Connect with us

Știri

Rețea de canalizare în satele componente ale orașului Teiuș: Aviz de mediu solicitat

Published

on

Rețea de canalizare în satele componente ale orașului Teiuș: Aviz de mediu solicitat

Administrația locală a solicitat aviz de mediu pentru proiectul care prevede înființarea rețelei de canalizare în satele componente ale orașului Teiuș, Beldiu, Pețelca și Căpud.

Lungimea totală a rețelei de canalizare gravitațională proiectate este de 8290 de metri. Lungimea rețelei de canalizare sub presiune este de 2307 metri.

Potrivit reprezentanților Primăriei Teiuș, proiectul poate constitui obiectivul unui proiect de investiţie ce poate fi realizat prin finanţare prin fonduri europene. Avantajele preconizate ale punerii în operă a proiectului sunt reducerea poluarii apelor de suprafață și subterane și dezvoltarea mediului local de afaceri.

Oportunitatea investiției este justificată și prin faptul că realizarea canalizării publice creează premisa infăptuirii unui pas important în direcția protecției mediului și de respectare a normelor referitoare la sănătatea publică, prin reducerea poluării surselor de apă prin ape uzate evacuate.

Valoarea investiției este de 17,1 milioane de lei, fără TVA. Perioada de implementare propusă este de 12 luni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Inaugurare inedită a firului 1 de cale ferată modernizat între Teiuș și Aiud

Published

on

Inaugurare inedită a firului 1 de cale ferată modernizat între Teiuș și Aiud

Recent a fost inaugurat firul 1 de cale ferată modernizat între Teiuș și Aiud, iar momentul a fost unul inedit.

O drezină americană, veche de peste 8 decenii a parcurs distanța dintre cele două stații. E vorba despre o drezină model american, Buick Road Master Sedan, fabricată în 1940, care a fost folosită la început în corpul diplomatic 1 și 2, după care a trecut la calea ferată, fiind utilizată de către Gheorghe Gheorghiu Dej. Abandonat în 1996, vehiculul a fost restaurat și ulterior pus în funcțiune.

Deocamdată între Aiud și Teiuș au fost modernizați 12 kilometri de cale ferată, ceea ce înseamnă creșterea vitezei de circulație pentru trenurile de călători și marfă, cu impact direct și imediat asupra duratei de călătorie, precum și un confort sporit pentru călători.

Urmează modernizarea firului 2, presupunând de asemenea închiderea circulației pe timpul lucrărilor.

sursa: ziarulunirea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Vreți să aflați mai multe despre procesarea limbajului natural? ConsILR 2024 vă așteaptă între 14 și16 noiembrie la UAB!

Published

on

Vreți să aflați mai multe despre procesarea limbajului natural? ConsILR 2024 vă așteaptă între 14 și 16 noiembrie la UAB!

A 19-a conferință internațională dedicată resurselor lingvistice și instrumentelor de prelucrare a limbajului natural (ConsILR), unde experți din domeniu vor susține prezentări captivante, va avea loc, în perioada 14-16 noiembrie, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Sunt prevăzute sesiuni atât în sala A9 (din incinta UAB), cât și online, alături de invitați speciali care vor vorbi despre inteligența artificială și imaginație, clasificarea emoțiilor, modele bazate pe reţele neuronale artificiale, care au fost tema premiilor Nobel pentru Fizică și Chimie de anul acesta, şi de Modele Mari de Limbă, care stau la baza ChatGPT și a altor sisteme generative similare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

14 noiembrie, Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului: Ce trebuie să faci în această zi. Tradiții și obiceiuri

Published

on

Postul Naşterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, aşa cum este cunoscut de către toţi credincioşii este ţinut cu stricteţe de credincioşi în întreaga lume.

Prin intermediul acestui post, Dumnezeu ne dă putinţa curăţării trupeşti şi sufleteşti. Acest post ţine 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie şi sfârşind la 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie.

Totuşi, dacă această zi cade fie miercurea fie vinerea, postul începe încă din seara zilei de 14 noiembrie. În acest post credincioşii ar trebui să consume mâncăruri de post.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului este pe 14 noiembrie, cu o zi înainte de intrarea în Postul Crăciunului. În această zi, creștinii petrec alături de familie.

În 14 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Domnului. Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului are loc în seara zilei de 14 noiembrie, însă, dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi înainte. Postul Crăciunului începe pe 15 decembrie și se încheie pe 24 decembrie. Postul Crăciunului ne aminteşte de postul patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. După cum aceştia au postit în vederea venirii lui Mesia.

De regulă, cuvântul sec, din sintagma „lăsatul secului”, este înțeles de noi că fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. În realitate însă, accentul nu trebuie să cadă pe mâncare, pentru că secul pe care îl lasă postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea, în sensul de mondenitate, modă, obiceiuri lumești. Trebuie să reținem că rostul postului este îndreptarea duhovnicească, nu regimul alimentar, care rămâne doar un instrument ajutător pentru domolirea poftelor și pornirilor trupești. În zadar vom ține post, dacă vom continua să fim cuprinși de mânie, ură, invidie, lăcomie, grăire în deșert, etc.

De Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului, creștinii petrec alături de familie. Potrivit monitorulexpress.ro, la masa de Lăsata Secului se strâng rudele apropiate sau prietenii şi se desfată cu bucate gustoase: ciorbă, fripturi, plăcinte şi vin. Lăsatul Secului se ţine că apărare de boli, lovituri sau protejarea holdelor de grindină. De Lăsatul Secului se fac şi ultimile nunţi până la sărbătorile de iarnă, pentru că de pe 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului. La ţară, de Lăsatul Secului oamenii respectă obiceiuri şi practici magice ce fac parte dintr-un scenariu al morţii şi renaşterii timpului. De pildă, la Lăsatul Secului, uşile şi ferestrele caselor, dar şi porţile gospodăriilor, sunt unse cu usturoi, pentru că spiritele rele să fie alungate. Uneori, relele se alungă şi cu prin zgomote şi împuşcături. Firimiturile rămase de la ospăţul Lăsatului Secului se aruncă la păsările sălbatice, pentru că suratele lor de toate neamurile să nu strice recoltele viitoare. Vasele din casă în care s-au gătit bucatele de Lăsatul Secului se spală şi se lasă în noaptea cu gură în jos, pentru a nu intră în ele spiritele rele. Un alt obicei se referea la prezicerea vremii după pieptul găinii tăiate pentru masă festivă. Astfel, dacă pieptul e gras, iarna va fi grea, iar dacă era subţire va fi uşoară şi vara plină de rod.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba