„In vederea stimularii achizitionarii de vehicule nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, persoanele juridice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice care achizitioneaza autovehicule pur electrice sau autovehicule noi electrice hibride, apartinand categoriilor de folosinta M1 si N1, astfel cum sunt acestea definite in RNTR 2, beneficiaza de un tichet, pentru fiecare autovehicul achizitionat, denumit in continuare ecotichet”, dispune actul normativ.
- 20.000 de lei (aproximativ 4.500 de euro), daca se opteaza pentru cumpararea unui autovehicul pur electric;
- 5.000 de lei (aproximativ 1.100 de euro), daca se opteaza pentru cumpararea unui autovehicul nou electric hibrid (cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 sub 50g/km).
Pana acum, valoarea ecotichetului era unica – 12.000 de lei – si se acorda strict pentru achizitionarea de autovehicule electrice noi. Prin urmare, pentru a obtine ecotichetul de 20.000 de lei, persoanele fizice nu trebuie neaparat sa cumpere masini noi pur electrice. In schimb, de ecotichetul de 5.000 de lei pot beneficia doar cei care aleg o masina noua electrica hibrida.
Din moment ce Executivul a schimbat valoarea ecotichetului, MMAP a pregatit noi reguli pentru Programul de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, acestea fiind incluse intr-un proiect de ordin lansat recent in dezbatere publica.
Ecotichetul, destinat persoanelor fizice, celor juridice si autoritatilor publice
Programul de promovare a vehiculelor electrice se va desfasura anual, la nivel national, iar in acesta se vor putea inscrie atat persoanele fizice si cele juridice, cat si unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice, prevede proiectul de ordin al MMAP.
Autovehicule pur electrice vor fi considerate cele care au motor electric si sunt alimentate de la o sursa electrica. Iar autovehicule noi electrice hibride vor fi considerate cele care au motor electric, sursa de alimentare externa, genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50g/km si n-au mai fost inmatriculate niciodata.
Fiecare solicitant care va indeplini conditiile legale va putea sa beneficieze de un singur ecotichet la cumpararea unei masini electrice. Totodata, cei care vor achizitiona mai multe autoturisme electrice vor putea sa beneficieze de un ecotichet pentru fiecare dintre ele.
Important! Persoanele inscrise in Programul Rabla vor putea cumula ecotichetul cu prima de casare – in cuantum de 6.500 de lei –, la cumpararea unei masini electrice.
Ce conditii vor trebui sa indeplineasca solicitantii
Pentru a putea sa beneficieze de ecotichet prin Programul de promovare a vehiculelor electrice, persoanele fizice vor trebui sa indeplineasca, in mod cumulativ, anumite conditii.
Mai exact, acestea vor trebui sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania si sa nu aiba obligatii de plata la bugetul local (taxe, impozite, contributii). In acelasi timp, solicitantii vor trebui sa se inscrie la un producator validat pentru a cumpara un autoturism pur electric sau unul nou electric hibrid si sa obtina nota de inscriere.
In fine, persoanele fizice vor trebui sa achizitioneze autovehiculul electric de la producatorul care a eliberat nota de inscriere.
Referitor la persoanele juridice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice, acestea vor trebui sa aiba sediul profesional in Romania si sa:
- obtina aprobarea dosarului de acceptare in program;
- se inscrie la un producator pentru achizitionarea unui autovehicul pur electric sau unui autovehicul nou electric hibrid si sa obtina nota de inscriere;
- cumpere autovehiculul de la producatorul care a eliberat nota de inscriere.
In alta ordine de idei, atat timp cat solicitantii – indiferent ca sunt persoane fizice, juridice sau autoritati publice – obtin acceptul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), vor putea sa cumpere autovehicule electrice si de la producatorii din Uniunea Europeana.
Important! Persoanele juridice si autoritatile publice vor avea criterii de eligibilitate in functie de fiecare entitate care va putea sa ceara ecotichetul. Mai exact, este vorba, printre altele, de unitatile administrativ-teritoriale, unitatile de invatamant, insitutiile publice, organizatiile neguvernamentale, unitatile cultelor religioase, operatorii economici cu/fara personalitate juridica, societatile profesionale cu raspundere limitata, unitatile medico-sanitare si organizatiile profesionale.
Sesiunile de inscriere in program vor fi stabilite de AFM
Persoanele care vor sa obtina ecotichetul prin program trebuie sa astepte organizarea sesiunilor de inscriere. Conform proiectului de ordin al MMAP, AFM va organiza in fiecare an cel putin o astfel de sesiune.
„Perioada de organizare a sesiunii de inscriere in vederea validarii si acceptarii, dupa caz, precum si sumele destinate finantarii in cadrul programului, pe categorii de solicitanti eligibili, se aproba prin dispozitie a presedintelui Autoritatii „, scrie in documentul mentionat.
Dispozitia de organizare a fiecarei sesiuni de inscriere va fi publicata online, pe site-ul AFM, cu cel mult cinci zile inainte de data prevazuta pentru deschidere.
Sursa:avocatnet.ro