Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri

Sistem de iluminat de ultimă generație în localitățile componente ale orașului Ocna Mureș: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Sistem de iluminat de ultimă generație în localitățile componente ale orașului Ocna Mureș

Primăria orașului Ocna Mureș a demarat procedura de contractare a lucrărilor destinate reabilitării sistemului de iluminat public în localitățile componente: Uioara de Sus, Uioara de Jos, Războieni – Cetate, Cisteiu de Mureș și Micoșlaca.

Valoarea estimată a proiectului este de 2,4 milioane de lei, sumă alocată prin Administrația Fondului de Mediu.

Potrivit documentației, se urmăreşte realizarea unui sistem de iluminat exterior prin care sa se asigure confortul luminos al tuturor participanților la trafic, atât conducatori auto cât și pietoni, bicicliști, etc.. Se vor efectua lucrari privind modernizarea sistemului de iluminat public și implementarea sistemului inteligent de monitorizare și control al sistemului de iluminat public.

Proiectul presupune demontarea a 293 de aparate de iluminat vechi existente pe strazile principale, demontarea a 585 de aparate de iluminat vechi existente de pe străzile secundare, demontarea consolelor vechi și demontarea cablurilor de alimentare vechi. Ulterior se va realiza montarea de console de sustinere a aparatelor de iluminat cu LED, montarea de 585 de aparate de iluminat stradale cu LED-uri tip 1 – avand putere nominala de 30W pe străzile secundare și a 293 de aparate de iluminat stradale cu LED-uri tip 2 – pe strada principala.. În prezent, aparatele de iluminat existente în localitățile componente și apartinătoare orașului Ocna Mureș sunt uzate fizic și moral, având în majoritate o vechime mai mare de 15 ani. Cele mai multe sistem modern de iluminat vor fi instalate la Uioara de Sus – 261, urmând Războieni Cetate – 216, Uioara de Jos – 166, Cisteiu de Mureș – 157 și Micoșlaca – 78. Lungimea totală a rețelei de alimentare cu energie electrică este de 30,4 km. Investiția ar urma să fie finalizată în cursul anului 2025.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

20 septembrie: George Coșbuc, omagiat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” la 158 de ani de la naștere

Publicat

în

George Coșbuc, omagiat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” la 158 de ani de la naștere

Vineri, 20 septembrie 2024, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vor cinsti, printr-o serie de manifestări culturale, memoria celui despre care Liviu Rebreanu scria în ziarul „Lumina” din Bucureşti: „Coşbuc e primul poet pe care-l dă Ardealul literaturii româneşti.

Ardelean a rămas toată viaţa. Până şi în graiul viu păstrase o notă ardelenească, particulară, care îi şedea bine. Aici în ţară dragostea lui a fost pentru cele şase milioane de ţărani. Simţea o fraternitate profundă cu dânşii… A răsărit deodată, fără să-l ştie nimeni, fără să facă ucenicia cafenelelor şi bisericuţelor bucureştene. Şi a biruit împotriva tuturor celor scufundaţi în inimaţii şi neputinţe. A adus lumină, sănătate, voioşie. Scrisul lui Coşbuc trăieşte şi va trăi cât va trăi neamul românesc”.
La ora 9:00, pe rețelele de socializare ale Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba va fi afișat programul zilei. La ora 12:00, cei interesați vor găsi pe pagina de Facebook a bibliotecii un medalion literar dedicat lui George Coșbuc iar la ora 13:00, pe Aleea Scriitorilor din Parcul Mihai Eminescu va avea loc depunerea unei jerbe de flori la bustul poetului, moment în care se va da citire unui material despre viața și opera scriitorului. În intervalul orar 9:00-17:00, la sediul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, cititorii pot viziona o amplă expoziție tematică cu volumele semnate de George Coșbuc de-a lungul timpului.
George Coșbuc s-a născut la 20 septembrie 1866, la Hordou, localitate care astăzi îi poartă numele. A fost poet, critic literar, scriitor, publicist și traducător român, membru titular al Academiei Române. Poeziile sale au încântat zeci de generaţii de oameni iubitori de frumos și au fost recitate de mari actori și puse pe muzică de numeroși compozitori.
George Coşbuc a scris versuri pentru toate vârstele, iar despre opera lui s-au scris zeci de studii. Popularitatea sa a făcut ca poezii precum „Iarna pe uliţă”, „Nunta Zamfirei, „Trei, Doamne, şi toţi trei”, „Pentru libertate”, „Ţară avem şi noi sub soare”, „El Zorab” să fie recitate și citate mereu. În plan publicistic, George Coşbuc a făcut parte din conducerea mai multor reviste, precum „Vatra”, „Semănătorul”, „Viaţa literară” și a scris numeroase articole.
George Coşbuc a încetat din viaţa la doar 51 de ani, în 9 mai 1918, înainte de aș vedea împlinit visul de-o viață, acela al realizării unirii românilor într-o singură țară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Vineri, 20 septembrie, transport public gratuit în Alba Iulia

Publicat

în

Vineri, 20 septembrie, transport public gratuit în Alba Iulia

Transportul public va fi gratuit vineri, 20 septembrie 2024, pe toate autobuzele și microbuzele STP, marcând astfel „Săptămâna Europeană a Mobilității” și încurajând utilizarea soluțiilor de transport ecologice și nepoluante.
̆ ̗
• Încurajați mobilitatea sustenabilă și vă alăturați eforturilor orașului de a reduce poluarea și de a crește accesibilitatea transportului public.
• Flotă modernă de transport – confort și tehnologie de ultimă generație, inclusiv autobuze electrice și nepoluante, contribuind la un mediu mai curat.
• Transport gratuit!
Alba Iulia se alătură orașelor din întreaga Europă care celebrează „Săptămâna Europeană a Mobilității“, o inițiativă dedicată promovării transportului inteligent și ecologic. În perioada 16-22 septembrie 2024, acest eveniment pune accent pe schimbarea comportamentului urban în favoarea mijloacelor de transport sustenabile.
”Alba Iulia vrea să fie un oraș mai curat și mai sănătos, iar utilizarea transportului public joacă un rol crucial în această transformare. Invit toți albaiulienii, indiferent de vârstă, să participe activ la mobilitatea urbană, să se bucure de transportul gratuit din ziua de vineri, 20 septembrie și să descopere beneficiile transportului ecologic. Haideți să facem împreună un pas spre un viitor mai verde și mai prietenos cu mediul” – Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.
Transportul public din Alba Iulia se distinge prin calitatea serviciilor. Cu o flotă ce include autobuze electrice și ecologice, compania care asigură transportul public în Alba Iulia a câștigat numeroase premii de excelență, fiind apreciată pentru investițiile în confortul și siguranța pasagerilor. Pentru mai multe informații despre trasee și frecvența curselor, vizitați site-ul www.stp.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Drumul DC90 din comuna Sohodol va fi modernizat. Licitația, lansată pe SEAP

Publicat

în

Drumul DC90, cu o lungime de 5,2 km, din comuna Sohodol, va fi modernizat

Administrația comunei Sohodol a lansat recent pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, licația care prevede modernizare drumului comunal DC90, în lungime de 5,2 km. Drumul face legătură între centrul comunei Sohodol și satele aparținătoare Băzești, Deoncești, Lehești, Poiana.

Valoarea estimată fără TVA este de 3.915.100 RON.

Potrivit documentației, drumul comunal DC90 a fost împărțit în 4 tronsoane după gradul de intervenție:

TRONSON 1- 1250 m
TRONSON 2- 3750 m
TRONSON 3- 88 m
TRONSON 4- 112 m
TOTAL 5200 m

Caracteristici tehnice și parametri specifici obiectivului de investiții:

Clasa tehnică V cu următoarele elemente:
-viteză de proiectare 30km / h
-număr de benzi: 1
-parte carosabilă: I = 3,Om;
-rigolă de acostament 1=1,Om
-stații de încrucișare cu lungimea de 20m și lățimea de 3,Om sau 2×1,5m
-acostamente: se realizează din piatră spartă amestec optimal (0~63)mm cu lățimea de l=(0,0-0,5)m
-pantă transversal pe carosabil 2,5%, pe acostamente 4,0%
podețe tubulare metalice cu diametrele de 800mm si 1500mm
-pod dalat L=5,9m
-zid de sprijin de greutate Ia rambleu din beton C30/37 cu e=(2,0-4,0)m
-anrocamente he=1,0m
-accesorii: parapeti, indicatoare, marcaje
-perioada de colt Tc=0,7sec
-categoria de importanta C
-adâncimea de îngheț 100-110 cm
-presiunea convențională a terenului de fundare 350kPa

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba