Rămâi conectat

Știri

Sistem de alimentare cu apă și canalizare în comuna Ciuruleasa. Primăria solicită acord de mediu

Publicat

în

Sistem de alimentare cu apă și canalizare în comuna Ciuruleasa

Mai multe gospodării din comuna Ciuruleasa și satele aparținătoare comunei, vor beneficia de sistem de alimentare cu apă și canalizare. Proiectul așteaptă acordul de mediu din partea APM Alba.

Valoarea investiției este de 9,468,861.92 lei. Durata estimată de implementare a obiectivului de investiții – 24 luni.

Potrivit documentației, structura constructivă a sistemului de alimentare cu apa a comunei Ciuruleasa se compune din următoarele categorii de lucrări:

Aducțiune:

– din aducțiunea existentă Ol DN200 mm, Vulcan – Abrud, se va realiza o ramificație în lungime de 75,00 m, cu conductă din PEID PE100 SDR17 DN110mm Pn10 care va face legătura cu gospodărirea de apă nou proiectată;

Gospodărie de apă:

– gospodărie de apă formată dintr-un rezervor de 150 mc și stație de clorinare, pentru asigurarea concentrației de clor rezidual necesar în conducta de distribuție.

Distribuție:
– traseul conductei de distribuție din comuna Ciuruleasa, va începe de la gospodăria de apă și va alimenta satele Vulcan, Boglești, Ciuruleasa și Bidigești cu posibilitatea extinderii spre satul Bodrești. Traseul este atât în extravilanul în intravilanul comunei Ciuruleasa, județul Alba, având lungimea de 7.334,50 m.

– branșamente propuse la gospodării – 150 buc.

– construcții anexe în rețeaua de distribuție – cămine de vane, cămine cu armături de golire, cămine de ventil de aerisire – dezaerisire, compensatori de montaj, de dilatare, de tasare, cămine de reducere a presiunii

– hidranți de incendiu exteriori.

Canalizarea menajeră

Se va realiza o rețea de canalizare menajeră în satul Ciuruleasa, în lungul Velii Ciuruleasa, din conductă PVC KGEM SN 8, DN250 mm în lungime de 2131 m. Pe traseul rețelei se vor monta un număr de 61 cămine de vizitare, un cămin grătar și o stație de pompare a apelor uzate menajere – SPAU.

Din stația de pompare apele uzate menajere vor fi pompate în rețeaua de canalizare a orașului Abrud, de unde vor fi epurate la parametrii necesari în stația de epurare a orașului Abrud. Într-o primă fază se vor racorda la rețeaua de canalizare menajeră un număr de 120 de gospodării.

Justificarea necesității proiectului

Comuna Ciuruleasa este străbătută de o conductă de aducțiune din Oțel DN200 care are punctul de plecare de la izvorul Vulcan și punctul final gospodărirea de apă veche a orașului Abrud.

Aceasta are o capacitate de transport de cca 20 l/s. În localitatea Buninginea, există o stație de tratare care alimentează gospodărirea de apă din Abrud, fără însă a alimenta nici un locuitor al comunei Ciuruleasa.

De asemenea cei care sunt pe traseul conductei de aducțiune Vulcan – Abrud, sunt legați în mod ilegal în această conductă. În comuna Ciuruleasa nu există rețea centralizată de alimentare cu apă a locuitorilor, aceștia folosind pentru uz personal apă din diverse surse precum izvoare, fântâni sau mici captări din pârâuri locale.

Apa provenită din aceste surse nefiind supusă unui control calitativ, prezintă astfel un posibil risc pentru sănătatea populației. Cea mai apropiată localitate unde există sistem centralizat de alimentare cu apă rece este orașul Abrud, învecinat cu comuna Ciuruleasa.

În comuna Ciuruleasa există în implementare un program de dotare a gospodăriilor izolate cu mini stații de epurare. Acestea pot fi utile pentru gospodăriile izolate, dar nu se pretează pentru centrul de greutate al comunei datorită aglomerării populației din zonă. Necesitatea înființării rețelei de alimentare cu apă și canalizare menajeră în comuna
CIURULEASA rezidă din următoarele considerente:

-cantitatea și calitatea apei din fântânile individuale nu satisfac integral cerințele de
consum;
-apa din fântâni nu se afla sub control sanitar epidemiologic;
-realizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă în sistem centralizat elimină aceste
neajunsuri, asigurând totodată o stare de sănătate mai bună a locuitorilor din zonă.
-imposibilitatea asigurării protecției și securității la incendiu a locuințelor aparținătoare
comunei Ciuruleasa, în lipsa unei rețele centralizate de alimentare cu apă și în lipsa
dotărilor de pe rețea cu hidranți de incendiu exterior.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Strada Humulești din Alba Iulia va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 de metri: Investiție de peste 930.000 de lei

Publicat

în

O stradă din Alba Iulia va fi asfaltată și modernizată

Administrația albaiuliană a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare ce vizează o stradă din cartierul Arex din Alba Iulia, printr-o investiție de peste 930.000 de lei.

Este vorba despre strada Humulești, care va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 m. Potrivit documentației, în prezent strada este nemodernizată, respectiv este în stadiul de drum pietruit care prezintă gropi și denivelări.

Partea carosabilă nu are asigurată panta transversală necesară, favorizând stagnarea apelor pluviale și infiltrarea acestora la nivelul patului drumului. Pietruirea existentă are grosimi variabile, între 15 și 20 cm. Toate aceste defecțiuni îngreunează foarte mult desfășurarea circulației riveranilor, a mașinilor de intervenție și afectează dezvoltarea economică a zonei. Lucrările în valoare de aproape 935 de lei constau în amenajarea carosabilului cu beton asfalt încadrat cu borduri tip A, realizare de canale tehnice îngropate, realizare de rețea de canalizare cu guri de scurgere pentru preluarea apelor pluviale și realizarea de marcaje rutiere și indicatoare, amenajarea căilor de acces la proprietăți. Termenul de prestare a serviciilor și de execuție a lucrărilor este de 5 luni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Publicat

în

Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc

Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.

Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.

Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.

In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.

Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.

Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.

Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar

Citește și crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului

Publicat

în

Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal

Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.

Servus!

Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.

Etimologie

Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).

Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).

„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).

Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.

În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.

 De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.

Sursa:sibiunews.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba