Sănătate
Spitalul Orășenesc Cugir și-a adaptat planul de achiziții în sensul asigurării aparaturii necesare și materialelor de protecție în lupta privind combaterea răspândirii COVID-19
În contextul epidemiologic actual, Spitalul Orășenesc Cugir și-a adaptat planul de achiziții în sensul asigurării atât a materialelor de protecție cât și a aparaturii necesare în lupta privind combaterea răspândirii noului virus COVID-19.
În acest sens, în prima jumătate a anului 2020 au fost achiziționate 2 aparate de ventilație mecanică care asigură o metodă de tratament cu eficiență clar dovedită în terapia insuficienței respiratorii acute hipercapnice, a edemului pulmonar acut cardiogenic și a insuficienței respiratorii acute hipoxemice la pacienții imunodeprimați, 2 aparate de sterilizare cu etilenoxid, destinate sterilizării aparaturii medicale utilizate atât în policlinică cât și în spital, stratificarea cauzată de carbondioxide combinate cu oxidul de etilena în mai multe concentrații, având menirea de a evita pierderile de sterilizare, 4 nebulizatoare cu ajutorul cărora se efectuează dezinfecția după fiecare procedură medicală, consultație, 1 analizor portabil de biologie moleculară iPonatic Real Time PCR destinat testării pacienților în vederea identificării infecției cu virusul SARS COV 2, precum și un număr de peste 1700 de teste rapide pentru identificarea infectării cu virusul mai sus amintit.
În momentul de față, Spitalul Orășenesc Cugir dispune de 3 paturi ATI, dotate cu 3 aparate de ventilație mecanică și are încadrat un medic anestezist care ar putea asigura asistența medicală pacienților care ar necesita un astfel de tratament, în cazuri excepționale.
Totodată, în luna iulie a.c. au fost finalizate lucrările de amenajare a spațiului din cadrul Laboratorului de imagistică medicală, în vederea punerii în funcțiune a noului aparat digital de roentgendiagnostic, un aparat Roentgen digital cu două posturi scopie și grafie, model Apollo DRF, obținând avizele necesare de la autoritățile în drept și depunând cererea pentru obținerea autorizației de utilizare a instalației. De îndată ce vom obține autorizația de utilizare a instalației, vom putea asigura pacienților radiografii de înaltă calitate care vor contribui la stabilirea cu claritate a diagnosticului la pacienții care se prezintă la spitalul Cugir
Începând cu data de 20 iulie, conform solicitării Ministerului Sănătății, fiecărui spital i s-a cerut să-și identifice spații disponibile pentru internarea pacienților confirmați Covid asimptomatici. În acest sens, au fost identificate un număr de 10 paturi în cadrul Compartimentului de boli infecțioase unde pot fi internați pacienții confirmați COVID asimptomatici sau ușor simptomatici, iar din 21 iulie până în momentul de față, avem o rată de utilizare a paturilor de 100%, în cadrul acestui compartiment. Conform noii legislații, pacienții asimptomatici se internează în spital pe o perioadă de minim 48 de ore. Ulterior, la propunerea medicului curant, aceștia pot fi externați .
Pacienții asimptomatici cu factori de risc și pacienții simptomatici, cu forme ușoare, se pot externa după minim 10 zile de la internare în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei pentru minim 72 de ore. Testarea de control se va face în ziua 8 de la internare.
Începând cu luna martie a.c. și până în prezent, personalul spitalului a beneficiat de materiale de protecție, mănuși, măști, dezinfectanți, combinezoane, vizete de protecție, halate de unică folosință, botoși pentru protejarea împotriva infectării. De asemenea, personalul care își desfășoară activitatea intrând în contact direct cu pacienți suspecți beneficiază de testare gratuită, la anumite intervale de timp, pentru a putea interveni la timp în cazul unor infectări accidentale și pentru a preveni astfel răspândirea virusului. Totodată, având în vedere că este perioada specifică concediilor de odihnă, prin dispoziție internă, am prevăzut obligativitatea fiecărui angajat de a-și efectua testul Covid la revenirea din concediu.
Cu toate că au fost luate măsurile, pe care le-am considerat necesare în lupta cu acest virus, responsabilitatea fiecărei persoane este decisivă în combaterea răspândirii virusului SARS COV 2, de aceea recomandarea noastra este de a respecta indicațiile emise de specialiști în domeniu pentru că doar așa poate fi evitată o degenerare a situației.
Sănătate
Ridichile negre, leacul miraculos al sezonului rece: Care sunt beneficiile
Ridichile negre sau de iarnă, deși mai puțin consumate la noi, sunt recomandate de către medicina naturistă în rezolvarea unor probleme de sănătate, dintre care cea mai cunoscută este tusea rebelă
Nutriționiștii o recomandă mai ales în dietele de sezon rece, deoarece conține antioxidanți eficienți împotriva răcelii și gripei, dar benficiile sale nu se opresc aici.
Ridichea neagră are următoarele proprietăți curative: ajută la golirea vezicii biliare, este antiscorbutic (foarte puternic), tonic respirator, sedativ nervos, antialergic, diuretic, aperitiv, digestiv, stimulent al celulei hepatice.
Această legumă conține: esențe sulfurate (rafanol), sinalbină, glucotropaeolină, vitaminele B si C, tucoferol, fibre alimentare, săruri minerale: potasiu, sodiu, fier, iod și magneziu. Aceste proprietăți o transformă într-un elixir cu numeroase beneficii și calități terapeutice asupra stării de sănătate.
Ridichea neagră poate fi folosită cu succes în următoarele afecțiuni:
1. Afecțiuni respiratorii – ridichea neagră este utilă mai ales în cazurile de gripă și răceală, protejând sistemul respirator de infecții. Poate fi folosită cu succes la tuse, nas înfundat, dureri de gât, ajutând la eliminarea substanțelor nocive din bronhii și plămâni.
În cazul tusei, se ia o ridiche potrivită ca dimensiune. Se scobește în interior cu un cuțit și se umple golul cu miere. Se lasă într-un loc cald pentru câteva ore, după care se consumă-se bea sucul obținut și se mănâncă ridichea.
2. Afecțiuni hepatice – are proprietăți depurative și energizante, ajutând la eliminarea toxinelor din ficat. Detoxifiază ficatul, contribuind la regenerarea celulelor hepatice. De asemenea, se reglează producția și fluxul bilei, eliminând excesul de bilirubină din sânge. Efectele benefice se resimt în cazurile de icter, litiază biliară, insuficiență hepatică, colecistită, protejând ficatul și vezica biliară de infecții.
3. Lipsa poftei de mâncare – ridichea neagră este indicată la copii pentru combaterea stărilor de oboseală și anemie. Tot la copii, ridichea neagră poate fi folosită ca remediu împotriva rahitismului, ajutând la fixarea calciului în oase și la fortifierea organismului.
4. Afecțiuni renale – consumul de ridichi ajută la eliminarea toxinelor acumulate în rinichi, reducând posibilitatea formării calculilor renali, inhibând infecțiile urinare. De asemenea, se diminuează senzația de arsură în timpul urinării, datorită proprietăților antiinflamatoare. Consumată regulat, ridichea neagră duce și la mărunțirea calculilor renali sau biliari și la eliminarea lor mai ușoară. Tratamentul cu suc sau sirop din miere și ridiche ar trebui să dureze 6 săptămâni. Se poate opta și pentru o combinație de sucuri formată din suc de ridiche neagră, suc de ridiche roșie, suc de castravete și suc de varză. Efectul energizant și tonic îl va completa pe cel depurativ.
5. Constipație, diaree, balonare, dureri abdominale – consumul de ridichii negre, prin conținutul său bogat de fibre și apă și prin proprietățile sale antibateriene, contribuie la mișcările regulate ale intestinului, ajută la menținerea echilibrului florei intestinale, elimină toxinele din intestine.
6. Eczeme – se recomandă ridichea în cazurile și problemele de piele, precum erupții cutanate, piele uscată, datorită proprietăților sale dezinfectante. O mască cu ridiche neagră curață excelent tenul, având un efect purifiant. În acest sens, se tamponează obrazul cu zeamă proaspată de ridiche neagră, se lasă să acționeze, apoi se clătește obrazul cu apă minerală plată.
Sursa:doctorulzilei.ro
Sănătate
Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj
Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj: Licitația, lansată pe SEAP
Spitalul Municipal Blaj, a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Pubice, care prevede achiziționarea de echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie.
Valoarea investiției este estimată la 1.499.065 de lei, fără TVA.
Potrivit documentației, proiectul vizează furnizarea și instalarea de echipamente în cadrul proiectului „Investiții în infrastructura laboratorului de microbiologie din cadrul Spitalului Municipal Blaj”, finanțat prin Programul Sănătate 2021 – 2027.
Obiectivul general al proiectului este dotarea laboratorului din cadrul spitalului cu echipamente și aparatură medicală care să asigure accesul egal la asistența medicală pentru oamenii din zona județului Alba.
Se vor achiziționa:
-Analizor clinic MDRO și urocultură, lichide puncții – 1 buc.
-Termostat 100 L – 1 buc.
-Centrifuga 24 poziții – 1 buc.
-Centrifugă – 1 buc.
-Hotă – 1 buc.
-Microscop – 1 buc.
-Maldi TOF – 1 buc.
Sănătate
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului
14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului
Află de pe radiounirea.ro că persoanele cu diabet zaharat de tip II pot fi asimptomatice timp de mulți ani sau chiar decade înainte de a fi diagnosticate, deoarece simptomele bolii sunt destul de subtile.
Această afecțiune este atât de răspândită în întreaga lume încât medicii au catalogat-o drept ,,epidemică”. Astfel, prevenirea sau detectarea bolii în stadiu incipient este extrem de importantă, întrucât pot fi evitate complicații majore precum afecțiuni ale rinichilor, pierderea vederii sau chiar amputarea de membre.
Iată cum îți dai că suferi de diabet zaharat de tip 2!
Cum îți dai seama că suferi de diabet – urinare frecventă
Urinarea frecventă sau în cantități mai însemnate decât de obicei reprezintă un simptom comun al diabetului – acesta este modul prin care corpul ,,scapă” de excesul de zahăr.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – sete persistentă
Datorită urinării frecvente, corpul pierde mai multe lichide într-o perioadă scurtă de timp, astfel încât deshidratarea este inevitabilă.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – apetit crescut
În cazul diabetului netratat, nivelul glicemiei poate varia în funcție de momentul zilei; când nivelul glicemiei este scăzut, apare și senzația intensă de foame.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – gura uscată
Senzația apare ca urmare a urinării excesive și a deshidratării organismului, acesta fiind unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – fluctuații ale greutății
Pierderea în greutate este un alt indiciu al bolii. Atunci când celulele organismului sunt private de glucoza din sânge, corpul reacționează ca și cum ar fi înfometat și începe să consume din rezervele de proteine pentru a-și conserva nivelul de energie.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – lipsă de energie
Oboseala cronică și lipsa de energie apar ca urmare a încercării organismului de a compensa lipsa glucozei din celule.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – vedere încețoșată
Mulți dintre pacienții cu diabet dezvoltă în timp manifestări oculare, dintre care retinopatia diabetică este cea mai importantă. Diabetul determină afectări ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o componentă a ochiului situată în partea posterioară a acestuia, care are rol de a capta imaginile și de a trimite informațiile la creier).
Retinopatia diabetică se poate manifesta prin tulburări de vedere. Se poate preveni apariția retinopatiei prin menținerea glicemiei în limite normale sau aproape de normal.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – rănile și zgârieturile care se vindecă mai greu
Reprezintă un indiciu clasic în ceea ce privește prezența diabetului și asta pentru că boala slăbește vasele de sânge, făcând mai greu transportul lui către rană, implicit îngreunarea procesul de vindecare a rănii.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – risc crescut de infecții
Organismul este mult mai vulnerabil în fața infecțiilor și a microbilor atunci când diabetul este netratat.
Sursa:clicksanatate.ro si realitatea.net
-
Știriacum 4 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 4 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 5 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum o zi
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum o săptămână
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum o săptămână
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 4 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum 2 săptămâni
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie