Rămâi conectat

Știri

Start la înscrieri în competiția „Școala Europeană”: În Alba, Colegiul Militar din Alba Iulia a fost desemnat câștigător la Competiția Națională ”Școala Europeană” 2018

Publicat

în

Ministerul Educatiei Nationale a lansat apelul national pentru inscrierea unitatilor de invatamant preuniversitar la cea de a XVI-a editie a competitiei pentru obtinerea certificatului „Scoala Europeana” in anul scolar 2018-2019.

Competitia se adreseaza tuturor unitatilor de invatamant preuniversitar angrenate in programele europene din domeniul educatiei si formarii profesionale. Pentru editia 2019 isi pot depune candidatura unitatile de invatamant preuniversitar implicate, in perioada septembrie 2016 – iulie 2019, in activitati sau proiecte prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European si ale altor institutii europene: Erasmus+ (2014-2020), e-Twinning, Europa-casa noastra (Lider European si EuroQuiz), scoli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola etc.
De asemenea, se pot inscrie scoli care deruleaza activitati sau proiecte finantate din fonduri structurale, in care scoala este aplicant sau partener, dar si proiecte/programe in parteneriat cu ambasade, universitati si scoli din Uniunea Europeana, companii europene, asociatii profesionale europene, ONG–uri cu scop educational/de formare profesionala care activeaza la nivel european etc.
Termenul-limita pentru trimiterea candidaturilor pe adresa postala a Inspectoratului Scolar Judetean Caras-Severin este 22 martie 2019 (data postei), cu mentiunea „Pentru Competitia Nationala scoala Europeana, editia 2019”.
Dosarul de candidatura va contine formularul-tip de candidatura si avizul inspectoratului scolar judetean/ISMB de participare la Competitia Nationala „Scoala Europeana”, disponibile pe www.edu.ro, un portofoliu ilustrativ, copii ale Proiectului de dezvoltare institutionala si Planurilor manageriale anuale 2016-2017, 2017-2018 si 2018-2019.
Ulterior, dosarele vor fi preluate de Comisia Nationala in vederea evaluarii, etapa programata in perioada 1-6 aprilie. in baza rezultatelor obtinute la evaluarea candidaturilor, Ministerul Educatiei Nationale va stabili numarul de scoli premiate si va organiza festivitatea de decernare a titlului „Scoala Europeana”. Rezultatele finale si lista unitatilor de invatamant preuniversitar declarate castigatoare vor fi publicate pe www.edu.ro, dupa data de 10 mai 2019. Fiecare unitate de invatamant va primi certificatul „scoala Europeana – 2019″ si un premiu in valoare de 5.000 lei care va fi utilizat pentru dotari.
Odata obtinut, certificatul „scoala Europeana” este valabil pentru o perioada de trei ani, dupa care scoala trebuie sa candideze din nou pentru a reconfirma titlul obtinut.
Competitia nationala „Scoala Europeana” este una dintre initiativele Ministerului Educatiei Nationale recunoscuta de institutiile europene ca un exemplu de buna practica, prin care institutiile guvernamentale nationale sprijina institutiile europene pentru punerea in practica si dezvoltarea politicilor europene din domeniu.

Prin acest demers, lansat in 2004, Ministerul Educatiei Nationale a incurajat si a motivat participarea unitatilor de invatamant preuniversitar din Romania la programele europene din domeniul educatiei si formarii profesionale (Socrates 1997-2006, LifeLongLearning 2007-2013 si Erasmus+ 2014-2020) si a contribuit la dezvoltarea mobilitatii internationale si la schimbul intercultural, obiective asumate pentru construirea Spatiului European al Educatiei.

La cele 15 editii ale competitiei nationale „Scoala Europeana” (2004-2018) au participat 2.023 de unitati de invatamant din toate judetele tarii, iar 775 dintre acestea au fost premiate.

In contextul preluarii de catre Romania a Presedintiei la Consiliul Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019, Romania si-a reafirmat angajamentele de a promova interesele comune ale Romaniei si Uniunii Europene, tara noastra fiind ferm ancorata in valorile europene, prin istoria, cultura si proiectia aspiratiilor sale, asa cum subliniaza si motto-ul sub care se deruleaza Presedintia Romaniei, „Coeziunea, o valoare comuna europeana”.

Sursa:portalinvatamant.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Publicat

în

Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc

Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.

Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.

Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.

In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.

Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.

Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.

Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar

Citește și crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului

Publicat

în

Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal

Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.

Servus!

Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.

Etimologie

Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).

Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).

„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).

Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.

În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.

 De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.

Sursa:sibiunews.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Publicat

în

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană

Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.

Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.

Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!

În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.

Termenul de finalizare este anul 2030.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba