Știri
S-a dat startul sezonului turistic estival: Bunele maniere, obligatorii și în vacanță
S-a dat startul sezonului turistic estival: Bunele maniere, obligatorii în vacanță
În bagajul de vacanţă, pe lângă lucrurile necesare trebuie să luăm cu noi şi bunele maniere, indiferent care ne este destinaţia. Bunele maniere nu trebuie ignorate nici macar atunci cand vrem sa ne relaxam si sa evadam din cotidian
Calatoria cu avionul
Din ce in ce mai multe persoane isi aleg destinatii de vacanta indepartate la care nu pot ajunge decat cu avionul. Stresul zborului, mai ales cand e vorba de o perioada de timp indelungata petrecuta intr-un scaun inghesuit, poate testa buna crestere. Nu iti deranja partenerul de zbor: tine-ti coatele in spatiul scaunului tau, daca iti lasi scaunul pe spate fa-o incet astfel incat sa nu lovesti pasagerul din spate si nu insista sa discuti cu persoana de langa daca observi ca interesul nu e reciproc.
In plus, desi unele companii aviatice pun la dispozitie bauturi la discretie pentru pasageri, e indicat sa fii moderat. Respecta nevoia de spatiu si liniste a celor din jur, iar in felul acesta iti vor fi si tie respectate. Nu vorbi foarte tare astfel incat sa ii deranjezi pe ceilalti iar daca esti insotit de copii e responsabilitatea ta ca acestia sa se comporte adecvat. Inainte de decolare sau dupa aterizare ajuta-i pe cei in varsta sau pe copii sa puna bagajele sau sa le ia din compartimentul pozitionat in partea de sus. De asemenea, pregateste-ti rezervele de rabdare pentru coborarea din avion (sau din oricare mijloc de transport in comun) odata ajuns la destinatie. Nu uita ca la coborare sa multumesti personalului pentru serviciile lor.
Socul cultural
Fiecare tara are propriile obiceiuri iar daca vrei sa nu te trezesti, de ce nu, in mijlocul unui incident international e bine sa citesti si primele pagini din ghidul turistic aferent zonei in care mergi. Vei gasi acolo, printre altele, particularitatile in ceea ce priveste regulile de eticheta practicate intr-o tara. Pentru inspiratie si verificare, fii atent la comportamentul celor din jur. Nu te astepta ca ceilalti sa vorbeasca limba ta (cum se intampla adesea cand vizitezi o tara vecina); mai mult decat atat, desi ni se pare uneori ca engleza e limba universala, nu iti imagina ca cei pe care ii intalnesti trebuie neaparat sa vorbeasca una dintre limbile de circulatie internationala. E mai bine sa ai cu tine un ghid de conversatie in limba tarii in care esti si fii pregatit sa mai vorbesti si cu mainile din cand in cand. Cand vine vorba de calatoriile in tari indepartate cu o cultura foarte diferita, e posibil ca unele gesturi obisnuite pentru tine sa fie considerate indecente sau insultatoare de catre rezidenti. Spre exemplu, daca mergi in Thailanda e bine de stiut ca nu e recomandat sa iti arati talpile picioarelor iar daca esti in India nu folosi mana stanga cand interactionezi cu localnicii. Informeaza-te referitor la regula bacsisului aplicata iar in in unele zone fii pregatit sa te targuiesti deoarece aceasta e regula pietii.
Comportamentul in hotel
Cu cat te porti mai frumos cu personalul hotelului si cu ceilalti musafiri, cu atat e mai probabil ca acestia sa se poarte la fel cu tine. Un zambet si un multumesc te pot duce departe. La cazare, autoarea recomanda sa ii lasi bacsis angajatului care te ajuta cu bagajele. In general se practica un bacsis de 1-2 dolari/euro/lire pentru fiecare bagaj mare. Cat despre personalul de serviciu care se ocupa de curatenia camerei, se lasa un bacsis in camera, asta in conditiile in care esti cazat de ceva vreme. In plus, nu lasa camera murdara cand pleci din hotel in timpul zilei in ideea ca de asta exista persoanl de serviciu: strange patul, nu lasa haine sau prosoape imprastiate si arunca gunoiul in cos nu pe podea sau mobile. Nu strica mobilierul sau alte obiecte proprietate a hotelului. Imbraca-te adecvat in zonele publice ale hotelului cum ar fi bar, restaurant sau piscina. La intoarcerea de la piscina spre camera e de preferat sa fii uscat si imbracat. La sfarsitul sejurului, decazeaza-te pana la ora impusa de regulament. In cazul unei intarzieri anunta receptia.
Comportamentul in cabana/vila inchiriata
Daca unii prefera sa stea intr-un hotel si sa profite de servicii precum mic dejun, curatenie etc., altii vor sa se descurce pe cont propriu alegand sa inchirieze impreuna cu cativa prieteni o cabana sau o vila. In astfel de situatii se aplica regulile ce functioneaza si acasa. Controleaza nivelul de galagie la care iti supui vecinii. Prin urmare, nu da trezirea in zori de zi fiindca tie nu iti este somn sau vrei sa faci cat mai multe in ziua respectiva. Daca esti pasare de noapte nu iti tine vecinii cu capul bagat sub perna in speranta ca poate asa vor putea inchide ochii. Respecta regulile de convietuire: nu goli frigiderul lasandu-i pe ceilalti fara manacare, asuma-ti o parte din treburile casnice comune cum ar gatit, spalat vase, curatenie si retine ca in astfel de situatii se aplica, adesea, regula majoritatii.
Știri
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc
Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.
Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.
Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.
In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.
Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.
Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.
Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar
Citește și crestinortodox.ro
Știri
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal
Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.
Servus!
Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.
Etimologie
Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).
Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).
„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).
Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.
În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.
De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.
Sursa:sibiunews.net
Știri
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană
Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.
Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.
Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!
În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.
Termenul de finalizare este anul 2030.
-
Știriacum 21 de ore
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 16 ore
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 13 ore
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului