Societate
Start al campaniei de supraveghere activă și pasivă a rabiei la vulpi în Alba
În Alba, start al campaniei de supraveghere activă și pasivă a rabiei la vulpi
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba continuă și în acest an programul național de eradicare a rabiei, care are mai multe componente și se realizează inclusiv supraveghere activă – vânătoare, recoltare și testare – dar și prin supraveghere pasivă – testarea în privința rabiei a vulpilor/șacalilor, respectiv a altor animale găsite decedate.
Campania de supraveghere a rabiei la vulpi se realizează, în această perioadă, după campania de vaccinare, ce a avut loc la finalul anului trecut, prin distribuirea momelilor vaccinale pe cale aeriană, în fondurile cinegetice și extravilanul localităților, dar și manuală, în apropierea vizuinilor vulpilor, respectiv în alte puncte cheie.
Scopul final al acțiunii de vaccinare este recunoașterea indemnității teritoriului României faţă de unele boli transmisibile ale animalelor, care pot influenţa direct sau indirect schimburile comerciale cu animale vii, produse şi subproduse de origine animală, acesta reprezentând obiectivul fundamental al activităţilor de supraveghere, prevenire şi combatere a bolilor transmisibile ale animalelor.
Supravegherea rabiei se face în două moduri: Supraveghere activă – recoltare prin împușcare și supraveghere pasivă – recoltarea vulpilor decedate și prelevarea de probe de la acestea.
În județul Alba campania de supraveghere activă a rabiei, ce presupune recoltarea a 120 de vulpi, a început din 3 februarie și se desfășoară până în luna aprilie. Vulpile recoltate de pe toate fondurile de vânătoare de la nivelul județului sunt aduse la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba pentru efectuarea de analize specifice în vederea depistării rabiei.
Campania de supraveghere pasivă se realizează inclusiv cu sprijinul populației. Astfel, facem apel la spiritul civic al oamenilor, să anunțe medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, reprezentanții fondurilor de vânătoare din zonele de care aparțin sau DSVSA Alba, la nr. de telefon 0258.835.915/pe adresa de e-mail [email protected], în cazul în care văd vulpi moarte/șacali morți (dar și alte animale sălbatice), în apropierea mediului silvatic, a cursurilor de apă, în zona drumurilor publice sau în orice alte locuri, în drumul lor. De asemenea, îi rugăm pe oameni să anunțe autoritățile și în cazul în care identifică animale domestice cu comportament modificat.
Din fericire, la nivelul județului Alba, în ultimii ani, nu a mai fost identificat niciun caz de rabie, inclusiv datorită campaniilor de vaccinare antirabică a carnivorelor sălbatice. În continuare, autoritățile sanitare veterinare, împreună cu reprezentanții fondurilor de vânătoare, depun eforturi suplimentare de prevenire, supraveghere și control pentru eradicarea definitivă a acestei boli, care afectează în mod special vulpile, dar și alte animale.
Rabia, sau turbarea, este o boală infecțioasă, întâlnită la toate speciile de animale homeoterme, transmisibilă la om, caracterizată prin grave tulburări nervoase, exprimate prin hiperexcitabilitate şi agresivitate, urmate de paralizie şi moarte. Într-o măsură mai mare sau mai mică, sunt receptive la infecţia rabică toate animalele cu sânge cald.
În toate cazurile de turbare se impune un diagnostic imediat si luarea de măsuri urgente, atât faţă de animalele turbate sau suspecte de boală, cât şi faţă de animalele şi persoanele contaminate sau suspecte de contaminare.
Societate
5 martie: Ziua Mondială a Eficienţei Energetice
Zi mondială dedicată eficienței energetice
„Ziua Mondială a Eficienţei Energetice”, marcată pe 5 martie, este sărbătorită în cinstea celei dintâi reuniuni a experţilor din lume, care a avut loc pe 5 martie 1998, în Austria, unde s-a discutat despre criza energetică şi soluţiile sale posibile.
Marcarea zilei este o oportunitate de a reflecta asupra practicilor ce vizează o utilizare durabilă şi raţională a energiei, precum şi asupra angajamentului guvernelor, companiilor şi instituţiilor de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
Agenția Internațională a Energiei estimează o creștere a consumului mondial de energie cu 40% în următoarele două decenii, ceea ce înseamnă că guvernele ar trebui să pună în aplicare măsuri speciale, cum ar fi utilizarea de energie din surse regenerabile, dar, mai presus de toate, să promoveze campanii pentru o utilizare mai eficientă și de economisire a energiei.
În acest context, încă din aprilie 2020 a fost elaborat Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030. Acesta cuprinde numeroase direcții de acțiune pentru trecerea la o utilizare a energiei cu o eficiență crescută. De asemenea, sursele de producere a energiei trebuie folosite mai eficient. Tendința este (sau ar trebui să fie) utilizarea unor surse sustenabile, regenerabile și cât mai prietenoase cu mediul.
Societate
20 februarie: Ziua mondială a justiției sociale
Zi mondială dedicată justiției sociale
La data de 20 februarie este marcată, anual, Ziua mondială a justiţiei sociale, la iniţiativa Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) din 26 noiembrie 2007.
ONU lansează un apel tuturor statelor membre, organizaţiilor care militează pentru justiţie socială, tinerilor şi societăţii civile de a găsi, prin dialog şi cooperare, mijloace eficiente prin care să reducă inegalităţile sociale, conflictele din interiorul societăţilor şi să întărească instituţiile care protejează drepturile celor care muncesc.
ONU atrage atenţia că, în ultimii ani, tensiunile sociale şi problemele economice au fost exacerbate pe fondul pandemiei de COVID-19, dezastrelor naturale, disputelor geopolitice şi conflictelor armate.
Scopul Zilei mondiale a justiţiei sociale este de a atrage atenţia factorilor responsabili asupra unor probleme precum sărăcia, şomajul şi excluziunea socială. În literatura de specialitate, se consideră că un individ este exclus social dacă este rezident într-o zonă geografică a societăţii, dar din motive în afara controlului său nu poate participa la activităţile normale ale cetăţenilor din acea societate, chiar dacă şi-ar dori să o facă.
Totodată, cu prilejul acestei zile sunt promovate valori precum solidaritatea, echitatea şi tratamentul egal oferit cetăţenilor indiferent de sex, rasă, religie, cultură sau stare a sănătăţii. Inegalităţile imense de venit atât pe plan naţional, cât şi internaţional, reprezintă, la rândul lor, un factor ce poate ridica obstacole în calea justiţiei sociale.
sursa: agerpres.ro
foto: un.org
Societate
17 februarie: Ziua bunătății spontane
Zi internațională dedicată bunătății spontane
Ziua bunătăţii spontane, marcată în 17 februarie, a debutat în Noua Zeelandă, după ce Josh de Jong, blocat în trafic şi înconjurat de şoferi nervoşi şi agresivi s-a gândit ce bine ar fi, dacă măcar o zi pe an oamenii ar fi mai buni unii cu alţii, fără să aştepte răsplată.
Această zi creşte în popularitate de la an la an, fiind sărbătorită de indivizi, grupuri şi organizaţii, și subiect de carte şi film.
„Join Me” este o carte scrisă de umoristul Danny Wallace şi în care oamenii sunt încurajaţi să facă fapte bune, în special în zilele de vineri, numite „vinerile bune”. Wallace a mai scris şi „Bunătatea spontană: 365 de moduri în care poţi face din lume un loc mai frumos”.
Subiectul este abordat şi în filmul „Evan Almighty” (2007), dar şi în cartea lui Karen McCombie „The Seventeen Secrets of the Karma Club”.
sursa: tvrinfo.ro
-
Știriacum 2 săptămâni
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 4 zile
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum 2 săptămâni
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum 2 săptămâni
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Știriacum 3 zile
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Știriacum 5 zile
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum 4 zile
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului
-
Știriacum 2 săptămâni
23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei: La Alba Iulia a funcționat cea mai veche stație meteo din România, mai bine de 100 de ani