Știri
Salvamont, la ora bilanțului: Peste 7000 de persoane salvate, în 2018
Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea a celor 39 de structuri județene sau locale salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România pentru anul 2018, an în care serviciile salvamont au asigurat asistența de salvare montană cu un număr de 300– 650 de salvamontiști, zilnic, în cele cca 130 de baze și posturi salvamont permanente sau sezoniere, în zonele montane cu afluență turistică mare, pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă și pe traseele turistice alpine .
In anul 2018 salvamontiștii au fost solicitați să intervină la 5.919 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical(+13% față de anul 2017), acțiuni în care au fost salvate un număr de 7.066 de persoane(+ 8%).
Dintre aceste acțiuni, un număr de 3.790 de intervenții au avut loc în sezonul de iarnă (+34%), 3.144 pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă(+47%), 646 acțiuni iarna(-6,9%), în afara domeniilor schiabile, restul de 2.129 acțiuni înregistrându-se în sezonul de vară(-11,7%). Dintre acestea, 2.358 cazuri au fost predate, pentru transport către unitățile medicale specializate, serviciilor de Ambulanță sau SMURD(+17%), 31 de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV(+14%), iar 38 de cazuri au fost predate serviciului de medicină legală(-13,6%).
Structurile Salvamont au avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, intervenind și la peste 110 evenimente montane, ca resursă de sprijin, sau în locul altor structuri care nu au avut capacitatea de a interveni sau de a-și soluționa singure acțiunile pentru care erau responsabile.
De asemenea, au fost realizate peste 70.000 de acțiuni specifice de asigurarea a asistenței de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfășurării unor evenimente sportive sau de alta natură în zona montană.
În anul 2018 serviciile salvamont au asigurat asistență de specialitate la un număr de peste 400 competiții sportive cu caracter montan fiind asistați peste 200.000 de concurenți.
Prin Dispeceratul National Salvamont s-au primit 4.350 de apeluri, direct sau prin SNAU 112 , care anunțau accidente montane, 535 de apeluri care anunțau incendii de fond forestier sau vegetație in zona montana si 6.618 apeluri prin care se solicitau informații despre zona montana.
Față de anul anterior, numărul de accidente montane produse este mai mare cu 12,98% , acest lucru datorându-se faptului că numărul turiștilor la munte este în continuă creștere, efect al revigorării turismului montan pedestru de vară, apariţiei şi dezvoltării de noi activități montane: cicloturism, mtbike, enduro, rafting, canionyng, parapantă, schi de tură, precum şi a apariției de competiții sportive şi de agrement de cross montan, schi offpiste, mountainbike, care devin din ce în ce mai populare şi reuşesc să adune sute, chiar mii de participanţi la start.
In anul 2018 structurile Salvamont din întreaga țară au participat la un număr de peste 40 de intervenții în afara zonei montane, ca resursă de sprijin, alături de echipajele ISU- SMURD sau Ambulanță și la 46 de exerciții organizate de către Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență cu teme diverse: accident aviatic, avalanșe, cutremur, incendii, accident feroviar, inundații, etc.
Pe linie de formare profesională un număr de 96 de candidați salvamont proveniți din centrele locale și județene de formare profesionala, au parcurs diverse etape de pregătire finală în Centrul Național Salvamont.
In anul 2018 și-au finalizat stagiile de formare și au susținut examenul de atestare ca salvator montan 42 de cursanți și și-au susținut examenul de reatestare profesională, obligatoriu la fiecare trei ani, un număr de 224 de salvatori montani.
În ambele etape, iarnă și vară, de pregătire finală , organizate nivel național, modulul de formare și evaluare medicală a fost susținut cu lectori/formatori din cadrul sistemului de formare SMURD, urmărindu-se astfel o primă etapă în uniformizarea sistemului de pregătire și formare, iar cca 30 de salvatori montani au urmat cursurile de pregătire ca paramedici, nivelul I sau II, în centrele de formare ale SMURD ale ISU.
De asemenea, au fost organizate 6 acțiuni de pregătire a salvatorilor montani pentru lucrul cu elicopterul la sol, respectiv semnalizare, apropiere/urcare/coborâre din aparat cu motoarele in funcțiune, legarea sarcinii sau a salvatorului, transferul în elicopter al tărgii cu accidentatul.
Pe linia pregătirii unităților de intervenție canine la avalanșă, au fost organizate două stagii de formare și evaluare pe plan național, fiind brevetate două noi unități de intervenție și reatestate unsprezece, iar trei 3 unități de intervenție canine participând la stagii de perfecționare în Italia.
În anul de referință unitățile canine de intervenție în avalanșă au participat la acțiunile de căutare a victimelor din avalanșele din Călimani și Bucegi.
Delegații structurilor salvamont au participat la Congresul internațional al Federației Salvatorilor pe pârtii de schi FIPS desfășurat în luna ianuarie, la Sochi în Rusia și al Congresul mondial al Salvatorilor alpini CISA IKAR , desfășurat in luna octombrie la Chamonix in Franța, acțiune la care, în delegația Salvamont România, a fost cooptat și un delegat din partea IGAV.
În cursul anului 2018, printr-un program inițiat de către Asociația Națională a Salvatorilor Montani, echipele salvamont din întreaga țară au avut posibilitatea să își completeze necesarul de materiale de intervenție și de salvare la un preț subvenționat prin sprijinul acordat de un sponsor al activității Salvamont. Astfel, echipele au putut să achiziționeze la prețuri foarte accesibile căști și hamuri pentru salvarea aero, trolii cu acționare cu acumulatori și, poate cea mai importantă achiziție, peste 400 de saltele, atele si coliere cervicale, cel mai nou și modern model de pe piața de profil, cu dublu sistem de imobilizare, vacuumatic și compresie.
În urma numărului mare de evenimente produse la începutul sezonului de iarnă 2018-2019, Salvamont Români a emis 100.000 de fluturași cu reguli de comportament atât în zona alpină cât și pe domeniile de practicare a sporturilor de iarna, ce au fost distribuiți gratuit prin punctele de vânzare a cartelelor pe mijloacele de transport pe cablu, prin centrele de închiriere a echipamentului sportiv, prin punctele de informare și structurile de primire turistică.
Activitatea de salvare montană s-a desfășurat la un nivel foarte bun, echipele au reușit să facă tuturor solicitărilor, consiliile județene și cele locale acordă o atenție din ce în ce mai bună acestei activități, iar serviciile se reorganizează și își măresc și perfecționează permanent structurile de intervenție.
Echipele salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală , personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.
Știri
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc
Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.
Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.
Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.
In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.
Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.
Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.
Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar
Citește și crestinortodox.ro
Știri
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal
Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.
Servus!
Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.
Etimologie
Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).
Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).
„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).
Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.
În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.
De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.
Sursa:sibiunews.net
Știri
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană
Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.
Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.
Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!
În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.
Termenul de finalizare este anul 2030.
-
Știriacum 17 ore
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 12 ore
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o zi
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 9 ore
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului