Știință și Tehnologie
Roboții au început să atragă bani
Investiţiile în robotică s-au dublat într-un singur an, iar maşinăriile capabile să lucreze în fabrici, magazine sau pe străzi sunt pe cale să dea naştere unui domeniu tehnologic foarte popular. Şi, odată cu investiţiile a crescut şi inovaţia. Anul trecut, o treime dintre brevetele noi de invenţie pentru roboţi au fost înregistrate în China. Dar, în vreme ce chinezii se specializează pe corpul roboţilor, americanii sunt cei care le realizează mintea. Citește mai mult pe radiounirea.ro
Investitorii au început să creadă că roboții vor fi pretutindeni într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat. Așa că au început să pompeze bani în companiile care au șansa să domine acest domeniu. Datele CB Insights citate de Financial Times arată că în 2015, investițiile în robotică au sărit la 587 de milioane de dolari.
Este o valoare de două ori mai mare decât în anul precedent. Suma este totuși mică în comparație cu alte sectoare tehnologice. Însă câștigurile ar putea fi uriașe. IDC estimează că până în 2019, piața roboticii va ajunge la nu mai puțin de 135 de miliarde de dolari. Desigur, vânzările sunt generate în mare parte de roboții industriali deja existenți, precum cei din industria auto. Însă cu timpul mașinăriile inteligente ar putea funcționa tot mai mult și în afara fabricilor. Mai ales că evoluția tehnologică este evidentă.
Potrivit companiei de cercetare IFI Claims, brevetele de invenție din domeniul roboticii s-au triplat în ultimul deceniu. Anul trecut 35% dintre inovațiile pe partea de mecanică și hardware au fost înregistrate în China. Guvernul de la Beijing a transformat dezvoltarea de roboți industriali și casnici într-o prioritate națională. Însă Statele Unite dețin supremația în ceea ce privește softurile și algoritmii care le oferă roboților inteligența.
Pentru început, companiile din acest sector se concentrează pe roboți care îndeplinesc perfect sarcini simple. Iar mulți dintre ei sunt concepuți să lucreze împreună cu oamenii, fără să amenințe locurile de muncă, deși, în industria auto roboții industriali au început să înlocuiască personalul uman la operațiunile repetitive din fabrici.
În viitor roboții ar putea fi înzestrați cu funcții și mai complexe. Dezvoltarea lor depinde de așa numiții algoritmi de învățare. Sunt softuri care nu le dictează mașinăriilor ce trebuie să facă, ci lasă roboții să se adapteze la condițiile din jurul lor.
Sursa: digi24.ro
Știință și Tehnologie
Planul de Acțiune pentru un Oraș Verde lansat la Palatul Principilor din Alba Iulia
Alba Iulia: Lansare a Planului de Acțiune pentru un Oraș Verde
Palatul Principilor Transilvaniei a găzduit evenimentul de lansare a Planului de Acțiune pentru un Oraș Verde al municipiului Alba Iulia realizat de Primăria Municipiului Alba Iulia împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție si Dezvoltare (BERD).
Scopul acestui proiect este de a elabora un document strategic de dezvoltare urbană într-un mod integrat și sistemic, astfel Alba Iulia devenind parte integrantă a Programului Cadru Orașe Verzi, implementat deja în peste 50 de orașe din lume.
Proiectul va include analiza situației actuale a municipiului Alba Iulia, prioritizarea aspectelor de interes pentru municipiul Alba Iulia și elaborarea unei viziuni și a obiectivelor strategice care vor stabili direcția de dezvoltare a orașului pentru următorii 15 ani, dezvoltarea unui portofoliu de investiții și concepte de proiecte care să poată fi implementate pe termen scurt și va oferi asistență tehnică pentru dezvoltarea capacităților municipiului Alba Iulia de implementare a planului amintit.
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai primăriei, operatori de servicii publice, participanți din mediul de afaceri și academic, precum și cetățeni ai municipiului.
IT
Concursul de realizare și prezentare de aplicații software de la UAB și-a desemnat câștigătorii
Concursul de realizare și prezentare de aplicații software de la UAB și-a desemnat câștigătorii
Facultatea de Informatică și Inginerie din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a organizat cea de-a cincea ediție a concursului IN4IT.
Această ediție inedită s-a desfășurat sub forma unui Hackathon la universitatea albaiuliană, fiind vorba despre o competiție între tinerii pasionați ai domeniului – elevi, studenți și masteranzi – constând în elaborarea și prezentarea unor aplicații software.
S-a urmărit crearea unor aplicații inovatoare integrabile în ceea ce reprezintă, astăzi, conceptul „Smart City”.
Știință și Tehnologie
Numărul de turiști din județ a crescut în luna decembrie a anului 2022 cu 41,7% față de luna aferentă a anului 2021 | radiounirea.ro
Numărul de turiști din județ a crescut în luna decembrie a anului 2022 cu 41,7% față de luna aferentă a anului 2021 | radiounirea.ro
În luna decembrie 2022, în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 12449 turiști, majoritatea au fost cazați în hoteluri (42,7%), pensiuni agroturistice (30,3%), pensiuni turistice (16,4%), înregistrându-se o scadere cu 170 persoane (-1,3%) faţă de luna anterioară si o crestere cu 3665 persoane (+41,7%) faţă de luna corespunzatoare din anul 2021.
Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) înregistrate în decembrie 2022 a fost de 22503, mai mult cu 38 innoptari (+0,2%) faţă de luna anterioara si cu 6487 (+40,5%) faţă de luna decembrie 2021. Durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această lună a fost de 1,81 zile, față de 1,82 zile cea înregistrată în decembrie 2021.
Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna decembrie 2022 a fost de 16,9%, mai mare atat fata de luna anterioară (16,6%) si mai mare fata de luna corespunzatoare din anul anterior (15,6%), pe ţară înregistrându-se un indice de 25,8%.
În anul 2022 în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 188993 turişti, înregistrându-se o crestere cu 23,4% faţă anul 2021; turiştii români deţin o pondere de 92,1% din numărul total de turişti înregistraţi la nivelul județului Alba (188993 persoane), iar turiştii străini (14898 persoane) si reprezintă 7,9%. Aura Unirii, unul dintre cele mai noi hoteluri din Alba Iulia de 4 stele cu piscină interioară și SPA este una unitățile de cazare deschise în județul Alba.
Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) a fost de 345537 ( 27482 turisti straini ), mai mult cu 25,5% faţă de anul 2021, durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în anul 2022 fiind de 1,83 zile.
-
Știri13 ore ago
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știri8 ore ago
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știrio zi ago
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știri4 zile ago
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știri4 zile ago
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știri5 ore ago
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știrio săptămână ago
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateo săptămână ago
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului