„Intenţia noastră e să înlocuim şomajul tehnic cu o măsură activiă, adică suportarea de către stat a unei părţi a salariilor date de angajatori. Trebuie să facem o analiză a sectoarelor care au suferit şi cum au suferit. Intenţia noastră e să transformăm acest mecanism într-o măsură de sprijin activ. Sprijinul va fi mai consistent la început, apoi diminuat. Dorinţa e să înlocuim şomajul cu măsură activă pentru a fi reluată activitatea.
Admit că premisa de la care plecăm e că raţiunea şomajului tehnic şi continuarea cu alte măsuri e aceea a menţinerii continuităţii dintre angajat şi angajator. de aceea nu am făcut o investiţie în măsurile clasice de şomaj. Noi ne-am asumat că ne dedicăm măsura şomajului tehnic pentru că el înseamnă suspendarea temporară a contractului. Nu înseamnă că nu sunt atentă la contractele încetate. Ele sunt puţin peste 260.000. Sunt entităţi care au plătit şomajul din fondurile proprii”, a spus Violeta Alexandru la Adevărul LIVE.
Experții în piața muncii susțin, însă, că fără un sprijin din partea statului vor avea loc disponibilizări serioase în următoarea perioadă, mai ales că nu toate afacerile vor mai avea același nivel de productivitate ca înainte de criza pandemică.
Violeta Alexandru, ministrul Muncii: „Va înlocui aceste măsuri cu o serie de măsuri active, astfel încât oamenii să nu mai stea acasă, așa cum era la șomajul tehnic, ci vor fi măsuri de sprijinire ca angajații să își reia activitatea. Ne uităm la un sprijin consistent, posibil la început mai mare, și în lunile următoare scăzând, pe măsură ce firma crește volumul de activitate. Încurajăm, gradual, revenirea în activitate”.
Sursa.romaniatv.net, stirileprotv.ro