Rămâi conectat

Știri

Restaurare a Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia: Licitație internațională

Publicat

în

Restaurare a Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia: Licitație internațională

S-a lansat la nivel internațional procedura de licitație deschisă pentru contractarea serviciilor de proiectare și asistență tehnică pentru elaborarea documentației tehnico-economice în vederea consolidării, restaurării și punerii în valoare a Bibliotecii Batthyaneum, fosta mănăstire a trinitarienilor din Alba Iulia.
Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, fondată la 31 iulie 1798 la inițiativa episcopului romano-catolic al Transilvaniei, Batthyány Ignác (1741-1798), reprezintă un pilon de referință al patrimoniului cultural național. În cadrul acestei fundații culturale, cunoscută sub numele de Institutum Batthyaniani / Institutul lui Batthyani din Alba Iulia, se regăseau și un observator astronomic, alături de multiple colecții muzeale de o inestimabilă valoare.
Astăzi, nucleul Bibliotecii Batthyaneum, cunoscut și ca fondul-tezaur al acesteia, este constituit din colecția privată a episcopului Batthyány Ignác. Aceasta cuprinde 18 mii de unități bibliografice, inclusiv tipărituri și manuscrise valoroase datând din secolul al IX-lea, achiziționate cu meticulozitate în ultimele două decenii ale secolului al XVIII-lea.
„Acest demers de restaurare și promovare a Bibliotecii Batthyaneum subliniază importanța conservării și valorificării patrimoniului cultural, având ca scop îmbogățirea cunoașterii și păstrarea vie a moștenirii noastre istorice pentru generațiile viitoare”, a declarat ministrul Culturii, Raluca Turcan.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Lucrări pe ultimul tronson al loturilor de mobilitate urbană din Alba Iulia

Publicat

în

Lucrări pe ultimul tronson al loturilor de mobilitate urbană din Alba Iulia

În aceste zile a început execuția lucrărilor de dublare a conductei de canalizare din zona cimitirului municipal din Alba Iulia, lucrări pentru care s-a întârziat cu aproape 3 luni finalizarea ultimului lot al proiectului de mobilitate.

La orice ploaie mai serioasă în acea zonă erau mari probleme cu preluarea și transportul apelor pluviale, fiindcă vechea rețea era subdimensionată.

„Chiar dacă, inițial, această problemă nu s-ar fi rezolvat prin lucrările de mobilitate, am preferat să le întârziem decât să „îngropăm gunoiul sub preș” și să ne trezim, la următoarea ploaie, că suntem în aceeași situație. Am hotărât, alături de constructor, proiectanți și colegii de la APA CTTA, să dublăm porțiunea de conductă subdimensionată, anume de la intersecția cu strada Octavian Goga și până la strada Traian. Dublarea, pe toată lungimea de 480 de metri, se va face cu conducte ceramice cu diametrul interior de 100cm și cămine de vizitare, care vor fi așezate în paralel cu vechea conductă.

Sperăm ca până la sfârșitul lunii octombrie să finalizăm aceste lucrări și să scăpăm de disconfortul creat în zonă”, a precizat primarul Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Drumul TransRegio Blaj-Teiuș-A10, proiect implementat de Primăria Municipiului Blaj, într-o nouă etapă

Publicat

în

Drumul TransRegio Blaj – Teiuș – A10, proiect implementat de Primăria Municipiului Blaj, intră într-o nouă etapă

Împreună cu Secretarul General al Municipiului Blaj, Sergiu Ștefănescu, primarul Blajului, Gheorghe Valentin Rotar, a participat, la București, la ședința Comisiei Tehnice pentru Siguranța Circulației Rutiere din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), unde a fost susținut proiectul drumului TransRegio Blaj – Teiuș – A10, după avizarea acestuia de către APM Alba, proiect care va fi implementat, pe întreg tronsonul de 20,9 km, de Primăria Municipiului Blaj, a precizat edilul Blajului.

Proiectul a primit avizul Comisiei Tehnice pentru Siguranța Circulației Rutiere și va intra într-o nouă etapă de implementare!

„Sperăm ca până la începutul anului viitor, cel târziu în luna martie 2025, proiectul să beneficieze de toate avizele necesare, astfel încât să fie votat în Guvernul României și să avem Hotărârea de Guvern care să ne permită organizarea licitației pentru lucările de execuție. Ne dorim că investiția să înceapă cât mai repede, pentru a fi finalizată în anul 2028!”, a precizat edilul din Blaj.
„Modernizare DN 14B + Poduri (peste CF M200-Teiuș și CF M300 Crăciunel) (+creșterea siguranței)” este un obiectiv de investiții aprobat în Master Planul General de Transport al României, finanțat exclusiv prin Programul Operațional de Transport 2021 – 2027, care se desfășoară pe raza județului Alba și care traversează teritoriul următoarelor unități administrativ-teritoriale: Teiuș, Mihalț, Crăciunelu de Jos și Blaj, în intravilanul și extravilanul acestora.

În lungime de 20,9 km (foto: traseul verde pe planuri; punct de reper: calea ferată reprezintă traseul roșu), noul drum va cuprinde sectoare care traversează actualul DN 14B și 4 zone de drum nou. Nu vor mai exista localități traversate pe ruta Blaj – Teiuș și nici pasaje de cale ferată, fiind prevăzute construirea a două poduri rutiere peste pasajele de cale ferată de la Teiuș și Crăciunelu de Jos și scoaterea traficului greu din comuna Crăciunelu de Jos. În plus, la ieșirea din Crăciunelu de Jos spre Blaj va exista un sens giratoriu care va face ca drumul TransRegio Blaj – Teiuș – A10 să coboare, pe un sector nou, către lunca râului Târnava, având un punct de apropiere de 12 metri față de râul Târnava, revenind către axul drumului existent doar în proximitatea Heliportului Blaj, evitându-se astfel serpentinele de la intrarea/ieșirea din Blaj.

Drumul TransRegio Blaj – Teiuș – A10 are ca obiectiv principal siguranța rutieră maximă – zero accidente și reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte de mobilitate pentru Blaj și pentru județul Alba. Alături de Varianta Ocolitoare a municipiului Blaj, va asigura o conexiune rapidă a Blajului cu autostrada A10 (Sebeș – Turda).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Peste 6 milioane de euro pentru salubrizare stradală și deszăpezire: Primăria Alba Iulia a lansat licitația în SEAP

Publicat

în

Peste 6 milioane de euro pentru salubrizare stradală și deszăpezire. Primăria Alba Iulia a lansat licitația în SEAP

Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat, la data de 10 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice ( SEAP ) o licitație, cu o valoare aproximativă de 33.550.000 lei fără TVA ( aproximativ 6.750.503 euro / cursul zilei de 11 septembrie 2024 ) privind “Delegare a gestiunii prin concesiune a serviciului public de salubrizare stradală, curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț în municipiul Alba Iulia”, pe o perioadă de cinci ani.

In baza contractului de concesiune, vor fi prestate servicii privind Delegarea de gestiune, prin concesiune, a activităților de salubrizare stradală și deszăpezire, activități componente ale serviciului de salubrizare în Municipiul Alba Iulia , în conformitate cu cerințele documentației de atribuire, respectiv:

Activitatea de salubrizare stradală presupune realizarea următoarelor operații:

a) măturatul manual al carosabilului, trotuarelor, piețelor, stațiilor de transport în comun, locurilor de parcare, precum și a
suprafețelor anexe ale spațiilor de circulație, de odihnă sau agrement;
b) măturatul mecanizat ;
c) întreținerea (ecologizarea) zonelor verzi adiacente străzilor , trotuarelor , locurilor de parcare, parcurilor , zonelor de joacă și
agrement și piețelor;
d) întreținerea curățeniei pe străzi și trotuare, inclusiv golirea coșurilor de gunoi stradale;
e) spălatul carosabilului și al trotuarelor;
f) stropitul carosabilului;
g) curățatul manual al rigolelor prin răzuire;
h) încărcarea, transportul și descărcarea deșeurilor stradale la depozitul de deșeuri;

Activitatea de deszăpezire presupune realizarea următoarelor activității:

a) curățatul manual si încărcatul zăpezii;
b) pluguitul – curățarea mecanizată a carosabilului de zăpadă;
c) spartul manual (îndepărtarea) încărcatul și transportul gheții;
d) combaterea poleiului;
e) curățarea de zăpadă și gheață a gurilor de scurgere;
f) încărcatul și transportul zăpezii și gheții.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba