcată de emoție și autenticitate: fondatorul festivalului, etnograful Ioan Popa, va argumenta public importanța acestui proiect, inițiat încă din anul 1972, subliniind rolul său esențial în conservarea patrimoniului cultural din această regiune.
Discursul său va fi urmat de prelegerea captivantă a prof. univ.dr. habil. Ioan Haplea, originar din Hăpria, care va explora universul folclorului muzical al Țării Secașelor prin prisma relației dintre identitatea individuală și cea colectivă.
Ansamblul Folcloric al judetului Alba, sub conducerea lui Alexandru Pal și alături de soliștii vocali Traian Jurchelea, Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narita, Nicolae Pluta, Bianca Susman si Cristina Todor vor oferi un cadou muzical de excepție tuturor comunităților participante și publicului spectator.
Festivalul, organizat de Consiliul Judetean Alba si Centrul de Cultura Augustin Bena in parteneriat cu Primaria Ciugud, va demonstra încă o dată că tradițiile și obiceiurile strămoșești nu doar că supraviețuiesc, ci și prosperă, datorită dedicării comunităților locale și susținerii constante din partea autorităților.
-
Știriacum o săptămână
Cum a evoluat uniforma școlară de-a lungul anilor: În 1897, primele uniforme
-
Știriacum o săptămână
27 ianuarie 2025: Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români, împlinește 89 de ani
-
Știriacum 2 săptămâni
Curiozități legate de MICA UNIRE din 24 ianuarie 1859: Unirea Principatelor Române, aspecte mai puțin cunoscute
-
Știriacum 3 zile
Lista gustului în luna februarie: Fructele și legumele de sezon
-
Știriacum 2 săptămâni
24 ianuarie 1990: „Deşteaptă-te, române!”, imnul actual al României, stabilit prin decret-lege de Consiliul Frontului Salvării Naţionale
-
Știriacum 3 zile
2 Februarie: Întâmpinarea Domnului sau Ziua Ursului. Ce obiceiuri sunt legate de această zi, în tradiția populară
-
Știriacum 2 săptămâni
Cum a avut loc Mica Unire: Care este semnificația zilei de 24 ianuarie
-
Știriacum 6 zile
30 ianuarie, Sfinții Trei Ierarhi, ziua în care creștinii îi prăznuiesc pe Sfinţii Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur: Ce semnifică fiecare sfânt