Tineret
SKEPSIS participă la festivalul Internațional de Teatru online EUROPAFEST, organizat la Stuttgart, Germania
În perioada 03-10 Mai 2021, compania de teatru SKEPSIS din Alba Iulia participă la festivalul Internațional de Teatru online EUROPAFEST, organizat la Stuttgart, Germania.
În contextul epidemiei, în care deplasările internaționale sunt restricționate și viața socială și culturală suferă pretutindeni, teatrul THAG (Stuttgart, Germania) dorește să dea un semnal pozitiv și să celebreze Ziua Europei organizând online Festivalul Internațional de Teatru EUROPAFEST, la care participă 9 grupuri și companii de teatru din Germania, România, Estonia, Croația și Ungaria.
„Împreună suntem puternici! Se consideră că data de 09 Mai 1950 marchează nașterea Uniunii Europene, fiind celebrată anual ca Ziua Europei. Prin festivalul EUROPAFESTIVAL, dorim să omagiem această zi alături de prieteni, colegi de breaslă și parteneri din țări membre ale Uniunii Europene alcătuind împreună un program intercultural și internațional divers: proiecții video ale spectacolelor înscrise, rememorări ale miturilor și istoriilor europene, video conferințe, discuții online pe tema artei și culturii în contextul prezent al unei Europe nevoite să înfrunte epidemia. Prin acest festival afirmăm un crez – împreună, relaționând, putem reîncepe construirea unui viitor comun” – Christian Frank (Organizator).
Grupul Skepsis reprezintă Alba Iulia și România în festival cu spectacolul ”Îi cunoașteți?” după un text de Eugen Ionescu, filmat pe scena Casei de Cultură a Studenților Alba Iulia – un spectacol scurt dar care surprinde ceva esențial din vremurile pe care le trăim acum. Două personaje, o întâlnire cotidiană obișnuită care se transformă într-o experiență intensă. Un spectacol despre imposibilitatea cuvintelor de a reda emoțiile noastre profunde, despre dificultatea de a crea legături autentice cu ceilalți, despre dezumanizarea individului prin izolare și însingurare. Spectacolul este difuzat pe platforma organizatorului în perioada desfășurării festivalului.
”Cu toate că teatrul își pierde mult din impact în mediul online, fiind o artă care presupune un contact direct și o legătură vie cu publicul, am decis să răspundem invitației colegilor noștri în dorința de a susține efortul lor de a menține pulsul vieții culturale în contextul actual, împărtășind speranța lor de mai bine. Am ales un spectacol scurt și l-am înregistrat în limba engleză special pentru accest eveniment și pentru se plia cel mai bine pe ideea difuzării online.” – Viorel Cioflică (Coordonator – Grupul Skepsis)
Festivalul implică deasemenea schimb de experiență între participanți și promovarea culturii de proveniență a grupurilor. Participanții își prezintă orașul de origine prin materiale foto video și sunt implicați în dezbateri online pe tema concepției și performanței artistice și a provocărilor pe care arta și cultura din diverse părți ale Europei trebuie să le depășească pentru a trece cu bine peste perioada nefastă din ultumul an.
Tineret
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
În perioada 18-23 august 2024, la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud s-a desfășurat Tabăra de vară creștin-ortodoxă intitulată „Vară de poveste. În pas de supererou”, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani.
Evenimentul, proiect al Asociației Start Up Ed, a fost organizat prin programul „Școala de la Găbud”, având ca scop petrecerea timpului liber într-un spirit ortodox. Activitățile au cuprins ateliere cu povești, ateliere de comunicare, ateliere practice și de învățare nonformală, drumeții, jocuri, dar și participarea la programul liturgic al Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud.
Joi 22 august, tinerii au vizitat Cetatea Alba Carolina, unde i-au avut ca îndrumători, gazde și prieteni pe voluntarii ASCOR Alba Iulia, care au organizat itinerariul și au călăuzit pașii copiilor pe toată durata zilei. Tinerii au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării, dar și Muzeul Național al Unirii, unde au fost primiți de către istoricul Dragoș Ursu. Acesta i-a ajutat să descopere tezaurul istoric românesc din vechiul Bălgrad, oferindu-le amănunte prețioase despre Marea Unire de la 1918 și Încoronarea Regilor Ferdinand I și Maria.
Momentele favorite ale copiilor au fost plimbarea cu bus-ul prin Cetatea Alba Carolina, dar și degustarea înghețatei cu care cei mici au fost răsplătiți pentru atenția de care au dat dovadă la muzeu.
foto: Alexandru Samuel Popa
Tineret
O tânără din Timișoara, câștigătoare a trofeului „Voices”, la Alba Iulia
O tânără din Timișoara, câștigătoare a trofeului „Voices”, la Alba Iulia
Tineret
Un nou concurs cu tematică de protecție civilă în Alba: Care au fost câștigătorii
Care au fost câștigătorii concursului cu tematică de protecție civilă din Alba
„Cu viața mea apăr viața!” este deviza sub care se desfășoară an de an concursurile cu tematică de protecție civilă în care elevii din școlile gimnaziale și licee din Alba își consolidează cunoștințele și deprinderile în situații de urgență.
-
Știriacum 4 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 4 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 4 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 16 ore
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum o săptămână
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum o săptămână
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 3 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Sănătateacum 2 săptămâni
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului