Rămâi conectat

Știri

„Săptămâna Porților Deschise” la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, 30 martie–3 aprilie 2020

Publicat

în

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia își deschide porțile, în perioada 30 martie-3 aprilie 2020. Pe agenda evenimentului se regăsesc workshop-uri, ateliere practice, mai multe trening-uri interactive și ateliere de dezvoltare personală.

Permanent, în această perioadă, în intervalul orar 9.00-14.00, se vor organiza vizite ghidate în Universitate și în campusul universitar, cu accesul elevilor la activitățile de curs, seminar sau laborator. Grupurile de elevi vor fi însoțite de cadre didactice și studenți și vor beneficia de prezentări interactive ale UAB.

Luni, 30 martie 2020

Ziua FACULTĂȚII DE DREPT ȘI ȘTIINȚE SOCIALE

9.00-11.00: „JOACA DE-A PROCESUL” – Simulare de proces pe înțelesul elevilor; SALA: Amfiteatrul A9

11.00-12.00: ATELIER DE DEZVOLTARE A APTITUDINILOR PENTRU PROFESIA DIDACTICA – Atelier interactiv; SALA: Amfiteatrul A9

10.00-13.00: KINETOTERAPIA ȘI FIZIOTERAPIA – UN MOD DE A FI APROAPE DE NEVOILE OAMENILOR – Workshop, activități practice, prezentare de echipamente la Centrul GAUDEAMUS al UAB (Zona Schit)

10.00-12.00: ORIENTAREA ÎN CARIERĂ PENTRU PROFESII SOCIALE – Workshop; SALA: Aula Mică

9.00-14.00: Activități fizice pentru o dezvoltare fizică sănătoasă – Activități sportive în SALA DE SPORT, Corpul C al UAB, parter

 

Marți, 31 martie 2020

Ziua FACULTĂȚII DE ȘTIINȚE ECONOMICE

9.00-14. 00 START ÎN ANTREPRENORIAT – Atelier practic (două serii); SALA: AULA MICĂ

9.00-14.00: ERA DIGITALA ȘI CONTABILITATEA ÎN ROMÂNIA – Workshop; SALA: Amfiteatrul A9

 

 

Miercuri, 1 aprilie 2020

Ziua FACULTĂȚII DE ȘTIINȚE EXACTE ȘI INGINEREȘTI

 

9.00-10.00: ZIUA PORȚILOR DESCHISE la FSEI: prezentarea specializărilor de licență și masterat și a oportunităților de angajare. Vizitarea laboratoarelor aferente specializărilor gestionate de Facultatea de Științe Exacte și Inginerești (FSEI); SALA: Amfiteatrul A9

10.00-12.00: ACHIZIŢII DE DATE ŞI MODELARE DIGITALĂ – Atelier practic; SALA: Amfiteatrul A9

11.00-13.00: Ateliere practice pe specializări și colective

Joi, 2 aprilie 2020

Ziua FACULTĂȚII DE ISTORIE ȘI FILOLOGIE

9.00-10.00: Atelier interactiv cu tema ,,LIMBILE MODERNE ÎN CARIERĂ”, SALA: Amfiteatrul A9

10.00-12.00 – PRIETENII INTERNAȚIONALE – întâlnire a elevilor cu studenți internaționali care urmează cursurile Anului pregătitor de învățare a limbii române; prezentări și dialoguri interculturale; SALA: Amfiteatrul A9

12.00-13.00 – „CUM AM DEVENIT UN FILOLOG DE NOTA 10 (zece)”întâlnirea elevilor cu absolvenți filologi, invitați cu o carieră de succes, într-o dezbatere interactivă despre oportunitățile de dezvoltare personală în domeniul Filologie. Eveniment organizat în parteneriat cu ISJ Alba; SALA: Amfiteatrul A9

13.00-14.00 – ȘTIM CINE A FOST COMENIUS ȘI CÂT DE MULT ÎI DATORĂM ÎN PEDAGOGIA MODERNĂ? Workshop tematic, condus de Conf. univ. dr. Marcela Ciortea; SALA: Amfiteatrul A9

Permanent între orele 10.00-14.00: ISTORIA, ALTFEL

– Prezentarea expoziției de preistorie și istorie antică din spațiul expozițional; Realizarea și prezentarea unui scriptorium, atelier de copiat manuscrise, a unor personaje istorice din perioada medievală; Prezentarea unui oficiu poștal pentru soldații români din armata austro-ungară de la începutul sec. XX (Palatul Apor – Rectorat);

– Prezentarea laboratorului de restaurare și a activităților studenților de la specializările de Istorie, licență și master (Corpul C al UAB, parter)

 

Vineri, 3 aprilie 2020

Ziua FACULTĂȚII DE TEOLOGIE ORTODOXĂ

9.00 -13.00:  Programe interactive, ateliere tematice, workshopuri de prezentare a Facultăţii de Teologie Ortodoxă, realizate de echipe mixte de profesori şi studenţi; SALA: Aula „Dumitru Stăniloae” (Facultatea de Teologie Ortodoxă)

Program permanent la FTO: vizitarea Facultăţii de Teologie Ortodoxă și participarea la activitățile didactice

 

ACTIVITĂȚI PERMANENTE ÎN „SĂPTĂMÂNA PORȚILOR DESCHISE”:

Permanent, în perioada 30 martie – 3 aprilie 2020, în intervalul orar 9.00-14.00, se vor organiza vizite ghidate în Universitate și în campusul universitar, cu accesul elevilor la activitățile de curs, seminar sau laborator. Grupurile de elevi vor fi însoțite de cadre didactice și studenți și vor beneficia de prezentări interactive ale UAB.

Turul ghidat va începe din fața Rectoratului (Palatul APOR, Str. Gabriel Bethlen, nr. 5).

Permanent, în holul central al Universității (Corpul C) și la Facultatea de Teologie Ortodoxă, se vor organiza standuri de prezentare a UAB, cu participarea studenților LSUA.

Activități ale Centrului de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC):

MARȚI, 31 martie 2020: 12.00-14.00: ATELIER INTERACTIV DE ORIENTARE VOCAȚIONALĂ – „DECIZIA ÎN CARIERĂ„, susținut de către Iulia Muntean, psiholog Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC), Responsabili activitate: Conf.univ.dr. Larisa Dragolea, Psiholog Iulia MunteanSALA SENATULUI

MIERCURI, 1 aprilie 2020: 12.00-14.00 VOLUNTARIATUL ȘI DEZVOLTAREA PERSONALĂ – elevi în dialog cu voluntarii UAB, Responsabil activitate: Conf.univ.dr. Larisa Dragolea, Coordonator al activității de voluntariat în UAB, SALA: Amfiteatrul A9


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Publicat

în

Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc

Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.

Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.

Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.

In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.

Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.

Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.

Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar

Citește și crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului

Publicat

în

Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal

Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.

Servus!

Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.

Etimologie

Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).

Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).

„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).

Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.

În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.

 De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.

Sursa:sibiunews.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Publicat

în

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană

Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.

Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.

Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!

În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.

Termenul de finalizare este anul 2030.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba