Știri
RMGC, mandatată să asigure întregul suport logistic și uman necesar acționarului majoritar, Gabriel Resources, în litigiul cu statul român
Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a fost mandatata la data de 8 octombrie 2015 „sa asigure intregul suport logistic si uman necesar pentru inventarierea, colectarea si pregatirea tuturor informatiilor si documentelor necesare actionarului majoritar pentru scopul desfasurarii, in bune conditii, a litigiului arbitral ICSID initiat intre actionarul majoritar Gabriel Resources (Jersey) Ltd si Statul roman”, se arata intr-o hotarare a actionarilor publicata miercuri in Monitorul Oficial. Amintim ca in luna iulie din acest an, Gabriel Resources a depus o cerere de arbitraj international pentru nedemararea proiectului de exploatare aurifera de la Rusia Montana. Amanuntele le afli pe radiounirea.ro.
„Se mandateaza Societatea (n.a RMGC) sa asigure intregul suport logistic si uman necesar pentru inventarierea, colectarea si pregatirea tuturor informatiilor si documentelor necesare actionarului majoritar pentru scopul desfasurarii, in bune conditii, a litigiului arbitral ICSID initiat intre actionarul majoritar Gabriel Resources (Jersey) Ltd si Statul roman (dosar ICSID nr. ARB/15/31) si se confirma prin prezenta activitatile suport similare desfasurate de catre Societate. Avand in vedere cele de mai sus, se confirma ca Societatea va continua de asemenea sa acorde orice alt sprijin ce ar putea fi solicitat in mod rezonabil, in limitele legii, de actionarii Societatii”, se arata intr-o hotarare din data de 8 octombrie 2015 a adunarii generale extraordinare a actionarilor RMGC, care a fost publicata miercuri in Monitorul Oficial.
Datele de pe site-ul Centrului Internaţional pentru Soluţionarea Diferendelor referitoare la Investiţii (ICSID) arata ca acest litigiu a fost inregistrat in data de 30 iulie 2015 si ca bulgarul Stanimir A. Alexandrov a acceptat numirea sa ca arbitru in acest dosar, incepand cu data de 5 octombrie 2015.
Amintim ca in 22 iulie 2015, Gabriel Resources Ltd. a anuntat ca a depus o cerere de arbitraj in fata Centrului International pentru Solutionarea Diferendelor referitoare la Investitii (ICSID), impotriva Romaniei, pentru nedemararea proiectului de exploatare aurifera de la Rusia Montana, dupa cum HotNews.ro a scris aici.
Compania acuza Romania ca, „prin actiunile si lipsa de actiuni”, a blocat implementarea proiectului de exploatare miniera fara nicio compensatie si a cauzat „pierderi semnificative” pentru Gabriel Resources.
Jonathan Henry, presedintele – CEO al companiei, spunea in comunicatul citat ca Gabriel Resources „crede in continuare ca interesele tuturor actionarilor, mai cu seama ale statului roman, ar fi servite cel mai bine prin dezvoltarea proiectului, iar compania este disponibila pentru discutii cu presedintele si guvernul Romaniei”.
Compania canadiana a amenintat inca din luna septembrie a anului trecut ca va da in judecata guvernul roman si ca va cere despagubiri de pana la patru miliarde de dolari, din cauza „multiplelor incalcari ale tratatelor de investitii”. Gabriel este reprezentata de White & Case LLP in acest dosar.
RMGC este detinuta de Gabriel Resources in proportie de 80,69% si de compania de stat Minvest Rosia Montana, in proportie de de 19,31% din actiuni.
• UPDATE Actionarii au mai decis in 8 octombrie ca RMGC sa renunte la judecata litigiilor aflate pe rolul instantelor de judecata din Romania, din cauza nevoii de reducere a costurilor ocazionate de aceste litigii si in contextul rezultatelor financiare negative din ultimii ani
Tot in Monitorul Oficial de miercuri, 4 noiembrie, sunt publicate si alte decizii luate in adunarea generala extraordinara a actionarilor RMGC din data de 8 octombrie 2015.
Una dintre acestea prevede:
• ‘Se aproba (I) renuntarea de catre Societate (n.a RMGC) la judecarea litigiilor aflate pe rolul instantelor de judecata din Romania, in care Societatea are fie calitatea de relamant, fie cea de tert intervenient si (II) incetarea participarii Societatii in orice demersuri procedurale suplimentare in cadrul litigiilor in care Societatea are calitatea de parat. Litigiile vizate de masurile de mai sus sunt mentionate in Anexa 4 la convocatorul Adunarii (n.a lista nu este redata in Monitorul Oficial).
• Demersurile de retragere din procedurile litigioase mentionate mai sus sunt determinate de nevoia de reducere a costurilor ocazionate de implicarea Societatii in aceste litigii prin raportare la beneficiile imediate probabil a fi obtinute de Societate, si in contextul rezultatelor financiare negative ale Societatii din ultimii ani cauzate de esecul autoritatilor romane in a gestiona in mod rezonabil procedurile legale de evaluare si de autorizare a proiectului minier Rosia Montana, in pofida eforturilor continue si semnificative ale Societatii’
O alta decizie publicata miercuri in Monitorul Oficial prevede ca:
• ‘se aproba continuarea activitatii Societatii (n.a RMGC), avand in vedere ca, potrivit situatiilor financiare ale Societatii aferente anului 2014, nivelul activului net al Societatii este sub limita de 50% din capitalul social prevazuta de lege. Consiliul de Administratie va analiza optiunile de remediere a situatiei ce trebuie implementate pana la 31 decembrie 2016’
O alta decizie prevede reducerea capitalului social al RMGC:
‘1. Se aproba reducerea capitalului social al Societatii (n.a RMGC) cu suma de 118.987.431,36 lei (aport in numerar), de la valoarea de 133.212.637,32 lei la valoarea de 14.225.205,96 lei, prin reducerea numarului total de actiuni de la 158.586.473 actiuni la 16.934.769 actiuni.
Reducerea capitalului social se face in temeiul art. 153 din Legea nr. 31/1990, avand in vedere pierderile constatate urmare a aprobarii situatiilor financiare pentru anul 2013 care nu au putut fi acoperite din rezerve si avand in vedere Hotararea AGEA din 29.12.2014.
2. Se aproba modificarea Art. 6.2 din Actul Constitutiv al Societatii dupa cum urmeaza:
‘Capitalul social al Societatii este de 14.225.205,96 lei, divizat in 16.934.769 actiuni, numerotate de la 1 la 16.934.769 inclusiv, cu o valoare nominala de 0,84 lei fiecare, subscris si integral varsat, in natura si numerar, dupa cum urmeaza:
• – Gabriel – 13.663.954 actiuni nominative cu o valoare nominala de 0,84 lei fiecare si o valoare totala de 11.477.721,36 lei, reprezentand 80,6858% din capitalul social al societatii subscris si integral varsat in numerar
• – Minvest Rosia Montana – 3.270.815 actiuni nominative cu o valoare nominala de 0,84 lei fiecare si o valoare totala de 2.747.484,60 lei, reprezentand 19,3142% din capitalul social al Societatii, subscris si integral varsat in numerar si natura, din care 133.141,58 lei au fost varsati in natura, iar 2.615.343,02 lei au fost varsati in numerar”
Sursa:hotnews.ro
Știri
Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP
Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR
Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.
În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.
Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.
Știri
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.
Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C
Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video
Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D
Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice
Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software
Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier
Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2
Știri
22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.
Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.
Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
-
Știriacum 2 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 6 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 6 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum o zi
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului