Pentru a 17-a zi la rând, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) care gestionează cardurile naționale de sănătate, rețetele și decontarea tuturor serviciilor medicale, este total blocată. Pacienții se plâng că medicii tratează doar bolnavii în stare gravă sau cei cronici, iar doctorii se plâng că nu vor mai putea valida serviciile medicale prestate de la începutul lunii și că vor pierde banii care trebuiau decontați pentru acestea.
„Serviciile medicale trebuie validate în maximum 3 zile. Asta înseamnă că tot ce am făcut în primele două săptămâni ale acestei luni nu vom mai putea valida și vom rămâne fără banii care trebuiau decontați pentru ele. Am colegi care și-au dat demisia de la clinicile unde lucrau. A mai picat platforma și altădată, dar niciodată atât de mult ca acum”, a declarat un medic de familie, pentru DC Medical.
Deși defecțiunea s-a produs la 1 iulie, dar abia pe 10 iulie Casa Națională de Asigurări de Sănătate a emis un comunicat în care însă susținea că defecțiunea a apărut abia pe 5 iulie și prin care anunța că: „Urmare a unor probleme tehnice, care au condus la întreruperi în funcționarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line până la remedierea indisponibilității PIAS”.
„Mâine, 18 iulie, va fi o primă tentativă de restartare a programului”, a declarat, aseară, la RFI, purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici. Pe de altă parte, el afirma în intervenția telefonică și că: „oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem”.
Medicii și pacienții deopotrivă sunt în situație disperată. Doctorii pentru că nu pot verifica dacă pacienții lor sunta sigurați sau nu și pentru că, potrivit legii, nu pot să efectueze niciun fel de servicii medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate. Sunt însă forțați de situație să emită rețete și trimiteri, în contextul în care unii pacienți sunt în stare gravă sau au urgențe. Dacă însă pacienții cărora le-au emis rețete compensate, să spunem, nu sunt asigurați, ei ar putea fi puși să plătească contravaloarea medicamentelor prescrise.
În intervenția la RFI, purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, a susținut că medicii pot înregistra în offline toate serviciile medicale, și că după repornirea sistemului acestea vor fi înregistrate oficial.
Sursa:dcmedical.ro