Rămâi conectat

Știri

Şi câinii suferă din cauza frigului: Cum îi ajutăm să înfrunte iarna

Publicat

în

Toţi câinii au nevoie de un tratament special pe timpul iernii, mai ales atunci când temperaturile scad cu mult sub zero grade. Puţine sunt rasele de câini care se simt în largul lor în zăpadă şi ne referim, evident, la Husky, Terra Nova, Saint Bernard sau ciobăneştii autohtoni.
Dar chiar şi în cazul acestora din urmă, medicii veterinari recomandă o atenţie sporită din partea stăpânilor, cu atât mai mult dacă ne referim la câini bătrâni, la câini care au afecţiuni cornice, la femele gestante sau care au fătat de puţină vreme.
Care sunt cele mai sensibile rase de câini la ger
Cei mai bolnăvicioşi pe timpul iernii sunt câinii de talie mică, Shih Tzu, Yorkshire, Terrier, Pekingese şi, evident, cei cu blană scurtă. Câinii din aceste rase sunt crescuţi de regulă în apartament şi nu sunt adaptaţi la frig. La fel ca stăpânii lor, Shih Tzu şi compania suferă foarte des iarna de afecţiuni ale căilor respiratorii, de la rinită şi sinuzită până la laringită sau bronşită, dar se poate ajunge până la pneumonie, expilcă Andreea Tomescu, medic veterinar.
Cât durează plimbarea din parc
Pe timpul iernii Prinşi de joaca din parc, cei mai mulţi câini s-ar putea să nu dea semne că vor să intre înapoi în casă la căldură, de aceea, medicii recomandă ca stăpânii să fie atenţi la gesturile pe care le fac animăluţele atunci când afară este ger. În momentul în care încep să ridice câte o lăbuţă pe care o păstrează un timp aproape de corp, este timpul să vă retrageţi, altfel există riscul apariţiei degerăturilor. Zonele cele mai expuse sunt pernuţele lăbuţelor, vârful cozii, vârful urechii, şi regiunile genitale. Medicii veterinari spun că plimbarea în aer liber pe timpul iernii, în cazul unui câine de apartament, să dureze atâta timp cât este confortabil şi pentru stăpân. Dacă acesta simte că i-au îngheţat obrajii, mâinile sau picioarele, este cazul să vă chemaţi prietenul şi să vă întoarceţi în casă.
Alimentaţie specială pe timpul iernii?
Aşa cum un om simte nevoia să bea ceva cald după ce a stat o perioadă în frig, la fel se întâmplă şi cu un câine. După plimbarea prin parc, este recomandat ca acesta să primească o masă caldă sau măcar un bol cu apă încălzită la temperatura de 20-22 de grade. În plus, iarna, câinii au nevoie de vitamine A, D şi E care le întăreşte sistemul imunitar, dar vin şi ca un suport pentru blană. Cu cât blana este mai deasă cu atât este mai bine pentru prietenii noştri. De asemenea calitatea hranei este importantă, spun veterinarii, care recomandă creşterea aportului caloric în sezonul rece.
Cum îngrijim blana câinilor în sezonul hibernal
Îngrijirea blanei este extrem de importantă pentru sănătatea unui câine în mod special iarna. După o plimbare prin zăpadă, stăpânul va avea grijă să înlăture gheaţa care s-a format la baza firelor de păr cu o perie specială. În niciun caz nu tundeţi şuviţele de blană încâlcite. Când blana este periată şi îngrijită va acţiona ca un adevărat “calorifer” care va proteja bine corpul de frig. Pentru câinii care suportă, folosiţi un foen pentru a usca blana udă de la zăpadă, iar cei care se sperie de zgomotul aparatelor electrice ar trebui mai întâi şterşi cu un prosop din bumbac sau dintr-o ţesătură care absoarbe bine apa, şi apoi aşezaţi lângă o sursă de căldură. Pentru câinii de talie mică sau pentru cei fără blană, hăinuţele speciale sunt absolut obligatorii atunci când ies la plimbare în zilele geroase.
Cum protejăm iarna câinii de curte
Nici câinii de curte nu trebuie uitaţi pe timpul sezonului recepe pentru că şi ei au nevoie de ajutor. În primul rând verificaţi cu atenţie coteţul. Acesta nu trebuie să prezinte spaţii între scânduri, iar acoperişul trebuie să fie intact pentru a nu permite zăpezii să intre în “casă”. Puteţi proteja pereţii pe interior cu plăci din polistiren pe care să le îmbrăcaţi într-un tricou vechi. Pe jos puteţi aşterne paie sau fân sau o pătură veche pe care să o prindeţi în aşa fel încât câinele să nu o mototolească. Medicii recomandă paiele pentru că astfel puteţi asigura mult mai uşor igiena în culcuş, aşternutul fiind uşor de schimbat. Coteţul nu trebuie aşezat direct pe beton, acesta poate fi ridicat pe un suport, la o distanţă de o palmă de sol. De asemenea, aşezaţi căsuţa câinelui într-o zonă protejată din curte, lângă peretele casei, sub o streaşină sau chiar în garaj, dacă aveţi. În acest din ultim caz, verificaţi cu atenţie să nu existe substanţe toxice la îndemâna câinelui. În nopţile de iarnă când se anunţă temperaturi negative, de minus 10-15 grade Celsius, ar fi bine să vă găzduiţi prietenul în casă, mai ales dacă acesta este mai bătrân sau dacă suferă de o afecţiune cronică.

Sursa: Adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Publicat

în

Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc

Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.

Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.

Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.

In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.

Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.

Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.

Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar

Citește și crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului

Publicat

în

Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal

Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.

Servus!

Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.

Etimologie

Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).

Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).

„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).

Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.

În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.

 De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.

Sursa:sibiunews.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Publicat

în

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană

Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.

Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.

Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!

În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.

Termenul de finalizare este anul 2030.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba