Educație și Cultură
S-a pornit tavalugul: Ministerul Educatiei vrea si el o crestere cu 70% a salariilor profesorilor debutanti
Ministerul Educatiei a trimis zilele trecute la Ministerul Muncii un proiect, pe marginea legii salarizarii, care prevede cresterea salariilor profesorilor debutanti cu 70%, a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Ministrul a precizat ca proiectul este rodul consultarilor care s-au derulat cu sindicatele pana acum 2 saptamani, iar luni va avea discutii cu ministrul Finantelor si cu premierul. Vezi detaliile pe radiounirea.ro.
De cealalta parte, liderul FSLI, Simion Hancescu, a declarat pentru HotNews.ro ca solicitarile de ieri ale sindicatelor din educatie de a avea salariile majorate ca ale medicilor au venit pentru ca “am crezut ca aceasta lege a salarizarii va fi aplicata pentru toata lumea la o data anume”.
Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii au convenit cu sindicatele din invatamant o crestere medie cu 70% a salariilor din educatie, majorare care ar urma sa se faca etapizat de-a lungul a 3 ani, pana la finalul anului 2017, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu. Cresterile salariale ale profesorilor sunt cuprinse intr-un document trimis „zilele trecute” de Ministerul Educatiei la Ministerul Muncii, a precizat si Sorin Cimpeanu.
De unde, asadar, amenintarile cu greva ale sindicalistilor din educatie, dupa anuntul guvernului ca mareste de la 1 octombrie cu 25% salariile din sanatate? „Premierul a spus ca nu promoveaza prin Ordonanta de Urgenta mariri salariale decat pentru sanatate„, a explicat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Simion Hancescu, liderul FSLI, a explicat, la randul sau: „Ne trezim la 2 saptamani [dupa ce sindicatele si Ministerul Educatiei au convenit aceasta crestere etapizata medie cu 70% a salariilor profesorilor – n.red.] ca Guvernul da ordonanta pentru o anumita categorie si nu da lege de salarizare unitara pentru toata lumea. Trebuia sa aplice la toata lumea in acelasi timp, asta ne-a deranjat. Nu aveam de unde sa stim care sunt intentiile executivului„.
Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat la B1 TV ca majorarile salariale pentru profesori sunt prevazute intr-un proiect pe marginea legii salarizarii. „Propunerea de salarizare pleaca de la un minim de circa 70% pentru debutantii din invatamantul preuniversitar si universitar” siajunge pana la o crestere cu 177% – care este „un maxim care se propune pentru lectorii si sefii de lucrari din invatamantul superior, deoarece acestia aveau salariile foarte mici, apropiate de ale debutantilor„, a sustinut Cimpeanu.
Proiectul, care a fost discutat cu sindicatele din educatie, „a fost inaintat zilele trecute Ministerului Muncii si urmeaza sa fie analizat impreuna cu ministrul Finantelor”, a precizat ministrul Educatiei. Cimpeanu a anuntat ca „vom avea consultari luni cu ministrul Finantelor si cu premierul”.
In ceea ce priveste impactul bugetar, Cimpeanu a spus: „vom discuta toate aceste lucruri luni, la consultarile la care vor participa si ministrul Finantelor, si ministrul Muncii”.
Citeste si Profesorii care fac naveta își pot deconta cheltuielile. Iată în ce condiții!
„In momentul de fata, acest subiect este depasit in viziunea sindicatelor si urmeaza sa vedem in ce masura mai este de interes, luni. Vom vedea care este punctul lor de vedere. Acest material, in afara de aceste cresteri salariale, mai cuprinde sporul de mediu rural de 5-20%, sporul pentru invatamant special de 15%, spor pentru dirigentie 10% si alte astfel de sporuri”, a continuat ministrul Educatiei.
Cimpeanu a explicat si de unde a venit nemultumirea sindicatelor, atunci cand Victor Ponta a anuntat majorarea cu 25% din octombrie a salariilor din sanatate, prin ordonanta de urgenta: „Premierul a spus ca nu promoveaza prin Ordonanta de Urgenta mariri salariale decat pentru sanatate. Acest document [trimis la Ministerul Muncii – n.red.] vizeaza proiectul noii legi a salarizarii. Eu stiu o propunere care ar viza o crestere salariala de 10% din decembrie”. Ministrul muncii a precizat ca majorarile salariale, conform noii legi a salarizarii, ar fi etapizate pe 3 ani.
Simion Hancescu, presedintele FSLI: Oamenii nu au cum sa nu reactioneze cand vad dintr-o data 25% din octombrie pentru o anumita categorie si credem ca un procent suplimentar trebuie dat si pentru educatie
Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a declarat pentru HotNews.ro: „Am crezut ca aceasta lege a salarizarii va fi aplicata pentru toata lumea la o data anume, chiar daca au marit deja cu 70% salariile personalului de la presedintie si de la guvern, apoi au triplat indemnizatiile demnitarilor. Cand Ministerul Muncii ne-a trimis acest proiect de lege in care majorarea medie ar fi cu 60%, noi am discutat cu ministrul Educatiei si am regandit putin grila„.
„Fata de proiectul Ministerului Muncii de marire cu 60% in medie, am propus o marire suprimentara cu 10%. Ori ne trezim la 2 saptamani ca Guvernul da ordonanta pentru o anumita categorie si nu da lege de salarizare unitara pentru toata lumea. Trebuia sa aplice la toata lumea in acelasi timp, asta ne-a deranjat. Nu aveam de unde sa stim care sunt intentiile executivului”, a sustinut Hancescu.
Presedintele FSLI a precizat ca „nu se poate calcula un impact bugetar, pentru ca este vorba despre o marire medie pe 3 ani, pana la finalul anului 2017. Asa a fost promisiunea la Ministerul Muncii, cand am discutat acum o luna. Este adevarat ca avem deja o crestere de 5% realizata in martie si una de 5% in septembrie, dar oamenii nu au cum sa nu reactioneze cand vad dintr-o data 25% din octombrie pentru o anumita categorie si credem ca un procent suplimentar trebuie dat si pentru educatie din septembrie, octombrie sau decembrie. Suntem maleabili„.
sursa: hotnews.ro
Educație și Cultură
29 noiembrie: Sociologul Alin Tomuș conferențiază la Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Sociologul Alin Tomuș conferențiază la Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Joi, 29 noiembrie 2024, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc conferința cu tema „Participarea civică”. Conferința va fi susținută de către cunoscutul sociolog Alin Tomuș, începând cu ora 17:00, accesul în sală fiind liber.
Începând cu anul 2022, sociologul Alin Tomuș a devenit colaborator al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, în cadrul proiectului 3.34 Conferințele bibliotecii.
Conferințele susținute în cadrul proiectului mai sus amintit s-au bucurat de succesul și interesul publicului larg, iar cererile de reluare a acestor conferințe a condus, firesc, la pasul următor: realizarea unui DVD audio-video, care să cuprindă înregistrările celor patru conferințe susținute până în prezent la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. DVD-ul cu cele patru teme abordate, Cancel Culture, Despre temerile românilor, Preocupări demografice și Barometrul de consum cultural, va fi prezentat în cadrul evenimentului din 29 noiembrie 2024, alături de o mică expoziție cu volumele semnate de autorul Alin Tomuș.
Conferința cu tema „Participarea civică” face parte dintr-un program mai amplu de evenimente organizate de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba cu prilejul sărbătoririi Zilelor Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Educație și Cultură
Marți, 26 noiembrie, o nouă întâlnire a Laboratorului de C’ArteTeatru al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Marți, 26 noiembrie, o nouă întâlnire a Laboratorului de C’ArteTeatru al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Marți, 26 noiembrie, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă întâlnire a Laboratorului de C`ArteTeatru, coordonat de actrița Cătălina Mihăilă, lector universitar doctor la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, și bibliotecara Liudmila Cioflică.
Astfel, de la ora 15.00, la sediul instituției sunt așteptați tinerii interesați să facă parte din trupa iubitorilor de carte și teatru a bibliotecii județene.
Tema întâlnirii de marți este „Importanța expresivității corporale”, iar vreme de două ore, participanții vor face o serie de exerciții, de la cele pentru încălzirea vocii, dicție și mișcare, până la cele de improvizație, utile la construirea personajelor și a expresivității lor corporale (mimică, gestică, mișcare scenică) pornind de la texte semnate de dramaturgul Matei Vișniec.â
Proiectul Laboratorul de C’ArteTeatru este un proiect multiart al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, de promovare a fondului de carte, de încurajare a lecturii, și de promovare a scriitorilor, utilizând forme de expresie teatrală, în colaborare cu unul sau mai mulți parteneri și colaboratori, prin realizarea de produse culturale pentru publicul general, în sensul promovării culturii.
Educație și Cultură
Concurs de eseuri organizat de Tribunalul Alba: Care au fost laureații
Concurs de eseuri organizat de Tribunalul Alba
Tribunalul Alba a organizat în perioada 23 octombrie-15 noiembrie concursul de eseuri cu tema „Umbra Bullying-ului asupra drepturilor copilului”, adresat elevilor de liceu din județul Alba, în contextul sărbătorii Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, celebrată anual la 20 noiembrie.
Prin intermediul acestui concurs s-a urmărit apropierea tinerilor de instanțele de judecată ca instituții publice care au ca principal obiect de activitate înfăptuirea justiției şi apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale cetăţenilor. S-a dorit, totodată, ca evenimentul să contribuie la creșterea gradului de informare cu privire la drepturile copilului în rândul elevilor. Pornind de la ideea că bullying-ul este prezent în viața copiilor și îi afectează, poate mai mult decât ne dăm seama, organizatorii au dorit să afle care le sunt gândurile și sentimentele, în mod special legat de încălcarea drepturilor lor, fie că este vorba despre dreptul la viață sau la educație, la o dezvoltare armonioasă sau dreptul la protecție împotriva violenței.
Comisia de concurs, formată din doi judecători, un grefier și doi reprezentanți mass-media din cadrul Ziarului Unirea şi Agerpres, a analizat cele 25 de eseuri (în prealabil anonimizate), toate fiind apreciate de către membrii comisiei, însă lucrările celor 3 câștigători s-au remarcat în mod particular nu doar prin structură dar şi prin capacitatea autorilor de a transmite emoţie, de a prezenta situaţii factuale în care bullying-ul poate fi prezent în vieţile elevilor, precum şi consecinţele acestei conduite.
Au fost premiate următoarele lucrări:
*Premiul I – Petru-Alexandru Meteșan, clasa a X-a Liceul Tehnologic ,,Dorin Pavel” Alba Iulia
*Premiul II – Ayana Maria Rancea, clasa a XI-a Liceul Teoretic Teiuș
*Premiul III – Alexandra Valentina Tacu, clasa a XI-a C, Liceul Tehnologic Sebeș
La festivitatea de premiere de la sediul Tribunalului Alba au participat elevii însoțiți de părinți și o parte din cadrele didactice care i-au îndrumat.
Câștigătorilor li s-au acordat diplome, vouchere pentru achiziționarea de rechizite precum şi alte premii simbolice.
-
Știriacum o săptămână
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o săptămână
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o săptămână
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 4 zile
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum 2 săptămâni
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 2 săptămâni
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum o săptămână
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum 5 zile
De la Weissenburg „oraș alb”, Karlsburg „oraș al lui Carol”, la Alba Iulia: Nume legate de istoria vie a orașului