Sport
Roșia Montană Marathon: 21-23 iunie, un eveniment sportiv, ecologic și socio-cultural
Între 21-23 iunie 2019 se va desfășura în mijlocul Roșiei, locație deja pe lista de propuneri pentru Patrimoniul UNESCO, a VII-a ediție a unei întâlniri cu totul speciale care îmbină sportul, spiritualitatea, natura și cultura. Pe lângă alergarea pe frumoasele cărări ale locului, oferim participanților și alte activități care să le confere o experiență de neuitat, de regăsire a sinelui.
Iubitorilor de alergare montană le oferim trei probe – Maraton, Semimaraton și Cursa de 10 km. Fiecare dintre ei se va putea bucura pe traseu de unele dintre cele mai frumoase peisaje din Munții Apuseni – Piatra Corbului, Masivul Cârnic, Tăul Mare, Valea Cornei, Detunata Golașă, etc.Prin acest eveniment dorim să promovăm și proiectul Drepturilor Naturii în România, prin care Natura să fie recunoscută ca o ființă vie cu drepturi juridice. Am ales Roșia Montană ca loc de desfășurare al maratonului deoarece o considerăm locul de renaștere a conștiinței ecologice din România. Prin alergare și prin turul monumentelor naturale de aici, oamenii pur și simplu se regăsesc, înțeleg faptul că doar atunci când suntem conectați la natură ne simțim cu adevărat împliniți. Nu putem atinge o stare de pace interioară atâta timp cât nu trăim în armonie cu Natura.Maratonul este și o punte de legătură între proiectele locale și cei care vin aici. ,,Cercetași Roșia Montană”, ,,Made in Roșia Montană” și ,,Adoptă o casă” sunt trei proiecte sociale extrem de interesante în care participanții se pot implica sau pe care le pot susține. Pachamama oferă o parte din taxa de participare la concurs grupului cercetașilor pentru ca acesta să se poată dezvolta.
De asemenea, deținătorii de pensiuni se bucură de foarte mulți turiști cu ocazia acestui eveniment.Acest eveniment oferă participanților și momente artistice deosebite. Pe de o parte, avem ca invitați copiii Ansamblului Popular din Bucium, care ne vor încânta prin dansurile și cântecele populare specifice Munților Apuseni. Pe de altă parte, vom organiza și un concert de muzică folk, în anii precedenți având ca artiști inivitați pe Florin Ștefan Band și Magda Pușkaș, trupa Blue Velvet.
În cea de-a doua zi organizăm și tururi de mină prin care turiștii pot vizita Galeriile Romane, cele mai lungi galerii din Europa. Acestea au fost pe lista tentativă a UNESCO, însă guvernul României a cerut in 2018 să fie scoase , fiind o premieră istorică
Participați la un tur al Monumentelor Naturale din Roșia Montană alături de Călin Caproș, vice-președinte al Asociației Alburnus Maior, care vă va povesti pe parcursul drumeției lucruri fascinante despre trecutul Roșiei.
Traseele curselor cuprind întreaga suprafaţă a Roșiei Montane, localitate aflată în inima Munților Apuseni, concurenții, cât și pasionații de istoria României, putând admira cadrul natural deosebit din această zonă și patrimoniul arhitectural vechi de secole, datorat oamenilor locului.
Sport
CSM Unirea Alba Iulia – Avântul Reghin, duel în nocturnă pe Stadionul „Cetate”
CSM Unirea Alba Iulia – Avântul Reghin, duel în nocturnă pe Stadionul „Cetate”
Stadionul „Cetate” din Alba Iulia va găzdui un nou meci în nocturnă din liga a treia de fotbal.
Partida dintre CSM Unirea Alba Iulia și Avântul Reghin se va disputa vineri 22 noiembrie, de la ora 18.00.
Uniriștii vin după o victorie în deplasare, 3-1 cu ACS Târgu Mureș.
În runda precedentă Avântul Reghin a jucat tot în deplasare, fiind învinsă cu 2-1 de ACS Mediaș.
foto: facebook CSM Unirea Alba Iulia
Sport
Crosul Unirii, ediția cu numărul 55, în 23 noiembrie, la Alba Iulia
Crosul Unirii, la Alba Iulia: Care este programul evenimentului
Ediţia a 55-a a tradiţionalei competiţii sportive “Crosul Unirii”, se va desfăşura sâmbătă, în Şanţurile Cetăţii din Alba Iulia (în zona restaurantului Gothic)
Primăria Alba Iulia, în parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, invită pasionații de sport, sâmbătă, 23 noiembrie 2024, să participe la tradiționalul Cros al Unirii.
La eveniment sunt așteptați să participe copii, tineri și adulți, apți pentru efort fizic. Organizatorii au pregătit diplome, medalii și tricouri pentru toți participanții.
Program:
10:00 – 10:45 Distribuirea tricourilor
11:00 Start 1 km (copii până la 11 ani)
11:15 Start 2,7 km (categorii de vârstă 12 – 90+ ani)
12:30 Festivitate de premiere
Sport
Volei Alba Blaj, singura echipă neînvinsă în Divizia A1: Victorie și cu Dinamo
Volei Alba Blaj, singura echipă neînvinsă în Divizia A1: Victorie și cu Dinamo
Volei Alba Blaj a rămas singura echipă neînvinsă în Divizia A1 la volei feminin.
Liderul campionatul a câștigat meciul din deplasare cu a doua clasată, Dinamo, care era și ea fără eșec înaintea acestei confruntări. Scorul final al confruntării din Capitală a fost 3-2 pentru vicecampioana României.
În Top 5 sunt pe mai departe Volei Alba Blaj, Dinamo București, CSO Voluntari, CSM Lugoj și Corona Brașov.
Pentru Volei Alba Blaj urmează un alt duel de foc, pe teren propriu, cu CSM Lugoj, sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 18.00.
foto: facebook Volei Alba Blaj
-
Știriacum o zi
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 22 de ore
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 19 ore
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului