Societate
Sute de ghiozdane complet echipate pentru școală, donate copiilor defavorizați din județul Alba, în cadrul campaniei ”Înapoi la școală”
Sute de ghiozdane complet echipate pentru școală, donate copiilor defavorizați din județul Alba, în cadrul campaniei „Înapoi la școală”
Cu prilejul începerii anului școlar, Crucea Roșie Română Filiala Alba a donat, cu sprijinul unor parteneri din mediul privat, 500 de ghiozdane complet echipate elevilor care provin din familii defavorizate din județul Alba, în cadrul unui proiect amplu, denumit „Înapoi la școală”.
Cu sprijinul unităților de învățământ din teritoriu și al administrațiilor locale, Crucea Roșie a identificat 500 de copii vulnerabili, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, din mai multe comunități din județul Alba.
Fiecare copil a primit un ghiozdan cu toate rechizitele necesare, adaptate vârstei, genului și ciclului de învățământ – caiete de diferite tipuri, bloc de desen, set stilou școlar cu cartușe, pixuri, creioane, penar, seturi de carioci, creioane colorate, culori tempera, acuarele, pensule, lipici, radieră, notes adeziv, ascuțitoare, etichete școlare, foarfeca, trusă geometrie, compas metalic etc. Din ghiozdan nu au lipsit o mini trusă de prim ajutor și un set de produse de igienă personală (pastă de dinți și săpun).
Ghiozdanele au fost înmânate personal copiilor, de către reprezentanți ai Crucii Roșii Române Filiala Alba și partenerilor din cadrul proiectului, precum și din cadrul unităților de învățământ și autorităților locale. Echipele au ajuns în cele mai izolate sate și cătune din județul Alba, dar și în cartiere mărginașe din zonele urbane, realizându-se deplasări în teren, din casă în casă, în perioada 5-12 septembrie 2023.
În campania de distribuire au fost implicate zeci de persoane.
”Suntem conștienți că foarte mulți dintre copiii români trăiesc în sărăcie și, la începutul școlii, se confruntă cu lipsuri diverse, de la rechizite școlare, la produse de igienă, și altele. România este, potrivit statisticilor, pe primul loc în Uniunea Europeană, după rata abandonului şcolar. Le mulțumim partenerilor noștri de la Star Assembly și Star Transmission pentru continuarea acestui frumos parteneriat educațional, care are un impact direct în viața copiilor beneficiari. Menirea campaniei „Înapoi la școală” a fost mereu de a susține DREPTUL LA EDUCAȚIE pentru copiii vulnerabili, prin crearea de șanse egale de integrare în unităţile de învăţământ.”, a declarat Adrian Dușa, directorul Crucii Roșii Române Filiala Alba.
Comunitățile vizate în cadrul proiectului desfășurat anul acesta au fost Daia Română, Câlnic, Deal, Cut, Sebeș, Pianu de Sus, Pianu de Jos, Purcăreți, Strungari, Săliștea, Tărtăria, Blandiana, Acmariu, Cugir, Fețeni, Berghin, Henig, Ghirbom, Ohaba, Secășel, Colibi, Roșia de Secaș, Ungurei, Tău, Mihalț, Obreja, Cistei, Valea Negrilesei, Bucium Sat, Izbita, Dogărești, Bistra, Hodisesti, Crețești, Rătitiș, Bălești, Poiana, Gănești, Gârde, Vidra, Vîrtănești, Lunca Bisericii, Haiducești, Jeflești, Nemeși, Vâlcăneasă, Dealu Goiești, Dos, Oldești, Culdești, Lunca, Ocna Mureș, Războieni+Cetate, Cisteiu de Mureș, Almașu Mare, Almașu de Mijloc, Nădăștie, Glod, Cib, Haneș, Băcăinți, Noșlac, Căptălan, Găbud și Unirea.
Proiectul „Înapoi la școală” se desfășoară cu succes, începând cu anul 2021, până în prezent 1500 de elevi cu nevoi de ordin socio-material, beneficiind de ghiozdane și rechizite școlare, în vederea continuării studiilor.
Societate
5 martie: Ziua Mondială a Eficienţei Energetice
Zi mondială dedicată eficienței energetice
„Ziua Mondială a Eficienţei Energetice”, marcată pe 5 martie, este sărbătorită în cinstea celei dintâi reuniuni a experţilor din lume, care a avut loc pe 5 martie 1998, în Austria, unde s-a discutat despre criza energetică şi soluţiile sale posibile.
Marcarea zilei este o oportunitate de a reflecta asupra practicilor ce vizează o utilizare durabilă şi raţională a energiei, precum şi asupra angajamentului guvernelor, companiilor şi instituţiilor de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
Agenția Internațională a Energiei estimează o creștere a consumului mondial de energie cu 40% în următoarele două decenii, ceea ce înseamnă că guvernele ar trebui să pună în aplicare măsuri speciale, cum ar fi utilizarea de energie din surse regenerabile, dar, mai presus de toate, să promoveze campanii pentru o utilizare mai eficientă și de economisire a energiei.
În acest context, încă din aprilie 2020 a fost elaborat Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030. Acesta cuprinde numeroase direcții de acțiune pentru trecerea la o utilizare a energiei cu o eficiență crescută. De asemenea, sursele de producere a energiei trebuie folosite mai eficient. Tendința este (sau ar trebui să fie) utilizarea unor surse sustenabile, regenerabile și cât mai prietenoase cu mediul.
Societate
20 februarie: Ziua mondială a justiției sociale
Zi mondială dedicată justiției sociale
La data de 20 februarie este marcată, anual, Ziua mondială a justiţiei sociale, la iniţiativa Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) din 26 noiembrie 2007.
ONU lansează un apel tuturor statelor membre, organizaţiilor care militează pentru justiţie socială, tinerilor şi societăţii civile de a găsi, prin dialog şi cooperare, mijloace eficiente prin care să reducă inegalităţile sociale, conflictele din interiorul societăţilor şi să întărească instituţiile care protejează drepturile celor care muncesc.
ONU atrage atenţia că, în ultimii ani, tensiunile sociale şi problemele economice au fost exacerbate pe fondul pandemiei de COVID-19, dezastrelor naturale, disputelor geopolitice şi conflictelor armate.
Scopul Zilei mondiale a justiţiei sociale este de a atrage atenţia factorilor responsabili asupra unor probleme precum sărăcia, şomajul şi excluziunea socială. În literatura de specialitate, se consideră că un individ este exclus social dacă este rezident într-o zonă geografică a societăţii, dar din motive în afara controlului său nu poate participa la activităţile normale ale cetăţenilor din acea societate, chiar dacă şi-ar dori să o facă.
Totodată, cu prilejul acestei zile sunt promovate valori precum solidaritatea, echitatea şi tratamentul egal oferit cetăţenilor indiferent de sex, rasă, religie, cultură sau stare a sănătăţii. Inegalităţile imense de venit atât pe plan naţional, cât şi internaţional, reprezintă, la rândul lor, un factor ce poate ridica obstacole în calea justiţiei sociale.
sursa: agerpres.ro
foto: un.org
Societate
17 februarie: Ziua bunătății spontane
Zi internațională dedicată bunătății spontane
Ziua bunătăţii spontane, marcată în 17 februarie, a debutat în Noua Zeelandă, după ce Josh de Jong, blocat în trafic şi înconjurat de şoferi nervoşi şi agresivi s-a gândit ce bine ar fi, dacă măcar o zi pe an oamenii ar fi mai buni unii cu alţii, fără să aştepte răsplată.
Această zi creşte în popularitate de la an la an, fiind sărbătorită de indivizi, grupuri şi organizaţii, și subiect de carte şi film.
„Join Me” este o carte scrisă de umoristul Danny Wallace şi în care oamenii sunt încurajaţi să facă fapte bune, în special în zilele de vineri, numite „vinerile bune”. Wallace a mai scris şi „Bunătatea spontană: 365 de moduri în care poţi face din lume un loc mai frumos”.
Subiectul este abordat şi în filmul „Evan Almighty” (2007), dar şi în cartea lui Karen McCombie „The Seventeen Secrets of the Karma Club”.
sursa: tvrinfo.ro
-
Știriacum 2 săptămâni
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 3 zile
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum o săptămână
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum o săptămână
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Știriacum 2 zile
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Politicăacum 2 săptămâni
Conspirația din spatele abdicării lui Alexandru Ioan Cuza: 20 martie 2025 – 205 ani de la nașterea sa
-
Știriacum 5 zile
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum 4 zile
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului