Rămâi conectat

Știri

12 martie: „SF, Fantasy & Horror Club Alba” – un nou proiect la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Marţi, 12 martie 2019, începând cu ora 17:00, la sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba va avea loc prima întâlnire a „SF, Fantasy & Horror Club Alba”. Clubul se adresează persoanelor cu vârsta de peste 10 ani, îndrăgostiţi de acest gen şi se va desfăşura sub forma unor ateliere conduse de un coordonator în persoana scriitorului Lucian Dragoş Bogdan.

Propunerea de a aduna la un loc iubitori ai genului, fie că vorbim de creatori, de cititori sau de „pasionaţi de film sau jocuri de gen, ori persoane care vor să-şi imagineze cum va arăta viitorul”, îi aparţine managerului bibliotecii, domnul Silvan Stâncel.

întâlnirile de club se vor desfăşura având la bază o temă stabilită de comun acord de către membrii acestuia, iar pentru această primă întâlnire tema propusă este „Cum va arăta viitorul?”. „SF, Fantasy & Horror Club Alba” le va da prilejul celor prezenţi să discute pe tema dată, să creeze pagini de literatură sau benzi desenate, să discute despre cărţile, filmele şi jocurile de gen care le-au stârnit interesul şi multe altele, în această atmosferă prietenoasă, în compania cărţilor de gen, iubitorii de SF, Fantasy şi Horror îşi pot prezenta propriile creaţii şi pot primi un feedback chiar de la colegii lor. Clubul se va încheia cu stabilirea temei pentru luna aprilie.

Proiectul face parte din programul 1. USERS/1.2 Ateliere educative şi are ca scop iniţierea unui club de sprijinire şi promovare a genului Sf, Fantasy şi Horror. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba şi este deschis tuturor tinerilor din comunitate care vor să-şi petreacă timpul alături de alţi pasionaţi de Sf, Fantasy şi Horror.

Lucian Dragoş Bogdan, coordonator invitat al „SF, Fantasy & Horror Club Alba” al Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, s-a născut pe 16 iulie 1975 în Alba lulia. încă de mic a fost pasionat de desen şi la şase ani a realizat prima bandă desenată. în 1987 a scris povestirea Triunghiul Bermudelor, pe care a trimis-o la concursul de proză SF organizat de „Almanahul copiilor”. La finalul anului 1988 şi-a creat o revistă proprie, „Galacticus”, care conţinea povestiri, benzi desenate şi articole ştiinţifice. Revista a ajuns până la numărul 24. La finalul verii anului 1990 a scris o povestire, Experimentul, care în 1991, împreună cu Triunghiului Bermudelor şi încă alte două povestiri aveau să intre în topurile concursului Best din cadrul emisiunii „Start spre extraordinar” a postului de radio România Tineret. în 1991 a publicat Triunghiul Bermudelor în nr. 17 al ziarului local „Alba Forum”. între 1992 şi 2000 a publicat sporadic povestiri în revistele „Luceafărul”, „Anticipaţia” şi „Discobolul”, apoi, din anul 2002, a trecut în mediul virtual. O serie de povestiri i- au apărut în limba română pe site-urile Sfera Online, Imagikon, Avangarda, Lumi Virtuale, sau în traducere pe Phantazm (Danemarca), Cosmic Cafe şi Muse Apprentice Guild (SUA). în 2004 a publicat un prim volum de povestiri SFFH, urmat la scurt timp de un al doilea şi de un roman. Din anul 2013 scrie cu regularitate în reviste online şi tipărite, antologii, almanahuri şi volume colective. Anual publică câteva cărţi – singur, sau în colaborare cu diverşi autori (în special cu Teodora Matei) – lărgindu-şi repertoriul de la SF către genurile poliţist şi de dragoste. Iubitorii genului sunt aşteptaţi cu drag să participe la acest nou proiect al bibliotecii judeţene.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, o sărbătoare a cărții, a cititorilor, a scriitorilor și a bibliotecarilor

Publicat

în

Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, o sărbătoare a cărții, a cititorilor, a scriitorilor și a bibliotecarilor

Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba se vor desfășura, ca în fiecare an, la sediul instituției, în 28 și 29 noiembrie 2024. Pe parcursul celor două zile vor avea loc evenimente culturale diverse, care se adresează atât copiilor cât și adulților.

Programul celor două zile va fi următorul:
28 noiembrie 2024
Ora 9:00 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Mesajul managerului instituției cu prilejul Zilelor Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Ora 10:00 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
„Biblioteca, o călătorie inedită în lumea cărților”, lectură interactivă și concurs cu premii pentru copii
Ora 11:00 – Centrul de zi pentru persoane vârstnice
Aniversări Culturale la Alba Iulia: Dragomir Vlonga la 80 de ani
Ora 16:00 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Lansare de carte: „Aprinde Scânteia”, autor medicul Dan Orga-Dumitriu
Ora 17:00 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Clubul de scriere creativă Verbum
29 noiembrie 2024
Ora 10:00 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Reuniune științifică de biblioteconomie cu tema „Un bibliotecar pentru comunitate”, susținută de Silvia Nestorescu, coordonator al programelor de formare profesională în domeniul biblioteconomiei
Responsabil: Roxana Dad
Ora 16:30 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Conferințele bibliotecii: „Participarea civică” cu sociologul Alin Tomuș
Ora 17:30 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
„50 de ani de Folk. Vali Șerban și invitații săi”. Recitaluri de muzică folk susținute de Vali șerba și Ziua de Mâine, Florin Săsărman, Felicia Pop și Daniel Avram
Responsabil: Daniela Floroian
Pe parcursul celor două zile, în foaierul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, cei prezenți vor putea admira expoziții tematice de carte și expoziția de caligrame cu titlul „Gândurile Reginei Maria” și vor primi din partea organizatorilor răvașe literare. Pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba vor fi prezentate publicului rubricile: Aniversările zilei, Recenzii de carte, Citatul zilei, Recomandare de carte pentru adulți, Recomandare de carte pentru copii.
Proiectul 4.7 Zile speciale – Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Centrul de zi pentru persoane vârstnice, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba și Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

25 noiembrie: Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor

Publicat

în

Zi internațională dedicată eliminării violenței împotriva femeilor

Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor este marcată, în fiecare an, la 25 noiembrie.

La 7 februarie 2000, Adunarea Generală a ONU a stabilit, prin Rezoluţia 54/134, data de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Cu acest prilej, Organizaţia Naţiunilor Unite a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să planifice activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme.

Activiştii pentru drepturile femeii au sărbătorit, începând din 1981, ziua de 25 noiembrie ca Zi împotriva violenţei. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană. În cadrul celei de-a IV-a Conferinţe Mondiale a Femeilor din 1995, ONU a recunoscut faptul că violenţa asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalităţii, a dezvoltării şi a păcii şi aduce atingeri drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Ceaiul de mușetel: Lucruri mai puțin știute despre cel mai popular ceai terapeutic

Publicat

în

Tot mai multe studii arata ca florile de musetel sunt intr-adevar un remediu pentru o serie larga de afectiuni

In Egiptul antic, de exemplu, florile de musetel erau considerate un panacea, raspunsul la toate afectiunile. Iar ceea ce credeau pe atunci egiptenii incepe sa fie sustinut si de stiinta moderna.

Ceea ce s-a descoperit in ultimile studii este ca un consum regulat de ceai de musetel este corelat cu o crestere semnificativa a nivelurilor in urina de hipurat (un produs rezultat din descompunerea unor compusi pe baza de plante si de glicina (un aminoacid). Musetelul este unul din darurile nenumarate ale pamantului pentru noi. Este un dar neconditionat si extrem de valoros. Prezenta acestor elemente pare sa contribuie la urmatoarele beneficii pentru sanatate ale musetelului:

Stimuleaza sistemul imunitar si lupta cu infectiile asociate cu gripa.
Relaxeaza spasmele musculare si crampele menstruale la femei.
Relaxeaza nervii.
Linisteste stomacul
Reduce inflamatia
Imbunatateste functia ficatului
Ajuta la ameliorarea durerilor de spate
Ajuta la ameliorarea reumatismului

Nivelele atat de hipurati cat si de glicina au ramas ridicate in organism timp de doua saptamani dup a ce participantii la studiu au incetat sa mai bea ceai de musetel. Acest lucru indica faptul ca acesti compusi raman activi pentru o buna bucata de timp dupa ce se consuma ceaiul de musetel.

Ceaiul de musetel este probabil cel mai popular ceai terapeutic pe care oamenii il folosesc pentru a se relaxa si a dormi. Proprietatile sale sedative bine cunoscute il fac sa fie o alegere populara si pentru cei care vor sa scape de anxietate.
Ceaiul de musetel este bogat in antioxidantul quercentin. Quercentinul este un fitochimical care da culoare fructelor si legumelor. Quercentinul este cunoscut pentru faptul ca lupta impotriva deteriorarilor facute de radicalii liberi si astfel este un aliat impotriva cancerului.
Musetelul are nivele ridicate de fosfor. Fosforul joaca un rol important in multe din procesele chimice care se petrec in organismul uman. O lipsa de fosfor este asociata cu letargia si sanatatea precara a oaselor printre altele.
Ceaiul de musetel este foarte bogat in aminoacidul glicina. Acesta joaca un rol important in mentinerea unui sistem nervos sanatos. Dulce la gust, glicina are cea mai simpla structura dintre toti aminoacizii.
Ceaiul de musetel are proprietati puternice antiinflamatoare. Abundenta de antioxidanti din musetel ajuta la reducerea inflamatiei. Musetelul este astfel un aliat foarte bun in lupta impotriva durerilor legate de artrita si reumatism printre altele.
Calitatea apei folosite la ceaiul de musetel este foarte importanta. Cu cat este mai curata si mai pura apa cu care este facut ceaiul de musetel, cu atat mai puternice vor fi efectele sale de sanatate.

Sursa:viataverdeviu.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba