Rămâi conectat

Eveniment

Revedere emoţionantă după 50 de ani de la absolvirea liceului, pentru promoția 1974 a Liceului Industrial Nr. 1 Blaj

Publicat

în

Revedere emoţionantă după 50 de ani de la absolvirea liceului, pentru promoția 1974 a Liceului Industrial Nr. 1 Blaj

Absolvenţii promoţiei din 1974 de la Liceul Industrial Nr. 1 Blaj, actualmente Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu”, s-au revăzut recent, unii dintre ei pentru prima dată în ultimii 50 de ani, în cadrul unei întâlniri, cum altfel, decât emoţionante.

A mai existat o singură întâlnire, la 10 ani de la finalizarea studiilor liceale, la care nu au fost însă mulţi dintre cei prezenţi acum, toţi promiţându-şi că se vor revedea anual de acum înainte.

Întâlnirea a avut loc în sala profesorală, unde “elevii de ieri” au fost primiţi cu multă căldură de către actuala conducere a liceului, directorul Augustin Damian şi directorul adjunct Lucian Horaţiu Blaga. Cuvântul de deschidere a aparţinut profesorului Augustin Damian, care a subliniat aportul liceului la formarea profesională a venerabililor, acum, absolvenţi.

Din cei 72 de absolvenţi ai promoţiei 1974, s-au întors pentru a răspunde “prezent” 29 dintre aceştia, mai exact 13 doamne şi 16 domni, veniţi la Blaj unii chiar din Germania şi Italia, dar și din țară, din Buzău, Caransebeş, Braşov, Şercaia, Târnăveni, Târgu Mureş, Alba Iulia, Sebeş sau Sibiu.
Unii dintre colegi nu mai sunt, alţii nu au putut veni din motive obiective, dar cei care au ajuns la Blaj au fost extrem de emoţionaţi atunci când a fost răsfoit catalogul şi şi-au auzit numele strigat de către profesorii Ion Buzaşi şi Valeriu Stânea.
Au mai fost de faţă şi alţi câţiva profesori care le-au călăuzit paşii în anii de liceu: Aurora Buzaşi, A. Stânea, Simon Iosif, Rodica Băcilă şi Iacob Sanda.

Iniţiativa organizării întâlnirii de 50 de ani a aparţinut Vioricăi Irimie, stabilită în Caransebeş. Ea a fost sprijinită de către foştii colegi Rozalia Şipoş, Anuţa Puşcă şi Teodor Mureşan.

După revederea de la liceu a urmat întâlnirea mai puţin protocolară, unde, de această dată, alături de soţi şi soţii, absolvenţii de-acum o jumătate de secol au petrecut împreună momente magice.

Între şcolile Blajului, liceul fost nr.1 are o veche tradiţie, în clădiri construite între 1928 și 1931, în care au funcţionat iniţial Şcoala Normală de Învăţători, Liceul Comercial de Băieţi şi Şcoala de Arte şi Meserii.

sursa: blajinfo.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Eveniment

Expoziția trilingvă „Andreanum 800 de ani – Lege și Constituție la Sașii Transilvăneni” + 100 de Ecouri Locale, la Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia

Publicat

în

Expoziția trilingvă „Andreanum 800 de ani – Lege și Constituție la Sașii Transilvăneni” + 100 de Ecouri Locale, la Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia

În perioada 2 aprilie – 4 mai 2025, Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia găzduiește expoziția temporară „Andreanum 800 de ani – lege și constituție la sașii transilvăneni” + 100 de ecouri locale, care prezintă istoria, cultura și identitatea comunității germanofone din Transilvania.
Expoziția reunește două componente:

* „Andreanum 800”, o expoziție itinerantă realizată de Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României și Forumul Cultural German pentru Europa de Est (vernisată de 27 de ori în mai puțin de 12 luni!), care tratează impactul Diplomei Andreane din 1224 asupra dezvoltării culturale, economice și juridice a sașilor transilvăneni;
* „100 de Ecouri Locale”, o secțiune care pune în valoare documente, artefacte și mărturii istorice privind evoluția comunităților săsești din Sebeș și împrejurimi. Printre acestea: documente medievale și premoderne, copii moderne, realizate pe plan local, ale unor texte documentare medievale, cărți din biblioteca fostului gimnaziu evanghelic din Sebeș, datând din secolele XVI-XX, portrete ale unor principi transilvăneni, monede medievale și premoderne, hărți vechi, obiecte de ceramică, port popular și fotografii de epocă.
Vernisajul expoziției va avea loc pe 2 aprilie 2025, la ora 14:00, la Palatul Principilor din Alba Iulia, în prezența unor invitați speciali: dr. Harald Roth, istoric, director al Forumului Cultural German pentru Europa de Est și Thomas Șindilariu, istoric, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice.
Expoziția este organizată de Centrul Cultural Palatul Principilor, în parteneriat cu: Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice, Deutsches Kulturforum östliches Europa / Forumul Cultural German pentru Europa de Est, Centrul Cultural „Lucian Blaga” și Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, Arhivele Naționale ale României – Serviciul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, colecționar privat dr. Mihai-Octavian Groza.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

26 martie: Ziua mondială de luptă împotriva epilepsiei

Publicat

în

Zi mondială de luptă împotriva epilepsiei

În 26 martie este marcată „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Epilepsiei”.

Aceasta a fost instituită în 2008 sub numele de „Purple Day”, la iniţiativa unei fetiţe de 9 ani din Canada, Cassidy Megan, şi a Asociaţiei de Epilepsie din Nova Scoţia, în semn de solidaritate cu persoanele afectate de epilepsie din întreaga lume.

Epilepsia este o boală neurologică, in care grupuri de celule nervoase sau neuroni transmit semnale anormale. În epilepsie, activitatea neuronală normală este perturbată, cauzand senzații, emotii sau comportamente ciudate și uneori convulsii, spasme musculare și pierderea conștienței.

Epilepsia este o boală ce poate fi cauzata de mai mulți factori. Orice duce la perturbarea rețelelor neuronale normale – de la infecții, traumatisme, la dezvoltare anormală a creierului – poate duce la apariția crizelor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Caravana MENTORII vine la Alba Iulia pe 11 martie cu o proiecție specială

Publicat

în

Caravana MENTORII vine la Alba Iulia pe 11 martie cu o proiecție specială

Caravana comediei MENTORII, filmul care a cucerit box office-ul românesc, fiind pe locul 1 după primul weekend de difuzare își continuă turneul național de promovare și ajunge la Alba Iulia, pe 11 martie. Fanii sunt invitați la o proiecție specială, unde vor avea parte și de o întâlnire exclusivă cu unii cei mai îndrăgiți actori din distribuție precum Dorian Popa, Tina Duceac și Silviu Mircescu.

Evenimentul va avea loc la Cinema Inspire, începând cu ora 19:00. Biletele pentru proiecția specială de la Alba Iulia sunt disponibile pe site-ul oficial www.mentoriifilmul.ro.

MENTORII, filmul numărul 1 în cinematografele din România
Lansat pe 28 februarie, MENTORII, a atras în primul weekend de difuzare în cinematografe zeci de mii de spectatori. Peste 60% dintre cei care au trecut pragul cinematografelor la sfârșitul săptămânii au ales să vizioneze această comedie autentică. Cu umor inteligent, dialoguri amuzante, situații comice captivante și o distribuție de excepție, filmul produs de Magic Maker Media House, parte a UNTOLD Universe, în colaborare cu Headline Management, a umplut sălile de cinema.
Evenimentul de la Alba Iulia nu este doar o simplă proiecție cinematografică, ci o întâlnire de neratat cu echipa din spatele filmului. Alături de actorii principali, publicul va avea ocazia să-i cunoască și pe cei care au adus această comedie pe marile ecrane: Adrian Tapciuc, regizorul MENTORII, Edy Chereji, co-fondator UNTOLD Universe, Călin Crețu, manager general Headline Management. Aceștia vor împărtăși povești din culisele filmului, momente amuzante de pe platourile de filmare și vor interacționa cu spectatorii.
Un turneu național de succes cu săli neîncăpătoare și râsete până la lacrimi
Caravana MENTORII a fost primită cu entuziasm în toate orașele din întreaga țară în care a ajuns. Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Brașov, Constanța, Iași, București, Botoșani, Suceava, Galați, Brăila, Buzău și Ploiești au fost deja cucerite de această comedie spumoasă. Sălile de cinema au fost neîncăpătoare, iar spectatorii entuziaști au confirmat faptul că MENTORII va fi una dintre cele mai iubite producții de comedie ale anului 2025. A fost astfel o dovadă în plus că publicul românesc aștepta un astfel de film – o producție care combină satira inteligentă cu situații comice autentice, oferind o perspectivă hilară asupra lumii influencerilor.
MENTORII – O satiră despre lumea influencerilor, cu o distribuție de excepție
MENTORII este mai mult decât o comedie, este o radiografie amuzantă a fenomenului influencerilor care promit soluții miraculoase pentru succes garantat. Filmul aduce pe marele ecran atât actori consacrați, cât și creatori de conținut, sportivi și vedete TV, printre care: Cătălin Bordea, Loredana, Dorian Popa, Radu Bucălae, Bogdan Drăcea, Adrian Titieni, Mario Fresh, Tina Duceac, Bogdan Drăcea, Cătălin Oprișan, Dan Frînculescu, Mihai Petre, Emil Rengle, Alejandro Fernandez, Raluca Bădulescu, Silviu Mircescu, Irina Ursu, Joseph Adam și Meko Selim. Pe lângă aceștia, publicul se va bucura de apariții surpriză ale unor vedete cunoscute.
După oprirea de la Alba Iulia, MENTORII își continuă turneul național, cu proiecții speciale programate în Sibiu și în Târgu Mureș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba