Sport
Șahiști din Belarus, Ucraina și Târgu Jiu, câştigătorii celor trei secţiuni ale Openului Internaţional al României de la Alba Iulia
Punct final în a 4-a ediţie a Openului Internaţional al României la şah, copetiţie găzduită de Hotelul Transilvania din România. La capătul unei săptămâni de dispute foarte aprige pe tablele cu 64 de pătrăţele, ieri au fost desemnaţi învingătorii în cele trei secţiuni ale competiţiei: A- pentru jucători cu rating peste 2200, B- pentru jucători cu rating peste 1600 şi Openului Municipiului Alba Iulia pentru jucători cu rating sub 1600.
În secţiunea A s-a impus Alexei Fedorov (Belarus) cu 7 puncte, care l-a devansat la criteriile de departajare pe Artem Omelja (Ucraina), care a totalizat acelaşi număr de puncte. Podiumul a fost completat de Gevorg Harutjunyan (Armenia) cu 6,5 puncte. Excelentă a fost evoluţia multiplei campioane a Indiei, marea maestră internaţională Mary Ann Gomes, care s-a clasat pe locul 4 cu 6 puncte, fără să piardă vreo partidă în disputele cu redutabilii săi adversari, acelaşi număr de puncte fiind obţinut şi de Alexandru David (România), Eduard Andreev (Ucraina) şi Shantanu Bhambure (India). Evoluţii bune au avut şi albaiulienii Adrian Sechereş şi Iustin Ciorgovean, care au acumulat câte 5 puncte, clasându-se pe locurile 13, respectiv 16 din 44 de participanţi, dar şi Radu Ţâmpea (13 ani), care la prima sa prezenţă într-un turneu de asemenea anvergură a acumulat 3,5 puncte.
În secţiunea B, la care au participat 70 de jucători, câştigătorul s-a decis în partida directă din ultima rundă când Bohdan Lozynskyi (Ucraina) a învins-o pe Valentina Verbin (Moldova), desprinzându-se în fruntea clasamentului, în timp ce junioara din Moldova a căzut pe locul 3, care însă îi asigură calificarea în secţiunea A la ediţia de anul viitor a Openului Internaţional al României. Pe locul 2 s-a clasat Sorin Levay (Satu Mare), care a avut un finiş foarte bun, cu 3 victorii în ultimele 3 partide. Foarte bine a jucat maestrul aiudean Ionel Miron, care a împărţit poziţia a 4-a cu Vasile Roşca (Târgovişte).
Atât la această secţiune, cât şi la secţiunea A, trebuie remarcată evoluţia foarte bună a mai multor juniori din loturile naţionale, foarte mulţi dintre aceştia câştigând premii speciale sau obţinând puncte rating care le permit ascensiunea spre nivele superioare de clasificare.
Openul Municipiului Alba Iulia pentru jucători cu rating sub 1600 a fost câştigat de Claudiu Roşca (Târgu Jiu), un jucător aflat la prima sa participare într-un turneu omologat FIDE! Locul 2 a fost ocupat de Cornel Vasilca (Sebeş), podiumul fiind completat de Mihai Iosif (Orăştie). La această secţiune au participat 75 de jucători.
Arbitrajul a fost asigurat de Vitorino Dias Ferreira (Portugalia), Alin Câmpean (Arad), Ciprian Munteanu (Satu Mare), Marius Ceteraş (Alba Iulia) şi Aurelian Vlad (Aiud).
Openul Internaţional al României la şah a fost organizat de Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba, festivalul din acest an fiind cel mai mare eveniment şahist organizat vreodată la Alba Iulia, circa 300 de participanţi din 12 ţări luând startul în turnee de diferite tipuri organizate de-a lungul a 9 zile la Alba Iulia.
Sport
Medalie de bronz pentru secția de taekwondo a CS Unirea Alba Iulia, la Campionatul European de Tineret
Medalie de bronz pentru secția de taekwondo a CS Unirea Alba Iulia, la Campionatul European de Tineret
Alecsandru Boloage, luptător legitimat la CS Unirea Alba Iulia și pregătit de instructorul Alin Moldovan, a obținut medalia de bronz la Campionatul European de Tineret, desfășurat în 16 martie la București.
Alecsandru Boloage are 17 ani și a concurat la categoria de greutate – 63 de kilograme. El s-a clasat pe locul 3 la Campionatul European de Tineret după ce a obținut 3 victorii în fața unor sportivi din Cipru și Turcia.
Alecsandru Boloage practică taekwondo de peste 8 ani, fiind pregătit de instructorul Alin Moldovan. În această perioadă, el a obținut mai multe medalii la competiții naționale și internaționale, reușind să-și mențină parcursul ascendent, fiind unul dintre tinerii sportivi cu mare potențial din județul Alba.
De asemenea, în aceeași perioadă, a avut loc competiția București Open 2025. La această competiție, sportivii secției de taekwondo ai CS Unirea Alba Iulia au obținut 3 medalii, după cum urmează:
Vas Karina – locul 2;
Grapa Andrei – locul 3;
Alecsandru Boloage – locul 3.
„Mulțumesc Federației Romane de Taekwondo, în special domnului președinte Constantin Apostol, pentru efortul depus în desfășurarea competiției și pentru șansa dată sportivului nostru de a participa. De asemenea, în spatele acestor rezultate se află sprijinul constant al conducerii CS Unirea Alba Iulia. Medalia de bronz obținută de Alecsandru la competiția europeană vine ca o recunoaștere a eforturilor sale și a potențialului său de a deveni un nume important în lumea sportului de performanță. Îi felicit și pe Karina și Andrei, pentru rezultatele obținute. Avem mult de muncă în continuare”, a transmis Alin Moldovan
Sport
Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, pasionații de șah, întâlnire cu maestrul internațional Mihnea Costachi
Pasionații de șah, întâlnire cu maestrul internațional Mihnea Costachi
Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, care sunt pasionați și practicanți ai șahului, au avut posibilitatea de a-l cunoaște pe șahistul albaiulian Mihnea Costachi, maestru internațional.
Acesta le-a prezentat elevilor câteva exerciții de șah, cu diferite niveluri de dificultate, care să-i ajute să gândească rapid cele mai bune mutări pe care să le facă în partidele viitoare.
Tânărul maestru internațional le-a oferit elevilor militari și câteva sfaturi pentru abordarea cu succes a următoarelor competiții de profil: concentrare, gestionarea eficientă a timpului și a emoțiilor.
„Sunt onorată de întâlnirea cu maestrul internațional Mihnea Costachi și sunt convinsă că lecțiile și sfaturile primite de la acesta mă vor ajuta să îmi îmbunătățesc jocul de șah și să obțin rezultate cât mai bune”, a spus elev fruntaș Bianca Salati-Dragoș.
Șahiștii se pregătesc sub coordonarea locotenentului Alexandru Simion, reușind să obțină premii frumoase la concursurile de șah la care participă.
Sport
Prima medalie la judo pentru CS Unirea Alba Iulia în 2025: Laura Bogdan – AUR la Campionatul Național U21
Prima medalie la judo pentru CS Unirea Alba Iulia în 2025. Laura Bogdan – AUR la Campionatul Național U21
Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia obține, prin sportiva Laura Alexia Bogdan, medalia de aur la Campionatul Național Individual U21, desfășurat în 7-9 martie la București. Aceasta este prima medalie obținută de către secția de judo a CS Unirea Alba Iulia în acest an.
Laura Bogdan a concurat la categoria de greutate – 48 de kilograme și a câștigat toate cele 3 meciuri pe care le-a avut de disputat.
Judoka Laura Bogdan este elevă a Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia (director Daniela Mateica) și o sportivă care a reușit să demonstreze că atunci când munca se îmbină cu disciplina și seriozitatea, succesul se obține în timp.
Sportivii secției de Judo sunt pregătiți de către profesorii Dinu Alin și Dinu Cristian. Campionatul Național Individual U21 a fost organizat de către Federația Română de Judo și Agenția Națională pentru Sport.
Mult succes sportivilor CS Unirea Alba Iulia la viitoarele competiții!
-
Știriacum 2 săptămâni
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 6 zile
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum 2 săptămâni
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum 2 săptămâni
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Știriacum 5 zile
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Știriacum o săptămână
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum 7 zile
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului
-
Știriacum 2 săptămâni
23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei: La Alba Iulia a funcționat cea mai veche stație meteo din România, mai bine de 100 de ani