Știri
Sală polivalentă în Alba Iulia: Proiectul de avizare a Planului Urbanistic Zonal în consultare publică
Sală polivalentă în Alba Iulia: Proiectul de avizare a Planului Urbanistic Zonal în consultare publică
Primăria Alba Iulia a deschis, vineri, 14 martie 2025, procedura de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) în vederea edificării unei săli polivalente li a realizării accesului în municipiul Alba Iulia, pe strada Brândușei, nr. 50.
Proiectul de hotărâre și documentația aferentă pot fi consultate la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, camera 1 (Direcția Urbanism, Amenajarea Teritoriului), pe site-ul autorității publice www.apulum.ro, secțiunea Consultare publică și la avizierul autorității publice locale.
Proiectul de act normativ se poate obţine în copie, pe bază de cerere depusă la biroul de relaţii cu publicul al autorității publice locale.
Stadiul actual al amplasamentului
Amplasamentul pentru care este necesară elaborarea PUZ-ului este reprezentat de o suprafață de teren de 89.208 mp, situată în intravilanul municipiului Alba Iulia.
În prezent, aproximativ jumătate din terenul ce face obiectul PUZ-ului (45.418 mp) este reprezentat de Baza Sportivă Constructorul, unde în prezent se pot practica un număr redus de sporturi: tenis de câmp pe 6 terenuri, un poligon de tragere pentru tir sportiv și pescuit într-un iaz.
Baza sportivă se află într-o stare avansată de degradare fapt ce conduce la subutilizarea ei la a adevăratul potențial.
Arealul înconjurător al zonei de studiu a cunoscut în ultima perioadă o intensă dezvoltare a unui cartier rezidențial, începând cu anul 2003, după ce înainte terenul a avut o funcțiune agricolă.
Prin Planul Urbanistic Zonal aprobat în anul 2010 zona a fost reglementată în vederea strămutării locuitorilor din Roșia Montană, afectați de proiectul de exploatare minieră.
Aproximativ un sfert din areal (22.591 mp) este lipsit de o utilizare, fapt ce duce la ocuparea terenurilor cu o vegetație crescută într-un mod necontrolat. Totodată aceste suprafețe sunt ocupate de construcții și anexe edificate fără forme legale, toate aceste aspecte au condus la deteriorarea imaginii periurbane.
Zona de studiu reglementată cu funcțiuni sportive și de spații verzi în planurile urbanistice, are un mare potențial, potrivit pentru găzduirea unei săli polivalente, dar având de asemenea nevoie de alte dotări complementare precum circulații și rețele edilitare.
Față de situația existentă, funcțiunile propuse prin prezentul PUZ se vor integra foarte bine în caracterul zonei, unele fiind similare, iar altele complementare acesteia.
Anterior elaborării Planului Urbanistic General al Municipiului Alba Iulia au fost aprobate două documentații de urbanism, faza PUZ, respectiv: Plan Urbanistic Zonal “La Recea” Alba Iulia, aprobat prin H.C.L. nr. 4592/2003 și Plan Urbanistic Zonal ,,Modificare Plan Urbanistic Zonal “La Recea” Alba Iulia, Cartier La Recea”, aprobat prin H.C.L. nr. 244 din 27/09/2010, Art. 18.
În R.L.U. aferent Planul Urbanistic General al Municipiului Alba Iulia au fost preluate regulamentele locale aferente PUZ-urilor aprobate pentru această zonă.
Potențialul de dezvoltare al zonei
Tema-program impusă de beneficiar are ca obiectiv realizarea pe terenul în studiu a unei Săli Polivalente, cu servicii conexe și complementare acesteia.
Noile funcțiuni propuse vor deservi municipiul Alba Iulia cât și județul Alba printr-un centru modern de pregătire sportivă și printr-un nou cadru de găzduire a evenimentelor sportive sau culturale indoor de dimensiuni mari, ce nu pot fi găzduite în momentul actual altundeva în oraș. Astfel se pot crea noi locuri de muncă, se poate dezvolta sportul la nivelul orașului, fapt ce poate acționa ca un motor de dezvoltare locală pentru municipiu.
Administrația publică dorește creșterea calității vieții pentru locuitorii municipiului, de aceea realizarea unui astfel de complex va fi benefică și va genera creștere economică pentru oraș, noi locuri de muncă, va încuraja un stil de viață mai sănătos și va reprezenta un pas inițial ce va conduce spre dezvoltarea infrastructurii sportive în Alba Iulia.
Zona prezintă potențial de dezvoltare în această zonă și datorită accesibilității ridicate date de viitoarea centură ocolitoare de sud (Prelungirea Străzii Ion Lăncrănjan) ce va facilita accesul mai rapid spre autostrada A10, spre autogară și gară.
Valorificarea cadrului natural
Unul dintre principalele scopuri ale proiectului de față este reglementarea din punct de vedere urbanistic a terenului aflat în domeniul public al Municipiului Alba Iulia, pentru a se putea realiza aici o Sală polivalentă și a unui complex sportiv, ce va reprezenta un motor de dezvoltare a sportului pentru municipiu.
Adiacent acesteia se mai propun anumite funcțiuni esențiale pentru buna funcționare a unei localități, printre care enumerăm zonele recreere, zone mixte pentru funcțiuni complementare, zone administrative.
Procentul de ocupare a parcelelor și coeficientul de utilizare a terenului variază în funcție de zona funcțională, conform indicatorilor urbanistici din Regulamentul Local de Urbanism, aferent Planului Urbanistic Zonal.
În plus, parcelele vor fi ocupate în procent de minim 30% cu spații verzi amenajate.
De asemenea, în cadrul zonelor verzi reglementate, se propune plantarea de arbori de talie mare de-a lungul străzilor nou propuse, piste de biciclete, și o zonă verde cu funcțiuni de sport-agrement care să participe în mod direct la îmbunătățirea climatului local.
Știri
Ziua Păcălelilor: Originea acestei zile și cum este sărbătorită în alte țări. Nimeni nu are voie să se supere pe 1 aprilie
De Ziua Păcălelilor nimeni nu are voie să se supere: Care este originea zilei
În fiecare an, la 1 aprilie, oamenii din lumea întreagă marchează Ziua păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor, când fiecare încearcă, cu mai mult sau mai puțin succes, să-i facă o șotie colegului, prietenului, vecinului, unui membru de familie, mai exact, toată lumea păcălește pe toată lumea.
Celebrarea Zilei Pacalelilor isi are originile in Franta, in secolul al XVI-lea, cand a fost adoptat calendarul Gregorian, care a mutat Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie. Vestea noului calendar s-a raspandit incet iar cei care continuau sa sarbatoreasca anul nou de 1 aprilie era considerati ″pacalitii de 1 aprilie″.
In Franta, 1 APRILIE, ZIUA PACALELILOR, este numita Poisson d’Avril, adica „pestele de aprilie”, cu referire la un peste tanar, usor de capturat. Francezii obisnuiesc sa-si pacaleasca prietenii lipind-le pe spate un peste de hartie. In momentul in care cineva descopera farsa, acesta trebuie sa strige „Poisson d’Avril!”.
Timp de 200 de ani, practica farselor de 1 APRILIE, ZIUA PACALELILOR, s-a raspandit in Anglia si in Statele Unite. Toate farsele trebuie sa fie facute pana la ora pranzului. Orice farsa facuta dupa aceasta ora va aduce ghinion farsorului.
ZIUA PACALELILOR, 1 APRILIE – Cei care nu raspund cu zambetul pe buze unei farse facute de vor fi urmariti de ghinion tot anul. Barbatii pacaliti de o femeie frumoasa de Ziua Pacalelilor vor ajunge sa o ia de nevasta, sau, daca barbatul este casatorit, cei doi vor ramane prieteni foarte buni.
Originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate. Unii consideră că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar. Ipoteza acceptată de majoritate, însă, susține că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea, conform site-ului www.infoplease.com. În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar în 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea să-i poarte numele — calendarul gregorian, sărbătoarea Anului Nou mutându-se de atunci pe 1 ianuarie. Oamenii au avut probleme în a se obișnui cu noua dată a acestei sărbători și au continuat să-și trimită felicitări și să-și facă urări tot pe 1 aprilie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie au fost numiți „nebuni de aprilie”, de unde și denumirea de Ziua nebunilor (April Fools’ Day) sau Ziua păcălelilor. Cu timpul, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri hazlii, relatează Agerpres.
Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca Zi a păcălelilor în majoritatea țărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean și s-a răspândit apoi în majoritatea țărilor de pe glob. Este totuși sărbătorită cu preponderență în Europa și în America și mai puțin de civilizațiile orientale.
La noi în țară, Ziua păcălelilor se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea. Potrivit site-ului www.istorie-pe-scurt.ro, se obișnuiește ca farsele să fie făcute până la ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion păcăliciului. Tradiția spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Dar nu este indicat să te căsătorești la 1 aprilie, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei. Copiii născuți la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine să stea departe de jocurile de noroc.
Prin celebrarea acestei sărbători, ziua de 1 aprilie devine un prilej de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului, sau, așa cum spunea scriitorul Mark Twain, „ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”.
Alte superstitii de 1 APRILIE – ZIUA PACALELILOR:
=> In regiunea Tirol, din Elvetia, un manunchi de paie este ingropat de 1 APRILIE, pentru ca recolta sa fie bogata in sezonul urmator.
=> Copiii nascuti de ZIUA PACALELILOR vor fi norocosi in afaceri, dar vor fi urmariti de ghinion la jocurile de noroc.
=> Indragostitii nu ar trebui sa se casatoreasca pe 1 APRILIE, pentru ca mariajul nu va functiona, ori pentru ca femeia va fi “cocosul” in familie.
=> Cel care nu va pune la cale o farsa de ZIUA PACALELILOR va fi pacalit pentru tot restul anului.
Știri
Digitalizare a Serviciului de Ambulanță Județean Alba: Licitație pentru achiziții de peste 2,8 milioane de lei
Digitalizare a Serviciului de Ambulanță Județean Alba
Serviciul de Ambulanță Județean Alba a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o procedută de achiziție derulată în cadrul unui amplu proiect de digitalizare finanțat prin PNRR.
Achiziția are o valoare totală estimată de peste 2,8 milioane de lei.
Serviciul de Ambulanță Județean Alba a semnat, la sfârșitul lunii septembrie 2024, contractul de finanțare pentru implementarea proiectului ”Digitalizarea Serviciului de Ambulanță Județean Alba”.
Scopul proiectului este implementarea unui sistem informatic integrat printr-un ansamblu arhitectural digital ce îmbină în mod armonios echipamentele hardware și aplicațiile software.
Obiectivele proiectului sunt îmbunătățirea/dezvoltarea rețelelor de comunicații și a infrastructurii IT și hardware la nivelul instituției și implementarea unui software non-clinic integrat și interoperabil.
Achiziția în curs cuprinde echipament si accesorii pentru computer, computere portabile, computer de birou, surse de alimentare electrică continuă, echipament de rețea, pachete software pentru editare de text, servere și servicii de instalare de computere și de echipament de procesare a informațiilor.
Data limită pentru primirea ofertelor este 28 aprilie.
Știri
Echipamente digitale pentru Școala Gimnazială Drașov: Licitație lansată în SEAP
Echipamente digitale pentru Școala Gimnazială Drașov
Primăria Șpring a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de achiziție a unor echipamnente digitale destinate Școlii Gimnaziale Drașov.
Achiziția, în valoare totală estimată de 368.600 de lei, se face în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale Drașov”, derulat prin PNRR.
Echipamentele digitale vor utila laboratorul de informatică, laboratorul multidisciplinar și sălile de clasă ale școlii amintite.
Urmează să fie achiziționate copiatoare automate, table electronice cu posibilitate de copiere sau accesorii,computere portabile, computer de birou, scanere informatice, imprimante laser, echipament pentru videoconferințe, instrumente optice specializate și diverse pachete software si sisteme informatice.
-
Știriacum o săptămână
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum o zi
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum o săptămână
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum o săptămână
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Politicăacum 2 săptămâni
Conspirația din spatele abdicării lui Alexandru Ioan Cuza: 20 martie 2025 – 205 ani de la nașterea sa
-
Știriacum 2 zile
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum o zi
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului
-
Știriacum o săptămână
23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei: La Alba Iulia a funcționat cea mai veche stație meteo din România, mai bine de 100 de ani