Rămâi conectat

Știri

„Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba lulia“, proiect pentru promovarea meniurilor şi ritualurilor culinare de la curtea princiară a Transilvaniei de la Alba lulia la nivel național și european

Publicat

în

Proiectul „Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba lulia“ este susţinut financiar de Administraţia Fondului Cultural Naţional-AFCN, unde Municipiul Aba lulia are calitatea de solicitant, va fi supus votului consilierilor locali din Alba Iulia, în ședința din 28 mai.

Proiectul are ca scop revitalizarea şi repunerea pe harta gastronomică locală, regională, naţională şi europenă a meniurilor şi ritualurilor culinare de la curtea princiară a Transilvaniei de la Alba lulia.

Punerea în practică a acestui deziderat implică, în primul rând, o amplă cercetare de specialitate, bazată pe surse documentare şi bibliografice. De această componentă vor fi responsabili doi istorici cu o bogată experienţă profesională în domeniul prezervării patrimoniului cultural. în urma activităţii de cercetare, vor fi aduse în atenţia publicului cele mai reprezentative 30 de meniuri preparate şi servite la curtea principilor de la Alba lulia, în vremurile în care oraşul era capitală a Principatului Transilvaniei. Pentru a întră cât mai profund în atmosfera epocii, a evidenţia rafinamentul bucătăriei princiare, vor fi reconstituite şi ritualuri culinare practicate pentru principii Transilvaniei, dar şi pentru oaspeţii lor de seamă din diverse spaţii ale Europei medievale.

Mărturiile rafinamentului culinar de la curtea princiară vor fi sintetizate şi într-o carte dedicată, ce va fi disponibilă în format tipărit şi digital.

în cadrul unui eveniment dedicat, va fi reconstituit un meniu de la curtea principilor ardeleni, dar şi ritualul culinar pe care-l implică. Evenimentul va fi comprimat fotografic, dar şi într-un spot video, care vor fi folosite ca instrumente de promovare a rezultatelor proiectului, beneficiarului şi finanţatorului şi în faza de sustenabiîitate.

Rezultatele şi produsele proiectului de faţă vor fi integrate şi în complexul de funcţiuni culturale, propuse prin proiectul de restaurare şi valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor, lucrări aflate acum în derulare.

Contextul proiectului:

Obiectiv general: Creşterea vizibilităţii si accesibilităţii meniurilor si ritualurilor culinare de la curtea principilor Transilvaniei.

Obiective spedfice (OS):

OS 1. Cercetarea ştiinţifica a surselor bibliografice si documentare privind meniurile de la curtea princiara de la Alba lulia si sintetizarea informaţiei sub forma a 30 de meniuri, cu reţele adiacente, de către un istoric din echipa proiectului.

OS 2. Revitalizarea atmosferei de la curtea princiara de la Alba lulia prin reconstituirea a 10 ritualuri culinare.

OS 3. Organizarea unei eveniment dedicat reconstituirii unui meniu si a unui ritual culinar de la curtea principilor ardeleni.

OS 4. Valorificarea cercetării de specialitate intr-o carte ce conţine 30 de meniuri si 10 ritualuri culinare reprezentative de la curtea principilor Transilvaniei.

OS 5. Promovarea activitatilor si rezultatelor proiectului.

Perioada de implementare: 5 luni

Valoarea proiectului: 52.000 lei {finanţarea nerambursabilă din partea AFCN este de 46.500 lei, iar contribuţia Municipiului Alba lulia este de 5.500 lei reprezentând 10,58% din valoarea eligibilă a proiectului)

Activităţile proiectului:

A1: Management de proiect (Responsabil: municipiul Alba lulia);

A2: Documentare ştiinţifica meniuri servite la curtea princiara de la Alba lulia, în perioada Principatului Transilvaniei (Responsabil: municipiul Alba lulia);

A3: Reconstituire ritualuri gastronomice specifice curţii princiare de la Alba lulia. (Responsabil: Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba lulia);

A4: Organizare si derulare eveniment de reconstituire ritual gastronomic la curtea princiara de la Alba lulia (Responsabil: municipiul Alba lulia);

A5: Realizare si lansare carte (Responsabil: municipiul Alba lulia;

A6: Activitatea de promovare si mediatizare(Responsabil: municipiul Alba lulia);

Gastronomia este o sursa importanta a identităţii României, mai ales astazi, avand in vedere explozia de influente in contextul globalizarii. Turismul gastronomic devine din ce in ce mai popular. Pe parcursul anilor, au fost susţinute financiar de către muncipiul Alba lulia un număr important de evenimente culturale de impact si a fost acordat un interes special promovării potenţialului turistic si gastronomoic al oraşului.

Primăria Muncipiului Alba lulia a făcut parte din reteaua-pilot de transfer de bune practici „Gastronomic Cities“ / „Oraşe gastronomice dezvoltata in cadrul programului URBACT II, cu scopul de a intari si dezvolta tradiţia sa gastronomica.

Proiectul propus urmăreşte sa revitalizeze si sa repună pe harta gastronomica locala, regionala, naţionala si europena meniuri, retete si ritualuri culinare de la curtea princiara a Transilvaniei, de la Alba lulia. Este inovator prin faptul ca determina crearea unei identitati gastronomice a oraşului Alba lulia, prin valorificarea rafinamentului bucătăriei princiare. Timp de peste 150 de ani, Alba lulia a fost capitala Transilvaniei. Revitalizarea meniurilor, retelor si ritualurilor culinare de la curtea princiara a Transilvaniei este importanta atat pentru valorizarea acestora ca elemente de patrimoniu imaterial, cat si pentru diversificarea experienţei comunităţii locale si a celor care vizitează oraşul cu gusturi autentice, cu ritualuri culinare unice. Publicul larg va avea posibilitatea de a explora experienţe gastronomice autentice atat prin intermediul unei cârti dedicate, ce va pune in lumina cunoştinţe legate de prepararea si servirea meniurilor de la curtea principilor ardeleni, cat si prin participarea la un eveniment de reenactment culinar.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR

Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.

În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.

Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Publicat

în

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.

Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C

Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video

Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D

Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice

Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software

Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier

Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.

Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.

Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba