Rămâi conectat

Știri

S-a dat startul sezonului turistic estival: Bunele maniere, obligatorii și în vacanță

Publicat

în

S-a dat startul sezonului turistic estival: Bunele maniere, obligatorii în vacanță

În bagajul de vacanţă, pe lângă lucrurile necesare trebuie să luăm cu noi şi bunele maniere, indiferent care ne este destinaţia. Bunele maniere nu trebuie ignorate nici macar atunci cand vrem sa ne relaxam si sa evadam din cotidian

Calatoria cu avionul

Din ce in ce mai multe persoane isi aleg destinatii de vacanta indepartate la care nu pot ajunge decat cu avionul. Stresul zborului, mai ales cand e vorba de o perioada de timp indelungata petrecuta intr-un scaun inghesuit, poate testa buna crestere. Nu iti deranja partenerul de zbor: tine-ti coatele in spatiul scaunului tau, daca iti lasi scaunul pe spate fa-o incet astfel incat sa nu lovesti pasagerul din spate si nu insista sa discuti cu persoana de langa daca observi ca interesul nu e reciproc.

In plus, desi unele companii aviatice pun la dispozitie bauturi la discretie pentru pasageri, e indicat sa fii moderat. Respecta nevoia de spatiu si liniste a celor din jur, iar in felul acesta iti vor fi si tie respectate. Nu vorbi foarte tare astfel incat sa ii deranjezi pe ceilalti iar daca esti insotit de copii e responsabilitatea ta ca acestia sa se comporte adecvat. Inainte de decolare sau dupa aterizare ajuta-i pe cei in varsta sau pe copii sa puna bagajele sau sa le ia din compartimentul pozitionat in partea de sus. De asemenea, pregateste-ti rezervele de rabdare pentru coborarea din avion (sau din oricare mijloc de transport in comun) odata ajuns la destinatie. Nu uita ca la coborare sa multumesti personalului pentru serviciile lor.

Socul cultural

Fiecare tara are propriile obiceiuri iar daca vrei sa nu te trezesti, de ce nu, in mijlocul unui incident international e bine sa citesti si primele pagini din ghidul turistic aferent zonei in care mergi. Vei gasi acolo, printre altele, particularitatile in ceea ce priveste regulile de eticheta practicate intr-o tara. Pentru inspiratie si verificare, fii atent la comportamentul celor din jur. Nu te astepta ca ceilalti sa vorbeasca limba ta (cum se intampla adesea cand vizitezi o tara vecina); mai mult decat atat, desi ni se pare uneori ca engleza e limba universala, nu iti imagina ca cei pe care ii intalnesti trebuie neaparat sa vorbeasca una dintre limbile de circulatie internationala. E mai bine sa ai cu tine un ghid de conversatie in limba tarii in care esti si fii pregatit sa mai vorbesti si cu mainile din cand in cand. Cand vine vorba de calatoriile in tari indepartate cu o cultura foarte diferita, e posibil ca unele gesturi obisnuite pentru tine sa fie considerate indecente sau insultatoare de catre rezidenti. Spre exemplu, daca mergi in Thailanda e bine de stiut ca nu e recomandat sa iti arati talpile picioarelor iar daca esti in India nu folosi mana stanga cand interactionezi cu localnicii. Informeaza-te referitor la regula bacsisului aplicata iar in in unele zone fii pregatit sa te targuiesti deoarece aceasta e regula pietii.

Comportamentul in hotel

Cu cat te porti mai frumos cu personalul hotelului si cu ceilalti musafiri, cu atat e mai probabil ca acestia sa se poarte la fel cu tine. Un zambet si un multumesc te pot duce departe. La cazare, autoarea recomanda sa ii lasi bacsis angajatului care te ajuta cu bagajele. In general se practica un bacsis de 1-2 dolari/euro/lire pentru fiecare bagaj mare. Cat despre personalul de serviciu care se ocupa de curatenia camerei, se lasa un bacsis in camera, asta in conditiile in care esti cazat de ceva vreme. In plus, nu lasa camera murdara cand pleci din hotel in timpul zilei in ideea ca de asta exista persoanl de serviciu: strange patul, nu lasa haine sau prosoape imprastiate si arunca gunoiul in cos nu pe podea sau mobile. Nu strica mobilierul sau alte obiecte proprietate a hotelului. Imbraca-te adecvat in zonele publice ale hotelului cum ar fi bar, restaurant sau piscina. La intoarcerea de la piscina spre camera e de preferat sa fii uscat si imbracat. La sfarsitul sejurului, decazeaza-te pana la ora impusa de regulament. In cazul unei intarzieri anunta receptia.

Comportamentul in cabana/vila inchiriata

Daca unii prefera sa stea intr-un hotel si sa profite de servicii precum mic dejun, curatenie etc., altii vor sa se descurce pe cont propriu alegand sa inchirieze impreuna cu cativa prieteni o cabana sau o vila. In astfel de situatii se aplica regulile ce functioneaza si acasa. Controleaza nivelul de galagie la care iti supui vecinii. Prin urmare, nu da trezirea in zori de zi fiindca tie nu iti este somn sau vrei sa faci cat mai multe in ziua respectiva. Daca esti pasare de noapte nu iti tine vecinii cu capul bagat sub perna in speranta ca poate asa vor putea inchide ochii. Respecta regulile de convietuire: nu goli frigiderul lasandu-i pe ceilalti fara manacare, asuma-ti o parte din treburile casnice comune cum ar gatit, spalat vase, curatenie si retine ca in astfel de situatii se aplica, adesea, regula majoritatii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

În septembrie sună clopoțelul: Care sunt noutățile anului școlar 2024-2025 ce va începe pe 9 septembrie

Publicat

în

9 septembrie, sună clopoțelul: Care sunt noutățile anului școlar 2024-2025

Anul școlar are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. Organizarea acestuia este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt 5 module, despărțite de 5 vacanțe. Structura anului școlar arată că prima zi de cursuri este 9 septembrie 2024.

Conform ordinului, Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 9 septembrie 2024—30 mai 2025, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Cele două programe se planifică în module diferite.

Structura anului şcolar 2024-2025

Anul şcolar 2024-2025 are cinci module de cursuri, iar primele două ar urma să se desfăşoare în acest an, până la vacanţa de Crăciun, urmând ca celelalte trei să se desfăşoare în prima jumătate a anului 2025.

Conform edupedu.ro, anul școlar 2024—2025 este structurat astfel:

Modulul 1: de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024; Vacanța de toamnă: de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024;

Modulul 2: de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024; Vacanța de iarnă: de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025;

Modulul 3: de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ;

Vacanța de schi/mobilă: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie— 2 martie 2025;

Modulul 4: de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/ al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025; Vacanța de primăvară: de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;

Modulul 5: de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025; Vacanța de vară: de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.

Noul regulament de funcționare a școlilor (ROFUIP) a fost publicat pe 12 august în Monitorul Oficial. Printre modificările care vor fi făcute în anul școlar 2024 – 2025 se numără introducerea notei la purtare după fiecare modul încheiat, în loc de una singură, la final de an școlar, potrivit Edupedu.

Printre alte noutăți din ROFUIP 2024, se numără și prevederile despre concursul separat de admitere în clasa a IX-a, câte un profesor responsabil cu proiectele europene în fiecare școală, cursuri de educație parentală și cursuri online sau hibrid pentru elevi în situații excepționale. Regulile se aplică din anul școlar 2024-2025, care începe pentru profesori pentru 1 septembrie și pentru elevi – pe 9 septembrie.

Documentul Statutul Elevului 2024. vine cu mai multe noutăți, printre care și prevederile conform cărora dacă un elev deranjează o oră de curs, acesta poate fi dus într-o altă sală, unde va fi supravegheat de un alt profesor. Pentru ora respectivă, elevul nu primește absență. O altă sancțiune se referă la faptul că, din anul școlar 2024-2025, elevii vor putea fi sancționați cu retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor, potrivit Edupedu. De asemenea, în document este menționat că elevii nu au voie să folosească telefonele mobile sau alte dispozitive în timpul orelor, iar profesorii le pot confisca telefoanele până la finalul zilei de cursuri. Printre sancțiunile care pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei, se numără:  a) observație individuală; b) mustrare scrisă; c) retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul; d) mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ; e) suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, conform legii.

Elevii vor primi câte o notă la purtare la finalul fiecărui modul (în total sunt cinci module). La finalul anului, media celor 5 note la purtare va fi scăzută cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe care elevul le are și, în final, va rezulta media anuală la purtare. „Pentru toți elevii din învățământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 20% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/un modul de specialitate va fi scăzută media anuală la purtare cu câte un punct. Elevii care au media la purtare mai mică decât 8 în anul școlar anterior nu pot fi admiși în unitățile de învățământ cu profil militar, teologic și pedagogic”, se arată în noul Statut al Elevului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Să ne cunoaștem frumusețile județului: Spectaculoasa Cascadă Pătrăhăițești-Arieșeni, înaltă de 14 metri, loc de atracție pentru turiști

Publicat

în

Spectaculoasa Cascadă Pătrăhăițești, de lângă Arieșeni, reprezintă o atracție pentru turiști, indiferent de perioada anului

Cascada Pătrăhăițești este o splendidă cădere de apă în 2 trepte, de 14 metri înălțime. Traseul până la cascadă este ușor accesibil, o bună parte din el se poate face și auto.

Cascada Patrahaitesti – dupa numele satului langa care se afla sau Cascada Bucinis – dupa numele raului pe care s-a format.

Cei mai multi turisti viziteaza aceasta cascada in perioada de vara din iulie pana prin septembrie, se poate ajunge la cascada chiar si iarna cand zapada este mica. Cascada merita vizitata si in perioada de primavara si toamna cand datorita topirii zapezilor sau ploilor debitul ei este mult mai mare, deasemenea iarna are un farmec deosebit fiind impodobita de gheata.

Cum ajung la Cascada Patrahaitesti?

Pentru a ajunge la cascada plecand din centrul statiunii turistice Arieseni urmati drumul national spre Vartop circa 1 kilometru pana vedeti un pod de beton pe partea stanga iar langa acesta un mic indicator „Cascada Patrahaitesti 5 kilometri”. De aici urmati drumul forestier lejer si marcajul punct rosu pana in satul Patrahaitesti de unde mai aveti 1,5 kilometri pana la cascada.
Ce pot vizita in apropierea cascadei?

In apropierea cascadei puteti sa vizitati doua muzee – doua ateliere de mestesugarit in care se creaza obiecte de artizanat specifice ciubararitului: tulnice, ciubere, donite, pahare de lemn, sararite, fluiere. Aici puteti sa vedeti cum sunt create aceste obiecte si deasemenea puteti invata sa cantati la tulnic. Deasemnea la localnici gasiti produse traditionale specifice tarii motilor: palinca, afinata, dulceata de fructe de padure etc.

Cascada Patrahaitesti se gaseste la poalele Varfului Curcubata Mica, varf pe care il puteti vizita plecand de la cascada. De sus aveti cel mai bun punct de belvedere asupra Tarii motilor cu casele rasfirate prin toate poienile muntilor pana sus pe creste. Acest traseu nu are marcaj turistic.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Cetatea Zebernic sau Cetatea Vurpăr: Legenda unei cetăți din Ardeal, atracție pentru căutătorii de comori

Publicat

în

Cetatea Zebernicului, Cetatea Zebernic sau Cetatea Vurpăr (în germană Burg Zebernek, în maghiară Zebernik vára) a fost odinioară cea mai puternică cetate țărănească de refugiere (în germană Fluchtburg) din secolul al XIII-lea (după 1241).

Astăzi din ea se mai păstrează rămășițe din zidul de incintă și o încăpere săpată în stâncă.

Incinta fortificată avea o lungime de 255 m și o lățime de 55 m. Zidul avea grosimea de 1,8 m, poarta de intrare fiind străjuită de un turn cu secțiunea pătrată. Cetatea a ars în 1450 dar a fost refăcută de populația germană imigrată în Vințu de jos și Vurpăr (sași).

Prima atestare documentară sub numele Zebernik este din 1622. În 1728 cetatea a fost din nou incendiată și nu a mai fost refăcută, ruinându-se în timp.

Ruinele cetății medievale a Zebernicului din satul Valea Vințului, comuna Vințu de Jos, aflate la 4 km în amonte de confluența Văii Vințului cu râul Mureș sunt înscrise în Lista monumentelor istorice din județul Alba

Cetatea Zebernicului, Cetatea Zebernic sau Cetatea Vurpăr a fost odinioară cea mai puternică cetate țărănească de refugiere din secolul al XIII-lea (după 1241), din zona de sud-est a Transilvaniei. Astăzi din ea se mai păstrează rămășițe din zidul de incintă și o încăpere săpată în stâncă. Ruinele cetății medievale a Zebernicului din satul Valea Vințului, comuna Vințu de Jos, aflate la patru kilometri în amonte de confluența Văii Vințului cu râul Mureș sunt înscrise în Lista monumentelor istorice.

Legenda găleții din aur

Localnicii din satul Valea Vințului povestesc că în cetate s-ar fi aflat o fântână adâncă de câțiva zeci de metri, zidită cu lespezi de piatră aduse tocmai de la Piatra Dublii. Mai mult de atât, se spune că această fântână avea găleata și lanțul din aur, în semn de respect pentru puritatea apei din adâncurile pământului. Din poveștile bătrânilor, se mai spune că într-o zi s-a rupt lanțul de la fântână și a căzut cu tot cu găleată în fundul fântânii, fără să mai intre cineva să le scoată de teamă că ar fi putut să cadă lespezile de piatră. Fântâna s-a surpat și a devenit una cu pământul. Generații întregi au căutat fără întrerupere fântâna, în speranța că vor găsi găleata și lanțul de aur, dar în zadar, nefiind dat să o găsească nimeni încă. Și în ziua de azi, se mai perindă câte un căutător de comori, cu detectoare de metale, în speranța că o să găsească găleata și lanțul de aur.

Sursa:newsweek.ro, wikipedia.org


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba