Impozitul pe clădiri: Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă care sunt deținute de persoanele fizice, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii. La clădirile nerezidențiale, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3% asupra valorii impozabile stabilite.
Impozitul pe clădirile mixte: Chestiunea se complică atunci când locuința devine sau a devenit și sediu de firmă, ceea ce înseamnă că este un spațiu mixt.
Pentru a se determina cotele de impozitare trebuie luate în calcul mai multe chestiuni:
- posibilitatea de a determina (din documentația cadastrală sau din contractul de închiriere) care e spațiul de locuit și care e cel folosit de firmă;
-
în ipoteza în care spațiile nu pot fi identificate separat, atunci intră în calcul chestiuni pentru plata cheltuielilor cu utilitățile etc.
Impozitul pe teren: Pentru calcularea impozitului unui teren se iau în calcul următorii parametri: suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat, zona și categoria de folosință, conform încadrării făcute de consiliul local.
Taxa pe teren: Spre deosebire de impozit, taxa pe teren e plătită nu de proprietarul terenului, ci de concesionarul, cel care a închiriat sau a luat în administrare ori folosință un teren proprietate publică/privată a statului ori autorităților locale. Taxa pe teren se datorează similar impozitului pe teren.
Atâta timp cât se plătește această taxă nu se plătește impozitul pe teren.
Impozitul pe vehicule: Impozitul pe mașini se calculează înmulțind fiecare grupă de 200 cmc ori fracțiune din aceasra cu suma corespunzătoare din Codul fiscal.
Exemplu: Pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv, suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului este de 18 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv – 72 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv – 144 lei/200 cmc, iar la cele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc suma de luat în calcul la stabilirea impozitului este de 290 lei/200 cmc. În ceea ce priveşte motocicletele şi autoturismele cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc, valoarea este de 8 lei/200 cmc.
Sursa:dcbusiness.ro